On this day in rock history

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
8 en 9 augustus 1969

Het nummer “Night of Long Knives” van metalband Machine Head gaat niet over de beruchte uitschakeling van de SA in opdracht van Adolf Hitler, maar over de Mansonmoorden.

In de nacht van 8 op 9 augustus 1969 trekt de sekte rondom Charles Manson er op uit om de producer van de Beach Boys te vermoorden. Dit omdat de producer geen nummers van Manson op wilde nemen. In de huurvilla zitten alleen andere mensen.

Buiten het huis was de 18-jarige Steve Parent, die op bezoek was geweest bij William Garretson, de conciërge van het huis, het eerste slachtoffer. Net toen hij in zijn auto het terrein wilde verlaten, werd hij door Tex Watson eerst met een mes aangevallen en vervolgens viermaal beschoten. In het huis werd actrice Sharon Tate, de acht maanden zwangere echtgenote van Roman Polański, samen met drie aanwezige vrienden op brute wijze vermoord. Bij het verlaten van het huis werd in bloed het woord 'Pig' op de voordeur achtergelaten, een verwijzing naar Piggies van The Beatles, een satirisch lied tegen de bourgeoisie.

Een dag later werden de zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary in hun huis met mes- en vorksteken vermoord door zes sekteleden, onder wie Leslie Van Houten. Met het bloed van de slachtoffers werd op de muren 'Rise', 'Helter Skelter' en 'Death to Pigs' geschreven. De bedoeling was om de moordpartijen in de schoenen van Afro-Amerikanen te schuiven en zo een rassenoorlog te ontketenen.

 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: La Hormiga 93 en Piebe71

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
12 augustus 1953
De Doomsday Clock is een symbolische klok die sinds 1947 wordt bijgehouden door het Bulletin of the Atomic Scientists aan de universiteit van Chicago. De klok geeft aan hoe dicht de mensheid zich naar schatting bevindt bij een zelf veroorzaakt einde van de beschaving, gesymboliseerd door twaalf uur middernacht.

Op deze dag testen de Russen voor het eerst een waterstofbom, de Joe 4. 9 maanden nadat de VS een waterstofbom testte.
In reactie hierop wordt de Doomsday clock verzet naar 2 minuten voor middernacht.

Het nummer “2 minutes to midnight” van Iron Maiden refereert hieraan en een protestlied over nucleaire oorlog, "2 Minutes to Midnight" is geschreven door Adrian Smith en Bruce Dickinson. Het lied valt de commercialisering van oorlog aan en hoe het wordt gebruikt om de wereldeconomie van brandstof te voorzien ("The golden goose is on the loose and never out of season”), hoe rijke politici er rechtstreeks van profiteren ("as the reasons for the carnage cut their meat and lick the gravy”) en hoe na het einde van een oorlog de wereld in een veel slechtere toestand achterblijft.

Overigens ook een heerlijk nummer om op oudejaarsavond te spelen vlak voor middernacht.

 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
18 augustus 1227
Temüjin werd geboren tussen 1155 en 1167. Hij was de tweede zoon van Yesükhei, een stammenleider van de mongoolse stam Kiyad.
Toen Temüjin negen was overleed zijn vader, mogelijk door een vijandelijke stam vergiftigd. Temüjin, een kind nog, volgde hem op. Maar de rivaliserende Mongoolse families grepen de macht en verstootten hem en zijn gezin. Temüjin groeide op in armoede.
Zijn moeder jaagde op knaagdieren, die het gezin in leven hielden. Die zware jaren maakten hem hard en legden de kiem voor het plan om zich voor de vernederingen te wreken.

Met 13 jaar doodde Temüjin zijn broer tijdens een ruzie over de jachtbuit. Al jong kende hij de genadeloze wet van de steppe: als je iets wilt hebben, moet je het pakken!

Maar uiteindelijk na jaren strijd en intriges weet hij de Mongoolse stammen te verenigen. Het laatste verzet brak hij in 1204.

In 1206 kwam de Hoogste Raad van de Mongolen, de ‘khural’, bijeen bij het Blauwe Meer in het Arhangajgebergte om Temüjin daar uit te roepen tot alleenheerser van alle Mongolen. Hij kreeg de eretitel Dzjengis Khan – Oppermachtige Leider.

De verenigde Mongoolse stammen blijken onder Dzjengis Khan onstopbaar. Van China tot aan de poorten van Europa worden veroverd. Verzet wordt genadeloos afgestraft.

Hoewel we niet exact weten hoeveel slachtoffers de Mongolen tijdens hun veroveringen hebben gemaakt, denken historici dat er in de 13e eeuw ongeveer 40 miljoen mensen zijn gedood door de Mongolen. Dat is zo'n 10 procent van de toenmalige wereldbevolking.

Op deze dag sterft hij.

In het Westen heeft Djengiz Khan dan ook een behoorlijke reputatie vergelijkbaar met Hitler en Stalin. In Mongolië kijken ze er anders tegen aan.
Voor de Mongolen is Djengiz Khan een symbool van de kracht en veerkracht van hun land. Hij was een ongelooflijke leider en militair strateeg die de Mongoolse stammen verenigde en hen in vele veldslagen naar de overwinning leidde. Het land kent dan ook verschillende monumenten ter ere van Djengiz Khan.

Wie Mongolië zegt, komt natuurlijk ook snel uit bij The Hu. Zij hebben ook een nummer over hem:

 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
28 augustus 1955
Emmett Louis Till was een 14-jarige Afro-Amerikaanse jongen uit Chicago. Op bezoek bij familie in het zuiden werd hij beschuldigd van het beledigen van een blanke vrouw, Carolyn Bryant, in de supermarkt van haar familie.

Een paar dagen later (op deze dag) werd Emmet ontvoerd, gemarteld, gelyncht en gedumpt in de Mississippi door de man van Carolyn en zijn halfbroer.

Drie dagen later werd zijn lichaam gevonden.

Zijn lichaam werd teruggestuurd naar Chicago, waar zijn moeder een openbare begrafenis met een open kist eiste. Hierdoor kwam er veel publiciteit, omdat duidelijk zichtbaar was dat hij was gemarteld.

Tienduizenden mensen woonden zijn begrafenis bij of keken naar zijn open kist, en beelden van zijn verminkte lichaam werden gepubliceerd in zwart-georiënteerde tijdschriften en kranten, wat populaire zwarte steun en blanke sympathie in de VS opweerde. Er werd intensief onderzoek ingesteld naar het gebrek aan zwarte burgerrechten in Mississippi, waarbij kranten in de VS kritisch waren over de staat.

Een volledig blanke jury sprak de moordenaars vrij.

Het nummer “My Name is Emmett Till" van Emmylou Harris en “The Death of Emmet Till” van Bob Dylan zijn onder andere geschreven ter nagedachtenis en als protestlied.


 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
28 augustus 1988
Op deze dag komen drie Italiaanse gevechtsvliegtuigen in botsing bij een vliegshow op de Amerikaanse luchtmachtbasis in het Duitse Ramstein. 35 toeschouwers komen direct om het leven en honderden raken gewond. Het dodental zou uiteindelijk oplopen tot zeventig (zevenenzestig toeschouwers en drie piloten).

De Duitse band Rammstein vernoemde zich naar deze vliegbasis, maar om ethische redenen plaatste ze een extra M waarmee het een nieuwe vertaling kreeg, namelijk ram-steen, en waardoor de link met de vliegramp minder sterk werd. Wel maakten ze een nummer Rammstein dat over de vliegramp gaat.

 
  • Geweldig
Waarderingen: La Hormiga 93

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
11 september 1973
Op deze dag om 7:00 uur begint in Chili de staatsgreep die de socialistische regering omver werpt. De militaire junta, gesteund door de VS, grijpt de macht. President Allende pleegt zelfmoord.

De Engelse punkrockband the Clash schrijft in het nummer ‘Washington bullets’ over de coup.
Het eerste couplet lijkt vanwege het taalgebruik, “kokane guns in Jamdown Town” over Jamaica te gaan. Eigenlijk gaat het over Zuid- en Midden-Amerika in het algemeen. De grootste angst van ‘tuinman’ VS was dat de landen in hun achtertuin communistisch zouden worden. Alle middelen om dat te voorkomen waren veroorloofd. Als de zogenaamde warlords of drugsbaronnen op bijvoorbeeld Jamaica in cocaïne handelden, maar dankzij de opbrengsten wisten te voorkomen dat linkse krachten te sterk werden, dan was Washington niet te beroerd een helpende hand uit te steken. Dat daar af en toe een veertienjarige het leven bij liet werd als onvermijdelijk gezien. De ‘Democratie’ had zijn prijs.
Het tweede couplet gaat over Chili. Terwijl in het derde en vierde couplet gezongen wordt over Cuba en Nicaragua.


 
  • Leuk
Waarderingen: wenteldave

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
11 september 2001
De dag dat de twin towers neergaan. Veel van de nummers die kort na nine eleven in de VS uitkwamen, waren oproepen tot wraak en vol van patriottisme (zoals bv Charlie Daniels' "This Ain't No Rag, It's A Flag), maar Bruce Springsteen schrijft een veel meer introspectieve kijk op de gebeurtenissen met het nummer the rising. Naast woede voelden veel Amerikanen verdriet, frustratie en verbijstering in hun pogingen om ermee om te gaan.
Het nummer wordt door the Boss ook live gespeeld bij de inauguratie van Barack Obama.


 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
12 september 1683
De Poolse koning Jan III Sobieski weet het Ottomaanse beleg van Wenen te beëindigen. Een belangrijk keerpunt in de Europese geschiedenis en het begin van de afbrokkeling van het Ottomaanse rijk.

Met 70.000 manschappen is hij in de minderheid, maar onder ander door een charge van ca 20.000 gevleugelde huzaren weet hij de slag te winnen. Het is een van de grootste cavaleriecharges in de geschiedenis.

Sabayon zingt over de ‘winged hussars’:

 
  • Leuk
Waarderingen: La Hormiga 93

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
15 september 1963
In de VS zijn het roerige tijden. De zwarte emancipatie beweging roert zich, maar zeker in het zuiden wordt dit niet geaccepteerd. Er zijn veel geweldadige incidenten, maar op deze dag is er een dieptepunt. De KKK pleegt een bomaanslag op een zwarte kerk. Naast veel gewonden, overlijden er vier jonge zwarte meiden.

Als zangeres Nina Simone hiervan hoort, ontploft ze van woede. Ze sluit zich op in haar badkamer en wil eerst een pistool in elkaar knutselen om wraak te nemen. Haar man weet haar te overtuigen, dat hier niet haar kracht ligt: 'Nina, you can't kill anyone. You are a musician. Do what you do.'
Ze besluit haar woede te verwerken in een nummer. Binnen no time schrijft ze ‘Mississippi goddam’.

Simone's protestlied gaat in op het algemene trage tempo van verandering en gerechtigheid in Amerika:
“I don’t trust you anymore // You keep on saying ‘Go slow!’ // Go slow! // But that’s just the trouble.”

Het lied wint er geen doekjes om. De vloek in de titel vormt het excuus in veel zuidelijke Staten om het nummer niet te draaien. Simone is er van overtuigd dat het nummer (en de protestsongs die hierna kwamen) haar carrière schaden. Ze houdt het niet uit in het klimaat van de Amerikaanse maatschappij en verlaat enkele jaren later het land.

 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
21 september 1866
Het nummer Buffalo soldier van Bob Marley gaat over een legereenheden van de United States Army.
Deze legereenheden bestonden geheel uit zwarte Amerikanen. De eerste (the US 10th cavalery regiment) werd op deze dag opgericht.
De naam werd waarschijnlijk bedacht door Indianen, die vochten tegen deze soldaten in de Indianenoorlogen. De naam kwam van het feit dat het zwarte kroeshaar van de soldaten volgens de Indianen deed denken aan de vacht van een Amerikaanse bizon (in het Engels buffalo).

 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
24 september 1869
Black Friday is ontstaan in Verenigde Staten en valt de dag na Thanksgiving Day, dat wordt gevierd op de vierde donderdag in november. Op vrijdag hebben de meeste werknemers in de Verenigde Staten vrijaf.

De eerste keer dat de term Black Friday gebruikt werd was niet voor inkopen maar voor een financiële crisis (de goudcrash in september 1869). Twee grote Wallstreet-financiers (Jay Gould en James Fisk) werkten samen om zoveel mogelijk VS-goud op te kopen in de hoop dat de prijs zou stijgen en ze met veel winst terug zouden kunnen verkopen. Op die zwarte vrijdag in september 1869 kwam de samenzwering uit. Hierdoor kwamen de aandelen in vrije val en zorgde voor veel faillissementen.

Steely Dan zingt hierover in het nummer ‘Black Friday’.

 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
25 september 1066
Op deze dag vindt de slag bij Stamford Bridge plaats. De Engelse koning was overleden en drie mannen maakten aanspraak op de Engelse troon.

William the Bastard van Normandië beweerde dat de Engelse koning hem enkele jaren terug het koninkrijk had beloofd.
Harold Godwinson, graaf van Wessex en rechterhand van de koning, beweerde dat de koning op zijn sterfbed hem de kroon had toegezegd.
Tenslotte was er Harald van Noorwegen. Die laatste besloot om een invasie te doen om met zijn vikingleger de troon te veroveren.

Harold verzamelde in reactie zijn leger en marcheerde binnen vier dagen naar het noorden. Met zijn numerieke overmacht en snelheid verraste hij de Noren. Zij trokken zich terug over de Stamford bridge.

De legende wil dat de brug lang verdedigd werd door een enorme Viking die veertig Engelsen doodde. De Viking vocht met twee zwaarden tegelijk of met een bijl en zwaaide en hakte ermee in het wilde weg. Hij sneuvelde pas toen een soldaat een bootje vond en ongemerkt de rivier kon afdrijven tot onder de brug en de Viking door een gat in het houten brugdek aan zijn speer reeg.

Uiteindelijk werd het Vikingleger verslagen en wordt deze slag gezien als het einde van het vikingtijdperk in Engeland. Lang kon Harold niet genieten van zijn overwinning, want op 28 september lande William met zijn leger aan de zuidkust. Bij de slag bij Hastings werd Harold verslagen en verkreeg William de Engelse troon en de titel ‘de veroveraar’.

Als je roept Vikingen en muziek, dan is het natuurlijk logisch dat Amon Amarth een nummer heeft over de verdediger van de Stamford bridge:

 
  • Leuk
Waarderingen: La Hormiga 93

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
4 oktober 1949
Preston Thomas Tucker was een Amerikaanse auto-ondernemer die de innovatieve Tucker 48 sedan ontwikkelde, aanvankelijk de bijnaam de "Tucker Torpedo", een auto die veel functies introduceerde die sindsdien op grote schaal worden gebruikt in moderne auto's.

Maar door de auto-industrie en de overheid werd hij tegengewerkt. Op deze dag startte een rechtszaak tegen zijn bedrijf.
Uiteindelijk werd hij en zijn bedrijf onschuldig verklaard, maar de fabriek was hij kwijt geraakt en de schulden te veel opgelopen.

The white stripes zingt erover in het nummer ‘the big three killed my baby’. The big three: Chrysler, general motors en Ford.

 
  • Leuk
Waarderingen: La Hormiga 93

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
25 oktober 1854

All in the valley of Death
Rode the six hundred.
“Forward, the Light Brigade!
Charge for the guns!” he said.
Into the valley of Death
Rode the six hundred.


Op deze dag vond de “charge of the light brigade” plaats tijdens de slag van Balaklava in de Krimoorlog. De Engelse lichte cavalerie deed een frontale aanval op Russische artillerie. De Russen waren goed voorbereid en zorgden voor een slachting onder de Engelse soldaten. De Engelse dichter Tennyson maakte enkele weken later een bekend gedicht hierover.

Steve Harris, bassist van Iron Maiden schreef hier het nummer The Trooper over.
Bij optredens trekt Bruce Dickenson een historisch Brits uniform (redcoat) aan en zwaait hij met de Britse vlag. In Ierland heeft dat wel eens tot boegeroep geleidt. In Noord-Ierland werd Eddie, zoals afgebeeld bij the trooper, de mascotte van de paramilitaire organisaties Ulster Freedom Fighters en Ulster Defense Association. Eddie kwam ook terug op murals.

 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
26 oktober 1931
Henry Charrière werd in 1906 geboren in de Franse Ardèche. Zijn vader raakte gewond tijdens de Eerste Wereldoorlog en zijn moeder overleed in 1917 aan een besmettelijke ziekte die ze in Indo-China had opgelopen.
Henry was op de kostschool moeilijk te handhaven en zijn vader zorgde dat hij in 1925 voor drie jaar tekende bij de Franse marine. Na zijn opleiding werd hij gestationeerd in Corsica. Hier liet hij een grote vlinder op zijn borst tatoeëren, wat hem zijn bijnaam (papillon ) opleverde. Om uit de marine te ontsnappen, verminkte hij zijn eigen duim. Hij werd oneervol ontslagen en kwam hierdoor moeizaam aan werk. In Parijs leefde hij van kleine criminaliteit.
In 1930 werd een bevriende crimineel doodgeschoten. Aan de politie gaf de stervende crimineel door dat hij was neergeschoten door “Papillon Roger”. Daarmee bedoelde hij iemand anders dan Henry, maar de politie arresteerde Henry.

Op deze dag wordt hij veroordeeld tot 10 jaar dwangarbeid in een Franse strafkolonie.
Tijdens zijn straf probeert hij meerdere keren te ontsnappen , waardoor hij zware straffen krijgt, in isolatie wordt gezet en naar zwaardere regimes gaat.

In 1944 doet hij zijn tiende poging en weet dan voorgoed te ontsnappen. In 1969 komt zijn avonturenroman Papillon uit, waarin hij zijn eigen leven beschrijft. Het boek wordt een succes en maakt hem miljonair. Het boek wordt later ook verfilmd.

Het nummer papillon van de Editors kan gezien worden als een eerbetoon aan deze schrijver of in ruimere zin de drang om jezelf te bevrijden.

 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
4 november 2008
In het nummer Chances rapt Tupac Shakur over hoe zwarte mensen in de Verenigde Staten worden behandeld.
Zo rapt hij: “We ain't ready to see a black president”

Op deze dag is het dan toch zover. Barack Obama wordt gekozen tot president van de VS.

 
  • Leuk
Waarderingen: Brian en La Hormiga 93

Paddy

Headliner
16 dec 2014
6.161
4.292
5 november 1605

Remember remember
The fifth of November


Misschien zullen de meesten hier bij Guy Fawkes denken aan de film V for Vendetta. Hierin werd zijn beeltenis gebruikt door een vrijheidsstrijder.
Op deze dag werd Guy Fawkes betrapt in de kelder onder het Hogerhuis met buskruit. Hij wilde het parlement en de koning opblazen.
Veroordeeld voor hoogverraad kreeg hij als straf hangen, trekken en vierendelen opgelegd. Hierbij werd de veroordeelde op een houten raam door een paard naar de plaats van terechtstelling getrokken. Daar werden ze opgehangen tot net voordat ze stierven, waarna ze werden gecastreerd, ontdarmd , onthoofd en gevierendeeld.
Voordat Fawkes kon worden opgehangen, sprong Fawkes van de ladder naar het platform waarop de galg stond en brak hij zijn nek. Hierdoor stierf hij, nog voor hij werd opgehangen of gevierendeeld.

In het nummer Remember van John Lennon wordt gerefereerd aan Guy Fawkes.
Aan het einde van het nummer zingt Lennon de regels "Remember, remember / The Fifth of November", gevolgd door het geluid van een explosie. De woorden komen uit het Engelse kinderliedje "Remember, Remember, the Fifth of November", en verwijzen naar Guy Fawkes Night, een Britse feestdag die wordt gevierd met vuurwerk en vreugdevuren. Lennon vertelde Jann Wenner van Rolling Stone dat het deel uitmaakte van een lange ad-lib, en zei dat hij later besloot dat deze regel het hoogtepunt van het nummer zou moeten zijn. Terwijl Guy Fawkes had gefaald in zijn complot om in november 1605 een katholieke opstand tegen James I te lanceren, geloofde Lennon dat het een effectieve grap was om te suggereren "we zouden de Houses of Parliament opblazen".

 
  • Leuk
Waarderingen: liluzi

Recent actieve topics

Gebruikers die dit onderwerp bekijken