Festileaks Tijdloze Top 100 (Editie 2021!)

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1642442446755.png

40 (-11). Elbow - Lippy Kids (353ptn - 6nom)

Hoe hoger in onze lijst, hoe minder vaak je een negatieve tendens ziet... We moeten er echter wel mee openen. Deze 'Lippy Kids' gaat er namelijk elf plaatsen op achteruit. Dat nummer piekte vorig jaar op een 29ste plaats en dat was 45 plaatsen beter dan één jaar eerder. De band rond de Brit Guy Garvey bestaat al sinds 1997 en heeft talrijke hits weten maken. Al plaatsen ze enkel dit nummer bij ons in de top 100. Het vijfde album van de band kwam op de markt als 'Build a Rocket Boys!', maar ging in eerste instantie 'Lippy Kids' heten. Zo werd deze titelsong toch geen titelsong.


39 (+41). Arctic Monkeys - I Bet you Look Good on the Dancefloor (355ptn - 6nom)

De teaser van de vorige update is hier al met alweer een nummer van Arctic Monkeys. Het is de hoogste notering ooit in onze lijst voor 'I Bet you Look Good on the Dancefloor'. In de eerste editie kwamen ze binnen op plaats 64. Eén jaar later zakte het naar 123 om vorig jaar op 80 terecht te komen. Het nummer kwam al uit in 2005. Het was de allereerste single van de debuutplaat van de band. Het scoorde meteen in de Britse hitlijstenen zo waren ze meteen vertrokken. Bij de Olympische Spelen van 2012 mocht Arctic Monkeys het nummer in de openingsceremonie brengen.


38 (+27). Paolo Nutini - Iron Sky (361ptn - 6nom)

Sommige artiesten hebben maar één enkel nummer in de lijst, maar weinigen van hen zetten dat nummer dan zo hoog in de lijst. De 35-jarige Schot Paolo Nutini is al actief als singer-songwriter sinds 2005, toen als jonge knaap van achttien jaar. Deze 'Iron Sky' kwam pas veel later, in 2014. Het was niet meteen de grote hit. Door de jaren heen kreeg het nummer echter steeds meer bijval. Dat is ook zo in onze lijst. De eerste editie bleef het nummer nog steken op plaats 260 om daarna te stijgen naar plaats 84. Vorig jaar waren er ook nog eens negentien plaatsen winst.


37 (+13). Pixies - Where is my Mind (363ptn - 6nom)

We komen nu aan bij een nummer dat aan het herstellen is nadat ze vorig jaar behoorlijk achteruit gingen. Deze 'Where is my Mind' van Pixies stond in de eerste twee edities op plaats elf en twaalf. Dat werd dan vorig jaar een vijftigste plaats om nu weer dertien plaatsen goed te maken. De band heeft vier nummers in de lijst maar alle andere nummers staan heel ver weg. Het nummer dateert zich al van 1988 en wordt gezien als een signature nummer van de band. Ondanks dat bestaat de band vandaag de dag nog steeds, al zat er wel al eens een lange pauze tussen in tijd.


36 (+17). Gorillaz - On Melancholy Hill (364ptn - 6nom)

Voor het laatste nummer van deze update zitten we ook bij het laatste nummer van Gorillaz. Het nummer was het derde van het derde album 'Plastic Beach'. Het werd origineel geschreven door Damn Albarn. Het nummer kwam in 2010 uit en kreeg twee dagen na zijn release ook een videoclip. Een grote hit werd het in eerste instantie niet, maar ondertussen is er toch wereldwijde appreciatie. Het was pas vorig jaar dat er een plaats in de top 100 was weggelegd voor 'On Melancholy Hill'. Dit jaar doen ze nog eens een mooi aantal plaatsen beter.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1642614641331.png

35 (+10). Joy Division - Love Will Tear us Apart (370ptn - 6nom)

Deze nieuwe update beginnen met een band die het met één nummer in de top 100 doet en dat is Joy Division. Hun nummer 'Love Will Tear us Apart' is weer op de goede weg. In ons tweede jaar stegen ze van 53 naar plaats 16. Vorig jaar moesten ze echter 29 plaatsen weer toegeven. Deze Britse postpunkgroep bestond maar enkele jaren tussen 1976 en 1980. Nog voor het tweede album van Joy Division op de markt kwam en voor de geplande Amerikaanse tour besloot leadzanger Ian Curtis zich te verhangen op muziek van Iggy Pop. De bandleden doekte de band op en gingen verder als New Order.


34 (+257). Nick Cave & The Bad Seeds - The Mercy Seat (371ptn - 5nom)

Het volgende nummer, 'The Mercy Seat', werd geschreven door Nick Cave zelf en de muziek kwam van hem en Mick Harvey. Het stond op het album 'Tender Prey' uit 1988 en werd door velen gecovered. Johnny Cash was één van de mensen die besloot het nummer te coveren. Het nummer werd door Rolling Stone genoemd als één van de beste 1001 songs ooit gemaakt. Nadat het nummer al eens 31ste stond in onze lijst keert het nu na drie jaar terug bij de beste honderd platen.


33 (+8). The Cure - Pictures of you (377ptn - 6nom)

Deze 'Pictures of You' zakte na één jaar van plaats 67 naar 110. Vorig jaar kon het dan weer doorstijgen naar de 41ste plek. Doe daar nog eens acht plaatsen bij en zo komen we op deze 33ste plaats uit. De band die al 44 jaar bestaat komt zo zijn eerste nummer in de top 100 tegen. In 1989 kwam het nummer op de markt op het achtste album 'Desintegration' van 'The Cure'. De inspiratie van het nummer kwam uit een brand in het huis van Robert Smith. Na de brand ging Smith op zoek naar achtergebleven zaken en kwam zo zijn portefeuille tegen met foto's van zijn vrouw. De cover van de single van dit nummer is één van die foto's.


32 (+19). Arctic Monkeys - 505 (390ptn - 5nom)

Het nummer '505' was het allerlaatste nummer op de plaat 'Favourite Worst Nightmare' Die plaat was het tweede album van 'Arctic Monkeys' en kwam uit in 2007. Het album stond binnen de week op nummer één in de albumlijsten in het Verenigd Koninkrijk. Het is tevens de derde update na elkaar dat we deze band mogen vermelden. Het nummer zakte de voorbije jaren eerste van plaats 7 naar plaats 21 en daarna plaats 51. Dit jaar is er dan weer een mooie opwaartse trend voor het hoogst gerangschikte nummer van de band.


31 (-24). Nick Cave & The Bad Seeds - Jubilee Street (393ptn - 5nom)

Twee keer Nick Cave & The Bad Seeds in dezelfde update, dat moet kunnen. Dat is meteen ook de vierde keer op vrij korte tijd na elkaar. Dit is dan wel meteen het laatste nummer dat we van de band zullen tegenkomen in de lijst. Het was pas negen jaar geleden dat dit nummer het levenslicht zag want 'Jubilee Street' stond op 'Push the Sky Away'. Na twee jaren vooruitging is het wel teneur voor 'Jubilee Street' deze keer. De voorbije jaren ging het nog van plaats 21 naar 13 en vorig jaar zelfs plaats 7. Ze zijn dus één van de platen dat uit de top tien is gevallen.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1642747211094.png

30 (+12). Bruce Springsteen - The River (394ptn - 5nom)

Er was al een nummer van Bruce Springsteen die enorm hard omhoog ging in onze lijst. Echter bleef die 'Thunder Road' net buiten de top honderd hangen. Bruce kreeg zo maar één nummer bij de beste honderd maar ook die 'The River' kende een mooie stijging van twaalf plekken. Het is de derde keer op rij dat er een stijging is nadat het eerder van 489 naar 179 ging naar vorig jaar plek 42. Het vijfde studioalbum van Springsteen had dezelfde titel als dit nummer. Op de tweede zijde van de originele plaat stond dit nummer als laatste. Het kwam al uit in 1979 en Bruce kondigde het ooit aan met de woorden: "My brother-in-law and my sister."


29 (-13). Metallica - One (408ptn - 6nom)

In 1989 al kwam het vierde studioalbum uit van de heavy metalband Metallica. Van het album '... And Justice for All' was 'One' de derde en laatste single die werd uitgebracht. Het zou niet gegaan zijn om een anti-oorlog song of dat was toch het antwoord van de band als daarachter gevraagd werd. Het lied portret namelijk een gewonde militair. Dit doordat hij in aanraking kwam met een landmijn. Ooit opende dit nummer in onze lijst op plaats 23 en na een terugslag daarna steeg het vorig jaar weer 56 plaatsen naar plek zestien. Daarvan zijn ze nu alweer een aantal plaatsen kwijt.


