De voornaamste reden waarom pilseners qua smaak zoveel op elkaar lijken (in blinde smaaktesten gaan ook echte en zelfbenoemde bierexperts vaak compleet nat), is niet per se de serveer-/drinktemperatuur.
Allereerst is het natuurlijk een biersoort met een (min of meer) vast recept, net zoals bv. Dort(munder), Kölsch, etc.
Wijk je daar teveel van af, dan is het simpelweg geen pils meer.
De smaak van pils is echter vooral zo constant, omdat het een ondergistend bier is (gist blijft op bodem tijdens brouwproces). Veel 'speciaalbieren' (ik weet dat dat voornamelijk een Nederlands woord is, voor onze Vlaamse vrienden is dat allemaal gewoon 'bier'

), zoals ook de typisch Nederlandse bokbieren, zijn bovengistend (gist drijft naar oppervlak). Bij dit proces is bier veel gevoeliger voor invloeden van buitenaf, waardoor bieren sterk van smaak kunnen gaan verschillen. Vaak is dat zelfs intentioneel van brouwers. Zo smaakt een bokbier, ook gebrouwen met hetzelfde recept, ieder jaar weer een beetje anders, en zijn er smaaktesten en wedstrijden voor wie het lekkerste bokbier heeft gebrouwen.
Het hangt er dus maar vanaf wat je als brouwer wil bereiken, wil je een constant, commercieel product, of wil je juist graag erop los experimenteren?