On this day in rock history

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Paddy
  • Startdatum Startdatum
14 april 1912

Op deze dag om 23:40 uur raakt de Titanic een ijsberg. Het ‘onzinkbare’ schip zinkt binnen drie uur. 1522 opvarenden kwamen om het leven.
Het nummer S.O.S van Saxon gaat over de Titanic. Zanger Biff Byford zei dat het nummer kan worden gezien als een metafoor voor het geloof van mensen dat dingen onzinkbaar zijn.

 
Laatst bewerkt:
16 april 1927
The Great Mississippi Flood van 1927 was de meest destructieve riviervloed in de geschiedenis van de Verenigde Staten, met 70.000 vierkante km overspoeld. Op sommige plekken was het water 9 meter diep. In mei 1927 bereikte de Mississippi onder Memphis, Tennessee, een breedte van maar liefst 130 kilometer!
De overstroming kreeg zo’n omvang doordat het absorptievermogen van het land was weggehaald door bomen te kappen en wetlands om te vormen tot agrarisch land.
De overstroming duurde enkele maanden. De kosten van de schade worden geschat tussen de 246 miljoen en 1 miljard dollar.

Ongeveer 500 mensen stierven en meer dan 630.000 mensen werden rechtstreeks getroffen; 94% van de getroffenen woonde in Arkansas, Mississippi en Louisiana, vooral in de Mississippi Delta-regio. Meer dan 200.000 Afro-Amerikanen werden uit hun huizen langs de Beneden-Mississippi verwijderd en moesten lange tijd in hulpkampen wonen. Als gevolg van deze verstoring sloten velen zich aan bij de Grote Migratie van het Zuiden naar de industriesteden van het Noorden en het Midwesten; de migranten gaven er de voorkeur aan te verhuizen, in plaats van terug te keren naar landbouwarbeid op het platteland.

Verschillende muzikanten hebben nummers gemaakt over deze gebeurtenis, zoals Bob Dylan en Nick Cave.
Led Zeppelin covert het nummer “when the levee breaks” van Memphis Minnie en Kansas Joe McCoy uit 1929.



 
Laatst bewerkt:
20 april 1999

Het bloedbad op Columbine High School vond plaats op dinsdag 20 april 1999 op de Columbine High School in Columbine in de Amerikaanse staat Colorado. Op die dag schoten de leerlingen Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) twaalf medeleerlingen en een leraar dood en pleegden vervolgens zelfmoord, zoals ze van tevoren hadden gepland. Het was tot de schietpartij op Stoneman Douglas High School in 2018 het dodelijkste geweldsincident op een middelbare school in de Amerikaanse geschiedenis.

Het nummer the Kinslayer van Nightwish is gebaseerd op de Columbine shooting en werd precies 1 jaar na de gebeurtenis uitgebracht.
Het nummer bevat onder andere een dialoog tussen de moordenaars en hun slachtoffers. Ook de band Flyleaf heeft een nummer gemaakt over deze gebeurtenis. Het nummer heet Cassie, en ook de naam van slachtoffer Rachel Scott komt hierin voor. Dit lied is gebaseerd op de misvatting dat Harris Cassie gevraagd zou hebben naar haar geloof in God.
 
24 april 1915

Wer redet heute noch von der Vernichtung der Armenier?
Adolf Hitler, 1939

Op deze dag worden enkele honderden Armeense intellectuelen en leiders door de Ottomaanse overheid gearresteerd en gedeporteerd. Het is de start van de Armeense genocide. Van 1915 tot 1917 worden systematisch circa 800.000 tot 1,5 miljoen Armenen vermoord.

System of a down schrijft het nummer P.L.U.C.K (Politically Lying, Unholy, Cowardly Killers) over de genocide.

Op 24 april 2015 bij de honderdjarige herdenking treedt SOAD op in de Armeense hoofdstad Yerevan:

 
Laatst bewerkt:
24 april 1916
This song's our cry against man's inhumanity to man; and man's inhumanity to child.
Dolores O'Riordan.

Op deze dag start in Dublin de Paasopstand tegen de Engelse bezetting. Een deel van de Irish Volunteers onder leiding van Pádraig Pearse en het kleinere Irish Citizen Army van James Connolly bezetten sleutelposities in Dublin, waaronder het General Post Office op O'Connell Street. De opstand is amateuristisch voorbereid en wordt binnen enkele dagen neergeslagen. Door het gewelddadige optreden tijdens en na de opstand bereikt de Paasopstand alsnog haar doel van een onafhankelijk Ierland.

De overgegeven rebellenleiders worden namelijk binnen enkele weken zonder pardon geëxecuteerd. De Ierse opinie veranderde sterk na deze executies. Voorheen zag men de rebellen als onverantwoordelijke avonturiers die het nationalisme konden schaden. De vrijgelaten arrestanten reorganiseerden het Republikeinse leger, en het nationalistische sentiment komt steeds verder achter de Sinn Féin partij te liggen. Sinn Féin had, ironisch genoeg, zelf niets te maken met de Opstand maar de pers noemde het een Sinn Féin-opstand. Hoewel feitelijk onterecht stroomden nieuwe leden toe en de beweging werd een jaar later, in 1917, overgenomen door de radicale nationalisten. Zo was het mogelijk dat in 1921 de Ierse Vrijstaat werd uitgeroepen door Éamon de Valera.

Maar het geweld is hiermee niet ten einde. Groepen als de IRA blijven strijden voor onafhankelijkheid van het gehele Ierse eiland. Terroristische aanslagen worden ingezet tegen het Britse leger, maar er vallen ook burgerslachtoffers.

Zo ontploffen in maart 1993 twee bommen in een drukke winkelstraat in Warrington. De driejarige Johnathan Ball sterft direct. De twaalfjarige Tim Parry enkele dagen later. Het incident is de aanleiding voor Dolores O’Riordan om het nummer Zombie te schrijven. Een aanklacht tegen de IRA, zombies die in het verleden leven. Het nummer refereert aan de Paasopstand:

“It's the same old theme
Since nineteen-sixteen
In your head, in your head, they're still fighting
With their tanks and their bombs
And their bombs and their guns
In your head, in your head, they are dying”

 
25 april 1915

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt een gezamenlijke Britse en Franse operatie opgezet om de Ottomaanse hoofdstad, Istanboel te veroveren en om een zeeroute naar Rusland veilig te stellen. Op deze dag beginnen de landingen bij Gallipoli. De veldslag duurt tot januari 1916.

De poging mislukt. Beide zijden verliezen ongeveer evenveel. In totaal sterven hier een half miljoen (!) manschappen. De veldtocht betekende een belangrijke overwinning voor de Turken en een grote nederlaag voor de geallieerden.

In Turkije wordt de slag gezien als een beslissend moment in de geschiedenis van het Turkse volk - een laatste piek in de verdediging van het vaderland terwijl het Ottomaanse Rijk aan het afbrokkelen was. De strijd maakte de weg vrij voor de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog en de oprichting van de Republiek Turkije acht jaar later onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk, een van de commandanten bij Gallipoli.

De veldtocht was de eerste grote operatie voor het, vanwege de Eerste Wereldoorlog naar Europa gestuurde, Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) en wordt vaak beschouwd als het ontstaan van het nationale bewustzijn in beide landen. Anzacdag, 25 april, blijft de belangrijkste herdenking van militaire verliezen en veteranen in Australië en Nieuw-Zeeland en overtreft Wapenstilstandsdag daar in belang.

Een wereldwijd bekend lied dat de slag om Gallipoli als onderwerp heeft is ‘And the Band Played Waltzing Matilda’ van Eric Bogle, dat is gebaseerd op het liedje ‘Waltzing Matilda’. Dit nummer is veelvuldig gecoverd waaronder door de Ierse band The Pogues op de cd Rum Sodomy & The Lash:
Then in 1915, my country said "son
It's time you stopped rambling, there's work to be done"
So they gave me a tin hat, and they gave me a gun
And they marched me away to the war


De Zweedse powermetal band Sabaton bracht in 2008 zijn album The Art of War uit met daarop het nummer ‘Cliffs of Gallipoli’.