28 (+32). Prince - Purple Rain (408ptn - 7nom)

Bij de eerste editie van onze lijst kwam Prince met 'Purple Rain' binnen op een 22ste plek. Dat werd één jaar later een 68ste plek om daarna acht plaatsen winst te boeken. Dit jaar komen ze weer dichter bij hun originele plaats in de lijst. Het nummer weet namelijk van zestig door te stoten naar plaats 28. De nummers 'When Doves Cry' en 'Sometimes it Snows in April' konden ook sterk stijgen buiten onze top honderd. In dit nummer uit 1984 vinden rock, r&b, gosep en orkestrale muziek elkaar. In de Billboard Hot 100 kon 'Purple Rain' de nummer één nooit bereiken door 'Wake me Up Before you Go-Go' van 'Wham!'.


27 (-3). Fleetwood Mac - The Chain (415ptn - 6nom)

We blijven het in deze update doen met nummers die al enigszins wat ouderdom hebben. Voor het volgende nummer moeten we zelfs terug naar 1977 ofwel 45 jaar geleden. Het was toen dat Fleetwood Mac het nummer 'The Chain' op het album 'Rumours' plaatste. Dat was toen al het elfde album van de band. Van de originele band zitten Mick Fleetwood en John McVie nog steeds bij de band dat tot op heden nog altijd toert over de hele wereld. Twee jaar geleden stond deze 'The Chain' nog op plaats tien in onze lijst. Vorig jaar zakte het terug naar 24 en daarvan zijn er weer drie plaatsen verlies.


26 (+8). Radiohead - Exit Music (for a Film) (420ptn - 6nom)

Deze update zit vol van omhoog en omlaag en deze keer gaat het weer de positieve richting uit. Dat is voor de eerste keer voor 'Exit Music (for a Film)' dat ook al eens achtste stond in onze eerste editie. Nadat het twee jaar achter elkaar naar achteren ging staan ze nu wel op hun tweede beste positie ooit. Het nummer is twintig jaar jonger als het vorige want Radiohead zette dit op hun derde studioalbum 'OK Computer'. Het is het meest succesvolle album van de band geweest met een boel nummers dat het goed weten te doen in onze lijst.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1642847491464.png

25 (+45). Band of Horses - The Funeral (425ptn - 7nom)

We komen bij de laatste 25 nummers van onze lijst en zo is de eindsprint echt ingezet. Deze 'The Funeral' steeg na het eerste jaar van plaats 99 naar 57. Daarvan verloren ze wel wat plaatsen vorig jaar toen ze op 70 terecht kwamen. Dit jaar toch weer een stevige stijging naar een plaats in de top 25. Best mooi voor een band met maar twee nummers in de gehele lijst. De band zag zijn levenslicht in 2004 en heeft vijf studioalbums op de naam waarvan er één een Grammy-nominatie kreeg. Deze 'The Funeral' stond niet op dat album maar op het debuutalbum en werd heel vaak als track gebruikt in tv-series, films, games en reclames.


24 (+3). Talking Heads - Once in a Lifetime (429ptn - 6nom)

Tussen 1975 en 1991 bestond de band Talking Heads met' de bandleden David Byrne, Chris Frantz, Tina Weymouth en Jerry Harrison. Ze deden nog een éénmalige reünie in 2002 maar spelen sindsdien niet meer. Deze 'Once in a Lifetime' was de leadsingle van het vierde album 'Remain in Light' uit 1980. Het nummer wordt in vele grote lijsten gezien als een erg belangrijk nummer in de historie van de muziek. In onze lijst maken ze voor het derde jaar op rij een positieve tendens mee nadat ze nog 80ste stonden in de eerste editie.


23 (+8). Editors - No Sound but the Wind (431ptn - 6nom)

De eerste twee edities scoorde deze 'No Sound but the Wind' nog niet groot in onze lijst met een plek 164 en daarna zelfs 215. Daarna kwam wel de appreciatie en stonden ze opeens op plaats 31 vorig jaar. Daar doen ze er dit jaar nog eens acht plaatsen bij. Dit nummer van 'Editors' kwam uit in 2010 maar werd al een eerste keer gespeeld in 2008 op het Glastonbury Festival. Het is ondertussen één van de meest favoriete livetracks geworden van de fans. Het nummer werd vooral bekend nadat er een live-editie kwam van het nummer op Rock Werchter.


22 (+114). Eddie Vedder - Society (433ptn - 7nom)

We zijn aangekomen aan het laatste nummer in de lijst dat vorig jaar nog niet in de top honderd stond. Deze 'Society' kent een heel wissel vallend parcours in onze lijst. Zo kwamen ze in de eerste editie binnen als 154ste. Eén jaar later stond Eddie Vedder dan opeens op plaats 53 en dat was vorig jaar weer 136. Dit jaar dus een enorme positieve tendens. Dit nummer is eigenlijk een cover van Jerry Hannan, of het is in ieder geval door Hannan geschreven. De cover van Vedder was een nummer van de soundtrack van de film Into the Wild uit 2007.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

Yannick

Headliner
23 apr 2015
6.968
1.855
We zijn aangekomen aan het laatste nummer in de lijst dat vorig jaar nog niet in de top honderd stond.
Hoogste nieuwe re-entry dus? Wat is het hoogste echte nieuwe nummer dat er voor de eerste keer in staat ook alweer, Wesley?
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
Hoogste nieuwe re-entry dus? Wat is het hoogste echte nieuwe nummer dat er voor de eerste keer in staat ook alweer, Wesley?

Hoogste nieuwe re-entry in de top 100 inderdaad.

43. Coldplay - The Scientist (hoogste die nooit eerder in de top 100 stond)
148. The Cure - Disintegration (hoogste re-entry in de volledige lijst)
209. Leonard Cohen - Famous Blue Raincoat (hoogste nieuwkomer in de volledige lijst)
 
  • Leuk
Waarderingen: Yannick

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1642958316387.png

21 (-9). Radiohead - Paranoid Android (434ptn - 6nom)

We beginnen met een nummer dat al twee keer bij de beste tien platen stond in onze lijst. Na het eerste jaar stegen ze zelfs nog door van negen naar vier. Vorig jaar stond 'Paranoid Android' opeens buiten de top tien met een twaalfde plaats. Dit jaar verliest het nummer nogmaals negen plaatsen. We hebben het al eens eerder gehad over het album waar dit nummer op stond. Dat was namelijk 'OK Computer' uit 1997. De allereerste versie van dit nummer was maar liefst veertien minuten lang, daarna verschenen er nog verschillende andere versies.


20 (+10). Led Zeppelin - Stairway to Heaven (452ptn - 6nom)

In 1971, inderdaad meer dan vijftig jaar geleden, kwam 'Stairway to Heaven' uit van Led Zeppelin. Dit nummer wordt vaak gezien als één van de meest iconische rocknummers allertijden. In het lied zitten heel wat verschillende secties. Dit jaar een aardige stijging in onze lijst. Ze zijn zo op de terugweg naar hun hoogste plaats in de lijst ooit, dat was zes in onze eerste editie. Eén jaar later stond het nummer opeens nog maar op plaats zeventig. Dat werd vorig jaar weer een dertigste stek en daar doen ze nu wat bij voor een top twintig notering.


19 (-8). Pearl Jam - Alive (456ptn - 7nom)

Aangekomen bij ons derde nummer in deze update kunnen we alweer hetzelfde schrijven. Het is namelijk weer een nummer dat ooit in de top tien stond. Dat gebeurde in onze tweede editie toen het nummer van veertien naar vijf steeg. Dat was vorig jaar dan weer plaats elf en daar doen ze dit jaar nog wat minder tegenover. Het nummer dateert van 1991 toen het een kleine drie maanden voor het debuutalbum 'Ten' uitkwam. Zo wist 'Pearl Jam' eigenlijk meteen te scoren want dit nummer was meteen een schot in de roos.


18 (+2). Queens of the Stone Age - No One Knows (462ptn - 9nom)

In 2002 verscheen het derde album van Queens of the Stone Age en dat was 'Songs for the Deaf'. Het tweede nummer van dat album was deze 'No One Knows', meteen ook de eerste single van de plaat. Het was de band hun enige nummer dat echt goed scoorde in de Amerikaanse hitlijsten. Het kreeg in 2003 zelfs een Grammy nominatie voor best hard rock performance. Die moesten ze echter aan 'All my Life' van Foo Fighters laten. Het nummer steeg elk jaar al met eerder plaatsen 33, 26 en vorig jaar 20.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1643004635569.png

17 (+38). The Killers - Mr. Brightside (472ptn - 8nom)

Een goede twintig jaar geleden ontstond in Las Vegas de band The Killers. Al die jaren hebben ze al een boel nummers op zeven albums weten te zetten. De laatste twee jaren kwamen er zelfs twee nieuwe albums bij. Deze 'Mr. Brightside' was echter de eerste van de eerste, inderdaad de debuutsingle van het debuutalbum. Het is het nummer dat het langste in de UK Singles Chart stond ooit met 260 weken, dat is zo'n vijf jaar. In onze eerste editie kwam dit nummer binnen op 56 om dan te stijgen naar achttien. Vorig jaar zakte ze dan weer naar 55. Kunnen we dan nu al opmaken dat het volgend jaar plaats 54 wordt?


16 (+12). Coldplay - Fix You (481ptn - 5nom)

In de eerste editie van onze lijst stond deze 'Fix You' meteen op plaats vier. Eén jaar later werd dat plaats 29 om daarna 28ste te staan. Dit jaar stegen ze dan weer in de juistere richting en wisten ze twaalf plaatsen opnieuw te stijgen. De vier bandleden van Coldplay schreven allen samen dit nummer dat op het album X&Y stond uit 2005. Vorig jaar nog besloot Rolling Stone dit nummer als 392ste te zetten bij de lijst van grootste songs allertijden. Bij ons in de lijst doen ze dus duidelijk een stuk beter.


15 (+61). The Verve - The Drugs Don't Work (521ptn - 8nom)

In 1997 kwam The Verve met deze 'The Drugs Don't Work' op de markt en dat nummer debuteerde meteen op één in de UK Singles Chart. Het nummer heeft natuurlijk een erg somber karakter en dat kwam, onbedoeld opeens erg hard binnen bij het volk in het Verenigd Koninkrijk. Het nummer kwam bij toeval de dag na de dood van prinses Diana uit. Na het eerste jaar steeg het nummer 237 plaatsen en kwam zo op 53. Eén jaar later zakte ze weer een aantal plaatsen om nu stevig door te stijgen.


14 (-9). dEUS - Instant Street (521ptn - 8nom)

Drie keer goed nieuws om te eindigen met minder nieuws, want het is de beurt aan het hoogste Belgische nummer in de lijst. Het nummer 'Instant Street' van dEUS stond de afgelopen jaren op zes en vijf en moet daarvan nu negen plaatsen toegeven. Zo staan ze nog wel steeds voor op hun 49ste plaats van het debuutjaar. In 1999 al kwam het derde album van de band op de markt en daar stond deze 'Instant Street' op. Het was het eerste album dat werd gereleaset door een belangrijk label en dat was Island Records. Daarnaast was het ook het enige album dat nooit in Amerika op de markt kwam.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1643092017151.png

13 (+2). David Bowie - Space Oddity (522ptn - 8nom)

Net meer dan zes jaar geleden moest de wereld afscheid nemen van David Bowie op 69-jarige leeftijd. De Engelse singer-songwriter had de wereld heel veel hits bezorgd en leek net voor zijn dood nog een echt afscheidsalbum gemaakt te hebben. Deze 'Space Oddity' dateert al van 1969 en was het eerste nummer van Bowie dat hoog in de hitlijsten wist te scoren. Dat was tevens ook het jaar dat de man Angela Barnett leerde kennen waar hij al snel mee zou trouwen. Na één jaar steeg dit nummer van plaats 107 naar plaats vijftien. Daar stonden ze de voorbije twee jaren om nu nog wat dichter bij de top tien aan te sluiten.


12 (+7). Pink Floyd - Wish you Were Here (524ptn - 9nom)

Sommige nummers leunen al lang tegen de absolute top aan en daar is deze 'Wish you Were Here' één van. Zo stond het nummer in de eerste editie op 28 om dan door te stoten naar plaats veertien. Vorig jaar was er dan een klein verlies om nu op twee plaatsen van de beste tien te eindigen. In 1975 al kwam deze plaat van Pink Floyd uit en het was de titelsong van het zelfde genaamde album. Het waren David Gilmour en Roger Waters samen die het nummer schreven. Vorig jaar stond het nummer als 302 in de Rolling Stone 500 beste nummers allertijden.


11 (-3). Johnny Cash - Hurt (529ptn - 8nom)

In totaal vielen er dit jaar vier nummers uit de top tien waar we nu bijna aan kunnen beginnen. We nemen nog afscheid van één nummer uit de top tien van vorig jaar. Deze 'Hurt' steeg na een vijftigste en een 42ste plaats vorig jaar naar plaats acht. Na één jaar moet Johnny Cash echter alweer afscheid nemen van die top tien notering. Dit nummer was origineel een nummer van de Amerikaanse band Nine Inch Nails. Die staan dit jaar op de 106e plek. In 2002 was het Cash die dit nummer uit 1994 besloot te coveren en het daarmee nog een veel groter succes maakte. Dat is ook zo te zien in onze lijst, al stond het originele nummer in de tweede editie nog wel hoger dan deze cover, al scheelde het maar twee plaatsen toen.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1643178112079.png

10 (-4). Tame Impala - Let it Happen (537ptn - 7nom)

We zijn aangekomen aan de tien hoogste gerangschikte platen in onze lijst. We mogen deze top tien openen met Tame Impala. Dat is een project van Kevin Parker waarin hij altijd andere bandleden betrekt. Dominic Simper en Jay Watson zijn er altijd al bij geweest en touren zo al een vijftien tal jaren met Parker. Twee jaar geleden kwam het vierde album op de markt, maar deze 'Let it Happen' kwam al uit in 2015 op het album 'Currents'. Het nummer opende ooit op plaats twintig in onze lijst en stond de voorbije jaren op de zesde en vijfde plaats. Dit jaar kan Kevin zijn top tien maar net vast houden.


9 (+9). David Bowie - Heroes (537ptn - 9nom)

Je kon al eerder lezen dat er enkele plaatsen vrij gekomen waren bij de laatste tien platen. Daar maakt David Bowie met deze 'Heroes' als eerste gebruik van. De plaat staat dan wel voor het vierde jaar in de top twintig, het is de eerste keer dat we het ook in de top tien mogen verwelkomen. Vorig jaar realiseerde 'Heroes' met een achttiende plaats nog de slechtste plaats tot hiertoe. Het was Bowie die dit nummer schreef samen met Brian Eno en produceerde samen met Tony Visconti. Dat gebeurde al in 1977 waardoor het nummer dus dit jaar 45 jaar oud wordt. Toen David Bowie in 2016 de wereld verliet piekte in sommige landen dit nummer weer nieuwe toppen.


8 (+9). Iron Maiden - Fear of the Dark (539ptn - 10nom)

De steile opmars van het volgende nummer is ook mooi om te zien. Zo opende het ooit in onze lijst op plaats 63 om daarna naar 31 door te stoten. Dat werd vorig jaar een zeventiende plaats, net voor 'Heroes'. De beide platen volgen dit jaar dezelfde weg en zo stoot deze 'Fear of the Dark' eveneens negen plaatsen vooruit voor zijn eerste top tien notering. Geen enkel ander nummer van Iron Maiden weet in de lijst zo goed te scoren. Alle andere nummers van de band hebben samen minder nominaties dan deze éne plaat. In 1992 kwam het album met de gelijknamige naam uit en daarop stond deze titeltrack. Het was op dat moment het laatste album met zanger Bruce Dickinson, al zou die enkele jaren later wel terugkeren.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1643263652962.png

7 (+3). Nirvana - Smells Like Teen Spirit (540ptn - 8nom)

Heel wat bands hoog in de lijst hebben effectief een aantal nummer hoog in de lijst staan, dat is niet zo voor deze Nirvana. Hun volgende nummer staat behoorlijk wat plaatsen lager dan 'Smells Like Teen Spirit'. Het nummer stond op het tweede album van de band 'Nevermind' uit 1991. Door het succes van dit nummer kende dat album ongekende hoogtes en zo kon grunge opeens wat meer mainstream worden. In onze lijst kwam het nummer in de eerste editie binnen op plaats zeventien. Het jaar daarop stonden ze op acht, om dan vorig jaar maar net in de top tien te blijven. Dit jaar halen ze dus hun hoogste ranking tot op heden.


6 (-2). Radiohead - Karma Police (599ptn - 8nom)

Deze 'Karma Police' kende een teleurstelling in editie twee van onze lijst. Toen zakte het nummer namelijk van plaats drie naar plaats 28. Vorig jaar kwamen ze met een vierde plek net niet tot de top drie. Dit jaar verliezen ze weer een paar plaatsen maar kunnen ze wel aardig stand houden. Het album waar het nummer op stond was, zoals je al kon verwachten, 'OK Computer' uit 1997. Dat was dus ook het album van 'Paranoid Android' en 'Exit Music (for a Film)'. Dat zijn de nummers 21 en 26 uit de lijst waardoor het bijna zeker het meest succesvolle album in onze lijst is puur op de verzameling van unieke nummers.


5 (+4). Oasis - Champagne Supernova (656ptn - 10nom)

In 1995 kwam het album '(What's the Story) Morning Glory?' uit van Oasis. Dat was het tweede album van de band. In enkele landen werd 'Champagne Supernova' als laatste single van dat album uitgebracht. Volgens Noel Gallagher heeft hij lang niet geweten waar het nummer nu eigenlijk over gaat, hij was nochtans de schrijver van de tekst. Er zijn maar enkele songs van de band die ze op zo goed als elk optreden gespeeld hebben, dit nummer zouden ze zelfs altijd gespeeld hebben volgens de mannen van de band. Dit jaar halen ze hun hoogste positie ooit in onze lijst. De vorige jaren stonden ze telkens op plaats negen terwijl ze in de eerste editie nog tevreden moesten zijn met plaats vijftien.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1643280028195.png

4 (-1). Arcade Fire - Rebellion (Lies) (703ptn - 11nom)

Nog niet enorm lang geleden,in 2005, bracht de Canadese indierockband Arcade Fire deze 'Rebellion (Lies)' op de markt. Het was de vierde single van het debuutalbum 'Funeral'. Het was meteen een hit in vele lijsten en zorgde mee voor de goede verkoop van het album. De jaren na uitbrengen werd het dan ook in vele lijsten wereldwijd opgepikt als één van de belangrijkste nummers. In onze lijst kwam het nummer meteen binnen op plaats tien in het eerste jaar. De voorbije twee jaar stond het telkens op drie, maar dit jaar is die podiumplek het niet gegund.


3 (+11). Pink Floyd - Comfortably Numb (714ptn - 11nom)

De vrijgekomen derde plaats in onze lijst wordt opgenomen door een nieuwkomer in de top tien. Het is meteen ook de allereerste keer dat 'Comfortably Numb' in die top tien terecht is gekomen. Orgineel stonden ze op plaats dertien en dat werd zelfs een twintigste plaats in onze tweede editie. Vorig jaar stond het nummer dan weer op plaats veertien. Dit nummer is zomaar even 25 jaar ouder als de nummer vier in onze lijst. Het nummer kwam maar liefst 42 jaar geleden uit op het elfde album van Pink Floyd. Het is één van de meest bekende nummers van de band en vooral gekend om die twee gitaarsolo's die het rijk is.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Dagopener
28 nov 2015
554
574
1643301757267.png

2 (-). The Cure - A Forest (882ptn - 12nom)

We zijn aangekomen aan de allerlaatste twee nummers van onze lijst en als alle voorgaande edities zijn dat weer dezelfde nummers in dezelfde volgorde. Al moeten we zeggen dat deze 'A Forest' wel een pak dichter is gekomen als vorig jaar, al is de afstand nog steeds te vergelijken met die van twee jaar terug. The Cure bracht dit nummer uit in 1980 op hun tweede album 'Seventeen Seconds'. De single van 'A Forest' was de eerste hit waarmee de band in Amerikaanse in de charts wist te geraken. Het nummer is typisch voor het gotische rock tijdperk van de band eind jaren '70 en begin jaren '80.


1 (-). Pearl Jam - Black (1.042ptn - 11nom)

Op het debuutalbum van Pearl Jam uit 1991, 'Ten', stond deze 'Black' al meteen op. De tekst geschreven door Eddie Vedder en de muziek door Stone Gossard. Het was pas na het succes in 1992 dat de vraag van het label kwam om 'Black' als single uit te brengen. De band weigerde hier echter op in te gaan. Ondertussen is het wereldwijd één van de grootste hits ooit gemaakt. Niet alleen in onze lijst maakt het nummer furore maar ook in vele andere lijsten. Ze vieren dit jaar hun vierde jaar op één en dat voor de derde keer met meer dan duizend punten.

Doorklikken naar YT is nodig om het nummer te zien/luisteren.

@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken