De lijst is mooi geworden! Ik neem de kans nog even om een paar albums kort uit te lichten.
Aphex Twin – Selected Ambient Works 85-92 (1992)
Als je aan elektronische muziek denkt, denk je aan Brian Eno. Nu staat Eno helaas niet in de lijst, maar Aphex Twin wel. Aphex Twin mag als de leider gezien worden van de Britse elektronica-scene. Dat betekent dat dit album niet alleen uiterst invloedrijk is geweest voor de hedendaagse IDM-scene (Squarepusher, Ben Frost, Tim Hecker), maar ook voor de meer populaire techno en house. Wanneer je dit album beluistert, hoor je die invloed enorm goed terug. Dit is Aphex Twin's meest toegankelijke album, dus ik zou iedereen met een interesse in elektronische muziek aanraden dit eens aan te zetten. Zijn Selected Ambient Works II doet de naam meer eer aan en richt zich meer op ambient.
Brand New – The Devil and God Are Raging Inside Me (2006)
Met Brand New's release van dit jaar is dit album weer wat relevanter geworden. Om het nieuwe album te snappen, heb je enige kennis nodig van de oudere albums. The Devil and God is hier het belangrijkst van. Brand New wist emo- en post-hardcore-muziek naar een toegankelijker en meer alternatief geaccepteerd niveau te brengen. Op dit album komen verschillende genres samen en spelen verschillende emoties een rol (ook terug te horen in de lyrics). Het beschrijvende emotionele anthem Limousine, de singer-songwriter hartverwarmende gitaren van Jesus en de uiterst hopeloze roepingen van Sowing Season combineren veel verschillende emotionele kanten van diverse muziekgenres. Aanrader voor fans van post-punk, post-rock en emo.
David Bowie – The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972)
Eerlijk gezegd maakt een lijst als deze het enorm lastig voor albums van een artiest zoals David Bowie. Zulke uiteenlopende albums en zo'n uiteenlopende stijl maken het niet gemakkelijk om één album van de artiest aan te wijzen. Over het algemeen zijn Low en "Heroes" zijn bekendste avant-garde, artrock albums, terwijl The Rise and Fall of Ziggy Stardust zijn bekendste glamrockplaat is. Toch kies ik dit album, omdat Bowie hier conceptueel een meesterwerk in elkaar draait dat de nummers verbindt op uiteenlopende thema's van seksualiteit, astronomie, science-fiction en beroemdheid. Wie anno 2017 David Bowie nog altijd geen goede luisterbeurt heeft gegeven, moet dat zeker eens gaan doen.
Neutral Milk Hotel – In the Aeroplane Over the Sea (1998)
Als er één band onmisbaar is geweest voor de hedendaagse indierock, dan is het Neutral Milk Hotel. Bands zoals Modest Mouse, Brand New, Mount Eerie, Grizzly Bear, Arcade Fire, The Decemberists, Father John Misty, The Animal Collective, en meer zijn allemaal direct beïnvloed door het unieke geluid van Neutral Milk Hotel's In the Aeroplane Over the Sea. Mocht je naar zulk soort bands luisteren en dit album nooit eens goed beluisterd hebben, of fan zijn van singer-songwriter of indierock? Luister dit album dan zeker eens!
Slint – Spiderland (1991)
Wat Neutral Milk Hotel heeft betekend voor singer-songwriter en indierock, heeft Slint betekend voor post-rock. Samen met Talk Talk creëerde Slint eigenhandig het post-rock-genre. Deze band komt meer uit punk-roots, wat te horen is aan de felle en harde toon van Spiderland. Net zo zeer geïnspireerd door de progressieve rock uit de voorgaande decennia wist Slint een album te creëren dat écht een uniek geluid bevatte, een geluid dat zelfs bij latere post-rock-artiesten nooit zo terugkeerde. Om de een of andere reden luisteren veel hedendaagse post-rock-fans (Mogwai, Godspeed, etc) helemaal niet naar Talk Talk of Slint. Geef dit album een kans als je van post-rock houdt!