Rock Werchter introduceert deze editie herbruikbare bekers: “Maar er is een meer duurzame oplossing voor grote festivals”
Rock Werchter springt vanaf dit jaar mee op de kar van het gebruik van de herbruikbare bekers op het festivalterrein. Maar de verplichting van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) volledig omarmen, lijkt moeilijk. “Dat systeem is goed voor kleine events, maar voor een groot festival zoals Rock Werchter is er mogelijk een duurzamer alternatief”, zegt Nele Bigaré van het organiserende Live Nation.Sinds juni vorig jaar mag er op evenementen enkel nog drank geserveerd worden in herbruikbaar materiaal, met uitzondering van petflessen en blikjes. In het overgangsjaar 2023 was een uitzondering mogelijk als een evenement nog wegwerpbekers in stock had. Vanaf 1 januari is een uitzondering enkel mogelijk wanneer aangetoond is dat er geen milieuwinst zou zijn. “We blijven kritisch over de verplichte invoering van herbruikbare bekers. Wij zijn van mening dat het systeem met herbruikbare bekers goed is voor kleine events maar voor een groot festival zoals Rock Werchter is het mogelijk duurzamer om met R-pet bekers, met verplichting tot 95 procent ophaling, te werken. Dat systeem werd de voorbije jaren toegepast. De R-pet bekers werden maximaal ingezameld, gesorteerd, afgevoerd en in een gespecialiseerd bedrijf tot nieuwe R-pet gerecycleerd. R-pet is geen wegwerpproduct want het is recycleerbaar. We tekenden voor een circulair verhaal, we hergebruiken de grondstof”, kadert Nele Bigaré hun kritische kijk. “Wij denken dat de twee systemen (herbruikbare beker/recycleerbare beker) naast elkaar zouden moeten toegelaten worden, zoals in Nederland. Wij vragen aan de overheid om een degelijke studie te laten uitvoeren van welke systemen het meeste milieuwinst opleveren. Dat is nog nooit gebeurd.”
Deze taferelen zijn voorgoed verleden tijd. Wie 15 R-Pet flesjes of cans inzamelt en naar de recycle stand brengt, krijgt nog wel één drankcoin. © Joel Hoylaerts / Photonews
Samen met de drankpartners van het festival zal nu in herbruikbare bekers worden voorzien om alle dorstigen te laven. “Aan de drankstanden in het Festivalpark (& The Hive) worden bieren, cocktails, koffie et cetera in herbruikbare bekers aangeboden. Frisdranken en waters worden in een R-pet flesje of blik verkocht. In onze Apéro-zones, wijnbar, backstage en VIP schenken we dranken in glas”, gaat Bigaré verder. “Bij de aankoop van een drankje in een herbruikbare beker wordt een waarborg aangerekend. Wie de beker nadien inlevert, krijgt deze waarborg terug. De lege herbruikbare bekers worden ingezameld in de return/recyclage-standen, de waarborg (1,05 euro of 0,3 coin, nvdr.) wordt daar op je cashless bandje teruggezet.”
Voor festivalgangers die er een sport van maken om zoveel mogelijk flesjes te rapen in ruil voor een drankbon, is er nog steeds goed nieuws. “Wie 15 R-Pet flesjes of cans inzamelt en naar de recyclestand brengt, belonen we met een free drinkcoin.” Maar daar stopt het verhaal niet. Alle herbruikbare bekers moeten ook gereinigd worden en dat zal niet on site gebeuren.
De mobiele wasstraten kunnen ongeveer duizend stuks per uur wassen. Een opzet haalbaar voor kleine events, helaas niet voor een festival dat elke dag 88.000 festivalgangers verwelkomt
Nele Bigaré, Live Nation
150 extra vrijwilligers
“Om grote hoeveelheden bekers te wassen, moet een beroep gedaan worden op externe professionele wasstraten. De bekers worden vervoerd naar een soort van carwash, doorgaan daar een was- en droogproces. De mobiele wasstraten - die wij inzetten voor afwas van glazen uit Apero, VIP en backstage - kunnen ongeveer duizend stuks per uur wassen. Een opzet haalbaar voor kleine events, helaas niet voor een festival dat elke dag 88.000 festivalgangers verwelkomt”, haalt Bigaré een heikel punt aan. En die wasstraten zijn niet gratis. “De herbruikbare beker zorgt voor een aangepaste werking met de nodige extra kosten. Er is extra inzet noodzakelijk van personeel en materieel om de bekers te verdelen, op te halen en uit te sorteren alvorens ze naar de wasstraat kunnen worden afgevoerd. We voorzien ook een tiental extra inzamelpunten voor bekers waardoor je snel aan 100 à 150 extra vrijwilligers komt.”Op de Gentse feesten werd het systeem vorig jaar al geïntroduceerd. © BELGA
Buiten het festivalterrein zal er eveneens met de herbruikbare bekers worden gewerkt door de gemeenten Rotselaar en Haacht. Lokale verenigingen kijken er vol spanning naar uit, maar ze hebben goede hoop dat alles vlot zal verlopen. “We zijn blij dat er een eenduidige oplossing is”, vertelt Kristof Vandenplas, verantwoordelijke van de standencluster A1 schuin tegenover de hoofdingang. “Ik denk wel dat het een goed idee was van de gemeente om met één partner te werken. Dat systeem is helemaal digitaal onderbouwd. Je moet scannen met een QR-code en kan zo de waarborg van 0,5 euro makkelijk recupereren. Aangezien iedereen meedoet, zullen er zich geen problemen voordoen, bijvoorbeeld dat één stand plots al zijn herbruikbare bekers kwijt is zonder een waarborg te hebben ontvangen. Het brengt natuurlijk opnieuw een extra kost mee, want de wegwerpbekers kregen we altijd gesponsord. Voor de huur van de herbruikbare bekers zullen alle verenigingen zelf in de buidel moeten tasten.”