Oorbescherming

DennisvdBr

Droomheadliner
Sfeerbeheer
19 nov 2012
13.600
271
Bedankt iedereen voor de reacties.
(...)
Maar ik hoop ook dat ‘geluidsrust’ m’n oren goed zal doen.

Heeft iemand dit al meegemaakt?

Ik reageer ook nog even, toch nog...

Je verhaal komt me heel erg bekend voor.
Alleen werd mijn 'gehoorschade' al duidelijk tijdens het concert ipv na het concert.
Tijdens het concert een grote 'PLOP' gehoord met alle gevolgen erna.
Het gevoel dat je oor vol zit herken ik heel goed.
De piep heb ik heel lang gehad, zeker een week lang, met daarbij dat ik hoge tonen niet meer kon onderscheiden de eerste dagen.
Nee, sinds die dag nooit meer zonder oorbescherming, nu al zeker 10 jaar.
Zelfs het kleinste concertje in het kleinste zaaltje, want ik merk dat het een gevoelige situatie is geworden die in een wip tot erger kan verslechteren.

Tip, geef goede "geluidrust' idd en vergeet nooit meer je oorbescherming.
Neem van mij aan, liever die dingen even in je oor dan nooit meer goed gehoor!!
Het is even zoeken welke soort doppen je het beste zitten en het fijnst voelen, ik heb wel gemerkt dat de zachtste demping mij niets helpen.

Kijk ook hier eens http://www.oorcheck.nl/
Probeer als je 'piep' weggezakt is deze test eens
http://hoortest.oorcheck.nl/

succes...
 

Rock Torhout

Support act
12 mrt 2015
1.171
0
Heb zelf al meer dan 10 jaar last van oorsuizen en het gehoor van een 50+er (terwijl ik 25 ben). In het begin dat je vaststelt blijvende oorbeschadiging te hebben, is het best wel zuur. Ik heb vele nachten wakker gelegen en mij er zo hard op gefocust dat ik dat had, dat de suizingen nog veel luider werden. In de loop der jaren ben ik er mee leren leven dat ik blijvende suizingen heb. Zelfs nu, terwijl ik dit typ vanop mijn bureau, hoor ik vaag een pieptoon. Langs de andere kant: als ik 's avonds ga slapen, merk ik zelden nog de suizingen, omdat ik er gewoon niet meer bij stil sta.

Ik kan het iedereen maar meegeven: je oren goed beschermen (heb zelf op maat gemaakte dopjes - al moet ik toegeven dat na 4 dagen festival, die behoorlijk pijnlijk beginnen aan te voelen), letten op het volume van je iPod, autoradio, whatever, ... Oorbeschadiging is overigens iets dat erger kan worden, denk dus niet dat je geen bescherming meer nodig hebt als je al suizingen hebt, want er zijn wel degelijk gradaties.
 

RedHotter

Campingartiest
19 nov 2014
66
0
Wil alleen nog even aan toevoegen dat na heel hard geluid de eerste uren erna het belangrijkst zijn voor het herstel. Die uren erna in (bijna) absolute stilte doorbrengen kan schade bijna helemaal herstellen.
Maar voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen.
 

mattman

Headliner
Sfeerbeheer
4 dec 2013
6.018
439
Hmm, ik hoopte dat ik nooit meer iets in dit topic zou moeten posten, maar hier zijn we weer.

Na het concert van AC/DC, vorig jaar in mei, is m'n pieptoon beetje bij beetje afgenomen en uiteindelijk na enkele weken zelfs volledig verdwenen. Heerlijk. Daarna een fantastische zomer gehad. Ik ben sindsdien naar Rock Werchter en enkele concerten gegaan, maar uiteraard steeds met oordopjes. Het laatste concert in die reeks was The Cure, waarna ik daags nadien m'n vader was geholpen heb met verbouwingen. Tijdens die werken heb ik enkele keren zeer luide geluiden moeten doorstaan (van oa. cirkelzaag) en natuurlijk had ik toen géén oordopjes in (zeker omdat de werken aanvankelijk normaal niet zo heftig zouden zijn).

Ik weet niet of dat een letterlijke oorzaak is, maar ongeveer een week nadien merkte ik dat ik weer een pieptoon hoorde... een heel lichte pieptoon maar wel vrij aanwezig als het muisstil is. Daarnaast ook weer een lichte gevoeligheid. Die lichte piep/suizingen hoor ik nu, bijna 2 maanden later, nog steeds. In de tussentijd heb ik erover gesproken met 3 dokters en heb ik een oortest gedaan. Uit die test bleek dat ik géén oorschade heb (integendeel: ik hoor zelfs beter dan de meeste mensen). Daarnaast heb ik ook m'n oren laten uitspuiten aangezien de dokter dacht dat ik een teveel aan oorspeer had. Maar dat hielp niets. Elke dokter zei dat het normaal gezien over zou moeten gaan en dat ik me geen zorgen moet maken, zelfs als ik een lichte tinnitus heb. Zo'n 30% van de mensen heeft daar namelijk last van.

Op zich kan ik zelfs leven met het feit dat die piep blijft bestaan. Alles went. Waar ik wél een ongelofelijke schrik van heb is het idee dat deze piep zou verergeren. Of nog erger: de schrik om geen concerten te kunnen bezoeken of geen muziek te luisteren. Muziek luisteren is bij mij een beetje zoals ademen. Ik kan me geen wandeling of treinrit voorstellen zonder m'n koptelefoon. Ik kan me ook geen zomer voorstellen zonder festivals. Da's echt iets waar ik constant mee bezig ben. Het feit dat ik daags op dit forum post zegt genoeg. Daarom vraag ik me af: kan het kwaad om toch mijn muziekpassie te behouden zolang ik op het volume van m'n ipod let en zolang ik constant m'n oordoppen draag tijdens concerten, zelfs wanneer ik een (héél lichte) lichte vorm van tinnitus zou hebben?

Ik vraag het graag even hier, aangezien er hier veel gelijkgestemden zijn, met een soortgelijke passie, in tegenstelling tot een dokter die het toch vooral van theorie moet hebben.

Sorry voor de lange lap tekst btw. ;-)
 

Yannick

Headliner
23 apr 2015
5.053
488
Of nog erger: de schrik om geen concerten te kunnen bezoeken of geen muziek te luisteren. Muziek luisteren is bij mij een beetje zoals ademen. Ik kan me geen wandeling of treinrit voorstellen zonder m’n koptelefoon. Ik kan me ook geen zomer voorstellen zonder festivals. Da’s echt iets waar ik constant mee bezig ben. Het feit dat ik daags op dit forum post zegt genoeg. Daarom vraag ik me af: kan het kwaad om toch mijn muziekpassie te behouden zolang ik op het volume van m’n ipod let en zolang ik constant m’n oordoppen draag tijdens concerten, zelfs wanneer ik een (héél lichte) lichte vorm van tinnitus zou hebben?

Dit blokje tekst is voor mij ook erg van toepassing. Zelf let ik er wel altijd op dat ik het volume van m'n koptelefoon nooit luider zet dan echt nodig is, moest 't nu zijn om over het geroezemoes heen te stemmen dan kan ie een tikkeltje hoger maar ik zet 'm nooit luider dan pakweg 7/8 uit 14 standen. Een koptelefoon dragen is ook een soort oorbeschermer op zich want het weert heel veel geluid van buitenaf terwijl jij / je oren op 1 ding kunnen fixeren.
Tijdens festivals/optredens wordt er wel naar gekeken hoe luid de muziek juist staat, volgens mij gaan ze niet luider dan 100 db dacht ik en blijf ook nooit urenlang vooraan staan zodat er ook rustpauzes zijn (letterlijk dan ook voor je oren). Ik draag zelf nooit oordoppen want ik kan ze gewoon niet verdragen maar denk dat 't voor veel mensen wel een goede oplossing is voor bepaalde bassen of juist hele hoge tonen te verdragen. Over de jaren heen is het over dat soort events wel gebeterd qua geluid denk ik en wordt er ook strenger op nagekeken hoe luid iets staat (vooral dan in een tent waarbij de galm muziek nog luider kan klinken..) hm


 

DennisvdBr

Droomheadliner
Sfeerbeheer
19 nov 2012
13.600
271
(..)Daarom vraag ik me af: kan het kwaad om toch mijn muziekpassie te behouden zolang ik op het volume van m’n ipod let en zolang ik constant m’n oordoppen draag tijdens concerten, zelfs wanneer ik een (héél lichte) lichte vorm van tinnitus zou hebben?

