Met headliners als Ed Sheeran en Calvin Harris lijkt Pinkpop steeds meer afstand te nemen van de traditionele gitaren. Is er nog toekomst voor rockmuziek in Landgraaf? Een gesprek met MOJO-boeker Jarn van Strijen (38) over de koers van een festival dat nog steeds Champions League wil spelen.
Wat vind je zelf van het programma dit jaar?
„Ik denk dat wij in de breedte een goede line-up hebben neergezet. Er staat veel nieuw talent en met Ed Sheeran hebben we een stadion-act van formaat. Daarnaast hebben we een hoop acts die de Ziggo Dome uitverkopen. Denk aan Sam Smith, Hozier, Nothing But Thieves, Anouk, Louis Tomlinson, Acda & De Munnik en Måneskin.”
Komt het overeen met het plaatje dat je van tevoren in je hoofd had?
„Zo simpel ligt het niet. Het boeken van acts is niet hetzelfde als boodschappen doen: het is geen supermarkt. Je begint altijd met de vraag: welke acts zouden we dit jaar willen hebben? Dan is de tweede vraag: wat is het aanbod? Je start met een lijstje aan artiesten die we heel graag zouden zien spelen op Pinkpop, maar dat wil niet zeggen dat je daar ook mee eindigt. Soms ligt dat flink uit elkaar. Dat wil echter niet zeggen dat we daar van balen.”
Toch hadden jullie graag Foo Fighters gehad.
„Klopt. Vorig jaar was er sprake van dat ze in 2024 zouden toeren. Uiteraard steken wij dan de vinger op. Uiteindelijk heeft die band ervoor gekozen om in het Pinkpop-weekend een paar Wembley-shows te doen. Dan kun je niet even snel tussendoor naar Landgraaf. Achter Dua Lipa hebben we ook aangezeten. Dat is niet gelukt. Ze staat op Glastonbury, en voor die tijd wil ze alleen maar repeteren. Dan kunnen we op ons hoofd gaan staan, je hebt het ermee te doen. Maar het kan ook andersom werken. Neem Ed Sheeran. Lang speelde hij geen festivals, en ook dit jaar leek hij geen plannen te hebben. Totdat hij plotseling werd aangekondigd in Duitsland, ook in het Pinkpop-weekend. Dan zie je een gaatje en daar spring je onmiddellijk in. Er kan in het proces dus veel veranderen, je moet werken met de info die voorhanden is. Voor de buitenwacht lijkt het vaak zo simpel: als Dua Lipa niet hierheen komt,maar wel naar Rock Werchter, hebben wij zitten slapen, zo is de perceptie. Maar zo werkt het dus niet.”
Een opvallende headliner dit jaar is Calvin Harris. Stond hij vorig jaar ook al op jullie lijstje?
„Het is niet zo dat we vorig jaar om tafel zaten en vonden dat we per se een dag moesten afsluiten met een dj. We waren wel bewust op zoek naar een grote dance-act. Gaandeweg heb je echter te maken met het aanbod en toerplannen. Soms zit je heel dicht tegen een boeking aan, en valt het toch net niet te combineren. Het is een samenloop van omstandigheden. Toen de kans zich aandiende om Calvin Harris te strikken, hebben we die gegrepen. Die man heeft zo veel hits, we denken dat dit heel tof kan zijn voor een breed publiek. Maar inderdaad, het wijkt wel een beetje af van het traditionele Pinkpop-programma.”
Is dat de reden dat jullie, voor het eerst, een alternatief bieden tegenover de headliner?
„We hebben natuurlijk wel vaker dance-acts gehad. Denk aan The Prodigy, Martin Garrix, Armin van Buuren. In dit geval dachten we dat het goed was om er iets tegenover te zetten. De mensen die van gitaren houden, komen op zaterdag de hele dag door aan hun trekken. Maar ze eindigen met een producer. De rockliefhebbers zouden dan om 22.00 uur, na Nothing But Thieves, al klaar zijn. Nu kunnen ze nog een uurtje naar John Coffey.”
Het lijkt erop dat Pinkpop de afgelopen jaren een meer poppy koers is gaan varen. Is dat een bewuste keuze?
„We komen uit een redelijk gitaarminded hoek. In het verleden zat rock meer in de mainstream, dat is veranderd. Het aanbod van pop is in de mainstream van nu, op de radio en qua liveshows, toegenomen. Die trend wordt gereflecteerd in de line-ups. Niet alleen bij Pinkpop, overigens. Kijk naar Lowlands: dat was in het verleden een festival dat zich voornamelijk richtte op rock en alternative. Daar is nu een hele elektronische kant bijgekomen, simpelweg omdat dat nu aan de hand is in muziekland. We moeten ook niet vergeten dat Pinkpop een popfestival is. Toen Robbie Williams headliner was in 2015, was niet iedereen daar enthousiast over. Maar het werkte wél. Hij heeft de air, de hits, de bekendheid. Hij verkoopt altijd kaarten, op eigen titel. Dus ook op Pinkpop. Bruno Mars was twee jaar later ook een enorm succes. Dat was een vijfsterrenshow.”
Moeten rockliefhebbers zich zorgen gaan maken?
„Als je kijkt naar het profiel van vijftien jaar geleden, is het aandeel van rockmuziek wat kleiner geworden. In 2008 hadden we hier Metallica, Foo Fighters en Rage Against The Machine staan. Daardoor was de rest van het programma ook wat heavier. Het moet uiteindelijk samen een geheel vormen. Maar ook nu zijn we ons er nog steeds van bewust dat we uit een rocktraditie komen. We willen graag gitaren presenteren. En dat blijven we ook doen. Kijk naar de zondag. Ja, met Ed Sheeran en Sam Smith staan er grote popacts op het affiche, maar de rockers kunnen die dag ook naar DOOL, Jane’s Addiction, The Interrupters en Limp Bizkit. We zijn rock en gitaren echt niet vergeten. Ze bezetten alleen niet meer alle drie de headlinerposities. Daar ligt de verhouding pop en rock nu op 1-2 of 2-1, afhankelijk van het aanbod.”
Wat voor een festival wil Pinkpop zijn?
„Een festival dat muziek brengt voor een divers publiek. Jong, oud, familie, vriendengroepen. Het zal nooit een nichefestival zijn. We beschikken over een groot veld waar 70.000 man op kunnen staan. Daar staan doorgaans grote namen. Pinkpop is het enige festival in Nederland waar, zowel financieel als productioneel, de grootste internationale acts kunnen staan. Daarnaast bieden we op Stage 4 opkomend talent. Breedte is het sleutelwoord. Post Malone is ooit aangekondigd geweest samen met Guns N’ Roses en Red Hot Chili Peppers. Hier kan dat. ”
Pinkpop speelt Champions League in festivalland, zei Jan Smeets ooit. Hoe kijk jij daar tegenaan?
„Dat is jaarafhankelijk, maar die insteek hebben we nog steeds. Als The Rolling Stones ooit nog eens een festival in Nederland doen, zou dat alleen maar op Pinkpop zijn. Het is echter maar wat voorhanden is. Het is lang het geval geweest dat Europa een warm bad was voor artiesten om te toeren. Maar tijden zijn veranderd: nu kun je ook in Zuid-Amerika of Azië terecht. Er zijn zoveel plekken om te spelen, als festival ben je daarom ook gebonden aan de keuzes die de band maakt. Toert een Amerikaanse band in augustus door Europa? Dan is de kans klein dat ze in juni naar Pinkpop komen. Daar komt bij dat sommige stadion-acts de festivals ontstegen zijn. Ze komen niet meer om financiële redenen, of omdat ze een specifieke show met toeters en bellen hebben die simpelweg niet op festivals uitgevoerd kan worden. Er kan echt heel veel op Pinkpop, check die show van Bruno Mars nog maar eens. Maar sommige artiesten zeggen: we gaan alleen naar Coachella. Daar heb je mee te dealen.”
Vind je deze editie Champions League-waardig?
„Ed Sheeran hoort daar wel bij. En in de breedte zitten we ook op dat niveau, vind ik.”
Toch is Pinkpop niet uitverkocht. Sterker nog, dat is al jaren zo. Dat terwijl festivals om jullie heen, zoals Lowlands, Pukkelpop en Rock Werchter, dat wel zijn. Hoe kan dat?
„Dat kan ook liggen aan de kracht van andere festivals. Wij hebben de beschikking over een gigantisch veld, we moeten meer kaarten verkopen om uitverkocht te raken dan Lowlands of Down The Rabbit Hole. Lowlands is pas standaard gaan uitverkopen sinds het jaar dat de btw-verhoging ingevoerd zou worden. Ze besloten eerder tickets te verkopen, en veel mensen maakten daar gebruik van. Sindsdien is er een patroon ontstaan. Ben je te laat, dan ben je er niet bij. Het is wel een interessante dynamiek, want kopen mensen dan nog wel een kaartje vanwege het programma? Pinkpop maakt een deel van de line-up al bekend voordat de ticketsale start. Ons festival is meer programmagedreven. Als Metallica, Pearl Jam en Bruce Springsteen er staan, dan verkopen die zichzelf wel uit.”
Neemt niet weg dat de ‘buzz’ die rond festivals als Lowlands of Rock Werchter hangt, een bepaalde urgentie die leeft om erbij te zijn, al een tijdje ontbreekt bij Pinkpop.
„Rock Werchter is sowieso nog een maatje groter. Ook heeft dat festival een vergunning tot later, die kunnen langer doorgaan. Dat is belangrijk als je headliners wil strikken. Veel grote acts willen namelijk per se optreden in het donker. Werchter kan daardoor twee headliners per dag presenteren, Pinkpop maar eentje. Wat we inmiddels wel doen, is grote acts die niet op de bovenste regel van de poster staan, langer laten spelen. The War On Drugs, Queens Of The Stone Age, Nothing But Thieves, Sam Smith: ze staan of stonden allemaal langer dan een uur op het podium. Die zou je dus ook als headliners kunnen zien.”
Is het gebrek aan een nachtprogramma, waar Lowlands tegenwoordig bekend om staat, ook een beperking?
„We zien het meer als een kader waarbinnen we moeten werken. Een nachtprogramma is nu eenmaal niet aan de orde. De vraag is ook of we dat zouden moeten willen. We zijn al van twaalf tot twaalf bezig. We zitten ook met de grootte van het veld en de stages. We zijn geen festival waarop je in allerlei tentjes feestjes kunt vieren. En vierduizend mensen op zo’n immens veld ziet er nooit fantastisch uit.”
Welke stappen kan Pinkpop nemen om die ‘buzz’ terug te krijgen?
„Waar kansen liggen, zijn bij genres die wellicht wat onderbelicht zijn geweest in recente jaren. Hiphop en country gaan nu als een speer in de shows en charts. Kijk naar Luke Combs of Beyoncé: er is momenteel iets gaande dat nog niet veel is teruggekomen op dit festival. Dat wil niet zeggen dat we ineens een omslag naar country gaan maken, maar we hopen wel de nieuwe parels eruit te vissen. We proberen te balanceren tussen genres en era’s. Het zou ook te gek zijn als je een act hebt die op Stage 4 begint, en vervolgens doorgroeit op de poster. Dat doe je niet van de ene op de andere dag, dat is een bouwproces.”
Wat zijn de headliners van de toekomst?
„We willen nieuwe acts en ‘heritage’-acts blijven combineren. Maar het is bekend dat de poel van ‘geen discussie’-headliners leeg begint te raken. Voor de toekomst moet je dus kijken naar artiesten als Harry Styles, Billie Eilish of Nothing But Thieves. Ook hopen we bepaalde acts een boost te kunnen geven door ze hier te laten spelen en vervolgens te laten doorgroeien naar een headliner-positie. Ook hier gaat het weer om balans. Idealiter heb je een of twee rockheadliners en een grote popact. Ze moeten gedragen kunnen worden door een mix van leeftijden. Voor jongeren moeten er dus ook artiesten van nu staan. Als je op je twintigste voor het eerst op Pinkpop bent, dan zien we je de komende decennia graag terug. Dan moet het niet zo zijn dat je alleen met je ouders meegaat om hun favoriete band te zien.”
Welke act zou je zelf nog eens willen strikken als afsluiter?
„Als je het hebt over droomheadliners, dan zou ik het heel tof vinden om U2 nog eens op Pinkpop te zien. Ze hebben hier in 1983 gestaan, daarna nooit meer. Een geweldige gitaaract met een stukje Pinkpop-geschiedenis.”
Kun je al een tipje van de sluier oplichten wat betreft Pinkpop 2025?
„We zijn al bezig met de bovenkant van het affiche en zitten dicht tegen een bevestiging aan. Ik kan je in elk geval alvast vertellen dat we proberen om een rockheadliner uit te roken.”
(Tekst: Marco van Kampen - Dagblad De Limburger)