Artikel uit de Telegraaf
Alle seinen op groen voor festivals: ’Wel problemen met arbeidskrachten’
AMSTERDAM - Nu er weer groen licht is voor grote evenementen en festivals, vliegen de kaartjes de deur uit. Maar ook hier speelt met name het tekort aan personeel de organisatoren parten. Binnen enkele maanden moeten er nog genoeg beveiligers, EHBO’ers, biertappers en andere medewerkers worden gevonden.
„Het opengooien van de branche had geen moment later gemoeten, want het duurt even voor je iets hebt voorbereid. Weten we zeker dat alles door kan gaan? Nee, maar we willen het wel. Eventueel met wat aanpassingen”, zegt Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) over het goede nieuws dat zijn branche vorige week eindelijk kreeg. Evenementen mogen weer, zij het eerst nog met wat maatregelen zoals een 1G-beleid. Als het maar duidelijk is dat de festivalzomer er rooskleurig uitziet, zegt hij. „Net als veel sectoren hebben we problemen met arbeidskrachten. De flexibele schil is weg, en de helft van de ervaren krachten ook. Die moet je terugvinden, maar dan moet je ze een verhaal kunnen vertellen waarbij evenementen niet weer plotsklaps worden verboden.”
"Een heleboel mensen hebben de festivalbranche tijdens de crisis verlaten"
Dat personeelstekort is het grote vraagteken dat boven de evenementenmarkt hangt, of het nou gaat om congressen of mega-festivals als Lowlands, Mysteryland of Defqon.1. „Beveiligers, maar ook de technische bedrijven die zorgen voor de podia, het water en de stroom hebben allemaal met leegloop te kampen. Een heleboel mensen hebben de festivalbranche tijdens de crisis verlaten. Het wordt spannend of er daarvan genoeg terugkomen”, geeft Pinkpop-baas Niek Murray aan.
Murray wijst naar de onlangs in het leven geroepen website festivalbanen.nl, waarmee concertorganisator Mojo Concerts samen met enkele partners de vele vacatures hoop in te vullen. ID&T heeft een soortgelijke site: deleukstezomerbaan.nl. Murray: „Voor ons, Pinkpop, geldt dat het waarschijnlijk allemaal wel goed gaat komen dit jaar. Genoeg mensen en bedrijven die loyaal zijn aan ons. Maar we zullen zeker niet meteen weer op het totaal aantal festivals van 2019 zitten.”
"Vorig jaar hebben we voor Mysteryland toiletten moeten halen uit het buitenland"
Datzelfde verwacht Milan Raven, als managing director ID&T Events verantwoordelijk voor onder meer Mysteryland, Sensation en Milkshake. Ook hier genoeg loyaliteit: het zal wel goed komen, verwacht hij. „Al is het wel een uitdaging. Er zullen niet heel veel festivals bij komen, om de simpele reden dat die geen personeel zullen kunnen vinden.” Hij vervolgt: „Wat heel veel zou schelen, is als 1G wordt afgeschaft. Dan hoef je daar niet op te controleren en kan je die beveiligers elders inzetten. Maar het zit hem ook in andere dingen; vorig jaar hebben we voor Mysteryland toiletten moeten halen uit het buitenland, omdat ze hier niet meer beschikbaar waren.”
EHBO’ers
Ook bij het Rode Kruis is men nog aan het kijken of de organisatie de plots sterk aantrekkende vraag aankan. Met ruim 17.000 vrijwilligers zorgt het Rode Kruis op menig evenement voor het medische toezicht. „We merken sinds de versoepelingen dat het aantal aanvragen toeneemt. Voor zover we nu kunnen overzien hebben we genoeg mensen, maar zijn wel bezig met een inventarisatie of dat zo is als het aantal evenementen verder groeit”, zegt woordvoerster Alberta Opoku.
Mogelijk volgt dus nog een oproep tot meer vrijwilligers van het Rode Kruis, zoals eind vorig jaar gebeurde toen er een tekort aan mankracht was in de regio’s noord en oost voor onder andere de covidhulpverlening en opvang van vluchtelingen. Die mensen moeten dan ook opgeleid worden tot EHBO’er.
Dan is er ook nog de vraag rond de veiligheid op en rond festivals. Vorig jaar schoten gemeenten feestplannen af, omdat de politie al volledig overvraagd was. „Wat toen speelde is dat veel festivals verhuizen naar september, omdat ze hoopten dat er dan wél wat mogelijk was”, legt Raven uit. Toch benadrukt een woordvoerder van de politie desgevraagd dat de capaciteit eindig is, en dat festivals mogelijk zelf meer beveiliging moeten inhuren.
"Mogelijk hebben we minder beveiligers voor evenementen"
Dat kan, maar ook bij beveiligingsbedrijven was een leegloop. „Het is druk bij de opleidingen, maar de spanning is voelbaar. Mogelijk hebben we minder beveiligers voor evenementen, en zullen we de teams anders moeten inrichten”, aldus Westermann. Gemeenten laten weten dat ze goed naar al deze vraagstukken kijken bij het verlenen van vergunningen, maar dat zij voorlopig geen onoverkomelijke problemen zien, ook niet qua politie-inzet.
Aanbod schraler
De grote vraag voor het publiek blijft dan nog wie er op het podium zullen verschijnen, zeker met alle inreisbeperkingen in het achterhoofd. „Er zullen bepaalde tours niet doorgaan. Dat zie je nu al, en dus is het Amerikaanse aanbod wat schraler en wordt er volop getrokken aan Europese acts. Dus er zal meer Nederlands aanbod zijn”, aldus Westermann. Murray en Raven zien dat zonniger in. Ja, er zijn soms tours verplaatst, maar: „Alle seinen staan op groen.”
Raven: „We hebben niet stil gezeten en onze concepten doorontwikkeld voor nog grootsere en meeslependere evenementen. We hebben dan ook ongelofelijk veel zin om weer de bloemetjes buiten te zetten.”