HollandiaFCB wrote:
Dat gaat toch veel breder dan alleen pinkpop, dus vandaar beter een algemeen forum.
Je wilt het hier toch hebben over het programma, de sets, het blokkenschema etc etc
Dan ben je met 4 pagina’s wel klaar. Zo’n forum is juist om ook andere onderwerpen mbt het festival te bespreken lijkt me.
Sorry, maar dit gaat echt niet op. Heb je toevallig ook cijfers die dat onderbouwen??
Greenevents (onafhankelijke organisatie die helpt met het verduurzamen van festivals) constateert in 2018 dat 99% van de honderden miljoenen in Nederland op festivals gebruikte drinkbekertjes niet wordt gerecycled. Bron (PDF!!, pagina 23):
https://static1.squarespace.com/static/5ba204a73917ee401d7516af/t/5bc62cb49140b77bde494794/1539714270463/Green_Deal_toolkit_FB_05_low.pdf
Alleen bekers die apart ingezameld worden (via het oprapen) en in speciale afvalemmers voor bekers terechtkomen worden hoogwaardig gerecycled (pagina 24).
En over PLA (pagina 28): Momenteel zijn er in Nederland geen afvalverwerkers die PLA verwerken. Dit materiaal eindigt daarom dus in de verbrandingsoven. Voordeel is wel dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding, maar het materiaal gaat verloren. Een on-site snelcomposteermachine kan PLA wel verwerken maar dit duurt zeven dagen in tegenstelling tot 24 uur voor bijvoorbeeld voedselresten. PLA voegt daarbij geen waarde toe aan compost. PLA is daarom geen duurzame oplossing.
Iets met spijker en kop. Zie ook:
Vooraleer men (met de beste bedoelingen) onwetend de PLA toer op gaat, best even stil staan bij de volgende vragen. De existentiële vraag: is dit wegwerpproduct wel nodig? Kan het niet vermeden of vervangen worden door een herbruikbaar of tenminste recycleerbaar alternatief? De praktische vraag: kan het PLA gebaseerde product apart ingezameld worden en apart verwerkt worden in industriële bio-degradeer installaties?
Conclusie is dat PLA gebaseerde bio-kunststoffen wel een toekomst hebben, maar dan wel voor de goede redenen en onder de correcte omstandigheden, zoniet zijn de goede bedoelingen eerder slecht voor het milieu. Bron: BBL
Ok, het klinkt goed, het klinkt milieubewust, maar is dat niet. Ten eerste komt er aan het maken van de bekers wel wat olie te pas. Afbreekbare olie, dat wel. Ten tweede wordt er gemakshalve vergeten om er bij te zeggen dat het oplossen in water en kooldioxide (dat is CO2) alleen gebeurd onder specifieke omstandigheden. Dat wil zeggen in een composteringsinstallatie bij een temperatuur van rond de 58 graden Celcius.
Bovendien is al enkele jaren bekend dat composteren geen milieuwinst oplevert. Zie onderstaande alinea uit correspondentie met het ministerie van VROM over de PLA-beker en de inzet daarvan bij evenementen en dit artikel over de PLA-beker:
”Specifiek ten aanzien van de afvalfase van bekers van bioplastics, kan op basis van onderzoeken worden geconcludeerd dat verbranden van in een normale roosterovern te preferen is boven composteren. Het composteren van bioplastics levert nauwelijks een bijdrage aan de positieve effecten van compost, terwijl het composteren ervan energie kost. Bij verbranden komen nauwelijks emmissies vrij, waarbij vanwege de hoge calorische waarde wel een substantiële hoeveelheid energie ontstaat. Ook het “ter plaatse” composteren zien wij niet als een reëele mogelijkheid, te meer omdat onder suboptimale condities het zeer lange tijd zal duren voordat de PLA-bekers zijn omgezet tot Co2 en water. In dat opzicht zien we PLA-bekers dus niet als het panacee voor het zwerfafval-probleem”
Voor wie het echt goed wil doen voor het milieu is de herbruikbare beker natuurlijk dé oplossing in de strijd tegen de afvalberg. Is in Duitsland bij alle evenementen verplicht, in Nederland worden Eco-glazen ook steeds vaker toegepast en ook andere Europese landen zien het nut en de milieuwinst door de inzet van herbruikbaar in plaats van wegwerp steeds vaker in. . – Milieunet