Vorig jaar waren er nog klachten over het feit dat de terugbetaling van de resterende ‘coins’ op het bandje van Rock Werchter 3,5 euro kostte. Graspop rekende hiervoor 1,5 euro aan. De Economische Inspectie opende zelfs een onderzoek.
Een eigen betaalsysteem is in principe niet verboden, aldus de FOD Economie, maar moet wel aan een aantal wettelijke principes voldoen, en dus zijn er nu duidelijke richtlijnen voor organisatoren.
Zo moet de consument, om het betaalmiddel van het festival ter plaatse aan te kopen, dat zowel in cash als via elektronische weg kunnen doen. De consument moet op voorhand, idealiter bij de aankoop van zijn ticket, en tijdens het evement ook duidelijk geïnformeerd worden over alle betaalmogelijkheden op het evenement en over de werking en voorwaarden van het eigen betaalmiddel. Als men werkt met een oplaadbaar tegoed, moet de consument op een overzichtelijke manier weten wat hij betaald heeft en zijn resterende tegoed kunnen raadplegen.
De prijsaanduiding moet goed zichtbaar en ondubbelzinnig zijn. Daarbij moeten de prijzen minstens in euro worden vermeld, ook als men met een eigen betaalsysteem werkt. Soms zal een conversietabel (1 munt = 2,5 euro) volstaan, maar niet altijd, bijvoorbeeld als de omrekening naar euro te ingewikkeld is. De aanduiding gebeurt best “in een even groot en duidelijk lettertype als de prijzen in evenementsmunten en in hetzelfde gezichtsveld”, klinkt het nog.
Voor wat herbruikbare bekers betreft, moeten organisatoren ook duidelijk vooraf informeren over het waarborg- of statiegeldsysteem. De prijzen op de prijslijst moeten exclusief waarborg zijn, al moet die laatste ook duidelijk vermeld staan. De FOD Economie raadt organisatoren aan om een apart inzamelpunt te organiseren voor gebruikte bekers, waar de terugbetaling vlot kan verlopen.
Het aanrekenen van kosten voor het eigen betaalsysteem is niet verboden, maar organisatoren mogen er geen winst op maken: de kost moet lager of gelijk zijn aan de kost die men zelf heeft. De FOD Economie raadt echter aan om die kost zo laag mogelijk te houden -”liefst geen extra kosten”- en daarbij ook te wijzen op de voordelen voor de consument. Ook als men werkt met minimumbedragen, houdt men die best laag en zorgt men ervoor dat het tegoed ofwel volledig op het evenement uitgegeven kan worden, ofwel makkelijk teruggevorderd kan worden. Dat laatste gebeurt ook best kosteloos en binnen een redelijke termijn, klinkt het.
Inbreuken worden strafrechtelijk bestraft met een geldboete, waarschuwt de FOD Economie. De Economische Inspectie kan steeds een onderzoek instellen.