selurxela wrote:
En blijft ook een beetje uit de buurt van dikkertjes:
https://www.nu.nl/coronavirus/6040891/80-procent-van-coronapatienten-op-ic-kampt-ook-met-overgewicht.html
Bizar.
Het is dan ook niet meteen zo dat “dikkertjes” eerder het virus bij zich dragen. Mensen met overgewicht kunnen er misschien wat minder tegen, maar dat betekent niet dat zij de enige zijn die het virus krijfen. Net zoiets dat in het begin ineens niemand meer naar een chinees restaurant durfde.
Een correlatie is nog geen causatie. In principe kan je niet heel veel zeggen van dit soort statistieken. Feit is namelijk ook dat veel mensen in de risicogroep overgewicht hebben.
Zegt natuurlijk niet dat je niet gezond moet leven. Gezond zijn is sowieso al beter voor je
))
Precies, mensen met overgewicht en obesitas hebben vaker aandoeningen die leiden tot een ernstig ziekteverloop. Maar dat betekent niet dat deze extra vatbaar zijn om dit virus op te lopen, hoewel dat wel degelijk mogelijk is. Er is nog veel onbekend over de verspreiding van dit coronavirus en wie meer of juist minder risico loopt.
Reden om voorzichtig te zijn met het trekken van conclusies (en om met besluiten niet te ver vooruit te kijken). In de meest getroffen Aziatische landen (China, Japan, Korea) komt obesitas veel minder voor dan in Europa en vooral Amerika. In Europa hebben de hardst getroffen landen dan weer relatief lage obesitascijfers, is in ieder geval geen reden om mensen met overgewicht te ontlopen. Wel is dit een factor waar momenteel prominent onderzoek naar wordt gedaan. Voor een verdere aanpak van deze crisis is het van belang om te weten wie veel en wie minder risico loopt.
In een eerdere post heb ik de risicofactoren voor een ernstig ziekteverloop omschreven, deze zijn wel bewezen bekend en hangen vooral samen met de aanwezigheid van zogenoemde ACE2-receptoren in (met name) de luchtwegen. Daar gaat dit virus zitten en die receptoren zijn verhoogd aanwezig bij mensen met een lage nierfunctie (door hoge leeftijd, nierziekten en chronisch medicijngebruik) en bekende aandoeningen als hart/vaatproblematiek, hoge bloeddruk (vooral onbehandeld of door bloeddrukverlagende ACE-remmers en Angiotensine-Receptor-Blokkers ARB) en diabetes.
Die aandoeningen komen aanzienlijk vaker voor bij mensen met overgewicht en ouderen. Het is daarom niet vreemd dat juist deze groepen vaker in het ziekenhuis en op de intensive care terecht komen.
Ook mensen met longproblemen (astma, COPD, roken) en een verstoord immuunsysteem (als gevolg van tumortherapie, bloedziekten, HIV en orgaandonatie) lopen een groter risico op een ernstig ziekteverloop. Maar dat zegt niet dat deze meer kans hebben om dit virus op te lopen. Wel dat ze meer problemen krijgen als ze dit virus oplopen.
Zou voorlopig voorzichtig zijn als jijzelf of een van je naasten tot een van bovengenoemde groepen behoort. Allereerst vanwege het verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop, maar ook omdat mensen uit deze groep als eerste de toegang tot zorg ontzegd gaat worden als de zorg overbelast raakt. Natuurlijk hopen we allemaal dat het niet zo ver komt, maar realiteit is dat dit er wel om gaat spannen de komende weken.
Feitje: mensen met overgewicht en obesitas overleven de intensive care vaker dan mensen met een BMI<25.