Het Covid Safe Ticket komt er aan: is zo’n eigen certificaat wel nodig, hoe krijg je het en waar kan je er mee naar toe?
Na het coronacertificaat om te mogen reizen krijgen we er nog een (Belgisch) attest bij: het Covid Safe Ticket om naar allerlei evenementen te kunnen gaan. Maar was dat wel nodig? Hoe hoe werkt het?
Wat is het?
Het Covid Safe Ticket is de Belgische versie van het Europees coronacertificaat, het Digital Covid Certificate. Het moet de veilige organisatie mogelijk maken van massa-evenementen en pilootprojecten in de aanloop daar naartoe. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukte gisteren op de persconferentie dat het Franse voorbeeld “een slecht voorbeeld” is. Om toegang te krijgen tot cafés, restaurants of familiefeestjes zal je bij ons geen pasje moeten bovenhalen, klonk het maandag.
Wanneer gaat het in?
Vanaf 13 augustus kan het Covid Safe Ticket worden gebruikt voor outdoor evenementen vanaf 1.500 bezoekers, zegt premier De Croo.
Wie krijgt zo een ticket?
Het Covid Safe Ticket wordt voorbehouden voor mensen die volledig ingeënt zijn (en dat al minstens 14 dagen), een bewijs van herstel van een covid-infectie kunnen voorleggen of een negatieve snel- of PCR-test die niet ouder is dan 48 uur. Antigeentests worden niet toegelaten.
Waarom een eigen coronaticket?
Heel simpel, zo kunnen we voor evenementen onze eigen regels bepalen en zijn we niet afhankelijk van de Europese regels die bijvoorbeeld gelden voor wie op reis gaat in een Eurpees land. De binnenlandse coronapas die België in augustus zal invoeren, verplicht niet-gevaccineerde festivalgangers bijvoorbeeld om zich elke twee dagen te laten testen.
Hoe werkt het?
Het ticket zal iedereen die volledig gevaccineerd is, recent negatief testte of antilichamen heeft na een besmetting met het coronavirus in de laatste zes maanden toegang geven tot massa-evenementen. De bedoeling is om dat zo veel mogelijk te anonimiseren: controleurs zullen enkel een groen of rood scherm te zien krijgen, en zullen dus niet kunnen achterhalen of iemand gevaccineerd dan wel getest of besmet is geweest.
Wat wordt als een massa-evenement beschouwd?
Tot nu toe gaat het over evenementen met meer dan 5.000 aanwezigen na 13 augustus, al zijn testprojecten eerder mogelijk. Daarbij wordt in de eerste plaats gekeken naar Pukkelpop en de Grote Prijs Formule 1 in Francorchamps. Er zijn wel voorstellen om die drempel wat lager te leggen en bijvoorbeeld te veralgemenen op 2.000 bezoekers.
Hoe lang is het geldig?
Het Covid Safe Ticket zou maar erg tijdelijk geldig zijn - tot eind september - en zou gebaseerd worden op het Europese coronacertificaat
Hoe of waar vraag ik het aan?
De CovidSafeBE-app is de handigste manier om uw certificaat steeds bij de hand te hebben. De app is gratis, viertalig en beschikbaar voor iOS (smartphones van Apple) en Android (smartphones met Android besturingssysteem).
De app werkt op Android-toestellen vanaf versie Android 5 en op iPhone 5s toestellen of recenter (met minimaal iOS 12.5). De app zal op meer toestellen kunnen werken dan de app Coronalert omdat ook oudere toestellen ondersteund worden. In de app kunt u de certificaten downloaden en offline bewaren zodat u die ook op zak heeft als er geen internetverbinding is.
Daarnaast bestaat er ook een app CovidScanBE, die toe laat om een certificaat dat voldoet aan de Europese richtlijn, te scannen en de gegevens ervan controleren op correctheid. De app kan door iedereen gedownload en geïnstalleerd worden, maar zal alleen nuttig zijn voor die doelgroepen die beroepsmatig certificaten moeten kunnen controleren op geldigheid. Elk land heeft zijn eigen scanning app. Die apps werden gebouwd aan de hand van dezelfde regels, die bepaald werden door Europa. In het buitenland zal er dus een andere app dan CovidScan gebruikt worden om de geldigheid van uw certificaat na te gaan.