2019: Beste albums volgens het Festileaks Forum

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
mdekens wrote:
8. Big Thief – U.F.O.F.
13. Big Thief – U.F.O.F.


Bedoel je bij een van de 2 toevallig Two Hands?

Ik wacht nog eventjes hierop en anders ga ik morgen beginnen. We hebben een mooie lijst, ik denk dat ik er een top 60 van kan maken dit jaar.
 

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
De top 60 van Beste albums van 2019 volgens het festileaks forum.

Iedereen erg bedankt voor het stemmen. Er zijn 30 lijstjes ingeleverd met 237 unieke albums. Dat zijn net zoveel stemmers als vorig jaar en 10 albums minder.

We beginnen met

Nummer 58 - 25 punten
King Gizzard & The Lizard Wizard - Fishing for Fishies; King Gizzard & the Lizard Wizard - Infest the Rats' Nest; Bruce Springsteen - Western Stars


Een gelijke plek met 3 albums, waarvan 2 van dezelfde artiest. Deze 2 albums hebben trouwens een totaal verschillende sound (electro boogie en trash metal), dus ze kunnen enkel van King Gizzard en zijn kompanen zijn. Bruce Springsteen voegt zich als hekkensluiter bij met een ingetogen country album.

Nummer 57 - 26 punten
Anderson .Paak & the Free Nationals - Ventura


Dit album is tegelijkertijd opgenomen met Oxnard, het album hiervoor. Er staan interessante samenwerkingen op met onder andere André 3000 en Smokey Robinson.

Nummer 54 - 27 punten
Swans - Leaving Meaning; Apparat - LP5; Sam Fender - Hypersonic Missiles


Gedeelde plek met 3 albums weer. Ten eerste de anderhalf uur durende luistertrip van Swans die alweer hun 15de studioalbum uit brachten. Sam Fender bracht juist zijn veel opgepikte debuutalbum uit. Apparat bracht hun 6de album uit die ironisch LP 5 heet. Deze voortzetting uit Moderat weet met dit elektro album ook weer hoge ogen te scoren.
 

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
Nummer 52 - 28 punten
Korn - The Nothing; Cage The Elephant - Social Cues


Twee Amerikaanse bands die plek 52 delen. Na een uitstapje van Jonathan Davis heeft Korn weer een ouderwets sterk album uitgebracht. Voor veel mensen zal Cage The Elephant in 2019 naast het album ook doen denken aan het Pinkpop optreden waar de gitarist zijn been brak.

Nummer 51 - 29 punten
De Staat - Bubble Gum


Al vroeg in het jaar kwam De Staat met hun vijfde album. Hun inmiddels bekende sound werd hierop nog verder uitgebouwd met een plaat vol dreigende synths.

Nummer 49 - 31 punten
Purple Mountains - Purple Mountains; Foals - Everything Not Saved Will Be Lost Pt. 1


Foals heeft afgelopen jaar een dubbelalbum uitgebracht los van elkaar. Een in de herfst en een in de lente. De lente-plaat kon op de meeste stemmen rekenen. Purple Mountains is het laatste album wat David Berman ooit heeft gemaakt en gaat onder andere over de dood van zijn moeder en zin depressies.

Nummer 44 - 32 punten
Coldplay - Everyday Life; Better Oblivion Community Center - Better Oblivion Community Center; Carly Jea Jepsen - Dedicated; Gary Clark Junior - This Land; Dream Theater -
Distance over Time


Maar liefst 5 albums op plek 44 die alle kanten opschieten. Van de psychedelische Dream Theater naar de pop van Carly Rea Jepsen. En de Blues van Gary Clark Junior tot de indie rock van het duo Better Oblivion Community Center. Coldplay heeft zelf een dubbel album met experimentele muziek en een pop kant.
 

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
Numer 39 - 34 punten
PUP - Morbid Stuff; Fever 333 - Strenght in Num333rs; Devin Townsend - Empath


De mooiste titel van de plaat kan dit jaar gaan naar Fever 333. Daar blijft het niet bij want er is ook een mooie plek voor ze in dit lijstje. Die delen ze met de Canadese Metal fanaat Devin Townsend en de andere Canadezen van de punkgroep PUP.

Nummer 38 - 35 punten
Nilufer Yanya - Miss universe


Na meer dan drie jaar werken was er in oktober het debuutalbum van Nilufer Yanya. Deze jonge Engelse artiest is een belofte voor de toekomst die het afgelopen jaar al waar kon maken.

Nummer 37 - 36 punten
Angel Olsen - All Mirrors


Amerikaanse zangeres dropte haar vierde plaat in oktober. Haar muziek wordt beschreven van alternatieve country tot barokpop en alles wat daar tussen ligt.

Nummer 36 - 37 punten
Have a Nice Life - Sea of Worry

Shoegaze en postpunk gemixt en je krijgt Have a Nice Life. Op dit album komt de postpunk kant meer naar boven.

Nummer 35 - 38 punten
The Slow Show - Lust and Learn


Melancholie van de bovenste plank met the Slow Show. De zware stem van de zanger laat je mee voeren in het album.


 

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
Nummer 34 - 39 punten
Kanye West - Jesus is King


De rapper Kanyw West kent dalen en pieken. Hoewel het er op leek dat hij de muziek achter zich zou laten voor een politieke carrière, heeft hij een opvolger van Life of Pablo gemaakt. Een paar keer geteast, wel of niet uitgebracht, onduidelijkheid. Kanye West zijn wispelturigheid ten top, maar afgelopen jaar was daar Jesus is King.

Nummer 33 - 40 punten
Big Thief - Two Hands


King Gizzard & The Lizard Wizard is niet de enige band met 2 noteringen in het zelfde jaarlijstje. Alhoewel Big Thief met beide albums duidelijk hoger weet te scoren. Two Hands was het 2de album dit jaar die op de nige stemmen kon rekenen.

Nummer 31 - 41 punten
Sabaton - The Great War; Strand of Oaks - Eraserland


Weer een gedeelde plek en weer kon het contrast bijna niet groter. Aan de ene kant hebben we de metal van de heren van Sabaton en aan de andere kant het dromerige met randje van Strand of Oaks.

Nummer 30 - 43 punten
Kevin Abstract - Arizona Baby


Kevin Abstract brak door als een van de oprichters van het hier geliefde Brockhampton. Met zijn 3de solo plaat weet de Amerikaanse rapper zich terug te vinden op plek 30 van ons lijstje.
 

Yannick

Droomheadliner
23 apr 2015
10.925
6.156
Ye was blijkbaar echt zo vergetelijk ondanks dat 't pas vorig jaar uitkwam, lol.
 

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
Ye was blijkbaar echt zo vergetelijk ondanks dat ’t pas vorig jaar uitkwam, lol.

Haha, oeps. Meer googlen en niet uit het blote hoofd doen. Ik was die compleet vergeten ja.
 

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
Nummer 29 - 44 punten
The Raconteurs - Help Us Stranger


De groen rond Jack White was lang stil geweest maar kwam vorig jaar weer met een nieuwe plaat. Onvervalste Rock n Roll

Nummer 26 - 47 punten
Jenny Hval - The Practice of Love; Sharon van Etten - Remind Me Tomorrow; Opeth - In Cauda Venenmun


Niet de laatste gedeelde plek, maar wel de laatste met meer dan 2 artiesten. Symfonische metal van Opeth, Indie rock van Sharon van Etten en de avant-garde muziek van Janny Hval staan hier keurig naast elkaar.

Nummer 25 - 50 punten
Little Simz - Grey Area


In het kielzog gegroeid van Gorillaz heeft Little Simz dit jaar op eigen benen getourd. Dit album heeft snel een hoge spot in veel jaarlijstjes bereikt en werd ook onder de critici goed ontvangen.

Nummer 24 - 52 punten
Zwangere Guy - Wie is Guy?


Nog een rap-album, nu van Zwangere Guy. Hij rapt in het Vlaams en komt oorspronkelijk uit de Vlaamse Rapformatie Stikstof. Hij bracht 2 albums uit in 2019, maar wij vonden de eerste beter.

Nummer 23 - 53 punten
Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?


Misschien niet het meest besproken album van het jaar, maar zeker de meest besproken artiest. Afgeladen weides op Lowlands en pukkelpop. Op handen gedragen door vele fans en ze bereikt zowel de grote menigte als de alternatieve muziek luisteraars.

Nummer 21 - 56 punten
Slowthai - Nothing Great About Brittian; DIIV - Deceiver


Het debuutalbum van Britse rapper Slowthai laat aan de titel niks te raden. Hij kreeg hulp van onder andere Mura Masa en op het album staat een samenwerking met Skepta, Jaykea en wederom met Mura Masa. Ook hier staat DIIV met hun 3de album. Deze mannen maken een soort mix van shoegaze en indierock die zeer gewaardeerd wordt.
 

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
Nummer 20 - 61 punten
BROCKHAMPTON -GINGER


We komen dichterbij de ontknoping. We trappen de top 20 af met rap/boyband BROCKHAMPTON, die mede door de omvang en creativiteit in de groep een enorme productie snelheid heeft. Hierdoor staan ze er nu 2 jaar op rij in het lijstje met beste albums.

Nummer 19 - 66 punten
Weyes Blood - Titanic Rising


Titanic Rising is het album van de Amerikaanse singer/songwriter Weyes Blood. Met haar psychedelische folk weet ze vaak een gevoelige snaar te raken.

Nummer 18 - 72 punten
Kate Ttempest - The Book of Trap and Lessons


Kate Tempest is een poëet die haar tekst op muziek zet. Eerdere albums waren nog meer hiphop, dit is een duidelijk spoken word album geworden.

Nummer 16 - 80 punten
Slipknot - We Are Not Your Kind; Aldous Harding - Designer


Een rustige plaat voor Slipknot doen is natuurlijk nog steeds keihard. Maar er zitten duidelijk meerdere rustpunten op We Are Not Your Kind. Aldous Harding is weer veelzijdig op haar nieuwe plaat. De ene keer is de Nieuw-Zeelandse vrolijk en op een ander nummer weer zwaarmoedig, wat voor veel afwisseling zorgt.

Nummer 15 - 84 punten
James Blake - Assume Form


Al vroeg in het jaar kwam James Blake met zijn nieuwe plaat. Meer hiphop, meer samenwerkingen en meer afwisseling. Toch blijft de herkenbare sound van JAmes Blake overeind.

Nummer 14 - 99 punten
Rammstein - Rammstein


Je kunt het natuurlijk niet hebben over de zelf getitelde plaat van Rammstein zonder het over Deutschland te hebben. De singel met de clip waar zoveel opspraak uit voort kwam. Deze promotiestunt (?) zorgde ervoor dat Rammstein weer gesprek van de dag was rond de album uitgave.

Nummer 13 - 104 punten
Vampire Weekend - Father of the Bride


Eerste album met meer dan 100 punten. Voor Father of the Bride werkte Vampire Weekend samen Danielle Haim en Steve Lacey. Met dit album waren ze weer een graag gezien live act met onder andere This Life en Harmony Hall als oorwurmen van een nummers.

Nummer 12 - 112 punten
Big Thief - U.F.O.F.


De tweede keer dat we Big Thief tegenkomen. De leden zijn weer bij elkaar na een jaar hun eigen weg te zijn gegaan. Zoals met bijna alle bands dit jaar, is ook hier het eerst uitgebrachte album in het jaar de populairste.

Nummer 11 - 116 punten
Tool - Fear Innoculum


Dat Tool in dit lijstje zou verschijnen is geen verassing. Wat het misschien wel is, is dat ze de top 10 niet hebben gehaald. Fear Innoculum kwam eindelijk, 13 jaar na het laatste album van Tool. Eindelijk is een understatement, want geen band bleek zo mysterieus en geheimzinnig te doen en telkens valse hints droppen over een nieuw album als Tool.
 

Sjoerd

Support act
5 dec 2013
869
21
Mooie lijst tot dusver en erg benieuwd naar de top 10 en vooral naar de numero uno ;)
 

mattman

Droomheadliner
Sfeerbeheer
4 dec 2013
14.004
8.656
Zeker een mooie lijst. Opvallend dat Big Thief uit de top 10 gevallen is. Mooie spot voor Vampire Weekend!
 

Brian

Headliner
Sfeerbeheer
16 jun 2015
5.304
6.506
De top 10!

Nummer 9 - 123 punten
Balthazar - Fever; Bon Iver - i,i


De laatste gedeelde plek valt nog net binnen de top 10. Balthazar is na 2 jaar weer bij elkaar. Nadat de leden allemaal aan hun solo project zijn gaan werken hebben ze weer een zwoel, sterk album als groep afgeleverd. Hoogst genoteerde band uit België/Nederland.
Over het album van Bon Iver waren de spanningen vooraf al hoog gespannen. Met een 9de plek is het ook zeker niet tegen gevallen. De groep rond Justin Vernon stond dit jaar op BKS, maar dit album kwam pas later uit, namelijk in augustus.

Nummer 8 - 138 punten
Fontaines DC - Dorgel


Hier vinden we de live sensatie van 2019. Voortbodurend op de sound van bands als Idles en Shame was daar dit jaar het Ierse Fontaines DC. Deze punkband met met een praat/zing zanger hield dit jaar een ereronde rond de festivals met hun debuutplaat.

Nummer 7 -148 punten
Thom Yorke - Anima


Thom Yorke kennen we natuurlijk allemaal van Radiohead. Eens in de zoveel tijd is daar een solo-project wat vaak nog alternatiever en electronischer is dan Radiohead. Zo ook dit 3de studioalbum waarmee hij op Down The Rabbit Hole stond. Komend jaar mag hij het publiek op onder andere Rock Werchter betoveren.

Nummer 6 - 149 punten
Tyler, The Creator - IGOR


Maar 1 puntje verschil zat er met de nummer 7. Deze Amerikaanse rapper heeft afgelopen jaar zijn best beoordeelde plaat uitgebracht. Vraag is alleen of het nog wel rap is, want daar lijkt hij zelf steeds meer vanaf te stappen.

Nummer 5 - 168 punten
Nick Cave and the Bad Seeds - Ghosteen


Opeens was daar het antwoord op een forum. 'Wanneer kunnen we nieuwe muziek verwachten?''Volgende week vrijdag.' Plotseling was daar Ghosteen. Een spoken word album waarop het rouwproces van het overlijden van de zoon van Nick Cave verder gaat.

Nummer 4 - 179 punten
Michael Kiwanuka - KIWANUKA


Zal Michael Kiwanuka er een hekel aan hebben om steeds uit te leggen hoe zijn achternaam gezegd moet worden? Het zou een logische reden zijn voor zijn album titel. Op dit experimentele album zit er veel meer soul en swing dan op het voorgane werk van Kiwanuka. Af en toe wordt de acoustische gitaar er weer bij gepakt, maar steeds meer ruimte is er voor een melodie.

Nummer 3 - 181 punten
The National - I Am Easy To Find


De nieuwe plaat van indie grootheden is een moeilijke plaat op het eerste oor. Dit meer dan een uur durende album bevat veel tempowisselingen en voor de eerste keer wordt de aandacht afgeleid van de stem van Matt Berninger. In verschillende nummers wordt meegezongen door vrouwen, waaronder Sharon van Etten die we eerder in de lijst tegen kwamen.

Nummer 2 - 207 punten
FKA Twigs - Magdalene


5 jaar gelden was het dat FKA Twigs met haar debuutalbum kwam. Tussen deze 2 platen lagen heftige operaties en een stuk gelopen relatie. Deze pijn vertaalt ze naar haar tweede plaat, Magdalene. Maar de kracht ligt in de diversheid, met invloeden van opera, jazz, pop en wat eigenlijk niet.

Nummer 1 - 253 punten
Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell


Met afstand op nummer 1 is Amerikaanse zangeres Lana Del Rey. In 2011 brak ze met Video Games door bij het grote publiek. Met dit album heeft ze er weer meerdere hits bij. In haar bekende zware trage sound zingt ze over de liefde, geluk en seks. Met dit album zet ze alle andere uitgebrachte albums in meerdere lijstjes op afstand en ook bij ons was ze vanaf het begin de gedoodverfde winnaar.



Iedereen bedankt voor het meedoen! Volgend jaar weer!
 

visdave34

Sunset slot
Sfeerbeheer
13 jan 2014
2.981
557
Top gedaan weer Brian, heerlijk om te lezen. En wat een waanzinnig goeie top 10, wat hebben we toch een goede smaak met z’n allen... ?
 

wenteldave

Droomheadliner
21 apr 2019
12.586
11.170
Top gedaan weer Brian, heerlijk om te lezen. En wat een waanzinnig goeie top 10, wat hebben we toch een goede smaak met z’n allen…
1f61c.svg
...
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken