Ik zie het probleem dat jij schetst niet zo.Uiteraard hoort ook muziek die tegen de metal aanschurkt op een metalfestival, maar het valt moeilijk te ontkennen dat dat segment steeds een grotere hap uit het Graspop-geheel begint te nemen. De moeilijkere, specifiekere niches worden opzij geduwd (als Belgen hebben we geluk dat we ook nog Alcatraz hebben waar dat allemaal naar toe kan), terwijl de hard rock, de "alternative" metal en de toegankelijke metalcore zich steeds breder begint uit te spreiden over de affiches.
Het hart van het festival schuift heel stilletjes steeds meer op naar het midden van het rockcentrum waarvan de metal zich dan een zijkant bevindt. Kwaliteit heb je over het hele spectrum van muziek, dus dat betekent niet dat er nu meer bagger staat, maar hoe dichter bij het centrum, hoe meer eenheidsworst je begint te krijgen en op een bepaald moment staan er gewoon te veel identiek klinkende bands en dat is jammer voor een festival met metal in de naam, een genre met een ronduit indrukwekkende waaier aan radicaal verschillende geluiden en innovaties.
Op zich vind ik Heart daar ook wel een voorbeeld van. Zeker niet slecht, maar ondertussen wel een band die aanleunt tegen een andere band die aanleunt tegen een andere band die aanleunt tegen metal. Mogen die er staan? Zeker. En volgend jaar staan er 2 Hearts. En het jaar erna 3 Hearts en iets wat nog wat lichter is, maar wel aanleunt tegen Heart. Als dat voor de organisatoren een manier is (of de enige manier) om succesvol te blijven, om grote bands te boeken of om uit te verkopen, kan je hen dat niet verwijten, maar de "metal-puristen" die dan beginnen te zuchten, zijn dan ook geen aanstellers, maar hebben gewoon een punt.
Komend en de laatste jaren staat/stond er altijd maar 1 of hoogstens 2 'Hearts' (zuivere hardrock bands, die niet ook een beetje metal zijn), dus er is geen sprake van een opgaande trend daarin, of een verwachting dat dat de komende jaren gaat gebeuren.
Ook vind ik dat je zeker niet kunt spreken van eenheidsworst. Integendeel, GMM is door de jaren heen alleen maar meer en meer verschillende genres gaan programmeren, waardoor de variatie juist is toegenomen.
Kijk alleen maar al naar de kleurrijke waaier aan bands die op de nieuwe poster staan:
Alien Weaponry, Avantasia, Avenged Sevenfold, Babymetal, Body Count, Bring Me The Horizon, Brothers Of Metal, Brutus, Crosses, DeathbyRomy, Electric Callboy, Future Palace, Igorrr, Hanabie., HEALTH, Karnivool, Kvelertak, Mr. Bungle, Ne Obliviscaris, Night Verses, Pendulum, Polyphia, Skynd, Solence, Svartsot, Tool, Turnstile, Vola, Vukovi, Wargasm, Wolfmother, etc.
Je zou pas echt een eenheidsworst krijgen als je het aantal dagen en podia zou uitbreiden, maar nog steeds alleen maar dezelfde oude metalgenres zou blijven programmeren: heavy, thrash, death, black, doom, power, etc. Dat zou een behoorlijk saaie bedoening worden, en bovendien een zware uitdaging voor de organisatie om ieder jaar weer te zorgen voor een frisse, kwalitatief goede line-up zonder al te veel herhaling of (zoals jij vreest) identiek klinkende bands.
Als er al een genre zou gaan zorgen voor eenheidsworst, dan is dat m.i. niet hardrock, maar metalcore (en andere cores in mindere mate), gezien het grote aantal afgelopen en komend jaar. Maar je kunt tegenwoordig ook absoluut niet om dat genre heen als metalfestival, zeker niet als je de jonge generatie metalheads wil lokken en binden.
In mijn ogen is er helemaal geen hap uit het Graspop-geheel genomen, maar is de Graspop-taart gewoon een flink stuk groter geworden, met meer chocola, slagroom, en andere toevoegingen.
Daardoor kan het lijken alsof andere genres langzaam 'verdrongen' worden, maar volgens mij valt dat allemaal wel mee.
Ook in vroegere edities had je niet per se (veel) meer thrash of death of black metal of wat dan ook. Relatief natuurlijk wel, maar qua absolute aantallen niet echt.
Om maar eens een willekeurig jaar erbij te pakken:
Als je hier zou gaan tellen binnen alle verschillende genres (wat ik misschien ooit wel eens ga doen als ik meer tijd en zin heb ), dan kom je waarschijnlijk min of meer op zelfde aantallen uit als bij de moderne line-ups, alleen moet je bij die laatste nog wat extra categorieën erbij maken.
Overigens stond in 2009 dus ook gewoon een 'Heart-band' op het affiche: Journey.
En verder staat ook deze line-up propvol met alternative/nu-metal, metal-/hardcore, en zelfs de nodige power metal.
Ik denk dan ook dat het gevoel van 'vroeger was alles beter en meer metal' vooral voortkomt uit romantisering, en dat ook met de huidige line-ups van GMM iedere metalfan nog volop aan zijn trekken moet kunnen komen.
Laatst bewerkt: