Ik weet niet goed waar ik dit kan plaatsen dan maar even hier:
ArenA klaar voor een onvergetelijke popzomer: ’Alle puzzelstukjes vallen in elkaar’
Door
GIJSBERT TERMAAT
Updated 1 min geleden2 min geleden in BINNENLAND
AMSTERDAM - De voetbalsupporters zijn het afgelopen jaar zeker niet verwend in de Johan Cruijff ArenA. Het spel van de (voormalige) godenzonen was vaak niet om aan te zien en de resultaten waren bedroevend. Hoe anders zal het de muziekliefhebbers vergaan deze zomer, want de concertagenda in de ’poptempel’ belooft met optredens van Bruce Springsteen, Harry Styles, The Weeknd, Coldplay en Beyoncé een onvergetelijke te worden...
Het eindsignaal van Bas Nijhuis voor de wedstrijd Ajax tegen FC Utrecht betekende niet alleen het laatste optreden van de mannen van John Heitinga in het eigen stadion, maar was ook het startsein voor een haast militaire operatie om de voetbaltempel om te bouwen voor optredens van een ongekende reeks topacts, waarvoor de Johan Cruijff ArenA zal volstromen. En dat wordt eindelijk weer eens ouderwets genieten voor het publiek, dat op voetbalgebied een dramatisch seizoen heeft gekend.
Het is een logistiek wonder dat dezer dagen wordt uitgevoerd in het multifunctionele stadion in Zuidoost. Behalve de tribunes doet niets meer denken aan dat hier werd gevoetbald. Van de prachtige groene grasmat is niets meer te zien, omdat die helemaal bedekt is met 1325 grote platen van aluminium, waarop duizenden popliefhebbers zich straks kunnen vergapen aan hun muzikale helden die de komende zomer Amsterdam bezoeken. Te beginnen met de levende Amerikaanse muzieklegende Bruce Springsteen, die met zijn The E Street Band twee concerten komt geven.
’Trots en blij’
„We zijn vreselijk trots en blij dat hij hier komt tijdens zijn Europese tour”, zegt projectmanager Niels Peeters van Mojo Concerts, dat een fine fleur van superacts wist te interesseren en contracteren om naar de hoofdstad te komen. „Maar dat je zo’n kalender bij elkaar weet te brengen, is echt uniek te noemen. Het is een puzzel waarvan de stukjes soms net in elkaar moeten vallen en gelukkig is dat nu het geval. Je bent in alles natuurlijk afhankelijk van de agenda van artiesten en hoe ze hun tour inrichten. De planning van zo’n zomer wordt vaak al twee jaar van tevoren gemaakt. Dus echt veel invloed heb je daarop ook weer niet.”
De Amerikaanse levende muzieklegende Bruce Springsteen komt met zijn The E Street Band twee concerten geven.
Een groot geluk daarbij is dat artiesten graag naar Nederland komen. „En dan willen ze hoe dan ook in Amsterdam spelen. Met topacts kom je dan al snel in ons stadion terecht. In de 27 jaar dat wij nu bestaan, hebben we een goede naam opgebouwd. Ze komen hier graag”, weet operationeel directeur Hidde Salverda van de Johan Cruijff ArenA.
„Dat we nu achter elkaar vijftien concerten kunnen geven, is uitzonderlijk, maar heeft nog altijd te maken met het na-ijleffect van de coronapandemie. Artiesten konden lang niet optreden en zijn nu met een inhaalslag bezig, waarvan wij en alle muziekliefhebbers profiteren. En bovendien natuurlijk al die medewerkers die hier aan het werk zijn als bijvoorbeeld steward, beveiliger of horecamedewerker. Want vergis je niet wat dit voor de stad doet. De economische spin-off is enorm. Veel bezoekers maken er een paar dagen van en daarvan hebben veel ondernemers profijt.”
’Spannend’
Deze week wordt er keihard gewerkt in de ArenA. De vrachtwagens rijden af en aan en in het stadion moet alles in allerijl in gereedheid worden gebracht voordat de crew van Springsteen arriveert. Peeters: „Normaal gesproken zijn we vijf dagen bezig om alles klaar te maken, maar nu moest dat in drie dagen gebeuren. Dus toen zondagmiddag de laatste fans het stadion verlieten, reden de eerste vrachtwagens hier het dek al op om attributen te brengen. Vervolgens wordt er van uur tot uur nauwkeurig gepland om alles in orde te krijgen voordat ’the Boss’ zijn opwachting maakt met zijn eigen karavaan. Dan wordt het pas echt spannend, want zo’n gezelschap heeft alleen al veertig tot soms wel negentig vrachtwagens nodig om alle spullen hier te brengen. Want dit soort internationale sterren neemt zijn eigen personeel en spullen zoals geluidsboxen, belichting, videoschermen, podia en apparatuur mee.”
„Het is dan echt een mierennest, iedereen krioelt door elkaar heen, maar tegelijkertijd weet iedereen exact wat hij of zij moet doen. Er wordt dan op de vierkante meter consciëntieus gewerkt, waarbij uiteindelijk alles op zijn plek valt. Het gaat er super professioneel aan toe, maar dat kan haast niet anders als er tijdens zo’n tour iedere keer in een ander stadion snel moet worden op- en afgebouwd”, stelt Peters vast. „Ik kan er echt van genieten die gasten aan het werk te zien. En vooral na afloop van een concert weet je niet wat je ziet. In een recordtempo van pakweg een uur of drie zijn alle veertig tot negentig vrachtwagens weer onderweg naar een volgende bestemming. Heel indrukwekkend.”
Slapeloze nachten hebben de heren niet meer van de reeks die er aan zit te komen. „Inmiddels hebben we veel ervaring en alle wereldacts hier al eens op bezoek gehad. Voor mij persoonlijk is Springsteen, die donderdag en zaterdag optreedt, een cadeautje. Ik ben echt een superfan”, lacht Salverda.
Geoliede machine
„Maar het mooie is dat we een ingespeeld team hebben. Een geoliede machine, die kan improviseren als het nodig is. Natuurlijk is er altijd druk als je een vol huis hebt met nu 53.000 bezoekers en zelfs 70.000 mensen bij een podium op de middenstip. Vorig jaar was het even spannend, want veel mensen uit de industrie zijn door de pandemie iets anders gaan doen, waardoor het personeel schaars was en kennis deels vertrok. We moesten toen ineens met nieuwe partners hetzelfde voor elkaar boksen. Dat was even aftasten, maar de draaiboeken klopten gewoon en het liep weer gesmeerd.”
Peeters incasseerde in 2022 wel de grootste domper in zijn carrière. „We werden op een gegeven moment naar een zaaltje geroepen, waar ons werd meegedeeld dat Mick Jager corona had opgelopen. Terwijl de ArenA vrijwel gevuld was met een afwachtende massa, moesten we toen meedelen dat de Rolling Stones niet gingen optreden. Dat was een grote schok voor iedereen. De teleurstelling van mensen die zelfs vanuit de hele wereld naar Amsterdam gekomen waren, was groot. Dat soort onvoorziene zaken zijn echt rampzalig. Maar gelukkig een uitzondering”, aldus de projectmanager, die hoopt ooit Taylor Swift in de hoofdstad te mogen begroeten.
„Dat lijkt me echt geweldig die in de ArenA te mogen zien. Ook droom ik ervan weer een Nederlandse act te hebben die dit stadion vol weet te krijgen, zoals Kensington deed.”
Indruk
Op de mannen die de touwtjes de komende weken in handen hebben, maakte Robbie Williams de meeste indruk in de afgelopen jaren. „Wat een entertainer is dat zeg”, meent Salverda. „Ook U2 was indrukwekkend, maar het meest geraakt was ik in 2004, toen hier in de ArenA 50.000 mensen afscheid namen van André Hazes. Een spontaan initiatief dat we gewoon uitvoerden. In principe natuurlijk belachelijk om zo veel mensen zonder kaartje te verwelkomen. Maar dat was echt een kippenvelmoment.”