Lowlands 2023

Dante

Campingartiest
2 jun 2023
74
144
Oké daar gaan we dan.. de lange versie van mijn weekend! We komen aan op donderdagochtend en staan net in de rij voordat het terrein open gaat. Twee keer lopen en alles staat op camping 2.

We zijn met een groep van ongeveer 20 man waarvan ik er 10 echt goed ken. Silent disco was weer een feestje en dit jaar valt de kater (en spijt) op vrijdagochtend mee!

Vrijdag
We beginnen vrijdag met S10 (9) en dat was meteen een erg leuke show. Mijn vriendin keek hier het meeste naar uit. Ze kon erg goed zingen en de band was goed.

Joost (8,5) was de volgende en wat was het vermakelijk. Chaotisch, grappig en veel energie. Hoogtepuntje was het laatste nummer, wat toch best emotioneel werd voor zowel Joost als publiek.

Daarna even rondgezworven en gechillt. Klein stukje First Aid Kit, maar kon ik niet zoveel mee. Dan maar iets lekkers eten, speciaalbiertje en relaxen.

De volgende was Bicep (10) en we stonden in het voorvak. Wát een geluid kwam uit de speakers zeg. De visuals kwamen nog wel redelijk uit de verf vooraan, ondanks dat ik de show liever in het donker had gehad. De laatste drie nummers waren wel een onvergetelijk moment.

Nothing But Thieves (8,5) was erg sterk en zette een goede show neer. Voelde wel headlinerwaardig, maar goed dit is mijn tweede Lowlands. Mijn vrienden vonden het ook ontzettend leuk, dus daar ook van genoten. Mooi dat de band ook zo dankbaar was voor het Lowlands-publiek.

Stevige pas naar de Bravo voor Pusha T (6). De show was wel goed, maar vond het matig dat hij voor m’n gevoel zoveel op de cd vocals leunde. Verder zei de DJ na elk nummer dat de energie ongekend crazy was. Misschien stond ik net verkeerd, maar het leek mij mee te vallen hoe crazy de energy was. Na een klein half uurtje weer vertrokken.

Underworld (9) op de Alpha klonk als een perfecte afsluiter en ze overtroffen die verwachting absoluut. Wát een feest, keiharde beats en mooie opbouw. Erg genoten ook van de vocals en mooie dansjes van Karl Hyde.

Zaterdag
Na onze groepsfoto zijn we naar Ezra Collective (8) gegaan, dat was echt een swingende show. Ik kende ze niet, dus dit was een erg leuke verassing!

Boygenius (9) wilde ik erg graag zien. Het was prachtig, zat goed in elkaar en wat heeft Phoebe Bridgers toch een stem zeg.

De volgende was L’Impératrice (9). Erg vermakelijk, klonk goed live en de nummers waren lekker dansbaar.

Kort stukje Froukje (7,5) gezien. Mijn vriendin is groot fan, dus we hebben net een show van haar gezien. Was praktisch dezelfde show, maar goed. Leuk voor haar dat ze op dit podium stond (al had ik echt liever Florence gezien).

Ik keek vooraf misschien wel het meest uit naar Loyle Carner (9,5) uit. Het was een uitstekende show, goede band en hij rapte alles zelf live. Zoals ik een hiphop show het liefst zie dus (sorry Pusha T). Verder veel contact met publiek en de praatjes over de nummers tussendoor voegde ook veel toe.

Foals (7,5) speelde erg goed en hebben het al met al redelijk gedaan op die headline spot. Geinig moment, dat veel te lang gehurkt zitten. Ze speelden wat harder dan verwacht, zeker niet verkeerd!

M83 (8,5) in de Heineken, ik keek er erg naar uit! De show was goed, maar ging wel alle kanten op voor mijn gevoel. Meer een band dan een elektronische act, terwijl ik dat laatste meer had verwacht. Hoogtepunt dan toch Wait en Midnight City.

Ik was van te voren niet van plan om (lang) naar Charlotte de Witte (8) te gaan. Voor mijn gevoel is het niet heel spectaculair en ik verwachtte een “hee hoo”-gehalte van jewelste. Het was meteen duidelijk dat dit niet ging gebeuren! Een goede show neergezet, draaide erg strak en heeft alle twijfels wel weggebeukt. Ik wist niet dat de Alpha speakers dit konden?!

Vervolgens rondgezworven rond de Bravo en in de India totdat Job Jobse (9,5) begon. Wat was het druk zeg, maar als je die eerste meters had gehad was het meteen stukken beter. Hij draaide erg strak met veel energie. Wat was die Nelly Furtado remix een fantastische afsluiter zeg.

Zondag
En toen begon de zondag. Eigenlijk nog wel redelijk kunnen slapen, broodje knakworst erin en door.

We gingen vroeg naar het terrein voor Sor + Sorkest (8,5). Het was verrassend goed! De mix tussen hiphop/trap en klassieke muziek bleek goed te werken. Die praatjes met autotune zijn echt hilarisch.

Son Mieux (6), tja. Het is echt dikke prima muziek, maar niet echt mijn ding. Erg leuk voor de band dat ze op de Alpha stonden. Een kort stukje gekeken en toen rondgelopen bij het meertje met heerlijke okonomiyaki.

Op naar de Heineken voor Franc Moody (7) en dat was best gezellig. De muziek is lekker funky, niet heel indrukwekkend maar leuk voor de zondagmiddag.

Rema (8,5) was verrassend leuk! Hij kreeg het publiek goed mee, zong redelijk en het was een mooi afrobeat feestje.

Ik wilde dit jaar iets meer naar de Lima en dat is gelukt met Alogte Oho & His Sounds of Joy (6,5). Een gezellige sfeer, vrolijke Afrikaanse muziek en een band met gunfactor op het podium.

Tijd voor Moderat (10). Ik ben Moderat gaan ontdekken door Lowlands, ik kende een paar nummers maar nu groot fan. Net als vorig jaar bij RUFUS SU SOL kregen we opeens weer hernieuwde energie. De opbouw was perfect, visuals waren top en de muziek was echt uitstekend. Deze mannen zijn zo goed in wat ze doen!

Als afsluiter Billie Eilish (8,5) kijken. We kwamen een half uurtje in de show aanlopen. Ik vond het erg sterk! Absoluut headlinerwaardig. Goede mix tussen upbeat en de ingetogen nummers.

Daarna kwamen we bij de Lima terecht voor Captain Keith’s Yallah Yallah Fest (8). Ik had weinig takken verwacht, maar het tegendeel werd bewezen. Leuke sfeer, veel energie en veel takken.

Ten slotte de laatste energie bij LSDXOXO b2b VTSS (8) eruit gedanst. De muziek was goed en het was gezellig in de Bravo, maar het was nu écht afgelopen.

Ontzettend genoten van de acts, de vele onvergetelijke momenten en de sfeer in onze groep was leuk. Tot volgend jaar!
 
Laatst bewerkt:

ArjanZwolle

Playlistbediener
24 aug 2017
29
42
Ook vond ik de sfeer slechter dan ooit. Vroeger was Lowlands altijd iets "speciaals" en dat heb ik dit jaar bijna niet gezien. Ook als je ergens wat drinken ging halen werd er continu voorgekropen door een iets te goed verzorgde snotneus uit de zuid. Ook als je ergens ging eten, als er een gesprek gaande was ging het vooral over hun zelf en dat ze voor de sfeer(rr) komen.
Dit had ik dus precies hetzelfde. Ik vond de sfeer dit jaar het allerslechtste van alle jaren die ik ben geweest. Weinig spontane en leuke gesprekken gehad met mensen. Jammer want dit is wat voor mij Lowlands zo leuk maakt. Het eerste jaar dat ik ook echt twijfel of ik volgend jaar wel weer wil gaan. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke festivals in Nederland.
 

ArjanZwolle

Playlistbediener
24 aug 2017
29
42
Na mijn geklaag nog even een persoonlijke top 5 van optredens:

1. Boygenius
2. Billie Eilish
3. Turnstile
4. Moderat
5. King Gizzard

Bijzondere vermelding nog voor Froukje, voor mij de beste Nederlandse act. Ondanks dat ik geen groot fan ben (vrienden wilden haar graag zien) vond ik het haar erg goed doen in de Alpha.
 
Laatst bewerkt:

Maninblue34

Playlistbediener
30 jul 2023
5
1
Wát een weekend! 😍 Hoogtepunten waren ongetwijfeld Jessie Ware en King Gizzard. De energie bij Gizzard was echt ongekend. Enige wat in de buurt kwam van een teleurstelling was Steve Lacey, maar dat kwam eigenlijk alleen omdat de Alpha gewoon te groot was voor hem.
 
 • Leuk
Waarderingen: koekebakker

Broodrooster

Randprogramma
21 apr 2021
117
170
Dat is het leuke van Lowlands, meningen verschillen :ROFLMAO: . Het was vrij vol t.o.v. andere moment in de zondagnacht. Echter mijn brein barste daar, nog geen 10sec hetzelfde. Ik had hem al eerder gezien, maar Gladde Paling is duidelijk niet aan mij besteed. Zo sprak ik iemand die Punkimo niet leuk vond omdat ze hele nummers draaiden en het daardoor saai werd...en ik vind mijn spanningsboog al kort..

Ik heb de Bravo nog geprobeerd, maar het was meteen af. Gezien hoe ik me nu voel is dat ook niet zo erg.
Haha helemaal mee eens hoor. Ik stond na 20 minuten een soort van glazig voor me uit te kijken, en toen nog maar een emotioneel laatste biertje in de Armadillow gedaan om vervolgens naar de tent te strompelen.
 

Lowlandicus

Dagopener
10 apr 2019
581
488
Ik vergat overigens nog even het Filosofisch Cafe te noemen als een van mijn hoogtepunten. Wat fijn dat het er weer stond, en zelfs weer met barkrukken dit keer. Op een festival waar je toch al makkelijk met mensen in gesprek raakt is dit ieder jaar weer extra de plek waar je altijd langs kunt komen om met gelijkgestemden over muziek en het leven te praten. Met dank ook aan het fijne barpersoneel.

Hier was ik ook vaak te vinden, erg gezellig idd! (en nooit wachten voor een biertje!)
 

Cootje

Dagopener
25 jan 2017
536
446
Dit had ik dus precies hetzelfde. Ik vond de sfeer dit jaar het allerslechtste van alle jaren die ik ben geweest. Weinig spontane en leuke gesprekken gehad met mensen. Jammer want dit is wat voor mij Lowlands zo leuk maakt. Het eerste jaar dat ik ook echt twijfel of ik volgend jaar wel weer wil gaan. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke festivals in Nederland.


Ik denk dat dit het ook wel was wat ik miste in mijn beleving, heb toch het idee dat LL 25 jr geleden een stuk alternatiever was. De doelgroep is gewoon veranderd en ik denk dat ik daar niet meer helemaal toe behoor 😉
Maar dat wil niet zeggen dat ik me niet geamuseerd heb hoor!
 

tosti

Playlistbediener
4 aug 2023
32
71
TLDR: Prima weekend, maar niet voor herhaling vatbaar.

Donderdag vroeg aangekomen met de auto. Om 12 uur zaten we voor de tent. De rij voor de bandjes duurde te lang, dat zou niet mogen. Silent disco was veel animo voor gezien de rij bij de koptelefoons, maar uiteindelijk begon het festivalterrein zich pas rond 20:30 uur te vullen. Muziek was matig. Om 21:30 uur gaan slapen.

Vrijdag:
 • Begonnen met yoga, maar het programma was hetzelfde als vorig jaar. Niet vernieuwend.
 • MUNA was leuk. Duidelijk plezier on stage, dat was uiteindelijk ook in het publiek te vinden.
 • Joost was geinig, op het eind ontroerend. Leuke visuals.
 • Merol was een feestje. Goed vermaakt.
 • Jessie Ware was mijn hoogtepunt van het weekend. Heerlijke show, fantastische zangeres. Choreografie was spot-on.
 • BICEP van afstand klonk prima, maar niet mijn ding.
 • girl in red was tam. Vorig jaar Werchter was magisch, nu was het te weinig knallen in het begin van de set. Ze zei zelf ook dat ze het liefst nieuw materiaal zou spelen, maar nog niet kon. Ik ben halverwege weggelopen.
 • Nothing But Thieves was een daadwerkelijke rockshow. Geen enkel moment verveeld, ik kende ook meer dan verwacht. Vorig jaar Werchter (overdag, Main Stage) vond ik ze niks, maar 's avonds in de Alpha kwamen ze tot leven. Zichtbaar dankbare band. Hard zitten meezingen.
Zaterdag:
 • Even zitten kijken bij de Bollywood dansworkshop. Spijt dat ik zelf niet mee heb gedaan, zag er leuk uit.
 • Dingen als Noord Nederlands Orkest zouden ze vaker moeten programmeren. Genoten.
 • boygenius was goed, met vlagen fantastisch.
 • YUNGBLUD was lachen. Die man is puur entertainment. Jammer dat de set voor nog geen 40% uit nummers bestaat en de rest interactie en praten is.
 • Knap dat Froukje binnen 2 dagen zo'n show kan neerzetten. Minder knallend dan vorig jaar, maar wel sterk. Bijzonder dat ze nog geen debuutalbum uit heeft en nu al zo groot is. Ik verwacht veel van haar in de komende jaren.
 • Foals klonk prima, niet mijn smaak.
 • King Gizzard & The Lizard Wizard erg van genoten. Juiste plek op het juiste tijdstip.
 • Laatste stuk van M83 meegepakt. Klonk prima live, maar de mensen om me heen waren ontzettend asociaal. Daardoor niet van genoten.
 • Charlotte de Witte 30 minuten van meegepakt voordat het gebonk me teveel werd. Vette show. Voor de groep met wie ik ging de beste show van het weekend.
De afzegging van Florence + The Machine was jammer, daar keek ik wel naar uit. Ik heb Punkimo ook gemist. Dat zal wel met de leeftijd te maken hebben, maar ik was toe aan slaap.

Zondag:
 • Floortje Dessing had langer mogen duren. Heerlijk om naar te luisteren, maar te kort en te weinig diepgang.
 • Sor + Sorkest klonk leuk, maar door de bas trilden mijn longen uit mijn lijf. Ik ben weggelopen.
 • Aangesloten bij Sophie Straat, maar dat kon ik niet aanhoren. Goldband had ik liever ook willen omzeilen.
 • Son Mieux was de verrassing van het weekend. Fijne achtergrondmuziek op de zondagmiddag. Lekker in de zon liggen branden.
 • Bombay Bicycle Club prima, maar had beter in een kleinere tent kunnen staan.
 • Mijn grote ontdekking is Fever Ray. Dit ga ik vaker luisteren.
 • De Jeugd was matig. Het voelde alsof ze gisteren waren opgebeld om vandaag een show te spelen. Ik snapte niet dat daar zo veel publiek op af kwam.
 • Billie Eilish sterk. Strakke show. Publiek vertoonde ook minder Amerikaans gedrag dan ik had verwacht. Ik vond wel dat ze meer had mogen experimenteren met haar show, maar ze zit ook aan het einde van haar tour. Zo voelde het ook.
Muziekervaring:
+1 voor de vrouwelijke headliners. Ik heb veel mensen om me heen van tevoren horen klagen daarover ("feminisme blah blah moeten we nu echt een quotum hebben op de line-up"), maar ik was er blij mee. Qua genres ook een breed aanbod. Wel weinig "ontdekkingen" voorafgaand in de playlist en tijdens dit weekend. Publiek was leuker vergeleken met de knaldrang van vorig jaar.

Campingervaring:
Vrij rustig op camping 4. Goede plek gekozen, niet omringt door feestbeesten. Herrie uit de Bravo 's nachts viel ook mee. Over de toiletten heb ik al eerder gesproken, maar ondanks de leugen over meer toiletten, was ik er tevreden. Elke avond gedoucht, daar was het rustig en schoon.

Algemene ervaring:
Dit jaar voelde voor het eerst in 8 edities niet als thuiskomen. Het was niet vernieuwend genoeg voor mij. MOJO vraagt elk jaar na Lowlands om feedback, maar ik heb niet het idee dat daar naar geluisterd wordt. Lowlands doet er goed aan doet om een paar jaar niet uitverkocht te zijn. Dat ze de hartjes weer moeten winnen door vernieuwende dingen te doen. Weg met die stomme blauwgele looptent en kom maar op met nieuwe kunstwerken, een nieuwe indeling van het festival, nieuwe partners (doe eens wat geks met het Rijksmuseum bijvoorbeeld), een wat spannendere line-up. Ik miste de verrassing tussendoor. Het voelt allemaal zo vastgeroest, het is ook al jaren hetzelfde trucje. Pinkpop doet dat ook, maar daar verwacht je het. Bij Lowlands verwacht ik een kweekvijver van nieuwe dingen. En dat is het niet meer.

Of verandering gaat gebeuren, wie weet. Ze mogen me best bellen voor tips. Maar ik weet dat ik er zonder verandering de komende edities niet bij zal zijn. Dan probeer ik liever wat nieuws, zoals Into The Great Wide Open, Rock en Seine of ander festival. Maar nog een keer Lowlands? Nee, hier scheiden onze wegen. Wij gaan even uit elkaar.
 

Athos

Randprogramma
13 jul 2023
198
309
Voor wie het - net als ik - erg jammer vond dat Wunderhorse af heeft gezegd; op dinsdag 17 oktober staan ze in de Tolhuistuin in Amsterdam voor slechts 19 euro. Ik heb net een ticket gescoord.
 
Laatst bewerkt:
 • Leuk
Waarderingen: @Marc en ArjanZwolle
12 nov 2016
634
380
Ik vond de groepscamping trouwens echt top. Veel ruimte, geen stress en goede voorzieningen (stevige picknicktafels en zeer degelijke partytent). Sfeer was ook prima; overdag genoeg kleine feestjes en aanspraak maar diep in de nacht en 's ochtends vroeg geen ketamannetjes, dronken luide vrienden die elkaar proberen te overschreeuwen of keiharde muziek uit speakers. Heerlijk!

Volgend jaar alleen nog een directe ingang vanaf de camping naar het festivalterrein.
Bedoel je dat iedere groepsplek een eigen picknicktafel en partytent krijgt? Ik zou graag foto's willen zien van hoe het er daar uitziet met het oog op volgend jaar.
 
 • Leuk
Waarderingen: eva84

Athos

Randprogramma
13 jul 2023
198
309
Bedoel je dat iedere groepsplek een picknicktafel en partytent krijgt? Ik zou graag foto's willen zien van hoe het er daar uitziet met het oog op volgend jaar.
Ja, wij hadden de grootste groepsplek (10x10) en kregen daarbij twee hele stevige picknicktafels (ik had van die brakke opvouwdingen verwacht) en een zeer degelijke partytent die goed in de grond was gezet.

Kleinere groepsplekken hebben geen partytent en picknicktafels. Beetje Googlen, dan zien je wel wat foto's. Al vond ik het er in het echt veel beter en gezelliger uitzien dan op die foto's.

Bij ons stonden er nu met gemak 8 tenten op de plek, maar daar had er sowieso nog 1 bijgekund en met een beetje passen en meten en indikken ook nog wel 2. Dus ga uit van max 10 tenten, zolang het niet van die gigantische exemplaren zijn.
 
Laatst bewerkt:

Athos

Randprogramma
13 jul 2023
198
309
Dit had ik dus precies hetzelfde. Ik vond de sfeer dit jaar het allerslechtste van alle jaren die ik ben geweest. Weinig spontane en leuke gesprekken gehad met mensen. Jammer want dit is wat voor mij Lowlands zo leuk maakt. Het eerste jaar dat ik ook echt twijfel of ik volgend jaar wel weer wil gaan. Gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke festivals in Nederland.
Grappig, ik heb juist een totaal andere ervaring gehad. Ik heb nog nooit zoveel onbekenden (aan)gesproken als deze editie. Hoop leuke gesprekken gevoerd met de buren op de camping, de bezoekers waarmee ik een tafel deelde tijdens het eten en totale vreemden in allerlei hoeken van het festivalterrein.
 
 • Leuk
Waarderingen: eva84 en markvdrheijden

Joszwa

Dagopener
Access All Areas
13 nov 2012
746
835
🥁 Daar is 'ie dan, alle inzendingen zijn weer geteld en dit is de ultieme top 25 van Lowlands 2023 volgens het publiek - jullie dus! Dank voor het stemmen ❤️

 

Athos

Randprogramma
13 jul 2023
198
309
Ik denk dat dit het ook wel was wat ik miste in mijn beleving, heb toch het idee dat LL 25 jr geleden een stuk alternatiever was. De doelgroep is gewoon veranderd en ik denk dat ik daar niet meer helemaal toe behoor 😉
Maar dat wil niet zeggen dat ik me niet geamuseerd heb hoor!
Was zeker alternatiever. Standaard outfit was een beetje een bandshirt, spijkerbroek en legerkisten. Dat droeg ik zelf ook. Er waren toen ook acts als Dimmu Borgir en metalfans met de schmink van die zanger op hun gezicht. Het was allemaal rauwer en grijzer. Maar ik treur er niet over. Ik ben inmiddels ook veranderd. Destijds had ik helemaal niets met techno en kwam ik alleen voor de punk en de (hard)rock. Tegenwoordig luister ik van alles, inclusief techno.
 

Davidd

Gouden Tip
7 jul 2021
320
561
Ik heb wel gemerkt dat het er ook aan ligt waar je bent, rondom de alpha en bij de acts zoals djvt, BICEP of snachts in de Bravo heb ik ook weinig leuke gesprekken of sfeer gehad. Maar bij het wachten op the haunted youth, de wetenschapquiz, de Adonis en de Julliet toch erg gezellige gesprekken gehad.
 
 • Leuk
Waarderingen: eva84 en freezeroz

boesOne

Playlistbediener
7 feb 2023
11
23
Was zeker alternatiever. Standaard outfit was een beetje een bandshirt, spijkerbroek en legerkisten. Dat droeg ik zelf ook.

En er waren nog geen 65k mensen. Dan wordt je sowieso minder alternatief lijkt me. Techno en DnB waren er in de jaren 90 ook al, maar geen carnavals techno zoals Charlotte de Witte..
 

Mits

Campingartiest
2 aug 2022
55
44
Was zeker alternatiever. Standaard outfit was een beetje een bandshirt, spijkerbroek en legerkisten. Dat droeg ik zelf ook. Er waren toen ook acts als Dimmu Borgir en metalfans met de schmink van die zanger op hun gezicht. Het was allemaal rauwer en grijzer. Maar ik treur er niet over. Ik ben inmiddels ook veranderd. Destijds had ik helemaal niets met techno en kwam ik alleen voor de punk en de (hard)rock. Tegenwoordig luister ik van alles, inclusief techno.
Aanbod van metal begint ook af te nemen op LL. Het is vaak even zoeken. Inmiddels luister ik net als jou veel breder en is LL daarom nog steeds erg leuk elk jaar.
 
 • Leuk
Waarderingen: @Marc

Zwaan

Playlistbediener
8 dec 2022
32
64
Voor wie het - net als ik - erg jammer vond dat Wunderhorse af heeft gezegd; op dinsdag 17 oktober staan ze in de Tolhuistuin in Amsterdam voor slechts 19 euro. Ik heb net een ticket gescoord.
Ook op 16 oktober in Doornroosje! Ik baalde best wel van de afzegging, maar daardoor wel Turnstile helemaal kunnen kijken.
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken