Mondo Verde krijgt na jaren gedogen geen toestemming van gemeente voor 450 al verkochte parkeerplekken bij Pinkpop
Mondo Verde wil tijdens Pinkpop een deel van het eigen terrein gebruiken als parkeerplaats voor festivalbezoekers. Maar dat is in strijd met het bestemmingsplan en na jaren gedogen mag het niet langer van de gemeente. De twee partijen zaten daarom dinsdagmiddag tegenover elkaar in de rechtbank van Roermond.
Op de reguliere parkeerplaats van Mondo Verde is plek voor 1375 personenwagens en 30 autobussen. Tijdens Pinkpop verkoopt het familiepark echter al sinds jaar en dag extra parkeerplekken op een deel van zijn grond dat volgens het bestemmingsplan een evenemententerrein is. Dat mag dus officieel niet, maar de gemeente stond het jaren oogluikend toe.
Formaliteit
Ook dit jaar ging het familiebedrijf ervan uit dat het deze extra parkeerplaatsen kon verkopen. Een ‘formaliteit’, noemde Herman van der Honing, zoon van de eigenaar en dinsdag woordvoerder in de rechtszaal, het in maart na vragen van De Limburger nadat zijn aanvraag werd gepubliceerd. Dat viel tegen, want de gemeente wees de aanvraag af om tijdelijk te handelen in strijd met de omgevingsvergunning. De familie Van der Honing stapte daarom naar de rechter. Ze heeft de 450 extra parkeerplekken namelijk al verkocht en wil „de mensen die al gekocht hebben ook faciliteren”, aldus de jurist van de familie. Bovendien gaat het om veel geld. Elke parkeerkaart kostte minimaal vijftig euro.
Mondo Verde had echter kunnen weten dat het dit jaar geen formaliteit zou gaan worden. De gemeente Landgraaf kondigde namelijk afgelopen juni al aan dat 2023 het laatste jaar zou zijn waarin de parkeersituatie gedoogd zou worden.
Tijd
In de nasleep van het dodelijke
Pinkpopdrama van 2018 toen enkele bezoekers die na afloop op de weg zaten, werden aangereden besloot de gemeente om alle regelgeving thema voor thema nog eens onder de loep te nemen, vertelt de gemeentejurist na vragen van de voorzieningenrechter. „De gemeente wil graag dat ook het parkeren volgens de regels plaatsvindt.” Bovendien wil het Landgraafse college van B en W niet langer afwijken van het bestemmingsplan, omdat het daarmee eigenlijk ingaat tegen de gemeenteraad, die zo’n plan vaststelt.
Toen de voorzieningenrechter die brief van juni 2023 las dacht ze: „Daar zit geen woord Spaans bij”, vertelt ze. „Ik begrijp niet waarom u het gevoel heeft dat het ineens niet meer mag van de gemeente”, zegt ze tegen Herman van der Honing. Volgens de jurist van Mondo Verde zit de frustratie vooral in het gebrek aan negatieve signalen nadat de aanvraag werd ingediend en de lange tijd die er steeds overheen ging. Die tijd speelt nu weer een rol, want de rechter kan uiterlijk op 14 juni een uitspraak doen, een week voordat Pinkpop begint.