Pinkpop 2023

Hopelijk kan iemand mij helpen (Pinkpop zelf reageert niet (meer) op mail o.i.d.)
Ik heb ergens gelezen dat je met een weekend ticket van P5 op en af kan rijden. Deze informatie kan ik helaas nergens meer vinden.... Weten jullie soms of dit nog steeds mogelijk is?
 
voor mijn gevoel was het vorig jaar op de vrijdag en de zaterdag ook in de ochtend al snikheet?
lijkt voor aankomend weekend rond 10 uur de 20 graden aan te tikken.
waarna het langzaam opwarmt tot de middag, met de piek rond 16:00 a 17:00,
rond 18:00 lijkt het weer weer af te koelen, mede door sluierbewolking
ja gaat bijna denken, je hebt s avonds een trui of vestje nodig?

Bekijk bijlage 5516
Bekijk bijlage 5517
Bekijk bijlage 5518
Vorig jaar hadden we op zondag (vanaf Volbeat als ik het me goed herriner) nog wel een spatje regen... dat zit er dit weekend niet in . Ik wens iedereen in ieder geval veel plezier! ik ben er volgend jaar zeker weer bij!
 
  • Leuk
Waarderingen: hersenscheetje
Hopelijk kan iemand mij helpen (Pinkpop zelf reageert niet (meer) op mail o.i.d.)
Ik heb ergens gelezen dat je met een weekend ticket van P5 op en af kan rijden. Deze informatie kan ik helaas nergens meer vinden.... Weten jullie soms of dit nog steeds mogelijk is?
Je kan dit het beste via livecrowd vragen zij reageren vaak wel snel.

livecrowd.com/pinkpop

Althans vorig jaar goed gebruik van gemaakt!
 
Hopelijk kan iemand mij helpen (Pinkpop zelf reageert niet (meer) op mail o.i.d.)
Ik heb ergens gelezen dat je met een weekend ticket van P5 op en af kan rijden. Deze informatie kan ik helaas nergens meer vinden.... Weten jullie soms of dit nog steeds mogelijk is?
Verkeerde citaat, zie bericht hierboven!
 
Uiteraard, ik vatte de vraag ook zo op. Als in, hij heeft een weekend P5 ticket, maar wil op en neer rijden elke dag
 
Je kan dit het beste via livecrowd vragen zij reageren vaak wel snel.

livecrowd.com/pinkpop

Althans vorig jaar goed gebruik van gemaakt!
Thanks!
Uiteraard, ik vatte de vraag ook zo op. Als in, hij heeft een weekend P5 ticket, maar wil op en neer rijden elke dag
Ik heb idd een P5 weekend ticket (en een Pinkpop weekend ticket). Bedankt allen voor de info!
 

Ombouwen festivalterrein van Bruce Springsteen naar Pinkpop is monsterklus: ‘Soms schrik ik ‘s nachts wakker’​

Sierk Janssen voor het hoofdpodium van Pinkpop.

Sierk Janssen voor het hoofdpodium van Pinkpop. — © Harry Heuts
Drie dagen dik 60.000 mensen op één festivalterrein. Naast een muzikaal spektakel is Pinkpop ook elk jaar weer een organisatorische monsterklus. Met dit jaar nóg een megaoptreden erbij. Aan Sierk Janssen en zijn team om dat alles in goede banen te leiden. „Voor alles ligt een scenario klaar.”

Vrachtwagens manoeuvreren piepend achteruit, een heftruck baant zich een weg tussen de stellages, golfkarretjes zoeven onophoudelijk voorbij. Het Megalandterrein in Landgraaf heeft in de blakende ochtendzon wat weg van een mierennest. Er moet nog het nodige gebeuren voordat er hier straks weer een paar dagen muziek over de weide schalt. Tijdens een wandeling over het veld gaan er geen vijf minuten voorbij of Sierk Janssen is wel ergens voor nodig. Waar moet die leverancier bij de ingang heen? En welke kleur spanbanden moesten er ook alweer gebruikt worden? De 49-jarige inwoner van Geulle maakt sinds de aftocht van directeur Jan Smeets deel uit van de dagelijkse Pinkpopleiding. Al meer dan twintig jaar is hij verantwoordelijk voor de productie en de veiligheid op het festival.

https%3A%2F%2Fstatic.limburger.nl%2FAssets%2FImages_Upload%2F2023%2F06%2F13%2Ff50345dd-5e42-475b-ae16-096e40a5e72a.jpg


Draf- en renbaan
Dat is normaal al een monsterklus, maar dit jaar diende zich nog een extra uitdaging aan in de vorm van 67.500 Springsteen-liefhebbers. Dat concert afgelopen zondag verliep voor zover bekend soepel. Toch kwam er meer bij kijken dan een bezoeker wellicht zou denken. Want hoewel op hetzelfde terrein, moest er voor het concert van de Amerikaanse rocklegende het nodige worden aangepast. Extra dranktentjes, ander type catering én afwijkende looproutes, legt Janssen uit bij een luchtfoto van het terrein.

Want dik 60.000 bezoekers die tegelijk voor één artiest komen, dat is iets heel anders dan ongeveer hetzelfde aantal verspreid over een hele festivaldag. „Het terrein is hetzelfde – het blijft van oudsher een draf- en renbaan – maar je moet echt anders denken. Als we alléén het concert van Bruce zouden organiseren, hadden we het podium waarschijnlijk aan de overkant gezet, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.”

En dus werden voor het Springsteen-concert alle fans met een omweg achterlangs het veld opgeleid. Anders dan bij Pinkpop, waar bezoekers vanaf de hoofdingang op hun dooie gemak direct het terrein op kunnen wandelen. „Dat is omdat iedereen in een veel korter tijdsbestek tegelijk binnenkomt. Daar is goed over nagedacht. Ga maar na: in zalen als de Ziggo Dome kom je ook altijd achterin binnen en loop je vervolgens naar voren.”

Hevig onweer
Het optreden vergde even wat puzzelwerk, want de laatste keer dat er zo’n megaconcert van festivalproporties op Megaland plaatsvond was in 1999, toen de Rolling Stones in Landgraaf stonden. Sindsdien is er heel veel veranderd en wordt er zo min mogelijk aan het toeval overgelaten, ongeacht hoe de komende Pinkpop-editie er gaat uitzien. „Extreme hitte, een onverwachte treinstoring, noem het maar op: voor alles ligt er een scenario klaar.” Een kantelpunt wat dat betreft was het jaar 2014, waarin het festival door hevig onweer werd geteisterd. „Daar hebben we heel veel van geleerd”, blikt Janssen terug. „Hulpverleningsinstanties, de gemeente en de organisatie zaten verspreid over het terrein. We konden elkaar slecht bereiken. De portofoons kraakten alleen maar en het gsm-netwerk was overbelast.”

De dreigende situatie liep uiteindelijk met een sisser af. Al was het maar omdat de mannen van Metallica zich sportief opstelden en bereid waren een uurtje later te spelen. Alles en iedereen opgelucht. Janssen, grijnzend: „Totdat we ineens de NS aan de lijn hadden. ‘Allemaal leuk en aardig dat jullie een uur langer doorgaan, maar hoe doen we dat met de treinen?’” Hij knoopte het in zijn oren. „Het eerste dat ik nu in zo’n geval zou checken is het openbaar vervoer.”

Pinkpop 2019: Sierk Janssen (midden) in actie in het Pinkpop Control Center.

Pinkpop 2019: Sierk Janssen (midden) in actie in het Pinkpop Control Center. — © Harry Heuts

Buienradar
Het jaar na het noodweer werd besloten de zaak serieuzer aan te pakken. Sinds 2015 is er zoiets als een Pinkpop Control Center, het PCC. In die ruimte zijn alle relevante diensten verzameld: politie, brandweer, GGD, Rode Kruis, beveiliging en festivalorganisatie zitten er bijeen. „Als het misgaat – ik klop het even af – kunnen we meteen schakelen. Alles komt daar binnen. Van grote dingen tot zoiets onnozels als een volle afvalbak.” Op twaalf grote schermen wordt alles in de gaten gehouden. Niet alleen op het festivalterrein, maar ook daarbuiten. „De gemeente heeft camerabeeld van het station. Als daar ineens tegelijkertijd drie volle treinen arriveren, weten we dat het hier over een kwartier heel erg druk wordt bij de ingang.”
Voor de weersvoorspellingen wordt het festival al jaren bijgestaan door een professionele meteoroloog. „Vroeger keken we gewoon een paar keer op buienradar.” De weerdeskundige zal het dit jaar rustig krijgen: volgens de voorspellingen wacht Landgraaf een zonnig, aangenaam warm weekeinde. Anders dan vorig jaar, toen Pinkpop zuchtte onder tropische temperaturen. Hoewel bezoekers hun eigen flesje mochten vullen en er in allerijl waterpunten werden bijgeplaatst, ontstond er toch een lange rij. Terwijl er elders op het terrein nog genoeg verkoelende drankjes te vinden waren. „Het verdelen van de bezoekers over de verschillende waterpunten was een uitdaging”, concludeert Janssen diplomatiek.

Bezoekers vullen hun flesje voorafgaand aan het concert van Bruce Springsteen. De hoeveelheid waterpunten was vorig jaar een ‘hot topic’ tijdens Pinkpop.


80.000 bezoekers?
Met de ruim 60.000 bezoekers die er dit jaar per dag worden verwacht zijn er dus al organisatorische uitdagingen genoeg. Wat dan te denken van de ambitie die onlangs in een interview door Rob Trommelen werd uitgesproken? De hoofdboeker van organisator Mojo zei met Pinkpop te willen doorgroeien naar 80.000 bezoekers per dag. En dat terwijl er bij 70.000 bezoekers – het huidige maximum – vaak al gemor klinkt over de drukte. „Die 80.000 is echt iets voor de lange termijn”, nuanceert Janssen. „Voordat we zover zijn, stroomt er nog heel wat water door de Maas. Als je naar luchtfoto’s van het terrein kijkt, zou het kunnen. Maar met extra bezoekers moet je van álles meer neerzetten. Ook dat slokt ruimte op. Daarom zeg ik niet meteen volmondig ja, ik ben wat voorzichtiger.”

Pinkpop-organisator Sierk Janssen.

Pinkpop-organisator Sierk Janssen. — © Harry Heuts

Eerst maar eens die dik 60.000 bezoekers in goede banen leiden de komende dagen. Als alles gaat zoals het moet gaan, blijft het voor Sierk Janssen een relatief rustig weekend. Toch flitst het weleens door zijn gedachten. Wat als...? Op het gebied van evenementenorganisatie zijn de nachtmerriescenario’s bekend. Alles om een drama zoals tijdens de Love Parade in Duisburg (2010) of het Astroworld Festival in Houston (2021) te voorkomen. „Daar denk ik weleens over na”, geeft Janssen toe. „In de aanloop naar Pinkpop schrik ik dan ’s nachts wakker: heb ik daar en daar wel aan gedacht?” De inmiddels zeer ruime ervaring helpt hem dan. Janssen begon ooit als hekkenzetter op Pinkpop en kent het festival dus van haver tot gort. Daarnaast maakt hij deel uit van het veiligheidsteam op het nog veel grotere Belgische dancefestival Tomorrowland.

Metallica
Hij zal, kortom, niet zo snel in de stress schieten, mocht zich komend weekend iets voordoen. Maar te hopen valt natuurlijk dat hij de armen over elkaar kan houden. „Iedereen daar weet wat-ie moet doen. Pas als er iets misgaat, ga ik me ermee bemoeien. Ik wil geen storende factor zijn.” En de muziek? Daar is spijtig genoeg geen tijd voor. „Ik moet het helaas via de schermen volgen.” En dat geldt zelfs voor zijn favoriete bands. „Ik heb met Metallica iets opgebouwd sinds dat noodweer. Toen ze er vorig jaar weer waren, heb ik dus gezegd: laat me tijdens dat concert even een half uurtje met rust.” Lachend: „Die dertig minuten werden er uiteindelijk drie.”
 
Haha, hier hetzelfde. Water en mocktails (want lekker veel ijs en dus lekker koel) was het dranken menu tot 19 uur.

Daarna wel extra gaan tanken moet ik zeggen 🤣

Heel herkenbaar, om de een of andere manier moet iedereen toch aan z'n taks komen. En bovendien drinken wij dan natuurlijk ook extra veel om er aan bij te dragen dat de prijzen voor anderen niet teveel omhoog hoeven.........
 
Ik kwam vorig jaar later, want ik moest de ochtend nog werken. Had geen korte broek meegenomen, wat een fout was dat... Gelukkig na een tijdje bij Grandson wat kunnen afkoelen, dat was een mooi waterfeestje :)
ik had mooi een schaar gepakt en die broek afgeknipt!!
 

Ombouwen festivalterrein van Bruce Springsteen naar Pinkpop is monsterklus: ‘Soms schrik ik ‘s nachts wakker’​

Sierk Janssen voor het hoofdpodium van Pinkpop.

Sierk Janssen voor het hoofdpodium van Pinkpop. — © Harry Heuts
Drie dagen dik 60.000 mensen op één festivalterrein. Naast een muzikaal spektakel is Pinkpop ook elk jaar weer een organisatorische monsterklus. Met dit jaar nóg een megaoptreden erbij. Aan Sierk Janssen en zijn team om dat alles in goede banen te leiden. „Voor alles ligt een scenario klaar.”

Vrachtwagens manoeuvreren piepend achteruit, een heftruck baant zich een weg tussen de stellages, golfkarretjes zoeven onophoudelijk voorbij. Het Megalandterrein in Landgraaf heeft in de blakende ochtendzon wat weg van een mierennest. Er moet nog het nodige gebeuren voordat er hier straks weer een paar dagen muziek over de weide schalt. Tijdens een wandeling over het veld gaan er geen vijf minuten voorbij of Sierk Janssen is wel ergens voor nodig. Waar moet die leverancier bij de ingang heen? En welke kleur spanbanden moesten er ook alweer gebruikt worden? De 49-jarige inwoner van Geulle maakt sinds de aftocht van directeur Jan Smeets deel uit van de dagelijkse Pinkpopleiding. Al meer dan twintig jaar is hij verantwoordelijk voor de productie en de veiligheid op het festival.

https%3A%2F%2Fstatic.limburger.nl%2FAssets%2FImages_Upload%2F2023%2F06%2F13%2Ff50345dd-5e42-475b-ae16-096e40a5e72a.jpg


Draf- en renbaan
Dat is normaal al een monsterklus, maar dit jaar diende zich nog een extra uitdaging aan in de vorm van 67.500 Springsteen-liefhebbers. Dat concert afgelopen zondag verliep voor zover bekend soepel. Toch kwam er meer bij kijken dan een bezoeker wellicht zou denken. Want hoewel op hetzelfde terrein, moest er voor het concert van de Amerikaanse rocklegende het nodige worden aangepast. Extra dranktentjes, ander type catering én afwijkende looproutes, legt Janssen uit bij een luchtfoto van het terrein.

Want dik 60.000 bezoekers die tegelijk voor één artiest komen, dat is iets heel anders dan ongeveer hetzelfde aantal verspreid over een hele festivaldag. „Het terrein is hetzelfde – het blijft van oudsher een draf- en renbaan – maar je moet echt anders denken. Als we alléén het concert van Bruce zouden organiseren, hadden we het podium waarschijnlijk aan de overkant gezet, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.”

En dus werden voor het Springsteen-concert alle fans met een omweg achterlangs het veld opgeleid. Anders dan bij Pinkpop, waar bezoekers vanaf de hoofdingang op hun dooie gemak direct het terrein op kunnen wandelen. „Dat is omdat iedereen in een veel korter tijdsbestek tegelijk binnenkomt. Daar is goed over nagedacht. Ga maar na: in zalen als de Ziggo Dome kom je ook altijd achterin binnen en loop je vervolgens naar voren.”

Hevig onweer
Het optreden vergde even wat puzzelwerk, want de laatste keer dat er zo’n megaconcert van festivalproporties op Megaland plaatsvond was in 1999, toen de Rolling Stones in Landgraaf stonden. Sindsdien is er heel veel veranderd en wordt er zo min mogelijk aan het toeval overgelaten, ongeacht hoe de komende Pinkpop-editie er gaat uitzien. „Extreme hitte, een onverwachte treinstoring, noem het maar op: voor alles ligt er een scenario klaar.” Een kantelpunt wat dat betreft was het jaar 2014, waarin het festival door hevig onweer werd geteisterd. „Daar hebben we heel veel van geleerd”, blikt Janssen terug. „Hulpverleningsinstanties, de gemeente en de organisatie zaten verspreid over het terrein. We konden elkaar slecht bereiken. De portofoons kraakten alleen maar en het gsm-netwerk was overbelast.”

