On this day in rock history

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Paddy
  • Startdatum Startdatum
Het is iemand op de Stubru-redactie ook niet ontgaan wat je dagelijks postte, @pede. Geen round 2?
 
Yannick wrote:
Het is iemand op de Stubru-redactie ook niet ontgaan wat je dagelijks postte, @pede. Geen round 2?

Haha, wat dan? Maar inderdaad, wat is er gebeurd?
Ze zijn een Instagram-account begonnen waar dagelijks Tijdloze weetjes op komen te staan, krak hetzelfde als wat Paddy eigenlijk afgelopen jaar heeft gedaan. Die van 13, 14 en 16 januari zijn zelfs gewoon hetzelfde nieuwsfeitje als wat ie hier heeft gepost. Sneu.
 
wenteldave wrote:

Yannick wrote:
Het is iemand op de Stubru-redactie ook niet ontgaan wat je dagelijks postte, @pede. Geen round 2?


Haha, wat dan? Maar inderdaad, wat is er gebeurd?

Ze zijn een Instagram-account begonnen waar dagelijks Tijdloze weetjes op komen te staan, krak hetzelfde als wat Paddy eigenlijk afgelopen jaar heeft gedaan. Die van 13, 14 en 16 januari zijn zelfs gewoon hetzelfde nieuwsfeitje als wat ie hier heeft gepost. Sneu.

Inderdaad beetje zielig dan... all credits to Paddy !
 
  • Leuk
Waarderingen: Raoul
Of heeft Paddy de switch gemaakt naar Stubru?
Dat is natuurlijk ook nog een optie...
 
Het is iemand op de Stubru-redactie ook niet ontgaan wat je dagelijks postte, @pede. Geen round 2?
Dit jaar toch een ronde 2, maar dan met een andere insteek. Veel liedjes zijn gebaseerd op daadwerkelijke gebeurtenissen. Iedere dag gaat me niet lukken , maar verwacht toch regelmatig hier iets te kunnen posten.
Voor de afwisseling heb ik niet het hele repertoire van Sabaton opgenomen. Wel veel veldslagen zullen voorbij komen.

Vanavond de eerste...
 
4 januari 1998
Op deze dag begon ‘the Great Ice Storm’ in Noord-Amerika. Het heftige poolweer zorgde voor 28 doden in Canada en 28 in de VS.
Door ijzel raakten wegen onbegaanbaar, bomen en elektriciteitsdraden knapten. Normaal duurt ijzel maar kort, nu dagen.

Win Butler en Regine Chassagne (Arcade fire) verwerkten hun indrukken in het nummer ‘Neighboorhood #3 (power out). Chassagne woonde toen in Montréal. Tijdens de storm viel de stroom een week uit.

 
8 januari 1991
“One day does not define your life”

Op deze dag was Jeremy Wade Delle, een vijftienjarige scholier te laat voor zijn Engelsklas. De leraar liet hem een te laat briefje ophalen. Enkele minuten later kwam hij terug in de klas met een .357 magnum revolver en zei: “Miss, I got what I really went for”. Voor de ogen van de klas pleegde hij zelfmoord.

Eddie Vedder las hierover in de krant en begon erover te schrijven. In een interview aan Seattle Sound Magazine in maart 2009 zei Vedder dat hij de behoefte voelde “to take that small article and make something of it—to give that action, to give it reaction, to give it more importance”.
Een andere gebeurtenis die Vedder inspireerde was een schietpartij op zijn eigen school in San Diego waarbij echter geen doden vielen.

‘Jeremy’ werd een wereldwijde hit, onder andere door de video, maar beschrijft niet de daadwerkelijke motieven en achtergrond van de zelfmoord. Dit tot pijn van de familie. Op de website www.jeremywadedelle.com staat meer te lezen hierover.

 
15 januari 1889
Bij het verzamelen van de liedjes viel me op, dat veel gebaseerd zijn op veldslagen en moord & doodslag. Kortom vrij depressief allemaal. De gebeurtenis van vandaag past in dit rijtje en behoort tot de treurigste. Erger nog, ik heb deze dag gekozen, maar het is er slechts 1 in een serie van misselijkmakende gebeurtenissen.
Op deze dag in 1889 vindt de lynchpartij plaats van George Meadows in Alabama. Hij wordt opgehangen. Het is 1 voorbeeld uit een hele lijst van racistische moordpartijen in (met name) het zuiden van de VS. Het lynchen begon vanaf ca 1830 en duurde tot na de Tweede Wereldoorlog. Het hoogtepunt lag tussen 1890 en 1930.
Uit een studie bleek dat tussen 1883 en 1941 er 4467 slachtoffers waren. Voornamelijk mannen. 3265 waren zwart, 1082 blank, 71 Mexicaans, 38 Indiaan, 10 Chinees en 1 Japanner.
Een aantal lynchpartijen werd professioneel gefotografeerd en hiervan werden ansichtkaarten verkocht. Bij sommige lynchpartijen waren duizenden mensen aanwezig.

“Southern trees bear a strange fruit
Blood on the leaves and blood at the root
Black bodies swinging in the southern breeze
Strange fruit hanging from the poplar trees”

Het nummer ‘strange fruits’ van Billie Holiday gaat hierover. Het is gebaseerd op het gedicht Bitter fruit uit 1937 dat Abel Meeropol onder het pseudoniem 'Lewis Allan' publiceerde.
‘Strange Fruit’ werd door Billie Holiday voor het eerst gezongen in 1939, in Café Society, Sheridan Square, New York. Nadat Columbia records het nummer had geweigerd, nam ze het op voor het platenlabel Commodore Records. Dankzij de zeggingskracht van de tekst en de indringende vertolking werd het lied een populaire jazzstandard met tal van opnamen en covers door andere artiesten. Samen met de uitvoeringen door Billie Holiday zijn die van Nina Simone de bekendste.

Holidays versie werd in 1978 een Grammy Hall of Fame Award toegekend en werd ook opgenomen in de lijst van Songs of the Century door de Recordinb Industry of America en de National Endowment for the Arts, een overheidsorganisatie ter bevordering van kunst en cultuur.

 
Laatst bewerkt:
22 januari 1879
Op deze dag vinden 2 veldslagen plaats tussen de Zoeloes en de Britten. Eerst is er de slag bij Isandlwana. Hier werd een modern bewapend en georganiseerd Brits leger onder bevel van luitenant-kolonel Henry Pulleine mede als gevolg van een reeks blunders grotendeels afgeslacht door een overweldigende, betrekkelijk "primitief" bewapende Zoeloe-overmacht bestaande uit circa 20.000 krijgers. De Zoeloes hadden een paar duizend ouderwetse musketten bemachtigd en een paar meer moderne geweren tot hun beschikking, maar daarmee waren ze niet geoefend. De overgrote meerderheid van deze strijders was gewapend met schilden, speren en knuppels. Door hun grote onverschrokkenheid en hun getalsmatige overmacht wisten ze de Britten ondanks hun inferieur geachte bewapening een pijnlijke nederlaag toe te brengen. Van de 1837 Britse troepen werden er 1300 gedood.

Rorke's Drift is een missiepost in Natal, Zuid-Afrika gelegen nabij een een natuurlijke doorwaadbare plaats (drift) aan de Buffalorivier. De Britten hier hadden geen weet van de ramp bij Isandlwana. 139 Britse soldaten verdedigden de missiepost tegen een numeriek grote overmacht van 4000 tot 5000. Van de 139 waren slechts 80 man fit.
De succesvolle verdediging van deze buitenpost staat bekend als een van de meest moedige (en bloedigste) verdedigingen in de Britse geschiedenis.
Elfmaal werd het Victoria Cross uitgereikt aan de Britse verdedigers, de meeste ooit uitgereikt en ontvangen vanwege een actie door een regiment. Zeven soldaten van het 24e Regiment kregen eveneens deze eretekens. Dit grote aantal was waarschijnlijk een reactie op de eerdere Britse verdediging en nederlaag in de Slag bij Isandlwana. De ophef over de overwinning te Rorke's Drift leidde de publieke aandacht af van de grote nederlaag te Isandlwana

De slag werd in 1964 gedramatiseerd verfilmd als "Zulu”. Sabaton schreef hier hun nummer over. In deze video worden beelden uit de film gebruikt.

 
  • Leuk
Waarderingen: Joslittel
22 januari 1987
De penningmeester van de staat Pennsylvania, R. Budd Dwyer, is aangeklaagd en veroordeeld van omkoping. De verwachting is dat hij een lange gevangenisstraf zou krijgen. Tijdens een persconferentie terwijl hij zijn onschuld betuigd en het juridisch systeem aanklaagd, pakt hij een .357 Magnum revolver en pleegt zelfmoord.

Richard Patrick van Filter schreef hier het nummer, “Hey man, nice shot”, over, dat uitkwam in 1995. Velen dachten dat het nummer ging over de zelfmoord van Kurt Cobain (1994), wat bijdroeg aan de bekendheid van het nummer.

 
Laatst bewerkt:
24 januari 1989
De Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy geldt als een van de meest beruchte seriemoordenaars uit de geschiedenis. Hij bekende 28 moorden op jonge vrouwen en meisjes, maar het daadwerkelijke aantal slachtoffers van Ted Bundy heeft waarschijnlijk een stuk hoger gelegen.

Ted Bundy werd in 1989, na een verblijf van tien jaar op Death Row, in Florida op de elektrische stoel geëxecuteerd. Het was hem gelukt om diverse keren de doodstraf uit te stellen door deze met behulp van advocaten aan te vechten. Maar op 24 januari 1989 om 7.00 uur werd de executie dan toch voltrokken.

“There’s gonna be people turning up in canyons, there are gonna be people being shot in Salt Lake City. Because the police there aren’t willing to accept, what I think they know. And they know I didn’t do these things”
Is een quote van Ted Bundy, die gebruikt wordt in het nummer ‘Ted, just admit it’ van Jane’s Addiction.

Trent Reznor heeft dit nummer gemixt met het nummer ‘I put a spell on you’ en deze medley kwam op de soundtrack van de film Natural Born Killers.

 
27 januari 1756
Op deze dag wordt wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart geboren in Salzburg. Wolfgangs muzikale talent openbaarde zich op extreem jonge leeftijd. Het jongetje raakte geboeid door de muzieklessen die vader Leopold aan zijn zus Nannerl gaf. Op de piano zocht hij consonerende intervallen op en uitte zijn blijdschap bij het vinden van een terts. Op driejarige leeftijd kon hij eenvoudige klavierstukjes in een half uur uit zijn hoofd leren en maatvast spelen. Al snel beheerste muziek zijn leven en konden zelfs kinderspelletjes hem alleen boeien wanneer er muziek aan te pas kwam. Hij groeide op tot wellicht de grootste en bekendste composer.
Ondanks zijn succes werd Mozart bijna zijn hele leven geconfronteerd met geldzorgen en schulden. Niet omdat hij te weinig verdiende, maar omdat hij er een te dure levensstijl op nahield.

De Oostenrijkse zanger Falco brengt in 1985 de single uit Rock me Amadeus over Mozart. Het is geschreven door het Nederlandse producersduo Bolland & Bolland. De originele versie was in 1985 niet erg succesvol.
De plaat was in het voorjaar van 1986 in een speciale Canadian-American '86 Mixversie wél zeer succesvol; zo werd het de enige hit van Falco in de VS en was het een van de twee singles die in het Verenigd Koninkrijk de top tien in de UK singles chart bereikten.

 
  • Leuk
Waarderingen: wenteldave
28 januari 1986
Op deze dag vertrekt de spaceshuttle Challenger voor de 10e keer. Maar dit keer gaat het mis. De Challenger valt 73 seconden na de lancering uit elkaar, waarbij alle zeven bemanningsleden omkwamen.

Owl City schrijft er het korte nummer ‘january 28th, 1986’ over. Hierin wordt de toespraak van de Amerikaanse President, Reagan, gebruikt. Het nummer fungeert als intro voor het nummer ‘galaxies’.

 

Users who are viewing this thread