Zo: weer thuis en hiermee is de mooie cyclus van 4 weekenden festivallen afgesloten. Inmiddels een beetje traditie geworden om de zaterdag van Bospop mee te pakken met vrienden die in Weert wonen. Vrijdag al lekker daar heen, te veel speciaal bier drinken en dan zaterdag door naar Bospop. En zo ook dit jaar weer. Qua terrein wat kleine aanpassingen met de grootste wijziging dat het derde podium nu in de 24 uurs tent staat. Weet niet of ik dat een hele gelukkige aanpassing vind, met de bankjes erbij is het toch een beetje een soort lunchplek.
Het terrein was een bende door de regen de dag ervoor. In deze was het een geluk dat er zo weinig kaarten verkocht waren zodat iedereen op het olifantengras kon staan. Arme nachoverkopers ook in hun eenzame ronde verkooptentje in de modder. Ik noemde het hier al eerder maar ik kan me niet heugen ooit op zo’n rustig festival te zijn geweest. Elk optreden kon je na de start met speels gemak naar rij 5 lopen, zo ook bij de headliner. Aan het einde van Zucchero was het treurig leeg. Ik dacht dat het vorig jaar bij Porcupine Tree al leeg was maar dit was erger. Zorgt er ook voor dat er lastig een euforische sfeer ontstaat. Hielp ook niet mee dat dit de winnaar is geworden van de meest treurige line-up waar ik mijn festival carrière getuigen van was. Er stonden dingen tussen die nooit geboekt mogen worden op een festival waar je meer dan 100 euro per dag voor betaald.
Maar ondanks dit alles heb ik een fantastische dag gehad met mijn vrienden. Het weer was eigenlijk uitstekend en lekker gegeten bij de food trucks.
- Harry en de Gebroeëke Zwiegelkes (2.5). Boaz op de achtergrond gehoord vanuit de speciaal bier bar maar opeens hoor ik Death to my Hometown van Bruce uit de tent te schallen. Ik wist dat dit de lokale carnavalsband was maar niet dat ze bekende nummers coveren in dialect. Dus toch maar de tent in gegaan. Ik heb meegedaan en ja ook gelachen maar dit hoort absoluut niet thuis op zo’n plek. Muzikaal flinter en flinter dun en de grootste verkrachting van een Rammstein nummer ooit. Hier kom je niet mee weg door wat lange pruiken op te zetten.
- Mell VF (5.5). Krappe voldoende vanwege haar goede stem en inzet. Toegankelijke bluespop die je na het einde van de show alweer vergeten bent. helpt niet mee dat de band alleen bestond uit een drummer en toetsenist waardoor er weinig muzikale dynamiek was. Maar zingen kan ze.
- The Waiting (6). Americana uit de school van Tom Petty. Klonk absoluut niet verkeerd maar vele anderen hebben het beter gedaan. 25 minuten gekeken en door naar de tent om Nevenproject even te keuren.
- Nevenproject (3). Een halve punt meer dan Harry omdat Jack Poels wel muziek kan maken maar god o god wat was dit matig. Leuk dat Jack (van Rowwen Heze) muziek wil maken maar dit was de Aldi variant van Rowwen Heze. Totaal niet boeiende liedjes door een matige band. Hopelijk stoppen ze dit weer snel weg want dit heeft geen bestaansrecht.
- Gogol Bordello (6.5). Hier keken we erg naar uit na ze ooit eens op Pukkelpop gezien te hebben en deelgenomen te hebben aan het grote feest. Dat feest ontstond op Bospop niet. Met name omdat de eerste nummers zo slecht geluid hadden waarbij je alleen de podiumboxen leek te horen. Dit trok wel een beetje bij en de band bleef het proberen. Er ontstond wel wat sfeer maar ook de frontman begon wat te mopperen op de beperkte inzet. Vermoed dat de band heel snel uit Weert is weggereden hierna. Wel lekker kunnen meezingen met wat nummers maar was niet wat ik ervan verwachtte.
- Metejoor (3). Denk je alles gehad te hebben en dan krijg je deze Vlaamse gladjakker. Wat een verschrikkelijke brave, bijna enge muziek. Wat doet dit op Bospop? Handjevol fans vooral maar vooral veel verdwaasde mensen in de tent. Vlaanderen: willen jullie deze man alsjeblieft bij jullie houden?
- James Blunt (7.5). Ja en toen werd het eindelijk echt leuk (en wat drukker vooraan)! En dat van alle acts daar verdomme James Blunt voor verantwoordelijk is. Ik kon hem vroeger wel afschieten met zijn nummers maar van deze show heb ik echt genoten. James is een hele leuke frontman die zichzelf niet serieus neemt maar wel goed voor de dag komt. Dus we kregen een crowdsurfende James tijdens een piano ballad en later nog een sitdown, zo ongepast dat het mooi is. Stiekem veel bekende nummers die je allemaal kan meezingen. Eentje om af te strepen.
- The Legend of Springsteen (4.5). Coverbands zijn al niet echt mijn ding maar 2 weken na een magistrale show van de meester zelf een coverband ervan zien is natuurlijk een recept voor een tegenvaller. Qua stemgeluid komt hij er aardig in de buurt maar band en frontman komen er gewoon niet in de buurt qua passie, emotie en vakmanschap. Hier kan je denk ik wel van genieten als je Bruce nooit live heb gezien. Uiteindelijk van buiten de tent in het avondzonnetje de rest van de set gevolgd waarbij je uiteindelijk toch meezingt met alle hits.
- Racoon (8). Band waar ik van tevoren het meeste naar uitkeek. Hebben best veel muziek die ik echt goed vind en met name de cd Liverpool Rain. Zoals ik ze ken werd alles vaardig gebracht met veel humor en zelfspot. Daarmee een lekkere losse show. Maar ook een hele mooie show. Knap hoe ze met name bij de Nederlandse nummer met alleen een stem en akoestische gitaar de lokale lamballers stil krijgen. Ook de vrienden waren zeer verrast en besloten dat dit het hoogtepunt was.
- Zucchero (7). Na alle decepties in de tent daar ver weg gebleven voor Lex Uiting en lekker Karmeliet gaan drinken, verstandige actie. Daarna weer ver vooraan bij Zucchero. Een fijne set die ging van blues, naar soul naar funk. Zucchero is geen enerverende frontman maar wel een goede zanger. Met name het nummer met Pavarotti was schitterend maar ook een Diamante of Il Volo. Grote band met 12 mensen bij maar als iemand mij kan uitleggen waarom er twee drummers nodig waren dan houd ik me aanbevolen.
Eindoordeel:
- Racoon
- James Blunt
- Zucchero
- Gogol Bordello
- The Waiting
- Mell VF
- The Legend of Springsteen
- Nevenproject
- Metejoor
- Harry en de Gebroeëke Zwiegelkes