Overig Muzieknieuws

 
Een enigszins positief vervolg in de soap rondom dB's.
Ze blijven bezig. Nog meer positief nieuws.
Beste muzikanten, bezoekers en dB’s-supporters,
Het was weer peentjes zweten geblazen, maar the word is out:
dB's blijft in het CAB-Gebouw tot 1 mei 2024.
We zijn erg blij met deze uitkomst en mede dankzij de enorme steun van Gemeente Utrecht. Ondanks dat de nieuwe locatie nog niet helemaal zeker is hebben we goede hoop dat het allemaal gaat lukken.
We keep you posted.
– Team dB's –

dB’s mag tot 1 mei 2024 in het CAB-gebouw blijven​

Huurtermijn is voor de laatste keer verlengd​

Een paar weken geleden meldden we dat dB’s tot 1 december in het CAB-gebouw zou mogen blijven. Vandaag is bekend geworden dat daar nog vijf maanden bijkomen. In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Eelco Eerenberg dat de huurtermijn (opnieuw) verlengd is, nu tot en met 30 april 2024.
Hier lees je de meest recente ontwikkelingen in dit dossier.
Mede op verzoek van de gemeenteraad is Eerenberg (Ruimtelijke Ordening) in gesprek gegaan met het consortium Cartesius over het verlengen van de huurtermijn van dB’s in het CAB-gebouw. Deze projectontwikkelaar is bezig om woningen rond dB’s te realiseren en is inmiddels ook de eigenaar van het monumentale CAB-gebouw, waar straks ook gebouwd gaat worden. De huur van dB’s zou oorspronkelijk op 1 november (morgen) aflopen, maar was dus al met een maand verlengd.
Het consortium heeft de huurtermijn nu verlengd tot en met 30 april 2024. Voor een ‘laatste’ keer staat er ook bij, om geen misverstanden te laten bestaan. “Daarmee ontstaat ruimte voor partijen om te komen tot een duurzame oplossing voor dB's”, laat Eerenberg weten. Ondertussen lopen de gesprekken over de verhuizing naar Vlampijpstraat 63 nog. Die zijn volgens Eerenberg constructief. De wethouder informeert de gemeenteraad later over de stand van zaken van de verhuizing naar de nieuwe locatie. Wordt wederom vervolgd dus.
 
Er komen in 2024 geen grote evenementen voor boven 30.000 bezoekers naar de Stadspark of Groningen-centrum. De maatregel heeft te maken met het omvangrijke werk aan de ring en achter het Hoofdstation.
Grote verkeersdruk zou met deze werkzaamheden onwenselijk zijn. Dit staat in de gemeentebegroting, die woensdag in de raad wordt besproken.
 
In Deventer is er definitief besloten om het Burgerweeshuis en en de Deventer Schouwburg samen te voegen. Het lijkt er hierdoor op dat het einde van het Burgerweeshuis in zicht is, in ieder geval over twee jaar.

Raadsbesluit: poppodium Deventer moet tegen zijn zin verhuizen naar de schouwburg​

NIEUWS
Podia Poppodium Burgerweeshuis in Deventer wil niet worden gehuisvest in de Deventer Schouwburg. Toch stemde de gemeenteraad woensdag voor dat voorstel. Voor twee vernieuwde podia heeft de gemeente geen geld.

data109437215-fa44ea.jpg
Het Burgerweeshuis in Deventer moet fuseren met de Deventer Schouwburg.Foto Eric Brinkhorst


Het poppodium Burgerweeshuis in Deventer moet inschuiven in de Deventer Schouwburg. Dat heeft de gemeenteraad in Deventer woensdagavond besloten, na jarenlange onduidelijkheid over de toekomst voor de twee belangrijkste podia van de stad.
Het besluit is zeer tegen de zin van het Burgerweeshuis, dat zich erop voorbereidde om te verhuizen naar een nieuwe locatie in het havengebied in Deventer. Het poppodium schreef het college vorige week dat het niet zal meewerken aan huisvesting in de schouwburg. „Ik waardeer de hartstocht van het Burgerweeshuis, maar er moeten keuzes worden gemaakt”, zei wethouder Ilse Duursma (Cultuur, CDA) woensdagavond.
Vooral vanwege de kosten wil het college de schouwburg en het poppodium in één gebouw huisvesten. Die verbouwing moet maximaal 37,5 miljoen euro kosten, terwijl de plannen voor twee individuele centra optellen tot zo’n 50 miljoen euro. Volgens het college blijft door de besparing meer subsidie over „voor cultureel programma – ook in financieel krappe tijden”. Het college wil de heringerichte schouwburg eind 2027 opleveren.

Popsector​

De vraag is wel wat het ‘onder één dak’-besluit betekent voor popmuziek in Deventer, als het Burgerweeshuis bij zijn afwijzing blijft. Het bestuur van het poppodium schreef het college dat het standpunt van de gemeenteraad „mogelijk consequenties heeft voor het voortbestaan van Burgerweeshuis”.
De meeste Nederlandse poppodia schaarden zich deze week achter het Burgerweeshuis. 61 podia, zoals Rotown (Rotterdam), Vera (Groningen) en Melkweg (Amsterdam), poogden het college met een gezamenlijke brief op andere gedachten te brengen. Ze vrezen dat de popfunctie in en om Deventer „onherroepelijk tot stilstand [zal] komen”. Ook brancheorganisaties Pop.nl en Popcoalitie stuurden brieven.
Het voorstel kreeg woensdag niet de volledige steun van de Deventer coalitie: PvdA en D66 waren verdeeld. Raadslid Jan Schuring (D66) noemde het plan voor een Burgerweeshuis in de haven „een gepassioneerd, mooi project”, maar volgens hem gaven de totale gemeentelijke culturele uitgaven de doorslag. „De hele sector vreest de financiële consequenties.”


Oppositiepartij VVD hielp het voorstel voor huisvesting in de schouwburg toch aan een meerderheid, omdat het volgens de partij sterk zal bijdragen aan ontwikkeling van de binnenstad.
data109437224-b9366b.jpg
De Deventer Schouwburg. Foto Eric Brinkhorst

Veel duurder​

Zowel de Deventer Schouwburg als het Burgerweeshuis zitten al lange tijd in gebouwen die niet voldoen. Oorspronkelijk zou de schouwburg – een bovenmaats pand uit de jaren ’90 tegenover het station – rigoureus verbouwd worden. Het Burgerweeshuis, gevestigd in een verouderd monument in de binnenstad, zou verhuizen.
Een jaar geleden bleek echter dat met name de verbouwing van de schouwburg veel duurder uitpakte: 32,5 miljoen euro, bijna drie keer zoveel als eerder was berekend. De beoogde verhuizing van het Burgerweeshuis, naar een voormalig fabriekspand in de haven, kost volgens de laatste berekeningen zo’n 17 miljoen euro.
Volgens het college krijgen theater en muziek onder één dak in de schouwburg „‘smoel’ op een A-locatie in Deventer”. Pop- en rockliefhebbers in Deventer willen juist een autonome plek met een eigen karakter. Begin dit jaar liepen honderden mensen mee in een protestmars in de stad; er werden ruim 7.500 handtekeningen opgehaald.

Theaterzaal omgebouwd​

Ondanks die protesten steunde een meerderheid van de raad in februari verder onderzoek naar huisvesting ‘onder één dak. Volgens de vier gemeentelijke coalitiepartijen zou daarbij echter een eigen plek voor Burgerweeshuis in de haven „plan A” zijn.
Die studies voerde de gemeente dit jaar uit met externe adviseurs. Zij concludeerden dat pop en theater samen in de schouwburg passen, als de kleine theaterzaal van de Deventer Schouwburg omgebouwd wordt tot popzaal. Raadslid Eekhuis (PvdA) zei dat het plan „een deel van de fractie heeft verrast in positieve zin”.
Door de huisvesting ónder één dak wordt jaarlijks 250.000 euro bespaard op de gemeentelijke uitgaven aan cultuur. De raad nam woensdagavond een amendement van D66 aan dat voorschrijft dat dat geld beschikbaar blijft voor de cultuursector. De raad steunde ook een motie van D66 om Burgerweeshuis bij de verhuizing 300.000 euro extra steun te geven , mits het poppodium er actief aan meedoet.

De dag ervoor kwam al het volgende naar buiten, wat dus inderdaad lijkt op het verdwijnen van het Burgerweeshuis.

Einde van Burgerweeshuis of begin van mooie toekomst? Dag van de waarheid voor poppodium aangebroken​

Gisteren, 08:023 minuten leestijd
Toekomst van Burgerweeshuis in centrum of op Havenkwartier?


Toekomst van Burgerweeshuis in centrum of op Havenkwartier?© RTV Oost / Bart Kieft
De vrijwilligers van poppodium Burgerweeshuis in Deventer stappen op als ze samen met de Schouwburg onder één dak moeten. Nederlandse poppodia pleiten voor een autonoom, zelfstandig Burgerweeshuis op het Havenkwartier, terwijl de Deventer Schouwburg weer veel kansen ziet voor de cultuur in de stad als de twee instellingen samengaan aan de Keizerstraat. Vanavond wordt duidelijk hoe de toekomst van het poppodium eruit gaat zien, als de raad stemt over het voorstel van het college om ze onder één dak te brengen. En dus wordt alles uit de kast getrokken om raadsleden te overtuigen vóór of juist tegen te stemmen.
Sinds het college dat voorstel naar de raad stuurde, is er zowel in de gemeenteraad als buiten raadszaal veel gediscussieerd. Waar voorstanders het plan als een versterking van de culturele sector in de stad zien, zien tegenstanders het als het einde van het poppodium. En de druk op de raadsleden is de afgelopen weken zeker niet minder geworden.

Schouwburg ziet levendig cultuurgebouw​

De Raad van Commissarissen van de Deventer Schouwburg heeft veel vertrouwen in een zonnige toekomst als het poppodium ook naar de Keizerstraat gaat. Vorige week liet de directeur van de schouwburg al van zich horen in een brief aan de raad: "Kies voor een prachtig, altijd-open cultuurgebouw in het centrum van de stad. Laten we de podiumkunsten een duurzame toekomst geven op de huidige plek van de schouwburg."
De RvC herhaalt die oproep eind vorige week nog eens. "Als wij kijken naar de toekomst zien we op deze locatie een levendig cultuurgebouw voor Deventer ontstaan met ruimte en mogelijkheden voor popmuziek, theater, educatie, talentontwikkeling én de clubnachten. Op een A-locatie bovendien. Door in de programmering volop samen te werken tussen de beide organisaties kan het muziekaanbod in Deventer nog groter en nog meer divers worden."
Ernstige zorgen bij muzikanten uit Deventer vanwege plannen met Burgerweeshuis

LEES OOK

Ernstige zorgen bij muzikanten uit Deventer vanwege plannen met Burgerweeshuis​


Vrijwilligers stappen op​

Zo stuurde de directie van het Burgerweeshuis vorige week nog een brief aan raad en college, waarin duidelijk werd gemaakt dat het poppodium niet zal meewerken aan een verhuizing naar de Keizerstraat. Deze week heeft het grootste deel van de vrijwilligers van het Burgerweeshuis zich achter hun directie geschaard. Als de raad ervoor kiest om de plannen voor een verhuizing naar het Havenkwartier in de prullenbak te gooien, zullen zij ook niet meewerken. "Wij zullen dan de komende twee jaar ons nog volledig inzetten voor Het Burgerweeshuis en daarna met spijt afscheid nemen als vrijwilligers. Dat betekent het einde van Het Burgerweeshuis."

"U lost misschien op korte termijn een vastgoedprobleem op, maar op langere termijn beschadigt u de culturele infrastructuur van uw eigen stad."
Nederlandse poppodia over voorstel om Burgerweeshuis en Schouwburg onder één dak onder te brengen

Ook vanuit de Nederlandse poppodia komt steun voor het Burgerweeshuis. Zo'n zestig podia - waaronder ook Hedon in Zwolle en Metropool in Hengelo en Enschede - roepen de raad op om tegen de samenvoeging te stemmen, "want dat betekent het einde van het Burgerweeshuis." Een samenvoeging zoals in dit plan komt in Nederland niet voor en dat is niet voor niets, schrijven ze.

'Zelfstandig opereren'​

"Laat Burgerweeshuis zelfstandig opereren op een eigen plek, vanwege de voordelen van autonomie, efficiëntie, en cultureel ondernemerschap. Uw stad verdient dat. U lost misschien op korte termijn een vastgoedprobleem op (als er met het voorstel wordt ingestemd, red.), maar op langere termijn beschadigt u, willens en wetens, de culturele infrastructuur van uw eigen stad. U doet hiermee uw bewoners en bezoekers te kort. Bovendien iets dat eenmaal weg is, komt niet meer terug."
Wat de raad vanavond ook besluit, het zal veel losmaken in de cultuursector van de stad. Of dat positief of negatief gaat uitpakken, moet de toekomst uitwijzen.
 
  • Verdrietig
Waarderingen: Brian
Yes, ooit eens gezien als voorprogramma van No Use For A Name in Eindhoven. Leuke band, zijn toch al een tijdje bezig.
 

Recent actieve topics

Users who are viewing this thread