Corona Virus en concerten/festivals

Timmetje

Headliner
4 mrt 2015
7.468
1.628
In België zijn vooralsnog alleen volledig geplaceerde concerten toegestaan toch?

In de evenementensector mogen vanaf 28 januari zowel binnen- als buitenevenementen georganiseerd worden, als het publiek tenminste blijft zitten. Bij theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden is dus publiek welkom, maar dansfeesten blijven nog verboden.

Wie naar zo’n toegelaten evenement gaat, zal een mondmasker moeten dragen en het Covid Safe Ticket (CST) is verplicht vanaf 50 deelnemers binnen en 100 deelnemers buiten.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 200 personen. Zalen die een grotere capaciteit hebben, mogen tot een bezettingsgraad van 70 procent gaan en zelfs 100 procent als ze hun CO₂-meters onder de 900 ppm kunnen houden. Ventileren is dus de boodschap.
 

DennisvdBr

Droomheadliner
Sfeerbeheer
19 nov 2012
15.882
1.504
https://nos.nl/l/2414256

WHO: einde pandemie in Europa mogelijk in zicht


"Het is mogelijk dat de regio zich in de richting van een pandemisch eindspel beweegt." Dat zegt de Belg Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over de coronapandemie in Europa.

Door de omikronvariant is de coronapandemie in een andere fase terechtgekomen. Kluge, die directeur Europa van de WHO is, zegt in een interview met het Franse persbureau AFP dat "wanneer omikron eenmaal verdwijnt er voor heel wat weken en maanden een periode van wijdverbreide immuniteit zal zijn".

Die immuniteit is volgens Kluge te danken aan de vaccinaties en de vele besmettingen. Ook zal er een lagere gevoeligheid van het virus door seizoensinvloeden zijn. Kluge verwacht dat tegen maart ongeveer 60 procent van de Europeanen een besmetting met de omikronvariant heeft doorgemaakt.

Beheersbaar als griep
"We verwachten een periode van rust voordat covid-19 tegen het einde van het jaar terugkomt." Hij zegt dat hij ervan uitgaat dat dat niet meer in de vorm van een pandemie zal zijn, maar dat corona dan endemisch en beheersbaar is, zoals de griep.

Hij baseert zijn verwachtingen op het verloop van de relatief milde omikronvariant waarvan is bewezen dat over het algemeen mensen er minder ziek van worden dan van de deltavariant. Wel houdt hij enige slagen om de arm. "Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn."
 
  • Leuk
Waarderingen: PJ en Bassie78

DennisvdBr

Droomheadliner
Sfeerbeheer
19 nov 2012
15.882
1.504
parool.nl/nederland/kabinet-wil-land-van-slot-horeca-en-cultuur-mogelijk-open-tot-22-00-uur-groen-licht-aan-evenementen~bc2197a6/

Kabinet wil land van slot: horeca en cultuur mogelijk open tot 22.00 uur, groen licht aan evenementen​


Het kabinet wil het land verder van het slot halen. Het plan is om de horeca en cultuursector te heropenen, zij moeten dan wel om 22.00 uur ‘s avonds de deuren sluiten. Ook bij binnen én buitenevenementen is weer publiek welkom, al komt er wel een maximum aan het aantal bezoekers.

Restaurants, theaters en evenementen mogen weer. Na felle kritiek uit het hele land en gunstige RIVM-prognoses durft het kabinet de versoepelstap aan, melden bronnen na Catshuisoverleg.

Nu de omikronvariant veel milder uitpakt dan gevreesd, kan het land verder van het slot. De heropening is onder voorwaarden van maximum aantallen bezoekers, verplichte sluitingstijden en de coronapas, stellen bronnen, maar het is een belangrijke stap op weg naar het oude normaal.

De deskundigen van het OMT adviseerden dit weekeinde dat alles in de samenleving - ook de horeca en de cultuursector- open zou kunnen tot 20.00 uur ‘s avonds. Wel is daarbij een flinke winstwaarschuwing van kracht: dat gaat dan gepaard met ‘veel en zware voorwaarden’.

Bij binnenevenementen is een coronatoegangspas nodig, iedereen moet een vaste plaats innemen en het aantal bezoekers is maximaal 1250. Bij buitenevenementen, denk ook aan doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en beurzen, gaat het om één derde van de capaciteit én toegang met de coronapas.


Burgemeesters​

De eindtijd van 22.00 uur is nog wel een punt dat het kabinet wil voorleggen aan het burgemeestersberaad. Er is ook nog nagedacht over een variabele sluitingstijden. Dan zou worden afgesproken dat er na 20.00 uur niemand meer naar binnen kan bij bioscoop of restaurant, maar dat de eindtijd op 22.00 uur zou komen te staan. Dat zou echter, denkt het kabinet, praktisch moeilijker worden. Handhaven zou dan lastiger zijn. Daarom is nu, met potlood, de eindtijd van 22.00 uur aangehouden.

Modellen waren te pessimistisch​

Dat alles is mogelijk na nieuwe berekeningen van het RIVM. Na herijking van de modellen ontstaat veel meer versoepelruimte, schetste een bron rond het OMT vrijdag al. ,,Er heerst geen juichstemming, maar er zijn lichtpuntjes aan het einde van de tunnel voor deze variant.”

Tot vorige week rekende het OMT nog met oude aannames over ligduur en risico op IC-opname, gebaseerd op de deltavariant. Nu nieuwe gegevens over lagere risico’s en kortere verblijfduur in het ziekenhuis verwerkt zijn, ogen de omikron-prognoses een stuk optimistischer. ,,Eerder werd al erkend dat de scenario’s pessimistisch waren, dus dan is het niet onlogisch dat ze nu gunstiger zijn.”

Quarantaine​

De nachthoreca heropenen, zoals discotheken, lijkt nog wel een brug te ver. Het thuiswerkadvies blijft voorlopig ook van kracht. Aan de quarantaineregels voor scholen gaat waarschijnlijk wel gesleuteld worden. Nu nog moeten complete klassen in quarantaine bij drie of meer infecties binnen een week. Dat aantal wordt wellicht opgeschroefd, zodat kinderen niet meer zo snel naar huis worden gestuurd.
 
  • Confetti
Waarderingen: Joslittel

Timmetje

Headliner
4 mrt 2015
7.468
1.628
Die eindtijd van 22.00u is vrij onzinnig imo. En jammer dat zitplaatsen verplicht zijn en van die maximale bezetting.

Wel blij dat we eindelijk weer naar de bios en theater kunnen.

Hopelijk mogen de musea ook weer open. Van de zotte dat die nog gesloten zijn.
 

wenteldave

Headliner
21 apr 2019
6.919
2.180
Ik vind het eigenlijk best wel keurig. Meer dan ik had verwacht. Van 20.00 naar 22.00 is netjes en dat maximale aantal van 1250 ook wel, zat eerder te denken aan 300 namelijk.
 

Joslittel

Headliner
17 feb 2016
5.322
2.264
Is een concert een binnen evenement? Die definities soms.. Aangezien het de reguliere activiteit is van een concertzaal kan je het daarom geen evenement noemen. Dus geldt die beperkende regel dan wel op concerten?

Ben positief verrast over de 22 uur sluiting. Dan kan een avondje kroegen weer een beetje en ook een concert is gewoon haalbaar qua tijd.
 

wenteldave

Headliner
21 apr 2019
6.919
2.180
Is een concert een binnen evenement? Die definities soms.. Aangezien het de reguliere activiteit is van een concertzaal kan je het daarom geen evenement noemen. Dus geldt die beperkende regel dan wel op concerten?

Ben positief verrast over de 22 uur sluiting. Dan kan een avondje kroegen weer een beetje en ook een concert is gewoon haalbaar qua tijd.
Lijkt me wel dat je het juist een evenement kan noemen. Gewoon officiële binnenactiviteiten zoals culturele evenementen.
 

Timmetje

Headliner
4 mrt 2015
7.468
1.628
Maar dan helaas wel met alleen zitplaatsen.

En zo keurig is van 20.00u naar 22.00u imo niet. 20.00u was voor veel bioscopen maar met name theaters en concertzalen sowieso onzin geweest. Dat staat gelijk aan gesloten zijn. Een eindtijd van 22.00u is voor bioscopen, theaters en concertzalen nog steeds vrij beperkend. Voetbal kan dan ook nog steeds niet altijd met publiek.

Een eindtijd van 23.00u was logischer geweest.
 

RickHuissen

Support act
24 apr 2018
1.109
600
Als vervolgstap op de versoepelingen van anderhalve week geleden vind ik ook deze best weer netjes hoor. In principe gaat ALLES weer open, maar nog even met een beperking in capaciteit en/of tijdslot. Maar alle branches kunnen weer opstarten en er is perspectief. En natuurlijk hoop ik mee dat het binnenkort nog meer gaat worden!
 

Indiaantje89

Headliner
13 nov 2012
7.753
1.298
We moeten als cultuur sector zijnde echt nog niet gaan juichen met dit. Met deze beperkingen zal er voor februari weer veel bands annuleren, en tours voor internationale acts onzekerder worden.
 
Laatst bewerkt:

Timmetje

Headliner
4 mrt 2015
7.468
1.628
Ik snap die 22.00u voor bioscopen, concertzalen en theaters niet zo goed. Als de aanvangstijd 20.00u tot max 20.30u is en na die tijd wordt niemand meer binnengelaten, dan maakt het toch niet uit of publiek er tot 22u of 23u zit? Ze zijn toch al binnen en er komt dan na aanvangstijd toch niemand meer bij.
 

RickHuissen

Support act
24 apr 2018
1.109
600
We moeten als cultuur sector zijnde echt nog niet gaan juichen met dit. Met deze beperkingen zal er voor februari weer veel bands annuleren, en tours voor internationale acts onzekerder worden.
Specifiek voor de cultuur sector klopt dit inderdaad als een bus.

Betreffende de volledige samenleving is deze stap wel nice...
 

Timmetje

Headliner
4 mrt 2015
7.468
1.628
AD lijkt er op te zinspelen dat het inderdaad ook met 1,5 meter moet.

De theaters voelen zich blij gemaakt met een dode mus, nu vanavond waarschijnlijk bekend wordt gemaakt dat ze alleen open mogen met anderhalve meter afstand tussen de bezoekers. ,,Dit is in feite een verlenging van de lockdown.”

Zou vrij belachelijk zijn imo. Met coronatoegangsbewijs naar binnen, en een maximale groepsgrootte van 1250 bezoekers, en verplicht 1,5 meter afstand en maximaal tot 22.00u. Dat is echt net niks.
 

neus

Randprogramma
16 mrt 2019
177
45
Opzich een hele mooie stap en ik snap dat ze niet alles tegelijk doen.
Enige wat ik jammer vind, is dat dit in principe voor de komende 6 weken is. Dat lijkt me wat lang. Er komt natuurlijk nog een weegmoment, maar die werden eerder zelden gebruikt om verder te versoepelen, eerder om te verzwaren.

Had liever weer over 3 weken gekeken, dan zou je een stuk beter moeten kunnen inschatten wat de impact gaat zijn. En dan zou je eventueel voor Maart verder kunnen versoepelen.
 

Indiaantje89

Headliner
13 nov 2012
7.753
1.298
Opzich een hele mooie stap en ik snap dat ze niet alles tegelijk doen.
Enige wat ik jammer vind, is dat dit in principe voor de komende 6 weken is. Dat lijkt me wat lang. Er komt natuurlijk nog een weegmoment, maar die werden eerder zelden gebruikt om verder te versoepelen, eerder om te verzwaren.

Had liever weer over 3 weken gekeken, dan zou je een stuk beter moeten kunnen inschatten wat de impact gaat zijn. En dan zou je eventueel voor Maart verder kunnen versoepelen.
De stap is helemaal niet mooi. Niet alles tegelijk doen staat niet gelijk aan de meest idiote niet functionerende regels toe te voegen (zoals de sluitingstijden). Het is voor een pop podium om deze manier gewoon totaal niet rendabel om je toko open te gooien. Je hebt 1/3e capaciteit, zitpubliek wat een mindere drank omzet betekend, en dan moet je de band ook nog betalen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Oasiss en Timmetje

Gebruikers die dit onderwerp bekijken