Festileaks Tijdloze Top 100 (Editie 2021!)

WesleyNoH

Gouden Tip
28 nov 2015
404
282
1642442446755.png

40 (-11). Elbow - Lippy Kids (353ptn - 6nom)

Hoe hoger in onze lijst, hoe minder vaak je een negatieve tendens ziet... We moeten er echter wel mee openen. Deze 'Lippy Kids' gaat er namelijk elf plaatsen op achteruit. Dat nummer piekte vorig jaar op een 29ste plaats en dat was 45 plaatsen beter dan één jaar eerder. De band rond de Brit Guy Garvey bestaat al sinds 1997 en heeft talrijke hits weten maken. Al plaatsen ze enkel dit nummer bij ons in de top 100. Het vijfde album van de band kwam op de markt als 'Build a Rocket Boys!', maar ging in eerste instantie 'Lippy Kids' heten. Zo werd deze titelsong toch geen titelsong.


39 (+41). Arctic Monkeys - I Bet you Look Good on the Dancefloor (355ptn - 6nom)

De teaser van de vorige update is hier al met alweer een nummer van Arctic Monkeys. Het is de hoogste notering ooit in onze lijst voor 'I Bet you Look Good on the Dancefloor'. In de eerste editie kwamen ze binnen op plaats 64. Eén jaar later zakte het naar 123 om vorig jaar op 80 terecht te komen. Het nummer kwam al uit in 2005. Het was de allereerste single van de debuutplaat van de band. Het scoorde meteen in de Britse hitlijstenen zo waren ze meteen vertrokken. Bij de Olympische Spelen van 2012 mocht Arctic Monkeys het nummer in de openingsceremonie brengen.


38 (+27). Paolo Nutini - Iron Sky (361ptn - 6nom)

Sommige artiesten hebben maar één enkel nummer in de lijst, maar weinigen van hen zetten dat nummer dan zo hoog in de lijst. De 35-jarige Schot Paolo Nutini is al actief als singer-songwriter sinds 2005, toen als jonge knaap van achttien jaar. Deze 'Iron Sky' kwam pas veel later, in 2014. Het was niet meteen de grote hit. Door de jaren heen kreeg het nummer echter steeds meer bijval. Dat is ook zo in onze lijst. De eerste editie bleef het nummer nog steken op plaats 260 om daarna te stijgen naar plaats 84. Vorig jaar waren er ook nog eens negentien plaatsen winst.


37 (+13). Pixies - Where is my Mind (363ptn - 6nom)

We komen nu aan bij een nummer dat aan het herstellen is nadat ze vorig jaar behoorlijk achteruit gingen. Deze 'Where is my Mind' van Pixies stond in de eerste twee edities op plaats elf en twaalf. Dat werd dan vorig jaar een vijftigste plaats om nu weer dertien plaatsen goed te maken. De band heeft vier nummers in de lijst maar alle andere nummers staan heel ver weg. Het nummer dateert zich al van 1988 en wordt gezien als een signature nummer van de band. Ondanks dat bestaat de band vandaag de dag nog steeds, al zat er wel al eens een lange pauze tussen in tijd.


36 (+17). Gorillaz - On Melancholy Hill (364ptn - 6nom)

Voor het laatste nummer van deze update zitten we ook bij het laatste nummer van Gorillaz. Het nummer was het derde van het derde album 'Plastic Beach'. Het werd origineel geschreven door Damn Albarn. Het nummer kwam in 2010 uit en kreeg twee dagen na zijn release ook een videoclip. Een grote hit werd het in eerste instantie niet, maar ondertussen is er toch wereldwijde appreciatie. Het was pas vorig jaar dat er een plaats in de top 100 was weggelegd voor 'On Melancholy Hill'. Dit jaar doen ze nog eens een mooi aantal plaatsen beter.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

WesleyNoH

Gouden Tip
28 nov 2015
404
282
1642614641331.png

35 (+10). Joy Division - Love Will Tear us Apart (370ptn - 6nom)

Deze nieuwe update beginnen met een band die het met één nummer in de top 100 doet en dat is Joy Division. Hun nummer 'Love Will Tear us Apart' is weer op de goede weg. In ons tweede jaar stegen ze van 53 naar plaats 16. Vorig jaar moesten ze echter 29 plaatsen weer toegeven. Deze Britse postpunkgroep bestond maar enkele jaren tussen 1976 en 1980. Nog voor het tweede album van Joy Division op de markt kwam en voor de geplande Amerikaanse tour besloot leadzanger Ian Curtis zich te verhangen op muziek van Iggy Pop. De bandleden doekte de band op en gingen verder als New Order.


34 (+257). Nick Cave & The Bad Seeds - The Mercy Seat (371ptn - 5nom)

Het volgende nummer, 'The Mercy Seat', werd geschreven door Nick Cave zelf en de muziek kwam van hem en Mick Harvey. Het stond op het album 'Tender Prey' uit 1988 en werd door velen gecovered. Johnny Cash was één van de mensen die besloot het nummer te coveren. Het nummer werd door Rolling Stone genoemd als één van de beste 1001 songs ooit gemaakt. Nadat het nummer al eens 31ste stond in onze lijst keert het nu na drie jaar terug bij de beste honderd platen.


33 (+8). The Cure - Pictures of you (377ptn - 6nom)

Deze 'Pictures of You' zakte na één jaar van plaats 67 naar 110. Vorig jaar kon het dan weer doorstijgen naar de 41ste plek. Doe daar nog eens acht plaatsen bij en zo komen we op deze 33ste plaats uit. De band die al 44 jaar bestaat komt zo zijn eerste nummer in de top 100 tegen. In 1989 kwam het nummer op de markt op het achtste album 'Desintegration' van 'The Cure'. De inspiratie van het nummer kwam uit een brand in het huis van Robert Smith. Na de brand ging Smith op zoek naar achtergebleven zaken en kwam zo zijn portefeuille tegen met foto's van zijn vrouw. De cover van de single van dit nummer is één van die foto's.


32 (+19). Arctic Monkeys - 505 (390ptn - 5nom)

Het nummer '505' was het allerlaatste nummer op de plaat 'Favourite Worst Nightmare' Die plaat was het tweede album van 'Arctic Monkeys' en kwam uit in 2007. Het album stond binnen de week op nummer één in de albumlijsten in het Verenigd Koninkrijk. Het is tevens de derde update na elkaar dat we deze band mogen vermelden. Het nummer zakte de voorbije jaren eerste van plaats 7 naar plaats 21 en daarna plaats 51. Dit jaar is er dan weer een mooie opwaartse trend voor het hoogst gerangschikte nummer van de band.


31 (-24). Nick Cave & The Bad Seeds - Jubilee Street (393ptn - 5nom)

Twee keer Nick Cave & The Bad Seeds in dezelfde update, dat moet kunnen. Dat is meteen ook de vierde keer op vrij korte tijd na elkaar. Dit is dan wel meteen het laatste nummer dat we van de band zullen tegenkomen in de lijst. Het was pas negen jaar geleden dat dit nummer het levenslicht zag want 'Jubilee Street' stond op 'Push the Sky Away'. Na twee jaren vooruitging is het wel teneur voor 'Jubilee Street' deze keer. De voorbije jaren ging het nog van plaats 21 naar 13 en vorig jaar zelfs plaats 7. Ze zijn dus één van de platen dat uit de top tien is gevallen.


@Martijn @Hausmagger @wenteldave @Joslittel @Brian @RubenFrusciante @PJ @theblackmadness @randyrw @Oasiss @landgrockt @rhcp @Everyknight @mattman @koekdoos @teunajax @willem1617899896 @Yannick @dann @Paddy @Raskolnikov @Silke @Joe @Rockbeer @Moniek @warriorandweirdo @nitotheno @werchter12
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken