Voedselbanken, dakloze veteranen en weggelopen tieners: de stille weldoener in miljardair en superster Bruce Springsteen
Bruce Springsteen is miljardair, heeft huizen in de hele VS én een autoverzameling. Maar hij steunt ook heel wat goede doelen, meestal ver weg van de camera’s.
„Hij kiest er altijd voor om in de stad waar hij speelt, iets terug te geven.”
De grote sprong naar het miljardairschap heeft The Boss, die eind vorige maand nog in het Nijmeegse Goffertpark stond, in de jaren sinds 2021 gemaakt. Toen verkocht hij zijn muziekcatalogus aan Sony voor een half miljard dollar. Bovendien gaf hij Ticketmaster in 2022 toestemming om zijn tickets met ’dynamische prijszetting’ te verkopen. Daardoor kosten tickets voor de meest gegeerde Amerikaanse optredens soms 1.000 dollar of meer. Het leidde voor het eerst in zijn carrière tot gemor dat Springsteen zijn contact met de gewone Amerikaan verloren was.
Uit de goede doelen die Springsteen steunt, komt hij wel naar voren als een typische man met een working class-achtergrond. Hij werkt het liefst samen met vrienden, en weet graag waar elke cent naartoe gaat. Zo geeft Springsteen weliswaar al jaren geld aan het vermaarde Southern Poverty Law Center, een nationale burgerrechtenorganisatie met basis in Montgomery, in de staat Alabama. Maar zijn voorkeur gaat uit naar lokale verenigingen. „Hij kiest er altijd voor om in de stad waar hij speelt, iets terug te geven”, zegt Jerry Brown van St. Mary’s Food Bank in Phoenix, de eerste voedselbank ter wereld, en een goed doel waarmee Springsteen al sinds 1985 samenwerkt.
Als donor concentreert Springsteen zich op twee thema’s: armoedebestrijding en veteranen. Tijdens het laatste Amerikaanse concert van zijn jongste tournee, in Phoenix, riep hij op om de voedselbank St. Mary’s een handje te helpen. Die oproep bracht in 24 uur meer dan 20.000 dollar op. „Hij heeft ons al tickets voor de eerste rij bezorgd om te laten veilen, en schrijft ook zelf vaak een cheque van vijf cijfers uit”, vertelt Brown. Ook andere voedselprojecten zoals de Community Food Bank van New Jersey, Saturday Soup of Asbury Park en Project Angel Food werken al evenlang met Springsteen samen.
Weggelopen tieners
Nauw daarmee verwant zijn de lokale projecten voor armoedebestrijding. In zijn thuisstaat New Jersey zijn dat Freehold Borough YMCA Community Center en de lokale afdeling van Habitat for Humanity – een vzw die helpt huisvesting te verbeteren en de publieke ruimte aantrekkelijker te maken.
Zelden bedraagt de steun meer dan 20.000 dollar per project. In de belastingaangifte voor het jaar 2007 duiken uitgaven op van 30.000 dollar voor het Southern Poverty Law Center, 20.000 dollar voor 1736 Family Crisis Center, 10.000 dollar voor de National Aids Brigade, enzovoort. Maar hij doneert wel vaak.
Van Springsteen zijn twee stichtingen bekend. In 1987 stichtte hij de Thrill Hill Foundation. Zelfs online laat die weinig sporen achter, maar in 2012 had ze al 3 miljoen dollar uitgedeeld, en hield ze 5 miljoen dollar klaar voor verdere projecten. In de regio Los Angeles werkt ze vaak samen met het 1736 Family Crisis Center. Die organisatie ving aanvankelijk weggelopen tieners en straatkinderen op; later kwamen daar opvanghuizen bij voor slachtoffers van huiselijk geweld, en nog later ook een werking voor dakloze veteranen. 1736 Family Crisis Center biedt hulp bij huisvesting, scholing, medische zorg, juridisch advies, en doet ook aan zelfmoordpreventie.
Springsteen zet zich in voor dakloze veteranen.
De website Smoking Gun vond in 2001 ook een belastingaangifte van de vereniging zonder winstoogmerk The Foundation, waarvan Springsteen voorzitter bleek. Die had aan zestien ’behoeftige families’ in New Jersey hulp gegeven voor reparaties of isolatie van hun huis. De bedragen varieerden van 1.650 tot 16.183 dollar, samen meer dan een miljoen dollarin tien jaar.
’Born in the USA’
Springsteens interesse voor veteranen dateert al van zijn beginjaren. De Vietnamoorlog was nog bezig toen hij zijn eerste albums uitbracht. De povere behandeling van terugkerende soldaten was een nationale discussie; de kansloze jongelui die voor een kleine overtreding richting legerdienst werden geloodst, komen ook ter sprake in het nummer Born in the USA. Het onderwerp bleef voor Springsteen actueel, onder meer toen president Reagan de veteranen als patriottisch symbool in zijn campagne gebruikte, en tijdens de Irakoorlog – waar Springsteen tegen was.
Hij werkt dan ook bijna ieder jaar mee aan de benefiet Stand up for Heroes, in New York. De opbrengst daarvan gaat naar de Bob Woodruff Foundation, genoemd naar de ABC-reporter die in Irak gewond raakte bij een bomexplosie. Springsteen treedt er op, maar veilde ook al eens een uur gitaarles en een ritje in het zijspan van zijn motorfiets. In 2015 bracht hij met zo’n veiling 600.000 dollar bijeen. Ook de New England Shelter voor dakloze veteranen mag elk jaar op geld rekenen.
Klassiekere organisaties als het Rode Kruis, Amnesty International, het kankercentrum Sloan-Kettering of de Special Olympics ontvangen ook geregeld een gift. Sinds de dochter van Springsteens co-manager Kristen Ann Carr aan sarcoom overleed, steunt hij ook enkele organisaties rond kankeronderzoek het Women’s Cancer Research Fund, het Kristen Ann Carr Fund en het Melanoma Research Alliance. Vergeleken met de grote gestes van bijvoorbeeld MacKenzie Scott, de ex van Jeff Bezos, die in 2022 een cheque van 15 miljoen dollar aan de Bob Woodruff Foundation gaf, lijken Springsteens bijdragen zuinig. Maar het is onmogelijk te zeggen hoeveel hij in totaal uitdeelt, omdat hij dat zelden voor de camera’s doet. Zo ontdekten de families in New Jersey die een premie hadden gekregen voor dubbele beglazing pas dat het geld van Springsteen kwam, toen hun adres op Smoking Gun verscheen.