Op het album Let Engeland shake van PJ Harvey uit 2011 staan drie nummers over Gallipoli:
- The colour of the earth
- On battleship hill
- All and everyone

 
29 april 1992
Op deze dag is de uitspraak in de zaak Rodney King. De jury acht de vier politieagenten niet schuldig ondanks dat alles is gefilmd. Het is de spreekwoordelijke lont in het kruidvat. Nog diezelfde dag beginnen de rellen. Los Angeles ontploft. Zes dagen rellen stopt pas nadat 5.000 federale troepen worden ingevlogen. Er is 1 miljard dollar aan schade, 63 doden, bijna 2.400 gewonden en 12.000 arrestaties.

Heel veel muzikanten zijn beïnvloed door en hebben nummers gemaakt over Rodney King en de rellen. Here we go:

  • Het nummer “riot” van 2 Chainz begint met gepraat over 29 april 1992.
  • De Duitse heavy metal band Accept schreef het nummer "Objection Overruled" in 1992, geinspireerd door de zaak Rodney King. In het nummer is kritiek op de beslissing van de jury.
  • "Livin' on the Edge" van Aerosmith is geïnspireerd op de rellen.
  • De clip van “1000 oceans” van Tori Amon recreëert beelden van de rellen. De clip is opgenomen in L.A. en maakt gebruik van acteurs die de rellen hebben meegemaakt.
  • Het eerste couplet van "Don't Pray on Me" van Bad Religion refereert aan de rellen.
  • Op de video “Fire It up” van Black Label Society worden beelden gebruikt van rellen. De meeste van de L.A riots.
  • David Bowie en zijn vrouw Iman waren van plan om naar L.A te verhuizen. Ze landen op deze dag in L.A met de neus in de boter. Uiteindelijk besluiten ze in New York te gaan wonen. Het nummer “Black Tie White Noise” gaat over de rellen.
  • Het nummer "Polaroid Baby" van Bratmobile gaat over “the artificiality of white youths, burning down L.A., and making "whitey" pay.” Het nummer is opgenomen ten tijde van de rellen. "We Shall Be Free" is geschreven door Garth Brooks terwijl hij reportages zag van de rellen op TV.
  • Het nummer “Anger” van Downset is geïnspireerd door de rellen. Op de voorkant van hun album staat een afbeelding van een brandend south central L.A.
  • Het nummer "The Day tha Niggaz Took Over" van Dr. Dre gaat over de rellen.
  • En Vogue brengt het nummer “Free your mind” 1 jaar na de rellen uit. Het nummer gaat over vooroordelen.
  • Het album van Far East Movement uit 2014, K-Town Riot, werd geïnspireerd door de rellen. De videoclip voor een van de nummers, The Illest, bevat beelden van de rellen.
  • Fear Factory's album uit 1995, Demanufacture, werd gerepeteerd en bedacht in de bijzonder gevaarlijke wijk South Central, direct in de nasleep van de rellen. In de geremasterde digipak-editie van het album wordt uitgelegd dat de spanning en het geweld van rellen een inspiratie vormden voor het album in het algemeen, van de agressieve muziek tot de lyrische thema's corruptie en opstand. Dino legt uit,"The owner had to write 'black-owned' on the front of the place, so people wouldn't destroy it. It wasn't exactly the best of areas to rehearse, but it definitely created a vibe."
  • Fever 333 schreef het nummer "BURN IT" over Rodney King en de rellen.
  • Firehose's nummer "4. 29. 92", van het album Mr. Machinery Operator, bevat geluidsvoorbeelden die zijn opgenomen op een specifieke dag van de rellen.
  • Ben Harper's "Like a King" uit, het album Welcome to the Cruel World uit 1993, is gebaseerd op de behandeling van Rodney King.
  • Ice Cube's nummer "We Had to Tear This Motherfucka Up" is geschreven als een verklaring over het vonnis en drukte gevoelens uit die vergelijkbaar waren met die van de relschoppers. Het grootste deel van zijn release uit 1992, The Predator, werd geïnspireerd door de rellen en Rodney King, met constante toespelingen op het incident - het rapnummer Wicked verwees naar 29 april 1992. Ice Cube's nummer "Black Korea" op zijn album Death Certificate uit 1991 is een racistische karakterisering van Zuid-Koreaanse winkeliers. Tijdens de rellen, waren Koreanen en Koreaanse winkels een belangrijk doelwit van relschoppers. Op het nummer “Death certigicate” wordt het pak slaag van Rodney King genoemd, met name in een sketch waar een agent een zwarte man bedreigt waar hij naartoe gaat: “do you like Rodney King, Martin Luther King, and all the other goddamn Kings from Africa!"
  • Ice-T's nummer Race War van zijn soloalbum Home Invasion uit 1993 ging in op de rellen en het potentieel voor verdere verstoringen. Ice-T veroordeelde het aanvallen van Koreaans-Amerikanen tijdens de rellen. Hij schreef: "Korean people live down in the hood / a little mis-fucking-understood / Orientals were slaves too / Word, to this fucking red, white and blue".
  • Billy Idol's nummer uit 1993, "Shock to the System", van het Cyberpunk-album, was direct geïnspireerd op de rellen, waaronder teksten als "You could be king/or I could be king". De B-kant van de single "Shock to the System", genaamd Aftershock, pikt hetzelfde onderwerp op.
  • Een tekst in het Lamb of God-nummer "Forgotten (Lost Angels)", van hun album Sacrament uit 2006, zegt "'92 had deze klootzak moeten afbranden". Het nummer zelf gaat over de stad Los Angeles.
  • Kendrick Lamar's nummer "County Building Blues", van zijn album Good Kid, M.A.A.D City uit 2012, maakt verschillende verwijzingen in vers twee van het nummer.
  • Lucky People Center's nummer Rodney King van hun album Welcome to Lucky People Center uit 1993 bevat voorbeelden van Rodney King, LA Police en president George Bush, allemaal ingesteld op een Ambient/Trance-ritme.
  • Het Machine Head-album Burn My Eyes (1994) bevat het nummer "Real Eyes, Realize, Real Lies", met gesampled commentaar uit nieuwsberichten en interviews rond de rellen.
  • In 1992 bracht Branford Marsalis het album I Heard You Twice the First Time uit, met een nummer genaamd "Simi Valley Blues", een verwijzing naar de stad waar het proces tegen de vier politieagenten werd gevoerd. Hoewel het pak slaag plaatsvond in Los Angeles, werd het proces gehouden in de meer conservatieve Simi Valley, Californië, een beslissing waarvan wordt gedacht dat deze heeft geleid tot de vrijspraak van de officieren.
  • One Minute Silence's nummer "Stuck Between a Rock and a White Face", van hun album Available in All Colors, bevat de gebeurtenissen van 29 april.
  • Het titelnummer van het debuutalbum van Porno For Pyros, samen met "Black Girlfriend", verwijzen beide naar de rellen, die plaatsvonden voorafgaand aan de productie van het album.
  • Rage Against the Machine's Zack de la Rocha rapt over de racerellen in South Central LA in "Township Rebellion", van het gelijknamige debuutalbum van de band.
  • Rancid's nummer "I Wanna Riot" is gebaseerd op de gebeurtenissen.
  • Redman's sketch "News Break" had een fragment uit het nieuws dat een verslaggever informeerde over het aantal doden en gewonden en praat over wat er gaande is over de rellen.
  • Slayer en Ice-T werkten samen aan het nummer "Disorder", dat verscheen op de soundtrack van de Judgment Night-film. Het nummer was een medley van drie nummers van de Britishpunk rock band The Exploited. Het nummer "UK '82" (dat ging over politiegeweld) werd omgedoopt tot "LA '92".
  • Bruce Springsteen bracht een alternatieve versie uit van zijn single "57 Channels (And Nothin' On)" ondertiteld "Little Steven Dance Mix", met audioclips van berichtgeving over de LA-rellen, samen met gezangen van "No Justice, No Peace" en een verscheidenheid aan andere audioclips die de populaire cultuur van die tijd vertegenwoordigen, waaronder president George H Bush' ironische verklaring van de presidentiële campagne van 1988: "We willen een vriendelijkere en zachtere natie." Springsteen voerde deze versie van het nummer uit op Saturday Night Live op 9 mei 1992, zijn eerste openbare optreden met "the Other Band" dat met hem toerde in 1992-93 ter ondersteuning van zijn albums Human Touch en Lucky Town.
  • Sublime's lied, "29 april 1992 (Miami)", is gebaseerd op verslagen van de rellen. In het nummer vertelt Bradley Nowell (Lead singer of Sublime) over zijn aandeel in de rellen inclusief overvallen. Hij beweert dat het voor sommige mensen niet eens om Rodney King ging.
  • The Boo Radleys' album Giant Steps uit 1993 bevat een nummer getiteld "Rodney King (Song for Lenny Bruce)"
  • The Game noemt de rellen op het nummer "Never can say Goodbye", van het album LAX, rappend: "Ze dachten dat mijn groep de LA Riots beïnvloedde", vanuit het perspectief van Eazy-E die sprak over N.W.A's algemeen beschouwd als een van de baanbrekende acts van het gangsta rapmuzieksubgenre. N.W.A. werd beroemd gemaakt door het nummer "Fuck tha Police", dat veel van de spanningen tussen zwarte stedelijke jongeren en de politie belicht.
  • Het nummer "L.A.P.D." van The Offspring van het album Ignition gaat over het Rodney King-incident.
  • "Rioting", van de in San Diego gevestigde band The Rugburns, werd geïnspireerd door de rellen.
  • Het debuutalbum van Thurzday L.A. Riot werd geïnspireerd door de gebeurtenissen van de Rodney King pak slaag en de Los Angeles Riots.
  • Tom Petty and the Heartbreakers heeft een single uitgebracht met de titel "Peace in L.A."
 
30 april 1975
In het nummer Goodnight Saigon zingt Billy Joël over de Vietnamoorlog vanuit de ogen van een jonge marinier. Hij was door veteranen gevraagd om een nummer hierover te schrijven.
In de eerste zin (We met as soul mates on Parris Island) gaat het over een trainingscentrum van het US marine corps.

Op deze dag valt Saigon en daarmee eindigt de Vietnamoorlog. Amerikanen en duizenden Zuid-Vietnamezen worden met helicopters uit de stad geëvacueerd.


 
Laatst bewerkt:
2 mei 1968
(Oeps een dagje te laat)

Het nummer Bye Bye Badman is geschreven door John Squire en Ian Brown van The Stone Roses over de Franse studentenrellen van 1968. Ian Brown legt het liedje uit:

"Imagine a protester singing [it] in a policeman's face during the Paris riots. Then you'll get some idea what it's about."

Een interpretatie van de titel is dat "Bye Bye Badman" het gevoel van de relschoppers ten opzichte van president Charles de Gaulle beschrijft.

De tekst "Choke me, smoke the air, in this citrus-sucking sunshine I don't care" verwijst naar de studenten die citroenen droegen. Dit kwam omdat ze geloofden dat erop zuigen een soort tegengif zou zijn voor de effecten van traangas.

Het album Stone Roses waar het nummer opstaat, is opgebouwd in het leven van Christus. Het begint met "I Wanna Be Adored", verwijzend naar Jezus' geboorte en de Aanbidding van de Wijzen, en het laatste nummer is "I Am The Resurrection", dat verwijst naar de opstanding van Christus. Hoewel dit lied voornamelijk gaat over de rellen van Parijs in 1968, verwijst het ook naar de kruisiging van Jezus, waarin ze het lijden verbeelden dat hij aan het kruis heeft doorstaan. Ze schilderen Jezus af als een revolutionair, die net als de Parijse studenten de autoriteiten van Zijn tijd aan de kaak stelde. Jezus die sterft voor de zonden van de mensheid staat centraal in het christelijk geloof, dus dit lied over zijn kruisiging staat midden op het album.

 
4 mei 1970
Het nummer ‘Ohio’ van Neil Young gaat over het studentenprotest op deze dag op de Kent State university.
De studenten protesteren tegen de militaire acties in Cambodia tijdens de Vietnamoorlog. De Ohio National Guard opent het vuur, waardoor 4 studenten overlijden. Twee waren slechts toeschouwers.

Een van de studenten op Kent State tijdens de schietpartij is eerstejaars en heet Chrissie Hynde. Ze stopt met school, wordt een tijdje serveerster en gaat dan naar Engeland, waar ze de Pretenders vormt.

Chris Butler is ook in Kent State tijdens de schietpartijen, waar zijn goede vriend Jeffrey Miller een van de doden is. Hij vormt de groep The Waitresses, bekend van "I Know What Boys Like" en de kerstklassieker "Christmas Wrapping". Hij zegt later over het incident:
"Kent is completely what influenced my whole life and career. When you have that kind of event happen to you, it spins you off in a direction where you can't abide by the existing system, because it tried to fucking kill you. And you're going to have to make your own way if you're at all true to any of the creative parts of yourself."
In 2014 maakt Butler een heel album over de schietpartij genaamd Easy Life.

 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: wenteldave
5 mei 1945
Op deze dag vindt de slag om het Oostenrijkse kasteel Itter plaats. Bijzonder is dat Duitsers samen met Franse gevangenen en Amerikaanse soldaten vochten tegen SS’ers!

Het kasteel was tijdens de oorlog gebruikt als gevangenis voor hoogwaardigheidsbekleders en officieren. De zus van Charles de Gaulle werd hier bijvoorbeeld gevangen gehouden. In deze laatste dagen van de oorlog waren veel bewakers gevlucht of hadden zelfmoord gepleegd. De gevangenen was het gelukt om wapens te bemachtigen, maar in het gebied waren veel fanatieke SS’ers. De gevangenen waren bang dat deze aan het moorden zouden gaan. Bij het vlakbij gelegen kamp Dachau was dit ook gebeurt.

Daarom stuurden ze een boodschapper , Čučković geheten, naar Amerikaanse troepen in de buurt.
Onderweg stuitte hij op Wehrmacht-majoor Gangl. Daarmee had hij geluk, want Gangl had kort daarvoor contact gelegd met het lokale verzet en bereidde zich met een paar van zijn mannen voor om over te lopen of zich anders aan de Amerikanen over te geven. De komst van Čučković gaf hem de kans om allebei te doen en zich daarbij ook nog eens als beschermer van de Franse gevangenen op te werpen. Gangl had gehoord dat er twintig kilometer verderop in Kufstein Amerikanen zouden zitten en besloot daar heen te gaan. Daarnaast stuurde hij Čučković richting Innsbruck. Dat was eerder die dag was ingenomen door de Amerikanen ingenomen, maar omdat er richting Innsbruck nog veel SS’ers waren, dacht hij dat Čučković meer kans maakte.

Čučković en Gangl bereikten beiden veilig de Amerikaanse posities en wisten versterkingen te regelen. Allebei in de vorm van een aantal tanks en tankjagers, aangevuld met infanterie. De versterkingen die met Čučković meekwamen, hadden echter een behoorlijke reis voor de boeg. Vanuit Innsbruck was het nog zo’n 70 kilometer naar het kasteel en onderweg liep het konvooi het risico in een hinderlaag te komen.

Gangl en zijn Duitse soldaten bereikte het kasteel met enkele Amerikaanse troepen. Bijzonder is dat vanwege manschappentekort hiervoor Afro-Amerikaanse troepen werden ingezet.

Dit groepje moest het kasteel verdedigen. Een paar honderd SS’ers bestormden het kasteel alsof het een middeleeuwse belegering was, terwijl Franse politici en Duitse en Amerikaanse soldaten zij aan zij de kasteelmuren verdedigden. En wonderwel hielden de verdedigers die elkaars talen nauwelijks spraken en het moesten doen met een bij elkaar geraapt arsenaal nog lang uit tegen de goedgetrainde SS’ers die de aanval hadden geopend.

Gelukkig kwam op tijd de versterking die Čučković had meegebracht. Die wist de overlevende SS’ers gevangen te nemen.

Sabaton zingt erover:

 
  • Leuk
Waarderingen: wenteldave
18 mei 1944
Op deze dag start de massa-deportatie van de Krim-Tataren naar Oezbekistan, op bevel van NKVD-chef Beria, in het kader van de gedwongen volksverhuizingen in de Sovjet-Unie onder Stalin. Hierbij zouden mogelijk 240.000 Krim-Tartaren zijn gedeporteerd.

De deportatie was het thema van Jamala’s protestlied “1944”, winnaar van het Eurovisiesongfestival 2016.

Jamala, geboren als Susana Dzhamaladinova, is afkomstig uit Kirgizië in Centraal-Azië. Achter het lied schuilt een persoonlijk verhaal, omdat haar grootmoeder met haar vier zoons en dochter tot de Krim-Tataren behoorden die door Stalin gedeporteerd werden. Tegenover Reuters vertelde ze dat haar tante tijdens de reis overleed en uit de treinwagon werd gegooid. Nadat de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, keerde haar familie terug naar de Krim, die toen deel uitmaakte van Oekraïne. Met het lied wil ze bereiken dat dit deel van de geschiedenis wordt 'herkend en herdacht'.

 
  • Leuk
Waarderingen: La Hormiga 93 en Brian
27 mei 1940
De Bismarck was het eerste van twee slagschepen van de Bismarck-klasse. Zij en haar zusterschip de Tirpitz waren de grootste Duitse slagschepen ooit gebouwd. De Bismarck was genoemd naar de beroemde staatsman Otto von Bismarck. Het slagschip verkreeg een legendarische status door haar eerste, enige en korte inzet op het hoogtepunt van de Slag om de Atlantische Oceaan, waarbij ze in een kort gevecht tegen een overmacht de trots van de Britse marine de slagkruiser Hood in de lucht liet vliegen, om daarna drie dagen later op spectaculaire wijze kort voor het bereiken van de veilige haven zelf tot zinken gebracht te worden door de Britse vloot. Langs Duitse kant werd benadrukt dat de Bismarck door de eigen bemanning tot zinken werd gebracht nadat bevel werd gegeven het schip te verlaten, om zo het schip toch een aura van onoverwinnelijkheid te kunnen geven, terwijl de anderen het erover eens zijn dat na het laatste gevecht de Bismarck zóveel schade had opgelopen dat hij uiteindelijk toch zou zinken.

Sabaton schreef over het schip het volgende nummer:

 
  • Leuk
Waarderingen: La Hormiga 93 en Brian
30 mei 1431
Na schuldig te zijn bevonden als schismatieke, afvallige, leugenares, zienster, draagster van mannenkleren, verdachte van ketterij en godslaster, wordt Jeanne d’Arc op deze dag op de brandstapel gedood.

Haar levensverhaal en einde zijn de inspiratie voor een aantal songs:
Arcade Fire - Joan of arc
OMD - Joan of Arc en Maid of Orleans
The Smiths - Bigmouth strikes again
Florence and The Machine - Only if for A night
Kate Bush - Joanni
Leonard Cohen - Joan of Arc
En zelfs Cradle Of Filth - The death of love


 
  • Geweldig
  • Leuk
Waarderingen: wenteldave en Brian
30 mei 1431
Na schuldig te zijn bevonden als schismatieke, afvallige, leugenares, zienster, draagster van mannenkleren, verdachte van ketterij en godslaster, wordt Jeanne d’Arc op deze dag op de brandstapel gedood.

Haar levensverhaal en einde zijn de inspiratie voor een aantal songs:
Arcade Fire - Joan of arc
OMD - Joan of Arc en Maid of Orleans
The Smiths - Bigmouth strikes again
Florence and The Machine - Only if for A night
Kate Bush - Joanni
Leonard Cohen - Joan of Arc
En zelfs Cradle Of Filth - The death of love



Dit is mijn favoriet uit je rijtje, heerlijk
 
  • Leuk
Waarderingen: Paddy
30 mei 1943
Dr. Mengele start met werken in vernietigingskamp Auschwitz. Als arts is hij onder meer verantwoordelijk voor de beoordeling van nieuwe aankomsten: meteen naar de gaskamer of dwangarbeid. Hij is een van de weinige die dit graag doet.
In Auschwitz voert hij ook medische experimenten uit. Met name met tweelingen. Hier verdient hij zijn bijnaam de engel des doods.

Slayer maakt hierover het controversiële nummer Angel of Death. Het nummer begint met een gitaarriff, drums en dan een ijselijke gil van zanger Araya.
Schrijver van het nummer Jeff Hanneman wordt verweten, dat de songtekst Mengele niet veroordeeld. Hij reageert hierop:

“Ik weet wel waarom mensen het verkeerd uitleggen: omdat ze er een schrikreactie van krijgen. Als ze de tekst lezen, staat er nergens echt in dat ik geschreven heb dat hij een slecht mens was, omdat dat volgens mij – nou, spreekt dat niet voor zich? Dat zou ik toch niet hoeven te vertellen?"

Na een Facebook-actie van een Slayerfan uit Breda kwam Angel of Death in december 2012 als vrije keuzeplaat op een 199e positie in de jaarlijkse Top2000.

 
4 juni 1940

Op deze dag geeft Winston Churchill zijn beroemde ‘we shall never surrender’-speech. Het was de laatste dag van de evacuatie uit Duinkerken. De slag om Engeland stond op het punt om te beginnen. De Duitsers hadden de overhand en in het Britse kabinet en parlement gingen stemmen op om te gaan onderhandelen met de Duitsers.

We shall go on to the end.
We shall fight in France
We shall fight over the seas and oceans.
We shall fight with growing confidence and growing strength in the air.
We shall defend our island whatever the cost may be
We shall fight on beaches, we shall fight on the landing grounds,
We shall fight in the fields and in the streets,
We shall fight on the hills.

We shall never surrender.



Met deze speech overtuigt Churchill om door te blijven vechten. Dit gedeelte van de speech gebruikt Iron Maiden als intro voor het nummer Aces High.

De tekst van het nummer is geschreven vanuit het oogpunt van een Britse RAF-piloot die vocht tijdens de Battle of Britain (1940), de eerste militaire slag die volledig met vliegtuigen werd uitgevochten.

Het artwork toont de mascotte van de band, Eddie the Head, in de cockpit van een Supermarine Spitfire, een van de belangrijkste vliegtuigen die aan die strijd deelnam.

 
6 juni 1944
D-day. De invasie van de stranden in Normandië, waarmee de bevrijding van West-Europa start.
Zowel Marduk als Iron Maiden schrijven over deze langste dag een nummer.

A dance in the sands
Of Juno and Sword
A waltz in the flames
Of June 44



Sliding we go, only fear on our side
To the edge of the wire
And we rush with the tide
Oh the water is red
With the blood of the dead
But I'm still alive
Pray to God I survive

 
11 juni 323 v.Chr.
Op 32-jarige leeftijd overlijdt Alexander de Grote. Hij veroverde het Perzische rijk tot aan de Indus, waardoor hij 1 van de grootste rijken ooit creëerde.

Iron Maiden schreef over hem dit nummer:

 
  • Leuk
Waarderingen: Koekdoos en Brian
11 juni 1963
Op deze dag steekt de Vietnamese monnik Thích Quảng Đức zichzelf op een druk kruispunt in brand. Het is een protest tegen het anti-boeddhisme beleid van premier Ngô Đình Diệm.
Persfotograaf Malcolm Brown is vantevoren ingelicht door de monniken en is ter plaatse. Hij maakt een iconische foto, die de wereld over gaat en hem een Pulitzer oplevert.

Rage Against the Machine gebruikt de foto op hun albumhoes.

IMG_2799.jpeg
 

Users who are viewing this thread