Zoals belooft mijn introductie van:
Bekijk bijlage 4362
Bekijk bijlage 4363
De melodic death metal band Insomnium is opgericht in het voorjaar van 1997 in de stad Joensuu in het oosten van Finland.
De core line-up is nog steeds dezelfde sinds de oprichting van de band, Niilo Sevänen (bas/zang), Markus Hirvonen (drums) en Ville Friman (gitaar/clean zang). Sinds 2011 heeft zich Markus Vanhala (gitaar) zich bij de band gevoegd. De gitaarvirtuoos van Omnium Gatherium heeft mede gezorgd voor een rijkere sound van de band. Jani Liimatainen (gitaar/clean zang), een van de oprichters van Sonata Arctica, heeft zich vier jaar geleden ook bij de band gevoegd. Ville gaf aan dat hij het touren van de band niet meer kon combineren met zijn baan als docent aan de universiteit van York. Een derde gitarist werd hiermee noodzakelijk om de band draaiende te houden. Jani was al een bekende van de band, aangezien hij al ervaring had als live gitarist van de band op verschillende tours. Met drie gitaristen heeft de band nu nog een extra laag op hun al aanwezige rijke sound. De huidige bezetting is in mijn ogen (en oren) ook de beste line-up tot nu toe, die ook live zeer goed tot zijn recht komt.
Hun muziek kan omschreven worden als een mooie mix van melodieuze atmosferische death metal met melancholishe doom elementen en toch bruut, heavy en catchy. In het begin zijn ze begonnen met de herkenbare scandinavische melodic death metal zoals we die kennen van o.a. Dark Tranquility, At the Gates en In Flames maar wel met typische Finse invloeden. In de daarop volgende jaren is hun sound steeds meer geëvolueerd, het werd donkerder en progressiever en er kwamen steeds meer invloeden vanuit allerlei richtingen zoals doom, folk en zelfs trash.
De muziek van Insomnium werd vervolgens steeds meer beïnvloed door bands als Amorphis, Moonspell, Satyricon, Enslaved en Katatonia.
De band haalt zijn lyrische inspiratie uit de meest uiteenlopende werken uit de wereldliteratuur. De zanger van de band Niilo Sevänen heeft een literaire achtergrond en heeft onder meer bewerkingen van gedichten van de Finse dichter Eino Leino toegepast en heeft invloeden uit werken van Poe of Hölderlin verwerkt in zijn teksten. In het nummer “Drawn to black” van het “Above The Weeping World”album bestaat het refrein zelfs uit een van de beroemdste gedichten van Francis William Bourdillon (1852-1921).
Insomnium heeft naar mijn gevoel heel veel pareltjes, maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd als liefhebber. Het is dan ook bijna een onmogelijke opgave om een keuze te maken en bovendien zou ik elke keer naar mijn mening teveel in herhaling vallen (alles is geweldig of zoiets).
Ik ga dan ook niet de albums allemaal afzonderlijk bespreken, maar ik geef een overzicht met een nummer per album, dit geeft denk ik wel een goed beeld van het totale oeuvre in hun 25 jarige bestaan. Hun laatse album zal ik wel verder toelichten, daarover later meer.
Ik heb dan wel zojuist gezegd albums, maar er staat 1 nummer tussen van een EP, kon het niet laten, dit nummer is gewoon te mooi om te laten liggen.
Voor zover mij bekend hebben ze 9 albums, 3 EP’s, 2 demo’s en een boxset op hun naam staan. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik ze allemaal in bezit heb inclusief collectors-items, ben nogal een vinyl verzamelaar
, maar goed ik dwaal af, over naar muziek.
Album Overzicht
Jaar - Album - Track
2002 - In The Halls Of Awaiting -
The Elder
2004 - Since The Day It All Came Down -
Daughter Of The Moon
2006 - Above The Weeping World -
Drawn To Black
2009 - Across The Dark -
Where The Last Wave Broke
2011 - One For Sorrow -
Only One Who Waits
2014 - Shadows Of The Dying Sun -
The Promethean Song
2016 - Winter’s Gate -
Winter’s Gate Pt.6
2019 - Heart Like a Grave -
Pale Morning Star
2021 - Argent Moon (EP) -
The Wanderer
2023 - Anno 1696 -
White Christ (met Sakis Tolis van Rotting Christ)
Enkele highlights uit hun discografie:
2009 -
Across The Dark
Voor het eerst sinds het bestaan van de band horen we op dit vierde album ook cleane zang naast de karakteristieke growls en grunts, waardoor hun geluid meer gelaagdheid krijgt, wat belangrijk blijkt voor hun verhaallijnen die zijn verwerkt in de nummers en daardoor sterker overkomen met meer spanningsopbouw en wisselende sfeer.
2014 -
Shadows Of The Dying Sun
Met dit zesde album kreeg de band een grotere naamsbekendheid, ook buiten Europa. Het is tevens het eerste album met gitarist Markus Vanhala.
Op dit album staat ook hun meest bekende nummer “While We Sleep”. Dit nummer is inmiddels een vaste waarde op hun setlist.
2016 -
Winter’s Gate
Dit zevende album is uitgebracht als een conceptalbum met een 40 minuten durend nummer over een groep Vikingen op zoek naar goud. Het idee ontstond binnen de band twee jaar eerder tijdens de opnames van het “Shadows Of The Dying Sun” album. Dit album moet je echt in zijn geheel beluisteren in de bedoelde volgorde om optimaal te kunnen genieten van de aanwezige sfeer en spanningsopbouw. Part 6 is voor mij persoonlijk bijvoorbeeld het favoriete stuk, maar is echter nog mooier als part 1 t/m 5 eraan vooraf zijn gegaan in de luisterbeurt.
Het album was destijds ook beschikbaar als limited edition met audiobook waarin het verhaal door Niilo Sevänen zelf is ingesproken.
Het album bereikte bovendien de nummer 1 in de hitlijsten van hun thuisland.
2019 -
Heart Like a Grave
Het eerste album met gitarist Jani Liimatainen, hij zorgt ook voor een extra portie cleane zang naast de reeds aanwezige stem van Ville. Tevens is dit ook het eerste album met drie gitaristen, Jani, Ville en Markus. De titeltrack van dit album maakt ook vrijwel altijd deel uit van hun setlist, meestal in de encore.
2023 -
Anno 1696
Dan zijn we beland in de huidige tijd
. Afgelopen maand hebben ze dus inmiddels hun negende album "Anno 1696" afgeleverd. En wat voor een album, wederom een meesterwerk van deze Finnen.
"Anno 1696" is een reis naar het donkere verleden in het verre Noorden gebaseerd op een verhaal van Niilo Sevänen (Bassist/zanger).
Insomnium heeft het onrustige tijdperk van 1696 vertaald in hun muziek. Het tijdperk van de grote hongersnood in het hoge Noorden.
Er heerst in heel Europa een verschrikkelijke heksenjacht met als gevolg de bekende en gruwelijke heksenprocessen. In eerste instantie blijven de scandinavische landen ongeschonden van deze hysterie, maar later raakt ook het afgelegen hoge Noorden van Finland en Zweden in de ban ban de hekserij.
Volgens Niilo Sevänen waren de heksenprocessen in het Zweeds Torsåker een verschrikkelijke bron van nachtmerrieachtige inspiratie.
Al die verhalen over 70 onthoofde vrouwen in deze kleine Zweedse gemeenschap, deze massale terechtstelling in Torsåker was het grootste bloedbad van de achtjarige heksenjacht. In de daarop volgende hongersnoodjaren zijn er ook enkele zeer duistere verhalen bekend over kannibalisme en kindermoord.
Het nummer “Lilian” is waarschijnlijk het meest traditionele Insomnium-nummer op het "Anno 1696" album. Volgens gitarist Markus Vanhala is deze track als single een gemakkelijke start, voordat het echt heftiger wordt. Het toont vooral de lichtere tinten van het "Anno 1696" album en symboliseert hoop.
Volgens bassist/zanger Niilo Sevänen is de compositie van Ville en heeft het nummer dat typische oude Insomnium-gevoel. Tekstueel vertelt het nummer hoe het tragische paar in de geschiedenis elkaar voor het eerst ontmoette. Volgens gitarist Ville Friman is het een van de eerste nummers die uitkwam tijdens de pandemieperiode. “Lilian” heeft heel duidelijk die oude Insomnium-sfeer. Het "Anno 1696" album is wederom sterk in zijn soort en vertrouwt op de sterke punten van hun geliefde kenmerkende geluid en melancholische verhalen.
Zoals de band kort en pakkend hun laatste aanwinst omschrijft: “
Welcome to 1696, Welcome to Hell”.
Ik heb Insomnium al vaak live gezien, altijd weten ze mij mee te voeren op hun melancholische klanken waarin ik mijzelf helemaal kan overgeven aan een unieke intense beleving en mij zelfs soms tot tranen hebben weten te ontroeren.
Melodic Death Metal pur sang, voor liefhebbers van melodic death & doom mag je deze zeker niet overslaan de komende editie!
Voor degene die niet bekend zijn met Insomnium en/of het melodic death genre is dit een mooie kennismaking, omdat ze m.i. niet té extreem zijn. Tenslotte een wijze raad voor een intense muziekbeleving: stel je open, laat alles los, laat het binnenkomen, laat je meevoeren op hun magistrale reis en je zult versteld zijn van een overweldigende intense ervaring die je niet snel zal vergeten. Dat is wat Insomnium met je kan doen.
Ze spelen op de komende editie trouwens op de zondag, op dezelfde dag spelen ook Eluveitie en Katatonia, lijkt mij een heel mooi zondags trio
Tenslotte nog een leuk weetje aangezien Epica hier ook al geïntroduceerd is. Ik heb zo’n negen jaar geleden Insomnium live gezien in het voorprogramma van Epica, waar Simone Simons zelfs nog verklaarde de grootste fan van Insomnium te zijn
.
Ik zou zeggen kijken en luisteren die band