Lowlands 2021 - Nieuws en geruchten

Raskolnikov

Subheadliner
18 jan 2016
4.336
1.778
Maar EvE zei wel dat het programma voor 2021 in grote lijnen rond is. Gewoon internationaal georiënteerd.

Het zou dit jaar wel plezierig doen afsluiten als ze al een tipje van de sluier zouden oplichten. Gewoon deze maand nog even 30 namen of zo droppen. In het kader van licht aan het einde van de tunnel.
 

Indiaantje89

Droomheadliner
13 nov 2012
10.336
5.034
Maar EvE zei wel dat het programma voor 2021 in grote lijnen rond is. Gewoon internationaal georiënteerd.

Het zou dit jaar wel plezierig doen afsluiten als ze al een tipje van de sluier zouden oplichten. Gewoon deze maand nog even 30 namen of zo droppen. In het kader van licht aan het einde van de tunnel.
Ik verwacht dat het gaat om wat namen die er vorig jaar al stonden. Liam Gallagher, Foals... Misschien dat ze een halve deal hebben kunnen sluiten met vriend van de show Josh Home voor QOTSA.

In ieder geval bands zonder belachelijke producties waarschijnlijk.
 

Raskolnikov

Subheadliner
18 jan 2016
4.336
1.778
Ja ik verwacht ook veel namen van het affiche van vorig jaar. En dat maakt me ook niets uit, helemaal prima. Zou gewoon leuk zijn om de voorpret weer aan te wakkeren.
 

Indiaantje89

Droomheadliner
13 nov 2012
10.336
5.034
Ja ook met een enkele NL acts zou ik nog uit de voeten kunnen. Beter dan nog een jaar thuis zitten.
 

T. Roses

Dagopener
8 dec 2016
739
445
Lowlands-directeur: 'Ik zie het verdriet nog steeds om me heen'
https://www.nu.nl/eindejaarsinterviews/6097100/lowlands-directeur-ik-zie-het-verdriet-nog-steeds-om-me-heen.html

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg zag het festivalseizoen dit jaar in het water vallen, maar houdt zich vast aan de voorspellingen voor volgend jaar augustus: "Zelfs als we door mogelijke beperkingen aangewezen zijn op uitsluitend acts uit Nederland en onze directe buurlanden, denk ik dat we toch een legendarisch Lowlands kunnen neerzetten."

Van Eerdenburg maakt een ontspannen indruk aan het begin van het videogesprek. Maar die indruk bedriegt enigszins. Hij heeft last van de combinatie lockdown en winter. "Het is donker, de dagen zijn kort, plekken om je af te leiden zijn dicht."

Van Eerdenburg zit sinds het voorjaar 'gevangen' op zijn woonboot in Amsterdam-Noord, samen met zijn vrouw en twee zoons. De oudste is tijdens de coronacrisis weer thuis komen wonen. Voor hem als producer van Gotu Jim lag een zomer met tientallen festivaloptredens in het verschiet. Het zou de grote doorbraak van de act worden. Voor Van Eerdenburg senior begon de ellende al eerder.

“Terwijl ze me om de nek viel, vertelde ze dat haar zoon heel ziek was geworden. Daarna werd ik zelf ziek. Een week lang hoge koorts en spierpijn”
Eric van Eerdenburg
"Begin maart vlieg ik altijd naar Londen voor de International Live Music Conference. Daar komen alle festivaldirecteuren samen om een beetje te roddelen en informatie bij elkaar los te peuteren. Een paar dagen na de conferentie kreeg ik de vraag: 'Jij hebt toch met die Griekse promotor gepraat? Die heeft COVID-19. En je hebt ook met Jan Smeets (directeur Pinkpop, red.) staan praten? Die is ook positief getest.'"

Publiek tijdens Lowlands in het precoronatijdperk.
Publiek tijdens Lowlands in het precoronatijdperk. Foto: BrunoPress
Hoge koorts en spierpijn
Hijzelf heeft het virus daarna niet gekregen. "Ik denk dat ik het al eerder heb gehad. Mijn buurvrouw kwam in januari terug van skiën en wenste me een gelukkig nieuwjaar. Terwijl ze me om de nek viel, vertelde ze dat haar zoon heel ziek was geworden. Daarna werd ik zelf ziek. Een week lang hoge koorts en spierpijn."

Kort daarna kwam zoon IJsbrand dus thuis, zonder reukvermogen. "Hij werd geïsoleerd in een apart woongedeelte op de boot en kreeg een bord eten en een afwasteiltje voor zijn deur gezet."