De dreigende situatie liep uiteindelijk met een sisser af. Al was het maar omdat de mannen van Metallica zich sportief opstelden en bereid waren een uurtje later te spelen. Alles en iedereen opgelucht. Janssen, grijnzend: „Totdat we ineens de NS aan de lijn hadden. ‘Allemaal leuk en aardig dat jullie een uur langer doorgaan, maar hoe doen we dat met de treinen?’” Hij knoopte het in zijn oren. „Het eerste dat ik nu in zo’n geval zou checken is het openbaar vervoer.”

Pinkpop 2019: Sierk Janssen (midden) in actie in het Pinkpop Control Center.

Pinkpop 2019: Sierk Janssen (midden) in actie in het Pinkpop Control Center. — © Harry Heuts

Buienradar
Het jaar na het noodweer werd besloten de zaak serieuzer aan te pakken. Sinds 2015 is er zoiets als een Pinkpop Control Center, het PCC. In die ruimte zijn alle relevante diensten verzameld: politie, brandweer, GGD, Rode Kruis, beveiliging en festivalorganisatie zitten er bijeen. „Als het misgaat – ik klop het even af – kunnen we meteen schakelen. Alles komt daar binnen. Van grote dingen tot zoiets onnozels als een volle afvalbak.” Op twaalf grote schermen wordt alles in de gaten gehouden. Niet alleen op het festivalterrein, maar ook daarbuiten. „De gemeente heeft camerabeeld van het station. Als daar ineens tegelijkertijd drie volle treinen arriveren, weten we dat het hier over een kwartier heel erg druk wordt bij de ingang.”
Voor de weersvoorspellingen wordt het festival al jaren bijgestaan door een professionele meteoroloog. „Vroeger keken we gewoon een paar keer op buienradar.” De weerdeskundige zal het dit jaar rustig krijgen: volgens de voorspellingen wacht Landgraaf een zonnig, aangenaam warm weekeinde. Anders dan vorig jaar, toen Pinkpop zuchtte onder tropische temperaturen. Hoewel bezoekers hun eigen flesje mochten vullen en er in allerijl waterpunten werden bijgeplaatst, ontstond er toch een lange rij. Terwijl er elders op het terrein nog genoeg verkoelende drankjes te vinden waren. „Het verdelen van de bezoekers over de verschillende waterpunten was een uitdaging”, concludeert Janssen diplomatiek.

Bezoekers vullen hun flesje voorafgaand aan het concert van Bruce Springsteen. De hoeveelheid waterpunten was vorig jaar een ‘hot topic’ tijdens Pinkpop.


80.000 bezoekers?
Met de ruim 60.000 bezoekers die er dit jaar per dag worden verwacht zijn er dus al organisatorische uitdagingen genoeg. Wat dan te denken van de ambitie die onlangs in een interview door Rob Trommelen werd uitgesproken? De hoofdboeker van organisator Mojo zei met Pinkpop te willen doorgroeien naar 80.000 bezoekers per dag. En dat terwijl er bij 70.000 bezoekers – het huidige maximum – vaak al gemor klinkt over de drukte. „Die 80.000 is echt iets voor de lange termijn”, nuanceert Janssen. „Voordat we zover zijn, stroomt er nog heel wat water door de Maas. Als je naar luchtfoto’s van het terrein kijkt, zou het kunnen. Maar met extra bezoekers moet je van álles meer neerzetten. Ook dat slokt ruimte op. Daarom zeg ik niet meteen volmondig ja, ik ben wat voorzichtiger.”

Pinkpop-organisator Sierk Janssen.

Pinkpop-organisator Sierk Janssen. — © Harry Heuts

Eerst maar eens die dik 60.000 bezoekers in goede banen leiden de komende dagen. Als alles gaat zoals het moet gaan, blijft het voor Sierk Janssen een relatief rustig weekend. Toch flitst het weleens door zijn gedachten. Wat als...? Op het gebied van evenementenorganisatie zijn de nachtmerriescenario’s bekend. Alles om een drama zoals tijdens de Love Parade in Duisburg (2010) of het Astroworld Festival in Houston (2021) te voorkomen. „Daar denk ik weleens over na”, geeft Janssen toe. „In de aanloop naar Pinkpop schrik ik dan ’s nachts wakker: heb ik daar en daar wel aan gedacht?” De inmiddels zeer ruime ervaring helpt hem dan. Janssen begon ooit als hekkenzetter op Pinkpop en kent het festival dus van haver tot gort. Daarnaast maakt hij deel uit van het veiligheidsteam op het nog veel grotere Belgische dancefestival Tomorrowland.

Metallica
Hij zal, kortom, niet zo snel in de stress schieten, mocht zich komend weekend iets voordoen. Maar te hopen valt natuurlijk dat hij de armen over elkaar kan houden. „Iedereen daar weet wat-ie moet doen. Pas als er iets misgaat, ga ik me ermee bemoeien. Ik wil geen storende factor zijn.” En de muziek? Daar is spijtig genoeg geen tijd voor. „Ik moet het helaas via de schermen volgen.” En dat geldt zelfs voor zijn favoriete bands. „Ik heb met Metallica iets opgebouwd sinds dat noodweer. Toen ze er vorig jaar weer waren, heb ik dus gezegd: laat me tijdens dat concert even een half uurtje met rust.” Lachend: „Die dertig minuten werden er uiteindelijk drie.”
Leuk om te lezen, dank voor het delen! Wel jammer voor hem dat hij geen tijd heeft om ook nog rustig van wat optredens te genieten tussendoor, toch wel het grootste nadeel van als muziekliefhebber in de festivalwereld te gaan werken lijkt me, dat je dan dus juist aan het werk ben wanneer het leuk wordt 😅
 
Leuk om te lezen, dank voor het delen! Wel jammer voor hem dat hij geen tijd heeft om ook nog rustig van wat optredens te genieten tussendoor, toch wel het grootste nadeel van als muziekliefhebber in de festivalwereld te gaan werken lijkt me, dat je dan dus juist aan het werk ben wanneer het leuk wordt 😅
3 minuten Metallica is meer dan genoeg ;)
 

Ombouwen festivalterrein van Bruce Springsteen naar Pinkpop is monsterklus: ‘Soms schrik ik ‘s nachts wakker’​

Sierk Janssen voor het hoofdpodium van Pinkpop.

Sierk Janssen voor het hoofdpodium van Pinkpop. — © Harry Heuts
Drie dagen dik 60.000 mensen op één festivalterrein. Naast een muzikaal spektakel is Pinkpop ook elk jaar weer een organisatorische monsterklus. Met dit jaar nóg een megaoptreden erbij. Aan Sierk Janssen en zijn team om dat alles in goede banen te leiden. „Voor alles ligt een scenario klaar.”

Vrachtwagens manoeuvreren piepend achteruit, een heftruck baant zich een weg tussen de stellages, golfkarretjes zoeven onophoudelijk voorbij. Het Megalandterrein in Landgraaf heeft in de blakende ochtendzon wat weg van een mierennest. Er moet nog het nodige gebeuren voordat er hier straks weer een paar dagen muziek over de weide schalt. Tijdens een wandeling over het veld gaan er geen vijf minuten voorbij of Sierk Janssen is wel ergens voor nodig. Waar moet die leverancier bij de ingang heen? En welke kleur spanbanden moesten er ook alweer gebruikt worden? De 49-jarige inwoner van Geulle maakt sinds de aftocht van directeur Jan Smeets deel uit van de dagelijkse Pinkpopleiding. Al meer dan twintig jaar is hij verantwoordelijk voor de productie en de veiligheid op het festival.

https%3A%2F%2Fstatic.limburger.nl%2FAssets%2FImages_Upload%2F2023%2F06%2F13%2Ff50345dd-5e42-475b-ae16-096e40a5e72a.jpg


Draf- en renbaan
Dat is normaal al een monsterklus, maar dit jaar diende zich nog een extra uitdaging aan in de vorm van 67.500 Springsteen-liefhebbers. Dat concert afgelopen zondag verliep voor zover bekend soepel. Toch kwam er meer bij kijken dan een bezoeker wellicht zou denken. Want hoewel op hetzelfde terrein, moest er voor het concert van de Amerikaanse rocklegende het nodige worden aangepast. Extra dranktentjes, ander type catering én afwijkende looproutes, legt Janssen uit bij een luchtfoto van het terrein.

Want dik 60.000 bezoekers die tegelijk voor één artiest komen, dat is iets heel anders dan ongeveer hetzelfde aantal verspreid over een hele festivaldag. „Het terrein is hetzelfde – het blijft van oudsher een draf- en renbaan – maar je moet echt anders denken. Als we alléén het concert van Bruce zouden organiseren, hadden we het podium waarschijnlijk aan de overkant gezet, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.”

En dus werden voor het Springsteen-concert alle fans met een omweg achterlangs het veld opgeleid. Anders dan bij Pinkpop, waar bezoekers vanaf de hoofdingang op hun dooie gemak direct het terrein op kunnen wandelen. „Dat is omdat iedereen in een veel korter tijdsbestek tegelijk binnenkomt. Daar is goed over nagedacht. Ga maar na: in zalen als de Ziggo Dome kom je ook altijd achterin binnen en loop je vervolgens naar voren.”

Hevig onweer
Het optreden vergde even wat puzzelwerk, want de laatste keer dat er zo’n megaconcert van festivalproporties op Megaland plaatsvond was in 1999, toen de Rolling Stones in Landgraaf stonden. Sindsdien is er heel veel veranderd en wordt er zo min mogelijk aan het toeval overgelaten, ongeacht hoe de komende Pinkpop-editie er gaat uitzien. „Extreme hitte, een onverwachte treinstoring, noem het maar op: voor alles ligt er een scenario klaar.” Een kantelpunt wat dat betreft was het jaar 2014, waarin het festival door hevig onweer werd geteisterd. „Daar hebben we heel veel van geleerd”, blikt Janssen terug. „Hulpverleningsinstanties, de gemeente en de organisatie zaten verspreid over het terrein. We konden elkaar slecht bereiken. De portofoons kraakten alleen maar en het gsm-netwerk was overbelast.”

De dreigende situatie liep uiteindelijk met een sisser af. Al was het maar omdat de mannen van Metallica zich sportief opstelden en bereid waren een uurtje later te spelen. Alles en iedereen opgelucht. Janssen, grijnzend: „Totdat we ineens de NS aan de lijn hadden. ‘Allemaal leuk en aardig dat jullie een uur langer doorgaan, maar hoe doen we dat met de treinen?’” Hij knoopte het in zijn oren. „Het eerste dat ik nu in zo’n geval zou checken is het openbaar vervoer.”

Pinkpop 2019: Sierk Janssen (midden) in actie in het Pinkpop Control Center.

Pinkpop 2019: Sierk Janssen (midden) in actie in het Pinkpop Control Center. — © Harry Heuts

Buienradar
Het jaar na het noodweer werd besloten de zaak serieuzer aan te pakken. Sinds 2015 is er zoiets als een Pinkpop Control Center, het PCC. In die ruimte zijn alle relevante diensten verzameld: politie, brandweer, GGD, Rode Kruis, beveiliging en festivalorganisatie zitten er bijeen. „Als het misgaat – ik klop het even af – kunnen we meteen schakelen. Alles komt daar binnen. Van grote dingen tot zoiets onnozels als een volle afvalbak.” Op twaalf grote schermen wordt alles in de gaten gehouden. Niet alleen op het festivalterrein, maar ook daarbuiten. „De gemeente heeft camerabeeld van het station. Als daar ineens tegelijkertijd drie volle treinen arriveren, weten we dat het hier over een kwartier heel erg druk wordt bij de ingang.”
Voor de weersvoorspellingen wordt het festival al jaren bijgestaan door een professionele meteoroloog. „Vroeger keken we gewoon een paar keer op buienradar.” De weerdeskundige zal het dit jaar rustig krijgen: volgens de voorspellingen wacht Landgraaf een zonnig, aangenaam warm weekeinde. Anders dan vorig jaar, toen Pinkpop zuchtte onder tropische temperaturen. Hoewel bezoekers hun eigen flesje mochten vullen en er in allerijl waterpunten werden bijgeplaatst, ontstond er toch een lange rij. Terwijl er elders op het terrein nog genoeg verkoelende drankjes te vinden waren. „Het verdelen van de bezoekers over de verschillende waterpunten was een uitdaging”, concludeert Janssen diplomatiek.

Bezoekers vullen hun flesje voorafgaand aan het concert van Bruce Springsteen. De hoeveelheid waterpunten was vorig jaar een ‘hot topic’ tijdens Pinkpop.


80.000 bezoekers?
Met de ruim 60.000 bezoekers die er dit jaar per dag worden verwacht zijn er dus al organisatorische uitdagingen genoeg. Wat dan te denken van de ambitie die onlangs in een interview door Rob Trommelen werd uitgesproken? De hoofdboeker van organisator Mojo zei met Pinkpop te willen doorgroeien naar 80.000 bezoekers per dag. En dat terwijl er bij 70.000 bezoekers – het huidige maximum – vaak al gemor klinkt over de drukte. „Die 80.000 is echt iets voor de lange termijn”, nuanceert Janssen. „Voordat we zover zijn, stroomt er nog heel wat water door de Maas. Als je naar luchtfoto’s van het terrein kijkt, zou het kunnen. Maar met extra bezoekers moet je van álles meer neerzetten. Ook dat slokt ruimte op. Daarom zeg ik niet meteen volmondig ja, ik ben wat voorzichtiger.”

Pinkpop-organisator Sierk Janssen.

Pinkpop-organisator Sierk Janssen. — © Harry Heuts

Eerst maar eens die dik 60.000 bezoekers in goede banen leiden de komende dagen. Als alles gaat zoals het moet gaan, blijft het voor Sierk Janssen een relatief rustig weekend. Toch flitst het weleens door zijn gedachten. Wat als...? Op het gebied van evenementenorganisatie zijn de nachtmerriescenario’s bekend. Alles om een drama zoals tijdens de Love Parade in Duisburg (2010) of het Astroworld Festival in Houston (2021) te voorkomen. „Daar denk ik weleens over na”, geeft Janssen toe. „In de aanloop naar Pinkpop schrik ik dan ’s nachts wakker: heb ik daar en daar wel aan gedacht?” De inmiddels zeer ruime ervaring helpt hem dan. Janssen begon ooit als hekkenzetter op Pinkpop en kent het festival dus van haver tot gort. Daarnaast maakt hij deel uit van het veiligheidsteam op het nog veel grotere Belgische dancefestival Tomorrowland.

Metallica
Hij zal, kortom, niet zo snel in de stress schieten, mocht zich komend weekend iets voordoen. Maar te hopen valt natuurlijk dat hij de armen over elkaar kan houden. „Iedereen daar weet wat-ie moet doen. Pas als er iets misgaat, ga ik me ermee bemoeien. Ik wil geen storende factor zijn.” En de muziek? Daar is spijtig genoeg geen tijd voor. „Ik moet het helaas via de schermen volgen.” En dat geldt zelfs voor zijn favoriete bands. „Ik heb met Metallica iets opgebouwd sinds dat noodweer. Toen ze er vorig jaar weer waren, heb ik dus gezegd: laat me tijdens dat concert even een half uurtje met rust.” Lachend: „Die dertig minuten werden er uiteindelijk drie.”
Ja daar zijn ze weer die 80000 van de heer Trommelen. Ik zie het ook niet gebeuren in de nabije toekomst.Dit terrein kan in de huidige vorm max.70000 aan en dat is gewoon niet ideaal.Uitbreiding waar?Mondo Verde kopen?Zorg eerst maar eens voor wat meer comfort / schaduwplekken op het terrein zodat de concertbeleving toeneemt.Verder alle lof voor de PP crew om toch elk jaar sinds 1988 / Joe Cocker ons prima verzorgde weekends bezorgt.Dat mag ook eens gezegd worden!.
 

Users who are viewing this thread