Ik vraag het graag even hier, aangezien er hier veel gelijkgestemden zijn, met een soortgelijke passie, in tegenstelling tot een dokter die het toch vooral van theorie moet hebben.

verhaal klinkt bekend!
Kan ook niet veel 'bouw' geluiden meer verdragen. Moet ook met verbouwen ook aan gehoorbescherming denken, anders gaat het bij mij snel weer goed mis. (zie ook mijn reactie hierboven van 20 mei...) Ik kan zelfs geen boormachine gebruiken zonder erna een week met een piep in mijn oor te lopen als ik geen bescherming in mijn oren doe.
Ik ga ook nog gewoon naar concerten ( vergeet mijn dopjes nooit meer). Als ik muziek speel met koptelefoons op staat het soms wel tegen de harde kant aan, dat gaat nog.

Kan je eigenlijk uit eigen ervaring maar 1 tip geven, vermijdt direct contact met 'hard' geluid dus gehoorbescherming is voor concerten een must!
Als je eenmaal een 'klap' gehad hebt hersteld de beschadiging niet, een piep is een teken dat er een blijvende beschadiging is. De piep verdwijnt veelal wel met 'geluidrust', maar het blijft een gevoelig geval. Als je niet voorzichtig genoeg bent kan het alleen maar verslechteren, dat wil je toch echt niet??
 

Wessel

Subheadliner
21 mrt 2013
4.748
0
Ik ga ook nog gewoon naar concerten ( vergeet mijn dopjes nooit meer). Als ik muziek speel met koptelefoons op staat het soms wel tegen de harde kant aan, dat gaat nog.

Volume via koptelefoon heb ik ook nog altijd vol open staan.
Dat neem ik altijd maar voor lief.
 

jari

Playlistbediener
20 okt 2015
8
0
Beste allemaal, Voor het nieuwe festivalseizoen. Ik vroeg me af of iemand hier nog tips heeft voor goede gehoorbescherming waarbij het geluid nog goed blijft. Mijn budget is ongeveer 25 euro. Bedankt alvast
 

DennisvdBr

Droomheadliner
Sfeerbeheer
19 nov 2012
13.600
271
Beste allemaal, Voor het nieuwe festivalseizoen. Ik vroeg me af of iemand hier nog tips heeft voor goede gehoorbescherming waarbij het geluid nog goed blijft. Mijn budget is ongeveer 25 euro. Bedankt alvast
jari ( @liefhebber ) Kijk eens bij Apline...
Verstandige zoektocht. Koester je oren. Je wilt toch je hele leven (en dus ook op festivals!) nog van muziek kunnen genieten?
https://www.bol.com/nl/p/alpine-work-safe-werk-gehoorbescherming-oordoppen-1-paar/9200000037405562/
voor rond 12 euro en meerdere malen te gebruiken
 

geminanna

Nieuw lid
2 aug 2018
1
0
Hoi,

Ik heb ook last van hard oorsuizen (gelukkig geen piep), door verschillende oorzaken. Door jaren lang iedere week uitgaan heb ik wel eens een tingel gehoord en dat is weggegaan. Door beton-klopboren zonder gehoorbescherming (ook al was t heel kort!) is een eerste flinke suis ontstaan. Deze is nog verdubbeld toen tijdens Sziget bleek dat mijn op maat gemaakte oordoppen niet ‘luchtdicht’ waren. Onjuist opgemeten dus. Ze pasten gewoon niet goed. Toen ik een avond thuiskwam na een nogal hard optreden op Sziget hoorde ik meteen dat het mis was. Naast de enorme suis heb ik ook overgevoeligheid voor geluid. Als iemand zijn bestek op een harde vloer laat kletteren doet dat lichtelijk pijn. Toch zijn zowel het suizen als de overgevoeligheid voor geluid de afgelopen maanden wel iets afgenomen. Vorig jaar ben ik, na 2 jaar toch wel wat depri :) gedwongen thuis te blijven van festivals, toch weer naar Lowlands gegaan. Wel met dubbelegehoorbescherming, d.w.z. oordopjes + koptelefoon. Ziet er niet zo charmant uit maar de gehoorspecialist vertelde dat je door combinatie van oordopjes en koptelefoon nog het beste effect krijgt, omdat trillingen ookgewoon door de oorschelp heen gaan. Dit jaar ook weer Lowlands. Hoewel ik dus zeker nergens vooraan ga staan en zelfs nergens echt de tent in. Het is wel een gemis maar ik ben gewoon bang dat het suizen anders erger wordt.

Als er nog andere oorsuizers naar festivals gaan dan is t misschien leuk een clubje te vormen van festivalgangers die hard geluid mijden door dus achteraan te staan, extra gehoorbescherming op, vaker en langer op de camping blijven.

Voor mij is de andere optie thuisblijven, wat ik helaas ook al veel vaker doe nu...
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken