On this day in rock history

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
14 december 2012
Op de verjaardag van zijn grote idool, Taylor Swift, neemt de 24jarige Jacob Nicholas Kulke de bus vanuit Wisconsin naar het huis van Swift in Nashville, Tennessee. Hij klimt over het hek om haar een bezoekje te brengen als verjaardagsverrassing. De zangeres komt hij niet tegen. Wel de beveiliging, die de politie alarmeert. Na middernacht, wordt hij op deze dag gearresteerd. Aan de politie vertelt hij, dat aan het daten is met de inwoonster van het huis.
Taylor Swift is niet thuis en zelfs niet in de VS. Ze is in Groot-Brittannië bij haar vriend, Harry Styles. Het huis is wel van haar, maar het is niet haar hoofdwoning. Het gerucht gaat dat haar ouders gebruik maken van de woning.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
15 december 1956
Op deze dag wordt voor het eerst de spreuk "Elvis has left the building" gebruikt.
Het is de promoter Horace Logan in het Shreveport Municipal Memorial Auditorium in Shreveport, Louisiana die de zin het eerst gebruikt. Elvis staat halverwege het programma en Logan wil het publiek stil krijgen, zodat de rest van het programma kan beginnen.
Zijn volledige woorden zijn: “All right, all right, Elvis has left the building. I've told you absolutely straight up to this point. You know that. He has left the building. He left the stage and went out the back with the policemen and he is now gone from the building.”
Later wordt de zin herhaaldelijk gebruikt om het publiek rustig te krijgen na optredens van de King.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
16 december 1984
Dusty Hill van ZZ Top schiet zichzelf in de buik, als zijn vriendin helpt met het uittrekken van zijn laarzen. Zijn .38-kaliber derringer valt namelijk op de grond en gaat af. De kogel die hij gebruikt is een vervelende, want namelijk speciaal ontworpen om in het lichaam te blijven zitten en extra interne schade te veroorzaken. In het ziekenhuis weten artsen de meeste kogelresten te verwijderen, maar een aantal fragmenten blijven in zijn lichaam zitten.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
17 december 1977
Elvis Costello & the Attractions zijn te gast bij Saturday Night Live als vervanging voor The Sex Pistols, die vanwege hun strafblad de V.S. niet inkomen. De Amerikaanse platenmaatschappij wil dat ze hun toenmalige single ‘Less Than Zero’ spelen; een lied tegen de fascistische Engelse politcus Mosley. Costello speelt een paar maten, om zich om te draaien en Stop! te roepen, waarna hij zich verontschuldigt bij het publiek en ‘Radio Radio’ wordt gespeeld. De producer van Saturday Night Live, Lorne Michaels is woedend. Hij zou tijdens het gehele nummer zijn middelvinger naar de band hebben opgestoken. Costello is meer dan 10 jaar niet welkom bij Saturday Night Live.
Radio Radio is een protest tegen de vercommercialisering van FM radio tegen het eind van de jaren zeventig. Minder nieuwe artiesten, mede doordat (in de V.S.) de radiostations opgekocht en beheerst werden door een aantal grote conglomeraties, die steeds meer overgingen op voorprogrammatie en minder (inspraak van) DJ’s.

https://youtu.be/eD_24nDzkeo
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
18 december 1981
Tijdens een optreden van the Rolling Stones komt een fan het podium oprennen. Keith Richards draait het volume van zijn Telecaster gitaar op nul, tilt de gitaar op en probeert de fan ermee te slaan. Hij hangt daarna zijn gitaar weer om zijn nek en speelt rustig verder. Achteraf legt hij uit dat hij dit deed om zijn vriend Mick Jagger te beschermen. "De beveiliging was er gewoon nog niet. Ik bescherm Mick. Ik wist niet wat deze gast ging doen en een Telecaster is een geniale knuppel."
Bekijk het beruchte moment vanaf minuut 1:02: https://m.youtube.com/watch?v=reMHV8L7heo&feature=emb_logo&time_continue=3
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
19 december 1957
Elvis Presley ontvangt het bericht dat hij in dienst moet.
In plaats van zijn legerdienst, zoals zoveel collega's uit de Showbizz, met de nodige faciliteiten op een bevoorrecht plaatsje door te brengen, kiest Elvis ervoor om, zoals iedere gewone burger in de USA, zijn legerdienst te volbrengen.
Na de opleiding in de USA wordt hij overgeplaatst naar Duitsland waar hij verblijft van 1 oktober 1959 tot zijn demobilisatie op 2 maart 1960. Na twee maanden dienst in Duitsland mag hij buiten de kazerne logeren, zoals ieder andere soldaat die daar het geld voor, en de zin in heeft. Eerst huurt hij een verdieping van het grootste plaatselijk hotel. Hierna verhuist hij naar een huurwoning in de Goethestrasse.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
20 december 1980
Na een optreden in Belfast in Ierland geeft Motorhead een feestje. Tijdens het headbangen breekt drummer Phil 'Animal' Taylor één van zijn nekwervels, en is voorlopig een tijdje uit roulatie.

20 december 1982
U2 speelt in het Maysfield Leosure Center in Belfast voor de eerste keer het nummer Sunday Bloody Sunday in Noord Ierland. Bij het introduceren van Sunday Bloody Sunday verteld Bono het publiek dat het geen opruiend nummer is, en dat als het publiek het niet OK vindt de groep het nooit meer in Belfast zal spelen. Nadat Sunday Bloody Sunday gespeeld is stijgt er een oorverdovend gejuich op uit de zaal.

20 december 2005
In een Londense homobar viert Elton John zijn vrijgezellenfeest. Onder de 180 genodigden bevinden zich ondermeer Orlando Bloom, Bryan Adams en Elizabeth Hurley. Het feest wordt opgeluisterd door travestieten, een stripshow en een optreden van Take That, die ondermeer Relight My Fire zingen. De obers zijn verkleed als cowboys en Romeinen. Elton John geeft op 21 December 2005 in Windsor zijn jawoord aan de Canadese cineast David Furnish. Vanaf deze dag kunnen mensen van hetzelfde geslacht in Engeland en Wales een geregistreerd partnerschap sluiten.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
21 december 1970
Elvis Presley heeft in het Oval Office van het Witte Huis in Washington een ontmoeting met de Amerikaanse president Richard M. Nixon. De zanger zegt zich te willen inzetten om het drugsprobleem in Amerika aan te pakken. Elvis wordt door Nixon benoemd tot special-agent van het Narcotica Bureau van de FBI.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
22 december 1987
Na een avondje stappen op Sunset Strip in Los Angeles gaat Nikki Six met zijn Guns N' Roses vrienden naar het Franklin Plaza Hotel, waar ze een lokale Smack dealer laten komen. Na een shot met Persian heroine gaat het mis met de bassist van Motley Crue. Steven Adler van Guns N'Roses vindt hem als hij probeert de badkamermeubel open te doen. Dit lukt niet omdat het lichaam van Six de deur blokkeert. Met veel moeite krijgt Adler de deur open. Hij zet Six onder de koude douche, maar als hij hier niet van wakker wordt, slaat hem op zijn borst. Adler heeft zijn arm nog in het gips, dus de slagen komen aan. De vriendin van Slash geeft Six mond-op-mond beademing. Wanneer de ambulance arriveert wordt Sixx dood verklaard. Hij wordt naar het ziekenhuis vervoerd, waar de artsen een dubbele injectie met adrenaline rechtstreeks in zijn hart spuiten. Sixx komt weer bij kennis, bedankt het personeel en lift vervolgens naar huis. Hier vraagt hij aan Adler: "Stevie, what the fuck happened to me last night? My face is killing me."
Nikki Sixx vind het zelf wel een ludieke toestand en spreekt achteraf de volgende boodschap in op zijn antwoordapparaat : "Hi, this is Nikki, I'm not at home right now because i'm dead". Het nummer Kickstart My Heart is geinspireerd door zijn bijna-dood-ervaring.
Hij leert er weinig van en begint "almost immediately” weer met spuiten.

22 december 2004
In Madame Tussauds in Amsterdam wordt het wassenbeeld van Ali B. onthult. Ali Bouali is hiermee de eerste rapper van wie in één van de musea van Madame Tussauds een replica staat.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
23 december 1985
Na de consumptie van veel bier en drugs en na zes uur lang te hebben geluisterd naar het album Stained Class van Judas Priest besluiten twee Amerikaanse jongeren, Raymond Belknap en James Vance, in Sparks, aan de rand van de woestijn in Nevada, zichzelf door het hoofd te schieten. De achttienjarige Raymond Belknap is op slag dood. De twintigjarige James Vance raakt zwaargewond aan zijn gezicht. Hij overlijdt, depressief en verslaafd aan pijnstillers, op 29 november 1988 in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Zijn moeder en de ouders van Raymond Belknap beginnen in 1990 een rechtszaak tegen de leden van Judas Priest wegens het aanzetten tot zelfmoord. Hun advocaten beweren dat Stained Class van de Britse band een subliminale boodschap bevat: “DO IT, DO IT!” Deze aansporing staat niet openlijk op de plaat. Hij is alleen goed te horen wanneer hij achteruit wordt gespeeld. De aanklagers beweren dat via deze techniek (ook wel backward masking genoemd) jongeren worden bestookt met boodschappen die tot dodelijke afloop kunnen leiden. Judas Priest wordt vrijgesproken.

23 december 1999
Christin Keleher breekt in bij George Harrison in zijn huis in Maui. Ze bakt een diepvriespizza, drinkt een biertje en wast enkele kleren. Vervolgens belt ze met haar moeder in New Jersey. Ze wordt gearresteerd en aangeklaagd voor inbreken en diefstal.

23 december 2009
Spaanse rapper Domingo Edjang Moreno, a.k.a Chojin, wordt de snelste rapper ter wereld. In 1 minuut gooit hij er maar liefst 921 lettergrepen uit.
https://youtu.be/RwUC_vBemcA
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
24 december 1988
In een garage in Seattle begint Nirvana aan de opname van het album Bleach. Een oude schoolvriend van Kurt Cobain heeft de groep $600 geleend, voor dat bedrag is Jack Endino bereidt het album te produceren. Op Bleach wordt het nummer Love's Buzz van Shocking Blue door Nirvana gecovered.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
Het is eerste kerstdag, dus logisch dat er de nodige cadeautjes worden uitgepakt door muzikanten in spe.
25 december 1956
Van zijn grootmoeder Emma Dennis (beter bekend als Granny Denny) krijgt de dan elfjarige Pete Townshend een gitaar als Kerstcadeau. Pete Townshend woont dan bij zijn oma omdat zijn ouders (Cliff Townshend en Betty Dennis) een tijd uit elkaar gaan. In een interview vertelt de latere gitarist van The Who dat in inwonen bij zijn oma een hel was: "It was a fucking nightmare. My father used to send me five shillings a week, a fabulous amount of money in those days. And I would go to the shop with my grandmother and buy myself a toy, and she would take the toy and put it in a cupboard. Then when my mother came to see me, my grandmother would make me get all the toys out as though I'd been playing with them. And then when my mother had gone, I''d have to put them all away again. She was a complete head case." Ook met zijn eerste gitaar als kerstcadeau is Pete Townshend niet tevreden. "My father was going to buy me a guitar for my 11-year-old Christmas - and he would have bought me a fabulous instrument. But what fucking happened is that she bought it! She bought me a guitar like you see on the wall of a Spanish restaurant, a phony guitar. I was excited for a while, standing in front of the mirror, but I realized very quickly that I was never going to be able to play anything on that £3 Hyra guitar".

25 december 1956
De vijfjarige Phil Collins krijgt een speelgoed drumtoestel voor kerst.

25 december 1958
In zijn jonge jaren kreeg Neil Young van zijn ouders een plastic ukelele en een banjo.

25 december 1959
Richard Starkey krijgt van zijn ouders een drumstel als kerstcadeau. De negentienjarige Richard werkt dan nog als leerling-monteur. Een kleine drie jaar later speelt hij in wat de grootste band ter wereld zal worden en wordt hij bekend als Ringo Starr.

25 december 1954
Johnny Ace schiet zichzelf dood backstage in het City Auditorium in Houston, Texas. De R&B zanger speelt met een revolver tijdens de pauze. Iemand in de kamer waarschuwt hem "Be careful with that thing’’. Hij antwoordt met zijn laatste woorden: “ ‘It’s OK the gun’s not loaded, see’’. Met een glimlach richt hij het pistool op zichzelf...

25 december 1981
De J. Geils Band geeft een kerstconcert in het Correctional Center in Norfolk, in de buurt van hun woonplaats Boston. Na het optreden vraagt zanger Peter Wolf het publiek of ze allemaal mee gaan naar de kroeg om een borrel te drinken, The J. Geils Band betaalt de rekening. De reden dat Peter Wolf zo royaal is, is het feit dat het album Freeze Frame op de eerste plaats van The Billboard albumlijst staat. In totaal staat Freeze Frame 70 weken in de albumlijst.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
26 december 1964
The Rolling Stones wensen in een advertentie in de New Musical Express alle noodlijdende Engelse kappers en hun gezinsleden fijne kerstdagen. Volgens de groep hebben de kappers het zwaar te verduren omdat fans hun haar niet zo vaak meer laten knippen.

26 december 1966
The Jimi Hendrix Experience speelt een middagvoorstelling in The Uppercut Club in London. Volgens de overlevering schrijft Hendrix deze middag in de kleedkamer Purple Haze.

26 december 1968
Led Zeppelin staat in het Coliseum in Denver onaangekondigd in het voorprogramma van Spirit en Vanilla Fudge. Het is het alleréérste concert wat de groep geeft in Amerika. Oorspronkelijk zou Led Zeppelin niet eens optreden. Op het affiche staat Led Zeppelin dan ook simpel vermeld als ‘Opening Act’. Organisator Barry Fey gaat bijna de geschiedenis in als de man die het eerste concert van Led Zeppelin in Amerika weigert. Barry Fey hierover: "About 10 days before the show, I got a call from Ron Terry saying, 'Barry, I want to add an act to the show,' I said 'Ron all the tickets are sold.' And he said 'You've got to do this for me, Barry, this is a big, big act. Their name is Led Zeppelin.' I thought it was a joke. so i turned it down until ten minutes later Ron called back and said 'Vanilla Fudge is going to give you $750, and if you give $750 of your own money, we still can put Led Zeppelin on the show.' I decided to cave in. The concert crowd had no idea that this new heavy-metal band from Britain was added to the show. That night marked the band's American debut. I got up on the stage and said, 'Ladies and gentlemen, give a warm Denver welcome to Led Zeppelin.' They started playing, and it was incredible. It was an unbelievable show; people were gasping. That was a big day in Denver history." De volgende dag schrijft recensent Thomas MacCluskey in de krant van Denver, The Rocky Mountain News over Led Zeppelin "Another British heavy, blues oriented, hyped electric, the full routine in mainstream rock." Ook zanger Robert Plant, "A cut above aberage in style. but no special appeal in sound" en drummer John Bonham, "A very effective group drummer, but uninventive, unsubtle, and unclimactic in an uneventful solo." kunnen de goedkeuring van de criticus niet wegdragen. Slecht gitarist Jimmy Page, "exceptionally fine" en bassist John Paul Jones, "Solid, involved, contributing" krijgen een voldoende. Led Zeppelin speelt ondermeer de volgende nummers: Train Kept A Rollin', I Can't Quit You Baby, As Long As I Have You, Dazed And Confused, White Summer/Black Mountainside en How Many More Times.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
27 december 1960
The Beatles zijn terug na hun periode in Hamburg. Op het laatste moment worden ze toegevoegd aan een show in de Litherland Town Hall Ballroom in Liverpool. Op de aankondigingsposters worden ze vermeld als "Direct From Hamburg, The Beatles!". Hierdoor gelooft een deel van het publiek, dat het een Duitse band betreft.

27 december 1989
Chuck Berry wordt door een voormalige serveerster van zijn restaurant The Southers Air in Missouri aangeklaagd nadat er geheime camera's op het damestoilet zijn aangetroffen. Berry heeft ruim 200 video's van vrouwen opgenomen, waaronder drie van minderjarige meisjes. De aanklacht wordt ingetrokken wanneer Chuck Berry laat weten alle slachtoffers financieel tegemoet te willen komen.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
28 december 1982
Cliff Burton oefent voor het eerst met Metallica.
https://twitter.com/murderfrontrow/status/1211006941977202688?s=21

28 december 1983
Na twee succesvolle duiken onder een zeiljacht van een vriend in Marina Del Rey, Californië om spullen terug te vinden, die hij eerder in een dronken bui in de zee gooide, duikt Dennis Wilson van The Beach Boys voor de laatste keer. Hij komt door verdrinking om het leven. Uit onderzoek blijkt later dat Dennis Wilson te veel heeft gedronken. Zijn album Bamboo waar hij mee bezig was is niet afgekomen. Dennis Carl Wilson is het enige lid van The Beach Boys dat goed kan zwemmen en surfen. Hij is het die in 1961 aan zijn broer Brian Wilson en Mike Love vraagt een liedje over zijn favoriete sport, surfen, te schrijven, wat resulteert in het nummer Surfin' wat de eerste hit voor The Beach Boys wordt. Dankzij bemiddeling van President Ronald Reagan krijgt Dennis Wilson een zeemansgraf, iets wat normaal alleen voorbehouden is aan zeelui. Dennis Wilson is 39 jaar geworden.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
29 december 1964
The Liverpool Youth Employment Service kondigt aan dat oud scholieren met moeite aan een baan komen door hun 'Beatle' kapsel en kleding. Voor veel werkgevers is dit onacceptabel.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
30 december 1971
Frits Ritmeester uit Eindhoven wint een diskjockeywedstrijd, waarmee hij op deze dag een paar minuten zendtijd krijgt in De Theo Stokkink Show bij de KRO op Hilversum 3. Hij studeert voor leraar Nederlands. In september 1973 gaat Frits Ritmeester als Frits Spits programma’s maken voor de NOS op Hilversum 3. In oktober 2019 wordt Frits Spits door een vakjury van de VARA-gids verkozen tot "belangrijkste radiomaker van de eeuw".

30 december 1999
De 34-jarige Michael Abram uit Huyton in Noord-Engeland probeert George Harrison en diens vrouw Olivia te vermoorden. Michael Abram dringt hun huis in Henley-on-Thames in het Engelse graafschap Oxfordshire binnen. Hij gaat het echtpaar met een mes te lijf. Bij het gevecht raakt Olivia Harrison gewond aan haar handen. De ex-Beatle wordt meer dan 40x gestoken. Met een klaplong wordt hij in het ziekenhuis opgenomen. Michael Abram wordt op 15 december 2000 ontoerekeningsvatbaar verklaard en opgenomen in een psychiatrische inrichting. Voordat het zover is, schrijft Michael Abram nog een brief waarin hij George Harrison zijn spijt betuigt.
 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.073
1.971
31 December 1973
In The Academy Of Music in New York staat Kiss op 31 December 1973 in het voorprogramma van Blue Oyster Cult. Andere support bands zijn Iggy Pop en Teenage Lust. Bassist Gene Simmons doet op deze avond voor het eerst zijn vuurspuwact. Het gaat niet helemaal goed, Het haar van de bassist vat vlam. Een roadie is er snel bij en weet met zijn jasje het brandende haar van Simmons te doven. Tijdens het incident speelt de hele band gewoon door. Het is de bedoeling dat Kiss ook nog een tweede set zou spelen, maar deze wordt door de organisatie gecancelled.

31 december 1994
Rod Stewart geeft op Copacabana Beach het grootste concert ooit. Er zijn maar lieft 3.5 miljoen toeschouwers!

https://m.youtube.com/watch?v=P4hY7MCUXKE
 

warriorandweirdo

Geliefde act
8 nov 2017
1.265
1.375
Impressionant dat je voor elke dag van het jaar een interessant weetje hebt weten te vinden. Was zeer amusant om te lezen en heb er regelmatig iets van opgestoken, dus dank voor deze onderneming! :)
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken