Corona Virus en concerten/festivals

jaydee76

Campingartiest
30 nov 2018
93
45

Dr. Hannibal

Sunset slot
24 nov 2013
2.559
8
Eigenlijk bedenk ik het mij vandaag pas, maar ik mis in de huidige corona-aanpak wel de visie voor de lange termijn. Die 60-70% groepsimmuniteit gaat dus 3~5 jaar duren, zo lang kunnen de huidige maatregelen niet worden volgehouden. En zodra het ‘beter’ lijkt te gaan met de besmettingen in Nederland en je draait de maatregelen terug, is het een kwestie van een paar maanden voordat het virus weer net zo hard terugkomt. We hebben in de laatste maanden immers gezien hoe hard het kan gaan met dit virus. Ik weet echt even niet hoe ik de toekomst voor me moet zien met de coronasituatie en daarbij horende maatregelen…

Datzelfde artikel wat Gesp hier eerder deelde, en wat ik in de discussie met Dennis van de week weer aanhaalde, beschrijft wel zo'n lange termijn visie. Het heet "The Hammer and The Dance", wat klinkt als de titel van een Game of Thrones aflevering, maar best een goede metafoor voor de voorgestelde corona maatregelen is. Het draait allemaal om het besmettingsgetal R, wat ook al eerder voorbij gekomen is. Als iedere zieke meer dan 1 persoon besmet (R>1) zit je in de shit, als dat niet zo is (R<1) heb je de boel onder controle.

Maatregelen waar we nu mee te maken hebben zijn "The Hammer": kort durende ingrijpende maatregelen, een lockdown of een variant daarop, die proberen op een agressieve manier dat getal R naar beneden te krijgen. Als je dat goed doet duurt dat weken tot hoogstens enkele maanden. Als R tot rond de 1, of daaronder, gedaald is, zit je dus op het punt dat je totale aantal zieken gelijk blijft of terug daalt.

Maar zoals je idd terecht opmerkt, ben je er dan nog niet. Of je nu moet wachten op een medicijn, een vaccin, of groepsimmuniteit: dat kan zo een aantal jaren duren. De maatregelen volledig loslaten is dan geen optie, want dan klimt R zo weer naar de hogere getallen en zit je met de volgende grote uitbraak. Dus dan breekt een periode aan die in het artikel "The Dance" genoemd wordt: gecontroleerd regels versoepelen en verstrakken, om te zorgen dat R laag blijft. Door veel te testen kun je een goed beeld krijgen van waar het virus zich bevind, en zoveel mogelijk gericht quarantaine toepassen. Dan kan daarnaast grotendeels het gewone leven weer worden opgepakt. Glippen er echter wat virus gevallen door de mazen van het net en je ziet de R weer oplopen, moet er snel gereageerd worden met misschien een plaatselijke lockdown, of zelfs weer strengere landelijke maatregelen. Zo zal een proactieve en alerte overheid, door snel te schakelen en haar burgers goed op de hoogte te houden, de R rond de 1 kunnen laten dansen tot er een definitieve oplossing bereikt is.

Hoe dat precies in zn werk zal gaan weet niemand denk ik. Maar het algemene beeld wat geschetst werd, van een kortere periode intensieve maatregelen gevolgd door een flexibele periode van versoepelen en aanscherpen, klinkt mij wel realistisch in de oren. Leuk is anders, want het zal nog steeds een onzekere tijd opleveren, zeker voor de muziekindustrie en de festivals. Maar we mogen dan in ieder geval weer de straat op...
 

PJ

Subheadliner
4 nov 2014
4.101
339
Die lui van Primavera hebben iig de domst mogelijke beslissing gemaakt zeg…. pfff

Snap ik ook helemaal niets van.. Wat willen ze hiermee bereiken? Ze zullen toch niet de illusie hebben dat de kaartverkoop nu als een trein gaat..........
 

selurxela

Dagopener
8 mei 2018
741
27
Timmetje wrote:
Die lui van Primavera hebben iig de domst mogelijke beslissing gemaakt zeg…. pfff

Snap ik ook helemaal niets van.. Wat willen ze hiermee bereiken? Ze zullen toch niet de illusie hebben dat de kaartverkoop nu als een trein gaat……….

Ik twijfel nog tussen kansloos en sneu. Maar misschien kan ik beter geen keuze maken. Geen idee welk punt ze hier mee willen maken.
 

Martijn

Support act
28 nov 2013
845
415
Timmetje wrote:
Die lui van Primavera hebben iig de domst mogelijke beslissing gemaakt zeg…. pfff

Snap ik ook helemaal niets van.. Wat willen ze hiermee bereiken? Ze zullen toch niet de illusie hebben dat de kaartverkoop nu als een trein gaat……….
Kaartverkoop is momenteel ook stop gezet, gaat pas verder als ze meer zekerheid hebben over het doorgaan.
 

Timmetje

Headliner
4 mrt 2015
7.473
1.631
Bijzonder hoe te zien hoe hun Facebookteam alle positieve reacties liked en daarop reageert maar serieuze vragen gewoon negeert.
 

gesp

Support act
11 jun 2018
896
74
Maatregelen waar we nu mee te maken hebben zijn “The Hammer”: kort durende ingrijpende maatregelen, een lockdown of een variant daarop, die proberen op een agressieve manier dat getal R naar beneden te krijgen. Als je dat goed doet duurt dat weken tot hoogstens enkele maanden. Als R tot rond de 1, of daaronder, gedaald is, zit je dus op het punt dat je totale aantal zieken gelijk blijft of terug daalt.

Maar zoals je idd terecht opmerkt, ben je er dan nog niet. Of je nu moet wachten op een medicijn, een vaccin, of groepsimmuniteit: dat kan zo een aantal jaren duren. De maatregelen volledig loslaten is dan geen optie, want dan klimt R zo weer naar de hogere getallen en zit je met de volgende grote uitbraak. Dus dan breekt een periode aan die in het artikel “The Dance” genoemd wordt: gecontroleerd regels versoepelen en verstrakken, om te zorgen dat R laag blijft. Door veel te testen kun je een goed beeld krijgen van waar het virus zich bevind, en zoveel mogelijk gericht quarantaine toepassen. Dan kan daarnaast grotendeels het gewone leven weer worden opgepakt. Glippen er echter wat virus gevallen door de mazen van het net en je ziet de R weer oplopen, moet er snel gereageerd worden met misschien een plaatselijke lockdown, of zelfs weer strengere landelijke maatregelen. Zo zal een proactieve en alerte overheid, door snel te schakelen en haar burgers goed op de hoogte te houden, de R rond de 1 kunnen laten dansen tot er een definitieve oplossing bereikt is.

Probleem is dat momenteel niemand weet hoe groot die R precies is, daarvoor moet je namelijk het totaal aantal besmettingen kennen. Dat onderzoek is nu in gang gezet en daar zal op worden gewacht voordat maatregelen worden versoepeld. Net als op mondkapjes en bescherming voor zorgmedewerkers, meer testcapaciteit en een meer gecoördineerde aanpak.

Voor China werd in de beginfase van de uitbraak een R tussen 2.2 en 3.6 geschat. Dat is al een groot verschil omdat onbekend is wanneer de uitbraak precies begon en in de beginfase niet iedereen wordt onderzocht op dit virus. En als het percentage van de virusgevallen dat geen of milde klachten ontwikkelt groter is dan gedacht (en daar lijkt het toch sterk op), dan wordt die R ook nog eens te laag ingeschat. De besmettelijkheid van dit virus is dan groter dan gedacht. Bij een hogere R is het moeilijker om die onder de 1 te krijgen en in een dichtbevolkt land als Nederland realistisch gezien onmogelijk om die op of rond de 1 te houden.

Dat betekent ook dat een veel groter deel van de bevolking is al besmet geweest dan nu uit de cijfers naar voren komt. Je zou graag willen weten welke groepen niet of nauwelijks risico lopen op een ernstig ziekteverloop en waarom dat is. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Ook zou je willen weten wie besmet is geweest en wie niet, wie immuniteit heeft opgebouwd en wie niet. Dat vergt een groot bevolkingsonderzoek op korte termijn, zulke bloedtesten zijn al mogelijk maar moeten nog wel gevalideerd en op grote schaal geproduceerd worden.

Sowieso is meer en eerder testen heel erg belangrijk, alleen dan kun je mensen in isolatie zetten voordat ze mensen kunnen besmetten. En mensen die de infectie door hebben gemaakt weer gerust aan het werk zetten zonder risico om besmet te raken of anderen te besmetten, dat is bijvoorbeeld in verpleeghuizen en zorg essentieel.

In het VK en Belgie gaan zulke stemmen op en het lijkt me dat elk land kijkt naar deze oplossing. Is de enige manier om op relatief korte termijn de maatschappij terug tot leven te laten komen, gezien de besmettelijkheid van dit virus en zonder te hoeven wachten op een vaccin. Zie ook:

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/25/uk-coronavirus-mass-home-testing-to-be-made-available-within-days

https://www.hln.be/de-krant/experts-hebben-oplossing-om-economie-te-redden-test-wie-immuun-is-voor-virus~ad67714f/
 

PJ

Subheadliner
4 nov 2014
4.101
339
De kans is heel klein dat er in België deze zomer al grote festivals als Rock Werchter en Tomorrowland kunnen plaatsvinden. Dat stelt Marc van Ranst, de meest gezaghebbende viroloog van België, in een interview met de Vlaamse omroep VRT.
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200326_00153605/belgische-viroloog-festivals-gaan-deze-zomer-nog-niet-door

Was denk ik al gepost...... Heb op dit moment toch niets beters te doen :-?
 

PJ

Subheadliner
4 nov 2014
4.101
339
Parklife en Lovebox in UK gecanceld.

Beiden ook in het weekend van Pinkpop. Die engelse festivals hoeven in ieder geval niet te wachten om de boel af te blazen. In tegenstelling tot hier.....
Zal daar verzekeringstechnisch wel anders in geregeld zijn.
 

gesp

Support act
11 jun 2018
896
74
Dat betekent ook dat een veel groter deel van de bevolking is al besmet geweest dan nu uit de cijfers naar voren komt. Je zou graag willen weten welke groepen niet of nauwelijks risico lopen op een ernstig ziekteverloop en waarom dat is.

Om hierop terug te komen, uit IJslandse data (waar iedereen zich kan laten testen en 3.4% van de bevolking dat heeft laten doen) blijkt dat de helft van de positief getesten geen klachten heeft en nog eens een groot deel vrij milde klachten heeft. Op dit moment ligt 2% van de bekende virusgevallen daar in het ziekenhuis en 0.6% op de intensive care. 0.2% is overleden. Die percentages gaan nog wel veranderen omdat er relatief weinig ouderen positief zijn getest en er een testbias is naar mensen met hevigere klachten.

Is heel interessante data, dan blijkt - onder groot voorbehoud dat die testresultaten in IJsland juist zijn - dit coronavirus een stuk minder ernstig dan tot nu toe gedacht. Zeker niet mild of onschuldig, maar wel aanzienlijk minder rampzalig dan de huidige cijfers laten zien. Geeft verder aan dat dit virus nog besmettelijker en veel verder verspreid dan nu bekend is. Maar het betekent ook dat deze coronacrisis veel eerder voorbij gaat zijn dan we hier nu allemaal denken. Verklaart verder een beetje waarom het zo snel volledig uit de hand is gelopen in Europa. Afwachten of de steekproef bij bloedbanken in Nederland een soortgelijk beeld laat zien.

Blijft zo dat het voor nu noodzakelijk is om tijd te winnen en echt cruciaal om de maximale zorgcapaciteit niet te doorbreken. Dus nieuwe contacten vermijden, social distancing en ouderen en kwetsbare mensen niet bezoeken. Tegelijkertijd van het allergrootste belang om vol in te zitten op die therapie met antilichamen zodat degenen die toch ernstig ziek worden een beter perspectief te bieden.
 

PJ

Subheadliner
4 nov 2014
4.101
339
@gesp.
Ik heb al veel van je reacties met aandacht zitten lezen. Wanneer denk jij dat het weer zou kunnen om een concert te bezoeken? Denk jij dat we in juli bv gezellig op een festival staan of moeten we er sterk rekening mee houden dat dit nog wel een paar maanden of misschien langer kan duren voor wanneer men het weer toestaat om met grote groepen mensen samen te komen voor bv een concert??
Je hebt geen glazen bol, snap ik ook wel maar je kraamt geen onzin uit als het over corona gaat.....
 

gesp

Support act
11 jun 2018
896
74
@gesp.
Ik heb al veel van je reacties met aandacht zitten lezen. Wanneer denk jij dat het weer zou kunnen om een concert te bezoeken? Denk jij dat we in juli bv gezellig op een festival staan of moeten we er sterk rekening mee houden dat dit nog wel een paar maanden of misschien langer kan duren voor wanneer men het weer toestaat om met grote groepen mensen samen te komen voor bv een concert??
Je hebt geen glazen bol, snap ik ook wel maar je kraamt geen onzin uit als het over corona gaat…..

Geen idee, kan dat echt niet zeggen. Die cijfers en het beeld uit IJsland moeten ook maar waar blijken.

Er zijn momenteel teveel variabelen (en met totaal aantal infecties zo'n beetje de belangrijkste) die nog niet bekend zijn. Dat maakt dat er eigenlijk geen goede voorspelling te maken is. Snap dat mensen ver vooruit willen kijken en zekerheid willen, maar die is er voorlopig gewoonweg niet. Situatie van week tot week bekijken en niet overhaast en te ver vooruit beslissen lijkt me echt het beste voor iedereen. Daarom zie je dat maatregelen voor een relatief korte termijn worden ingevoerd. Ben wat dat betreft erg blij dat in Nederland en omringende landen de ratio boven de emotie gaat bij het maken van besluiten.

De wat langere termijn is lastig te overzien. Uiteindelijk zal het doorgaan van concerten en festivals afhangen van wanneer het dagelijkse leven weer voorzichtig op gang komt. En dat is grotendeels een politieke keuze die af gaat hangen van de zorg die al dan niet overbelast gaat raken (die kans is er nog steeds), op welke termijn zo'n eventuele therapie met antilichamen inzetbaar is en de eerste resultaten van grootschalig bloedonderzoek. Er moet wel draagvlak en vertrouwen zijn, denk zelf dat er angst en twijfel gaat zijn als het maatschappelijke leven weer opgepakt mag worden. Een verbetering van de huidige situatie en meer informatie over het virus gaat daarbij helpen. De wetenschap staat niet stil, maar er is nog steeds teveel onbekend over dit virus.

De komende weken is het sowieso nog afwachten, maar heb wel goede hoop dat het daarna snel beter zal gaan. Concerten en festivals interesseren me momenteel niet, vind het belangrijker dat de zorg niet overbelast raakt en iedereen gezond blijft.

 

selurxela

Dagopener
8 mei 2018
741
27
En blijft ook een beetje uit de buurt van dikkertjes:

https://www.nu.nl/coronavirus/6040891/80-procent-van-coronapatienten-op-ic-kampt-ook-met-overgewicht.html

Bizar.
 

koekdoos

Geliefde act
22 okt 2018
1.528
763

Black Lies

Subheadliner
4 okt 2013
4.023
23
selurxela wrote:
En blijft ook een beetje uit de buurt van dikkertjes:

https://www.nu.nl/coronavirus/6040891/80-procent-van-coronapatienten-op-ic-kampt-ook-met-overgewicht.html

Bizar.

Het is dan ook niet meteen zo dat “dikkertjes” eerder het virus bij zich dragen. Mensen met overgewicht kunnen er misschien wat minder tegen, maar dat betekent niet dat zij de enige zijn die het virus krijfen. Net zoiets dat in het begin ineens niemand meer naar een chinees restaurant durfde.

Behalve dan dat het virus weliswaar uit China komt, maar net zo besmettelijk is voor de rest van de wereld. Blijkbaar ligt dat anders in de relatie tussen overgewicht versus gezond BMI. Je vergelijking klopt dus niet.
 

PJ

Subheadliner
4 nov 2014
4.101
339
PJ wrote:
@gesp.
Ik heb al veel van je reacties met aandacht zitten lezen. Wanneer denk jij dat het weer zou kunnen om een concert te bezoeken? Denk jij dat we in juli bv gezellig op een festival staan of moeten we er sterk rekening mee houden dat dit nog wel een paar maanden of misschien langer kan duren voor wanneer men het weer toestaat om met grote groepen mensen samen te komen voor bv een concert??
Je hebt geen glazen bol, snap ik ook wel maar je kraamt geen onzin uit als het over corona gaat…..

Geen idee, kan dat echt niet zeggen. Die cijfers en het beeld uit IJsland moeten ook maar waar blijken.

Er zijn momenteel teveel variabelen (en met totaal aantal infecties zo’n beetje de belangrijkste) die nog niet bekend zijn. Dat maakt dat er eigenlijk geen goede voorspelling te maken is. Snap dat mensen ver vooruit willen kijken en zekerheid willen, maar die is er voorlopig gewoonweg niet. Situatie van week tot week bekijken en niet overhaast en te ver vooruit beslissen lijkt me echt het beste voor iedereen. Daarom zie je dat maatregelen voor een relatief korte termijn worden ingevoerd. Ben wat dat betreft erg blij dat in Nederland en omringende landen de ratio boven de emotie gaat bij het maken van besluiten.

De wat langere termijn is lastig te overzien. Uiteindelijk zal het doorgaan van concerten en festivals afhangen van wanneer het dagelijkse leven weer voorzichtig op gang komt. En dat is grotendeels een politieke keuze die af gaat hangen van de zorg die al dan niet overbelast gaat raken (die kans is er nog steeds), op welke termijn zo’n eventuele therapie met antilichamen inzetbaar is en de eerste resultaten van grootschalig bloedonderzoek. Er moet wel draagvlak en vertrouwen zijn, denk zelf dat er angst en twijfel gaat zijn als het maatschappelijke leven weer opgepakt mag worden. Een verbetering van de huidige situatie en meer informatie over het virus gaat daarbij helpen. De wetenschap staat niet stil, maar er is nog steeds teveel onbekend over dit virus.

De komende weken is het sowieso nog afwachten, maar heb wel goede hoop dat het daarna snel beter zal gaan. Concerten en festivals interesseren me momenteel niet, vind het belangrijker dat de zorg niet overbelast raakt en iedereen gezond blijft.

Dat laatste ben ik volledig met je eens. Als ik je goed lees kunnen de maatregelen, in deze of mindere mate dus nog wel even aanhouden. Zoals je zegt, de wetenschap staat niet stil maar een gedegen onderzoek vergt natuurlijk tijd. Logisch dat men eea toch wil uitsluiten of antwoord wil hebben op dergelijke vragen voor het normale leven weer op gang komt. Een herhaling hiervan zit niemand op te wachten natuurlijk.....
Ik reken er zoiezo al op dat men komende dinsdag bekend gaat maken dat alle huidige maatregelen worden verlengd tot na de meivakantie of misschien ook wel tot 1 juni.
 

dinofest

Gouden Tip
5 feb 2016
310
0
@gesp.
Ik heb al veel van je reacties met aandacht zitten lezen. Wanneer denk jij dat het weer zou kunnen om een concert te bezoeken? Denk jij dat we in juli bv gezellig op een festival staan of moeten we er sterk rekening mee houden dat dit nog wel een paar maanden of misschien langer kan duren voor wanneer men het weer toestaat om met grote groepen mensen samen te komen voor bv een concert??
Je hebt geen glazen bol, snap ik ook wel maar je kraamt geen onzin uit als het over corona gaat…..

Ik vrees dat concerten en massa evenementen pas voor september, oktober gaat zijn als je hier de specialisten hoort. Alles wordt in schijfjes teruggedraaid en dit soort evenementen is pas de laatste stap. Op dat moment mag er zo goed als geen virus onder de bevolking meer leven en wat met mensen uit het buitenland bvb waar het nu pas oprukt. Het is koffiedik kijken, maar zelfs als de curve neerwaarts gaat gaan een groot deel van de maatregelen moeten blijven. Afwachten maar op juli zou ik m'n hoop zeker niet zetten
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken