Lowlands 2023

RocknRolla

Nieuw lid
22 aug 2023
1
3
Top weekend gehad! 15 jaar geleden was mijn laatste keer, toen was ik 18. Het festival was wel enorm veranderd, vooral qua publiek! Nog steeds heerlijk festival voor de gevarieerde muziekliefhebber als ik. Na geluk te hebben gehad met een mooie spot op camping 1 kon de pret beginnen:

top 10:
1. Nothing but Thieves
2. Jeugd van Tegenwoordig
3. Charlotte de Witte
4. Wende
5. Joost
6. John Coffey
7. NNO
8. Turnstile
9. The Dreadnoughts
10. Tamino

Daarnaast had ik zin om zondagnacht nog even lekker naar de kloten te gaan in de bravo, de techno was prima, maar sfeer was echt matig imo. Misschien duurde het weekend voor sommigen net wat te lang :D.
Verder shout out naar het heerlijke eten, de wellness en punkimo zaterdagnacht.
 

gesp

Support act
11 jun 2018
1.100
323
Donderdagmiddag rond half 3 vertrokken, voorbij de ergste drukte maar mooi op tijd om genoeg van de donderdag mee te krijgen. Geen rij bij parkeren en kon direct doorlopen bij de ingang, dat was top. Camping 1 t/m 4 stonden als verwacht al vol, maar dat was toch niet het doel. Zonder al te veel zoeken een rustig plekje op camping 6 weten te vinden. Even bijgekomen, de tent opgezet en toen naar het terrein gewandeld. Iets andere opzet qua eten, drinken en wc's in vergelijking met vorig jaar. Maar wel vertrouwd. Paar IPAs bij de speciaalbierbar gehaald en rond 10 uur een koptelefoon voor de silent disco gehaald, paar uurtjes gedanst en toen rond 1 uur gaan slapen. Tracks op de silent disco viel me wel wat tegen.

Vrijdag door warmte best vroeg maar wel fit wakker geworden, douches en rijen vielen mee op camping 6. Zeker in vergelijking met vorig jaar camping 0 en DTRH. Eerste must see van de dag was Nabihah Iqbal en dat was een hele fijne binnenkomer. Sympathieke show met goede songs die bovendien sterk gespeeld werden. Beetje duister maar hou daarvan. Vervolgens direct door naar slotstuk The Haunted Youth, expres net buiten de Bravo in de schaduw gaan staan. Met ogen dicht achter de zonnebril lekker staan wegdromen. Heerlijke muziek, ga ze vast vaker zien de komende jaren. Vervolgens beetje eten en drinken in de buurt van de India en wachten op Snail Mail. Speelden in een lomp lege tent, denk maximaal 20% gevuld, wat erg afdeed aan het verder best prima optreden. Leuk bandje die ik graag zie - maar liever in een beter setting. Mede daarom iets eerder weggegaan en net als heel Lowlands naar Bicep gegaan. Achter lake Lowlands om gelopen en wat een fantastische set, en een fantastische zet om het geluid krankzinnig hard te zetten. Nauwelijks praters om me heen en dat einde met Glue en Apricots kwam echt heerlijk binnen. Na afloop heel kort stukje Cordae gezien. Weer terug naar lake Lowlands en van een afstand Nothing But Thieves gekeken. Muziek spreekt me normaal niet zo aan, weet ook niet echt waarom, maar dit was wel een degelijke rockshow. Vervolgens heel klein stukje Pusha T gezien, die me een beetje tegenviel. En weer terug naar Alpha waar Underworld een puike show gaf. Vond ze paar jaar terug op DTRH heel erg tegenvallen maar dat was dit keer zeker anders. Wel wat stiltes tussen nummers helaas. Hele nacht in de India gestaan, meer vanwege de ruimte en minder omdat het programma er zo interessant was. Uiteindelijk half 6 gaan slapen.

Zaterdag weer door warmte 10 uur wakker. Wilde graag vroeg op het terrein zijn voor Ezra Collective. Uiteindelijk blijven hangen bij de 50 jaar hiphopshow en dat was best wel vermakelijk: Sticks die Still DRE en Ready Or Not voor zijn rekening neemt. Einde van Ezra Collective ook een feest. Heb de band al vaker gezien en vind andere, verwante UK jazz artiesten interessanter, maar dit deden ze heel goed. Heel klein stukje Quique en dat smaakte zeker naar veel meer maar ja, Boygenius in de Bravo. Had een veel grotere opkomst verwacht, kon bij aanvang nog ver de tent inlopen. Het optreden pakte me niet direct, zoals het album me dat eigenlijk wel deed, en kwam er eigenlijk niet meer in. Helaas daarna wat last gekregen van de warmte cq. vermoeidheid dus een rustig plekje opgezocht en zelfs een klein dutje gedaan. Weer wakker geworden met Viagra Boys, op zich prima maar niet beter dan vorig jaar DTRH. Daarom ook op tijd weg voor een plekje in het midden van de Alpha voor Foals. Optreden kwam wat langzaam op gang voor mijn gevoel maar daarna wel ijzersterk. Kwalitatief headlinerwaardig al had ik gedacht dat ze wel 75 minuten zouden spelen toen ze dat slot van Florence gingen overnemen. Groot gemis was Florence, had me heel erg op die show verheugd. Bij M83 was het zo druk dat buiten de tent het optreden nauwelijk te volgen was. Uiteindelijk toen de massa naar Charlotte ging nog het einde goed meegekregen en dat was op zich best aardig, maar ook niet meer dan dat. Mijn vriendin was benieuwd naar Charlotte en vanaf Lake Lowlands met een drankje met enige verbazing naar de drukte en het technogeweld gekeken. Klein stukje Avalon Emerson buiten de Bravo meegekregen en rond half 2 naar de tent gegaan.

Zondag weer vroeg wakker maar meer opstartproblemen. Pas rond 2 uur op het terrein bij Lancey Foux die met afstand het slechtste optreden dit weekend gaf. Stukje Franc Moody was een lekkere inkomer. Toen wachten op PVA en dat was het wachten waard - waanzinnig optreden dat ik nu nog steeds niet echt weet te plaatsen. Op een goede manier dan. Stukje Ologte Oho en dat was een leuk feestje. Fever Ray helaas overgeslagen voor wat eten en drinken en de Jeugd. Superdruk en wel vermakelijk, maar ook de zoveelste keer en het leuke raakt er wel van af. Vriendin wilde graag Billie zien en dat dus gedaan. Zou hier niet snel nog eens heen.

1. Bicep
2. Foals
3. Nabihah Iqbal
4. PVA
5. The Haunted Youth

Al met al een heel leuk maar niet memorabel weekend gehad. Uiteindelijk wel wat op mijn honger blijven zitten. Veel shows die ik al eerder heb gezien, medd daardoor weinig echte verrassingen of parels in de line-up. Overall wel goede kwaliteit van optredens en geluid. De drukte 's nachts en met name de zaterdag trek ik slecht. Echt heerlijk en gevarieerd gegeten. Nieuwe Xray is top. WCs voor vrouwen op het terrein wederom drama.
 

DanielNedelko

Randprogramma
4 jul 2022
105
202
Knap stuk dat mooi verwoordt waarom ik elk jaar Lowlands lager op mijn bucketlist zet.

Ik ben het eens met alles, maar wat moeten ze dan? Bands voor anderhalve paardenkop blijven boeken? Ik denk niet dat er ineens andere mensen kaartjes gaan kopen als ze The Smile laten afsluiten. Het wordt alleen drukker op de plekken waar The Smile niet staat te spelen.
 

Davidd

Gouden Tip
7 jul 2021
468
814
Knap stuk dat mooi verwoordt waarom ik elk jaar Lowlands lager op mijn bucketlist zet.

Toch zou ik iedereen aanraden om wel een keer naar Lowlands te gaan. Ik vind het persoonlijk het leukste festival waar ik geweest ben (PP, DTRH, Sziget), terwijl ik zelf niet iemand ben die voor de feestjes kom. Maar juist overdag bandjes bekijken, tussendoor een wetenschapsquiz, cabaret of theater, lekker eten en savonds rondlopen of nog even een film bekijken of ergens dansen.
 

mattman

Droomheadliner
Sfeerbeheer
4 dec 2013
13.958
8.598
Ik ben het eens met alles, maar wat moeten ze dan? Bands voor anderhalve paardenkop blijven boeken? Ik denk niet dat er ineens andere mensen kaartjes gaan kopen als ze The Smile laten afsluiten. Het wordt alleen drukker op de plekken waar The Smile niet staat te spelen.
Als ze volgend jaar een The Smile neerzetten, dan sta ik mee in de wachtrij voor een kaartje.

Ik bedoel, je kan deze neerwaartse spiraal ook echt wel omkeren hoor. En nee, dat gaat niet in 1 jaar gebeuren.
 

Timmetje

Droomheadliner
4 mrt 2015
12.476
6.147
The Smile zou een aardige mismatch zijn. Dan staat het bij dat podium toch halfleeg?
 

GreNate

Nieuw lid
22 aug 2023
4
13
Mijn verslagje:
Donderdag pas rond 19.00 aangekomen en een rustig plekje gepakt op camping 6 (daar was sowieso nog zat ruimte voor groepen de hele donderdagavond). Was eigenlijk best relaxed, geen rijen bij de entree, gezellige buren en relatief rustig.
Rustig tentje opgezet, biertje gedronken en klein rondje gelopen op het terrein, was te laat voor de koptelefoon en nog voor middernacht lekker m'n tent ingedoken.
Vrijdag 1e act was Muna, ik had niet eerder van ze gehoord maar ze hadden me positief verrast, lekker veel energie en spontaniteit, verrassend leuke aftrap. Daarna heel klein stukje gezien van Merol (afgeladen Heineken, gaan we haar volgend jaar zien in de Bravo of misschien zelfs openen op Alpha?). Show trok mij niet zo en ging vrij snel weg richting de Alpha voor First Aid kit. Rustig in het gras gelegen de hele set, beetje slaapverwekkend en niet heel bijzonder, kwam pas echt goed op gang bij het laatste nummer, maar voor het moment prima. Nog even stukje gezien van Snail Mail in een praktisch lege India maar ik vond de vocals niet prettig klinken en ben snel vertrokken. Savonds Girl in Red (best wat mensen vertrokken halverwege maar het laatste half uur van de show was echt super, moest echt even op gang komen). Daarna nog Underworld die me echt positief verraste, heel tof!
Zaterdag afgetrapt met de Hiphop tribute, vond ik erg tegenvallen. Was erg enthousiast dat Sticks er was maar had hem liever minimaal 1 klassiekertje van Opgezwolle zien doen ipv covers van Extince en Dr Dre. Verbaasde me ook dat er verschillende r&b nummers werden gezongen die naar mijn idee weinig met Hip Hop te maken hebben terwijl ze met een uurtje toch al erg weinig tijd hadden.. daarna nog klein stukje NOC gezien, erg aandoenlijk en leuke toevoeging. Verder M83 echt super toffe show en Charlotte ook een prima set (geen overdreven Tomorrowland toestanden gelukkig, gewoon lekker rammen). Daarna lekker de nacht in afwisselend tussen de Bravo & India. Job Jobse helaas weinig van gezien omdat het veelste vol stond in de Bravo, David Funk gelukkig ook prima en daar meer ruimte. Rond zonsopkomst mn tent in.
Zondagochtend flink verrot wakker geworden en gestart met Tamino, bijna van begin tot einde met kippenvel gestaan, wat een stem heeft die gast en de begeleiding van de bass en cello waren echt heel fijn. Verder vond ik DJVT als altijd toch wel weer heel tof, haalde energie in me naar boven die ik niet meer dacht te hebben. Tot slot Billie viel me de eerste paar nummers erg tegen (iets mis met het geluid of haar microfoon oid? Hoorde steeds een dubbele vocal) maar na een paar nummers werd dit beter en was het toch wel echt een top show! Puur qua show echt super, prima afsluiting, daarna redelijk op tijd vertrokken om zondagnacht weer in mn eigen bed te kunnen liggen. Begrijp trouwens niet wat mensen zo leuk vinden aan die bende elk jaar met al die planten (& volledige bomen) uit de grond trekken en slopen onder het mom van traditie. Wat mij betreft moeten men hier gewoon tegen optreden.. maar misschien ben ik ook wel gewoon een zeikerd.
Al met al vond ik het weer een zeer leuke editie, lekker weer, veel varieteit, en ondanks de toegenomen verkochte tickets viel de drukte op het terrein me alles mee. Volgend jaar zeker weer!
 

wenteldave

Droomheadliner
21 apr 2019
12.564
11.093
Toch zou ik iedereen aanraden om wel een keer naar Lowlands te gaan. Ik vind het persoonlijk het leukste festival waar ik geweest ben (PP, DTRH, Sziget), terwijl ik zelf niet iemand ben die voor de feestjes kom. Maar juist overdag bandjes bekijken, tussendoor een wetenschapsquiz, cabaret of theater, lekker eten en savonds rondlopen of nog even een film bekijken of ergens dansen.
Als dat op jouw kosten kan, ben ik de man die je zoekt! Zou je 't ook aanraden als je een bloedhekel hebt aan eigenlijk alles wat je opnoemt, buiten het bandjes kijken? Daarvoor ga ik niet naar een festival.

Of ik ben een jonge zeikerd. Dat kan natuurlijk ook :)
The Smile zou een aardige mismatch zijn. Dan staat het bij dat podium toch halfleeg?
Denk ik ook. Heb zo'n gevoel dat dat bij Heilung ook zo was, maar geen idee hoe vol die Heineken stond (blijkbaar krijgt Merol 'm wel vol...). Beide toffe boekingen (uiteraard in een ander straatje), maar kan me niet voorstellen dat het veel volk trekt, nee.
 

markvdrheijden

Randprogramma
7 jun 2022
148
289
Dit had ik dus precies hetzelfde. Ik vond de sfeer dit jaar het allerslechtste van alle jaren die ik ben geweest. Weinig spontane en leuke gesprekken gehad met mensen. Jammer want dit is wat voor mij Lowlands zo leuk maakt. Het eerste jaar dat ik ook echt twijfel of ik volgend jaar wel weer wil gaan. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke festivals in Nederland.
En mijn vriendin en ik zeggen net tegen elkaar dat we de sfeer zo ontzettend fijn vonden. Alleen maar aardige mensen.
 

eva84

Dagopener
30 jan 2019
536
600
Knap stuk dat mooi verwoordt waarom ik elk jaar Lowlands lager op mijn bucketlist zet.

Mooie geschreven stukje en herkenbaar. Al is het stuk mbt minder nieuwe vrienden maken voor mij persoonlijk niet waar.

2 edities geleden leuk buren contact en een heel festival samen opgetrokken. Dit jaar idem. Leuk buren contact en zaterdag samen opgetrokken. Wil niet zeggen dat je ze daarna ooit nog spreekt maar voor dat weekend is het zeker waardevol en gezellig.
 
  • Leuk
Waarderingen: daily, Cootje en Davidd

freezeroz

Campingartiest
14 feb 2023
54
87
Dat was de grap… Ik bedoelde dat ik me afvraag of ze met een andere programmering ook een ander publiek zullen trekken. De hype gaat niet zo snel weer liggen.
Het is Mojo/Lowlands ooit ook gelukt om de metalheads, punkers, ska'ers en new-wavers te vervreemden van het festival.
Erg jammer, want ik mis de diversiteit die die gasten meenamen nog steeds.
Sinds die tijd zie ik elk jaar meer meisjes met glitters rond de ogen en jongens met ola-ijs pakjes om maar een voorbeeld te noemen.
Ik kan me nog gesprekken herinneren uit die tijd met gasten die opgemaakt waren zoals de zanger van Dimmu Borgir of punkers met een hanenkam van 50cm.

Lowlands breng deze gasten terug! Ze horen bij dit mooie festival!
 

freezeroz

Campingartiest
14 feb 2023
54
87
Knap stuk dat mooi verwoordt waarom ik elk jaar Lowlands lager op mijn bucketlist zet.

Knap geschreven en zeker herkenbaar.
Maarrrr toch een grote maar....
Het hele plaatje overziend, is Lowlands nog steeds het beste en meest complete festival van Nederland en omgeving imo.
Zeker, het paradijs wordt langzaamaan steeds iets minder mooi, maar is nog steeds een paradijs om in rond te lopen.
 

eva84

Dagopener
30 jan 2019
536
600
Ik had trouwens van HAK een zak tortilla groente schotel mee. Even opwarmen in een pannetje en een wrap mee vullen. Van die Kips voor gegaarde chilli kip stukjes erbij. Was echt ontzettend lekker en goed camping voer!
 
  • Leuk
Waarderingen: Molis040 en MarkD

hendrik1

Gouden Tip
17 nov 2018
274
221
Knap stuk dat mooi verwoordt waarom ik elk jaar Lowlands lager op mijn bucketlist zet.

Dit had ik dus precies hetzelfde. Ik vond de sfeer dit jaar het allerslechtste van alle jaren die ik ben geweest. Weinig spontane en leuke gesprekken gehad met mensen. Jammer want dit is wat voor mij Lowlands zo leuk maakt. Het eerste jaar dat ik ook echt twijfel of ik volgend jaar wel weer wil gaan. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke festivals in Nederland.
Ook vond ik de sfeer slechter dan ooit. Vroeger was Lowlands altijd iets "speciaals" en dat heb ik dit jaar bijna niet gezien. Ook als je ergens wat drinken ging halen werd er continu voorgekropen door een iets te goed verzorgde snotneus uit de zuid. Ook als je ergens ging eten, als er een gesprek gaande was ging het vooral over hun zelf en dat ze voor de sfeer(rr) komen. Of ze vragen, waar ben jij geweest en dat ze zelfs niks kennen en alleen naar Charlotte de Witte en de Jeugd zijn geweest. En dit soort gesprekken gingen al heel snel over hunzelf alsof ze de middelpunt van het universum zijn ofzo. Veel irritaties aan gehad.
Herkenbaar allemaal. Toch kan mojo dit wel oplossen door volgend jaar bepaalde boekingen niet/wel te doen.
 

snackneus

Nieuw lid
22 aug 2023
1
6
Vandaag en gisteren hier zitten lurken om iedereens lijstjes te bekijken. Leuk om te lezen hoe verschillend iedereens ervaring was. Vandaar besloten ook een account te maken en mijn lijstje voor dit jaar te delen!

1. Viagra Boys
2. King Gizzard
3. Mandy, Indiana
4. Underworld
5. Heilung
6. PVA
7. John Coffey
8. Dry Cleaning
9. Echt!
10. Ploegendienst

Daarbij moet ik wel zeggen dat de top 8 wat mij betreft allemaal heel goed waren met de top 4 als uitblinkers :)

Nog een paar dingetjes die me bijgebleven zijn na thuiskomst:
- Het blijft heel tof hoe divers de line-up is. Ik ben amper bij de Alpha geweest, maar heb toch weinig momenten op de dag gehad waarop er niets was wat ik graag wilde zien. Dat maakt het ook zo leuk om te horen hoe anders iedereens route en ervaring is geweest.
- Alleen maar hulde voor de X-Ray. Wat stonden daar vette acts dit jaar; Alles varieerde voor mij van leuk tot extreem goed. Een aantal hele mooie ontdekkingen daar gedaan. Daarom ben ik blij dat-ie dit jaar wat groter was dan voorgaande jaren.
- Het viel me op dat de tenten aardig leeg waren voor de 'gitaarmuziek', terwijl ze bij de dansbaardere acts compleet uit hun voegen barstten. Ik snap het wel hoor, het is niet voor iedereen, maar toch jammer om zo'n lege tent te zien bij Dry Cleaning en Turnstile terwijl de Hacienda vol mensen staat.
- Me stiekem toch gestoord aan de mensen die alleen kwamen voor de sfeeerrrr. Kreeg een beetje het idee dat dezelfde mensen me wat minachtend aanspraken of aankeken. Minder last gehad van duw- en trekwerk dan vorig jaar en wel wat leuke praatjes gemaakt!
- Randprogramma was weer erg grappig. Misschien volgend jaar toch wat tijd uittrekken om levend tetris ofzo te spelen.
 

Sjakie de Wit

Geliefde act
17 feb 2014
1.533
1.998
Is me toch wel een moment bijgebleven, waarop ik tijdens Boygenius naar de Vuze cocktailbar liep. Barman was een kerel met naar links gekamd blond haar, die stond even te sjansen met de twee dames voor mij in de rij en maakte even snel de deal dat hij bij Job Jobse klaar was met werken en hij wel met hun mee kon gaan, waarna hij een gesprek begon met zijn vrouwelijke collega over hoe slaapverwekkend 'die act in de bravo was' en hij zich afvroeg waarom er op dat moment niks feestelijks stond. Hoewel ik eigenlijk, om te kloten, wilde zeggen dat hij me de verkeerde cocktail had gegeven, was ik eigenlijk overrompeld door de stomheid die ik in een paar minuten tijd had zien plaatsvinden. Ik ben maar stilletjes terug naar mn plek in de bravo gewandeld.
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken