VERVOER
Publiekstransport: maar liefst 43% van de CO2-uitstoot van een festival wordt veroorzaakt door publieksvervoer van en naar het festival. Daarom adviseert en stimuleert Lowlands de bezoekers om met het openbaar vervoer of met de bus te komen:
- De NS biedt een goedkoop weekendretour aan en Lowlands zorgt voor gratis pendelbusvervoer tussen station en het festivalterrein
- Lowlands organiseert daarnaast busvervoer vanuit heel Nederland met 570 opstapplaatsen. Deze dienst wordt gesubsidieerd uit de parkeergelden die sinds 2014 zijn ingevoerd. Daardoor is de bus een zeer voordelig en gemakkelijk alternatief voor de auto
Productietransport: het productietransport wordt door een aantal maatregelen tot een minimum beperkt:
- Er is asfalt op het festivalterrein aangelegd zodat minder rijplaten nodig zijn. Dit scheelt 35 ritten met vrachtwagens die rijplaten komen brengen
- Er is een loods gebouwd waar materialen opgeslagen kunnen worden die alleen tijdens Lowlands nodig zijn. Dit scheelt 150 vervoersbewegingen per jaar
- Een aantal gehuurde betonnen contragewichten, die ervoor zorgen dat lichttorens niet omwaaien, is vervangen door betonblokken die op locatie blijven liggen. Dit scheelt 20 vervoersbewegingen per jaar
- De brug van de camping naar het festivalterrein wordt ter plekke opgeslagen en in elkaar gezet. Dit scheelt 16 vervoersbewegingen per jaar.
ENERGIE
Per Lowlandseditie gaat er ca. 300.000 Kwh elektriciteit doorheen. Dat is veel, maar minder dan een stad met een vergelijkbaar aantal inwoners, zoals Assen of Hoorn in drie dagen gebruikt. Bijna alle elektriciteit wordt op dit moment nog opgewekt door generatoren die per editie 120.000 liter diesel en 4.000 liter benzine verbruiken.
In 2009 en 2012 is het totale stroomverbruik geanalyseerd en geoptimaliseerd. Daardoor worden generatoren bewuster ingezet en tijdig uitgeschakeld. Dit bespaart per editie 20.000 liter diesel en 10 generatoren.
Elektriciteitsgebruik via het vaste stroomnet is tot dusver niet mogelijk, omdat de infrastructuur op het terrein daarvoor ontbreekt. Er zijn vergevorderde plannen om een vaste infrastructuur aan te leggen. Wanneer dit er ligt, kunnen we geheel overstappen op groene stroom en verdwijnen de dieselverslindende generatoren.
We zijn continu met onze leveranciers in overleg om het energiegebruik terug te dringen door andere lampen (LED), videosystemen etc. in te zetten en hier zo bewust mogelijk gebruik van te maken.
AFVAL
Lowlands heeft zich aangesloten bij Plastic Pact NL van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit nieuwe samenwerkingsinitiatief van plastic producerende- en plastic toepassende bedrijven zet zich in om de hoeveelheid plastic verpakkingen te verminderen en om de circulaire economie en recycling te vergroten. De partijen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen afval en zorgen ervoor dat grondstoffen effectief gerecycled en verwerkt kunnen worden tot nieuwe producten.
Voor Lowlands betekent dit concreet dat voor alle disposables zoals bekers, bordjes, bestek, rietjes en andere verpakkingsmaterialen gebruik wordt gemaakt van biobased materialen die gerecycled of gecomposteerd worden.
Sinds 2005 maakt Lowlands al gebruik van PLA drinkbekers. PLA is een hernieuwbare plantaardige grondstof dat wordt gemaakt van mais of suikerbiet. De beker ziet er uit als traditioneel plastic maar is van biomassa gemaakt en heeft een lagere CO2 belasting. Deze bekers worden na afloop van het festival gerecycled tot nieuwe grondstof. De overige disposables zoals bordjes, bestek, rietjes en andere verpakkingsmaterialen zijn sinds 2010 ook gemaakt van biobased grondstoffen en worden -samen met overgebleven voedselresten- gecomposteerd.
De afgelopen jaren heeft Lowlands diverse onderzoeken en test gedaan maar tot op heden was er in Nederland geen geschikte partij om het biobased materiaal te recyclen en composteren. Vanaf deze Lowlands editie is dit wel mogelijk en worden de biobased disposables ook daadwerkelijk gerecycled en gecomposteerd. Op deze manier wordt de hoeveelheid restafval dat normaal gesproken de verbrandingsoven ingaat met 28.000kg verminderd.
Daarnaast worden de volgende maatregelen getroffen:
- Onnodig verbruik van papier en ander materiaal wordt tegengegaan. Het is niet toegestaan om op het festivalterrein flyers of samples uit te delen
- Met alle leveranciers worden afspraken gemaakt over de mogelijkheden om de hoeveelheid en het soort afval te reduceren. De publiekscatering scheidt het afval in pet-flessen, papier, glas, plastic etc
- Productieafval wordt gescheiden afgevoerd en waar mogelijk gerecycled
- Eindschoonmaak: festivalterrein, campings, toegangswegen en omgeving worden zorgvuldig schoongemaakt. Er blijft geen zwerfafval achter
- Het restafval wordt in een verbrandingsoven verwerkt
- Lowlands faciliteert Green Ghettos': campings waar mensen die graag op een schone camping staan zelf meewerken aan het schoonhouden door simpelweg hun afval in zakken te doen en geen tenten e.d. achterlaten.
WATER
Per festival wordt ca.5000 m3 leidingwater en 5000 m3 oppervlaktewater verbruikt. Het meeste water wordt gebruikt voor douchen en toiletspoelingen. Door gebruik te maken van oppervlaktewater (uit de Lake Lowlands-vijver) hebben we in de afgelopen jaren 50% besparing op zuiver drinkwater gerealiseerd.
Alle 300 spoeltoiletten op het festivalterrein zijn sinds 2012 vervangen door vacuümtoiletten. Dit leverde een besparing op van 85% spoelwater. Alle spoeltoiletten op het festivalterrein en de campings worden doorgespoeld met oppervlaktewater. Alle drinkwaterpunten zijn voorzien van waterbesparende drukkranen. Het afwateringssysteem is gescheiden aangelegd: regenwater komt terecht in de sloten en vijvers en alleen vervuild water van sanitair en horeca gaat naar de waterzuivering.
HORECA
Lowlands is voorloper als het gaat om de innovatie van backstage- en publiekscatering en streeft naar een zo groot mogelijk assortiment biologische en fairtrade producten. Een groeiend aantal kleinere, gespecialiseerde cateraars biedt biologische en fairtrade producten aan. Het grote succes van deze aanbieders op Lowlands stimuleert de grote cateraars om ook deels om te schakelen. Op die manier is overal op het terrein verantwoord eten en drinken verkrijgbaar.
WAT KUN JIJ DOEN?
Natuurlijk kun jij ook meehelpen om Lowlands zo duurzaam mogelijk te houden. Dat kost niet eens extra moeite en in veel gevallen bespaar je zelf ook!
Kom bijvoorbeeld met de bus naar het festival. Er zijn 570 opstapplaatsen door heel Nederland en tot 1 mei ontvang je 20,- korting op je buskaart. Donderdag zoek je als eerste een plekje op de camping en maandag rij je relaxed weer naar huis. De trein is natuurlijk ook een prima optie en met het speciale Lowlands treinretour betaal je slechts €19,- voor een retourtje vanaf elk station in Nederland. Vanaf station Lelystad en Dronten rijden gratis pendelbussen.
Als je een camping kiest, ga dan voor de Green Ghetto (Campings 1, 4, 5 en 7). Je ontvangt een TRASH-bag voor je afval en na afloop van het festival laat je je tent of andere zooi niet achter.
En, klein maar fijn: gooi tijdens het festival je lege bekertjes en andere afval in een afvalcontainer. Er staan er honderden over het hele terrein dus dat is een kleine moeite. Groot plezier: op deze manier kunnen we het afval makkelijker scheiden en verwerken.