Drie maanden zou het hele "gezeik" gaan duren, dacht Van Eerdenburg op dat moment. "Geen Pinkpop, wel Lowlands." Toen de festivals die in juli zouden plaatsvinden ook werden geannuleerd, sloeg de onrust toe.

“Het gaat niet door. Ik betaal je nog tot het einde van deze maand en dan houdt het op.”
Eric van Eerdenburg
"We hebben er bij de overheid op aangedrongen duidelijkheid te geven. Die kregen we tijdens de persconferentie op 21 april. Dat voelde als een opluchting. Geen enkele betrokken partij wilde zich tot dan toe terugtrekken, omdat je daarmee je aansprakelijkheidspositie beïnvloedt. Na het besluit van de overheid nam iedereen de schade voor zijn eigen rekening."

Het festival raakte ongeveer 1,5 miljoen euro kwijt. Maar het emotionele leed dat op dat moment zou ontstaan, bleek net zo groot. "Ik moest ontzettend veel mensen na de persconferentie bellen: 'Het gaat niet door. Ik betaal je nog tot het einde van deze maand en dan houdt het op.' Ik zie het verdriet nog steeds om me heen. Een enorme stoot in mijn maag."

A$AP Rocky tijdens Lowlands 2019.
A$AP Rocky tijdens Lowlands 2019. Foto: BrunoPress
Ontslagen en salaris inleveren
Van Eerdenburg moest nu niet alleen de moraal van zijn gezin hooghouden, maar ook binnen Lowlands-moederbedrijf Mojo bewijzen dat zijn schouders de grote last konden dragen.

Op de vraag of hij het zich kon permitteren om verdriet te tonen, antwoordt Van Eerdenburg: "Gedeelde smart verzacht, waarom zou ik daar als een soort rots in de branding boven moeten staan? Het is ook niet zo dat ik als directeur een enorme fout gemaakt heb. Dit is een overmachtssituatie. We waren in februari al uitverkocht. Alle mensen die voor Lowlands werken, hebben het de voorafgaande jaren kennelijk zo goed gedaan, dat mensen een enorme drang voelden een kaartje te kopen. Dan vind ik dat ik best verdriet mag tonen."

Na 12,5 jaar moest Van Eedenburg zijn assistente ontslaan. Ook leverde hij zelf salaris in. "Op het moment dat het goed gaat, vind ik het terecht dat ik wat meer krijg. En als het slecht gaat, moet je gewoon genoegen nemen met minder. Daar lig ik geen seconde van wakker." En toen brak een lange, stille zomer aan.

Van Eerdenburg met een deel van zijn crew tijdens Lowlands 2019
Van Eerdenburg met een deel van zijn crew tijdens Lowlands 2019 Foto: BrunoPress
"We zijn gewend om tijdens deze periode onder zware stress te staan en zestig uur per week in dienst van het festival te staan. Onze organisatie zit vol workaholics die met grote bezieling werken. Maar opeens hadden we niks te doen. Ik voelde onrust, over niks. Afkickverschijnselen." Om de stilte te doorbreken, ging Van Eerdenburg maar brood bakken en een kippenhok maken.

"Op een gegeven moment kreeg ik een soort gelatenheid over me heen. Wij zijn altijd gewend om de controle te hebben en problemen direct op te lossen. Dat het probleem nu niet in onze handen lag, was een lesje in nederigheid. We moesten ons overgeven. Dat ging gepaard met het nodige chagrijn en opgefoktheid. Maar ik zat niet schreeuwend en tierend naar de persconferenties te kijken hoor."

Vertrouwen en vooruitkijken
OMT-lid Diederik Gommers, hoogleraar virologie Marion Koopmans en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn allemaal voorzichtig positief als ze moeten voorspellen of Lowlands 2021 doorgaat.

"In hoeverre ik die mensen vertrouw? Ik vertrouw ze, punt. Dat moet wel. Ze hebben in ieder geval een beslissing genomen. Voor ons is het nu extreem belangrijk dat er vooruitgedacht wordt door de overheid. Ik moet begin volgend jaar regelen dat we bijna drieduizend man personeel hebben en dat ze kunnen overnachten op het Lowlands-terrein. Dat moet op tijd geregeld worden en gaat met enorme kosten gepaard.

“Het is nog maar de vraag of we alle nodige specialisten een garantie kunnen bieden en op tijd weer terug aan boord kunnen halen.”
Eric van Eerdenburg
Daarnaast hebben vele zzp'ers die van festivals leven het zekere voor het onzekere genomen en voor een vaste baan gekozen. Het is nog maar de vraag of we alle nodige specialisten een garantie kunnen bieden en op tijd weer terug aan boord kunnen halen."

Eric van Eerdenburg met premier Mark Rutte op het Lowlands-terrein in 2019.
Eric van Eerdenburg met premier Mark Rutte op het Lowlands-terrein in 2019. Foto: BrunoPress
Scenarios en dagdromen
Eind januari moet Van Eerdenburg van de overheid horen óf er iets mogelijk is in augustus, en wát dan. Zijn organisatie is flexibel en kan op meerdere scenario's inspelen.

"We gaan ervan uit dat we een volledig Lowlands draaien. Ons internationale programma is grotendeels rond. We hebben goede afspraken met artiesten om juridische toestanden te voorkomen. Als Amerikaanse artiesten niet kunnen of mogen komen, dan richten we ons op hun Europese collega's van wie we nu al weten dat ze beschikbaar zijn."

"Zelfs als we door mogelijke beperkingen aangewezen zijn op uitsluitend acts uit Nederland en onze directe buurlanden, denk ik dat we toch een legendarisch Lowlands kunnen neerzetten. Nederland heeft veel goed talent. In het slechtste geval organiseren we meerdere weekenden achter elkaar met minder publiek. Dan gaat het geen Lowlands heten, maar wordt het evengoed legendarisch."

Publiek tijdens Lowlands in 2015.
Publiek tijdens Lowlands in 2015. Foto: BrunoPress
Ondanks de onzekerheid durft Van Eerdenburg wel te dagdromen. Een zonovergoten Biddinghuizen in augustus, blije bezoekers, blije artiesten. Een volle Alpha-tent die zijn naam scandeert?

"Ik weet niet hoor, ik ben niet zo'n messiastype. Ik blijf liever op de achtergrond. Ik zal zeggen: 'Wat fijn dat jullie er zijn. Wat fijn dat het weer mag en dat we met, en van elkaar kunnen genieten. Have fun', en dan loop ik weer weg. Ik word niet opeens een spiritueel leider."
 

rricken

Gouden Tip
4 aug 2017
404
249
https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/210409/in-februari-meer-duidelijkheid-of-lowlands-in-2021-kan-doorgaan

De komende maand allemaal maar even een kaarsje branden voor Lowlands 2021 ;-)!
 

Indiaantje89

Droomheadliner
13 nov 2012
10.336
5.034
Gezien de huidige situatie en dat ze volgende maand al een knoop moeten doorhakken dan vrees ik dat ik het antwoord wel weet...

Wie zien jullie graag terug op Lowlands 2022? :cry:
 

mattman

Droomheadliner
Sfeerbeheer
4 dec 2013
13.936
8.576
Gezien de huidige situatie en dat ze volgende maand al een knoop moeten doorhakken dan vrees ik dat ik het antwoord wel weet…

Wie zien jullie graag terug op Lowlands 2022?
1f625.svg

Denk wel dat het goed komt hoor, Indiaantje. Durf een bakje bier te verwedden dat je in augustus gewoon weer in Biddinghuizen staat.
 

Indiaantje89

Droomheadliner
13 nov 2012
10.336
5.034
Indiaantje89 wrote:
Gezien de huidige situatie en dat ze volgende maand al een knoop moeten doorhakken dan vrees ik dat ik het antwoord wel weet…

Wie zien jullie graag terug op Lowlands 2022?
1f625.svg


Denk wel dat het goed komt hoor, Indiaantje. Durf een bakje bier te verwedden dat je in augustus gewoon weer in Biddinghuizen staat.
Onze ziekenhuizen stromen vol op dit moment, dan verwacht ik echt niet dat Lowlands volgende maand te horen krijgt dat lekker mogen gaan feesten in de zomer van onze beleidsbepalers.

Hopelijk stellen ze het 1 maand uit om die beslissing te nemen en is er meer perspectief. Maar in Januari kan het er echt toezegging gedaan worden, onmogelijk.

 

mattman

Droomheadliner
Sfeerbeheer
4 dec 2013
13.936
8.576
mattman wrote:

Indiaantje89 wrote:
Gezien de huidige situatie en dat ze volgende maand al een knoop moeten doorhakken dan vrees ik dat ik het antwoord wel weet…

Wie zien jullie graag terug op Lowlands 2022?
1f625.svg



Denk wel dat het goed komt hoor, Indiaantje. Durf een bakje bier te verwedden dat je in augustus gewoon weer in Biddinghuizen staat.

Onze ziekenhuizen stromen vol op dit moment, dan verwacht ik echt niet dat Lowlands volgende maand te horen krijgt dat lekker mogen gaan feesten in de zomer van onze beleidsbepalers.

Hopelijk stellen ze het 1 maand uit om die beslissing te nemen en is er meer perspectief. Maar in Januari kan het er echt toezegging gedaan worden, onmogelijk.

Maar de huidige situatie, of die van mid januari, heeft niks te maken met de zomer toch? Je kan veel zeggen over onze beleidsbepalers, maar ook zij zullen toch wel dat inzicht hebben?

In België zijn de cijfers trouwens weer een dikke week terug aan het dalen. Verwacht ergens wel weer een stijging rond midden januari, maar nogmaals, dat staat los van een eventuele go voor dingen die deze zomer gaan gebeuren.
 

zworp4

Gouden Tip
23 mei 2018
268
0
Onze ziekenhuizen stromen vol op dit moment, dan verwacht ik echt niet dat Lowlands volgende maand te horen krijgt dat lekker mogen gaan feesten in de zomer van onze beleidsbepalers.

Hopelijk stellen ze het 1 maand uit om die beslissing te nemen en is er meer perspectief. Maar in Januari kan het er echt toezegging gedaan worden, onmogelijk.
Ze hoeven dan ook niet per se een toezegging te krijgen dat het door mag gaan, als er maar de toezegging is dat bij niet doorgaan een gedeelte van de gemaakte kosten wordt vergoed (een garantiefonds dus).
 

wenteldave

Droomheadliner
21 apr 2019
12.541
11.016
In Nederland zijn we politiek gezien niet meer zo van het vooruit kijken. Ik vrees er voor.
Dat gebeurt toch in zo'n beetje ieder land? Het is niet dat we dat in Nederland ooit echt hebben gedaan.
 

Indiaantje89

Droomheadliner
13 nov 2012
10.336
5.034
Indiaantje89 wrote:
In Nederland zijn we politiek gezien niet meer zo van het vooruit kijken. Ik vrees er voor.

Dat gebeurt toch in zo’n beetje ieder land? Het is niet dat we dat in Nederland ooit echt hebben gedaan.
Uiteraard, zo heeft ieder land wel iets te klagen. Al hoewel we het op dit moment wel heul slecht doen wat betreft corona. Maar goed daar hebben we andere topics voor. Ik wil godverdomme gewoon festivallen
 

El Branco

Gouden Tip
18 feb 2017
419
374
Hoi allemaal alvast een hopelijk mooi en gezond Lowlands 2021
Las het artikel over lowlands over eventueel het in vliegen van europese bands. Dan heb ik nog een hel fijne tip voor de mensen die van iets steviger houden. Luister dit eens en Enjoy. De Zweedse band GAUPA een zangeres wat doet denken aan Bjork. En de muziek een vleugke Tool. Hopelijk tot in augustus?
 

@Marc

Sunset slot
13 dec 2016
2.394
1.081
Hoi allemaal alvast een hopelijk mooi en gezond Lowlands 2021
Las het artikel over lowlands over eventueel het in vliegen van europese bands. Dan heb ik nog een hel fijne tip voor de mensen die van iets steviger houden. Luister dit eens en Enjoy. De Zweedse band GAUPA een zangeres wat doet denken aan Bjork. En de muziek een vleugke Tool. Hopelijk tot in augustus?

Thanks. Leuke tip!
 

Raskolnikov

Subheadliner
18 jan 2016
4.336
1.778
Vrijdag las ik in de Volkskrant dat Lowlands in februari de line-up voor 2021 bekend wilde maken. Zitten natuurlijk behoorlijke mitsen en maren aan en er zijn toezeggingen vanuit de overheid nodig. Wel hintte van Eerdenburg er op dat er niet direct veel grote acts uit de Verenigde Staten verwacht hoeven worden.

 

PP1980

Gouden Tip
2 feb 2017
373
209
Geen grote Amerikaanse bands??

Ik acht de kans op Hollywood Vampires op 100%.

Ze spelen 18-8 in Berlijn en op 22-8 in Lingen ( net over de grens bij Enschede) volgens hun nieuwe tour.

Lowlands valt daar precies tussen!
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken