Best Kept Secret 2023

Tumbleweedovski

Playlistbediener
13 aug 2016
25
24
Tja is ook beetje gezeik om niks: je kan gewoon in 10-15 minuten van de Secret naar een topplek op de One lopen en dan is de One al veel eerder goed te volgen.
Daarnaast zijn er meerdere looproutjes, kom je langs veel eettentjes, barren, een toilet bij de Secret en dat geniaal geplaatste WC eiland tussen de Floor en de One dus zelfs dat zit goed in elkaar. Loop je naar de Two dan kan je door het bos en heb je meteen de mooiste looproute van de grotere festivals in Nederland te pakken.

Ga eens naar DTRH en probeer van de Teddy Wider naar de Halva te lopen dan ben je zo 30 minuten bezig met die horde aan mensen die daar loopt als het een beetje populaire acts zijn.
Ik kan over DTRH niet meepraten, maar je hebt gelijk natuurlijk in de zin dat het allemaal nog veel erger kan. Toch ben ik op Lowlands net zo snel van de Alpha bij de Bravo als dat ik op BKS van de TWO bij The Secret ben. Veel zal het elkaar niet ontlopen, terwijl er op Lowlands toch een stuk meer volk rondloopt. En het feit dat die Floor zo centraal ligt terwijl dat eerst een toplocatie was voor de THREE is mij ook een doorn in het oog.

Van geluidslekken heb ik dit jaar niet veel last gehad overigens. Alleen bij dat podium van de Muziekgieterij hoorde ik de andere stages wel nadrukkelijk.
 

noid

Geliefde act
19 dec 2017
1.710
707
We hebben regelmatig kritiek gehad op Maurits en dat was niet altijd onterecht maar dit interview is gewoon goed. Daarnaast vind ik zijn visie op het festival qua ontwikkeling in de toekomst niet verkeerd. Dit geeft vertrouwen. Daarnaast geniet ik enorm van zijn bevlogenheid en energie. Hij straalt echt betrokkenheid uit bij het festival.
 

yumi

Campingartiest
27 jun 2019
95
174
Toch ben ik op Lowlands net zo snel van de Alpha bij de Bravo als dat ik op BKS van de TWO bij The Secret ben. Veel zal het elkaar niet ontlopen, terwijl er op Lowlands toch een stuk meer volk rondloopt.
Het voelt daar iets langer, maar het zal elkaar niet heel veel ontlopen nee. Lowlands is dan ook een festival waar de infrastructuur de massa's aan mensen goed aankan, maar je zit dan ook in een rechttoe rechtaan polder. Doen ze goed daar.

Overigens helemaal eens met dat de koers van Maurits als de juiste voelt.
 
Laatst bewerkt:

JosOlvidados

Playlistbediener
11 jun 2023
15
24
Het voelt daar iets langer, maar het zal elkaar niet heel veel ontlopen nee. Lowlands is dan ook een festival waar de infrastructuur de massa's aan mensen goed aankan, maar je zit dan ook in een rechttoe rechtaan polder. Doen ze goed daar.
Het scheelt niet heel veel. Op BKS van One naar Secret is zo'n 750 meter, op Lowlands van Alpha naar Bravo ongeveer 850 meter. Afhankelijk van de drukte zou beiden binnen 10 minuten moeten kunnen. Mijn ervaring is dat het bij LL altijd veel langer duurde om al die mensenstromen te ontwijken, bij BKS ging dat een stuk soepeler.

Edit: ik zie dat er Two i.p.v. One wordt genoemd, maar dit scheelt bijna niets
 

Bijlagen

 • BKS One-Secret.PNG
  BKS One-Secret.PNG
  687,3 KB · Weergaven: 24
 • Lowlands Alpha-Bravo.PNG
  Lowlands Alpha-Bravo.PNG
  631,9 KB · Weergaven: 24
 • Haha
Waarderingen: yumi en MisterIks

Strandtent

Randprogramma
15 mrt 2016
101
110
Qua schaal is Lowlands wel een stuk groter dan BKS. Ik merkte zelf wel dat de afstand(qua tijd) invloed had op mijn keuzes. Dit was toen wel anders met de oude THREE. Maar als ik er zo over denk, de Floor staat toch best wel goed. Je zal mij er niet vaak in zien, maar het opent wel het bos voor andere faciliteiten zoals wc's. Het levert een schaduwplek midden in het terrein. En het leeft daar met alle feestende bezoekers, dat creëert wel een sfeer, ook al loop je er alleen maar langs.

Qua indeling denk ik dat voornamelijk het gedeelte bij de ingang verbeterd kan worden. Misschien de Casbah met de Vintage shop verwisselen? (edit: nu ik de kaart bekijk, het verwisselen gaat dan weer geluidsproblemen veroorzaken met Coney Island en Artists in Residence.)
 
Laatst bewerkt:

breadant

Campingartiest
7 feb 2023
61
100
Ja, precies. Als je ze in je kontzak propt en er een half uur op zit worden ze nog steeds aangenomen. Plus, ik heb op vrijdagnacht onderweg van de Floor naar de Secret een stapel achtergelaten bekers gepakt en ingeleverd. Hoefde ik me de rest van het weekend sowieso niet druk te maken of ik mijn lege beker nog wel bij me had.
Los nog van dat de helft van de crew niet eens om een muntje of beker vraagt. In mijn beleving zijn het vooral de 17-jarige meiden die er strak op zitten. Ga naar een 25-jarige gozer en die doet niet moeilijk, zeker niet als het druk is.
 

spongebobsong

Playlistbediener
10 mrt 2023
47
67
Mijn hoogtepunten dit weekend:

Caroline Polachek. Hier keek ik het meest naar uit. Ze mocht dan wel niet op haar allerbest geweest zijn, ik ben heel blij dat we haar toch nog hebben kunnen zien en horen. Heel mooi optreden! Bijna gehuild bij So hot you're hurting my feelings.

Aphex Twin was stiekem toch wel de reden dat ik dit jaar een ticket heb gekocht. Langzaam naar het festival toe werd ik hier op het forum en in de podcast een beetje bang gemaakt dat het flink tegen kon gaan vallen. Mijn verwachtingen waren daarom niet al te hoog, maar ik vond het echt fantastisch! Fucking leip. Ik baal alleen heeeeel erg dat ik het niet helemaal af heb gezien, omdat we met ons groepje op tijd naar Röyksopp wilden (waar ik bij het tweede nummer al ben weggelopen..). Gisteren nog even dat laatste kwartier van Aphex op YouTube teruggekeken. Man man man…

Ook weer enorm genoten van Kurt Vile, die man kan het voor mij bijna niet verkeerd doen. Het was wel erg heet op het strand, dus ik ben eerder vertrokken. Gelukkig zie ik hem over een tijdje weer in het Amsterdamse Bostheater.

Leek me wel geinig om even te kijken bij The Floor waar Sylvana Simons stond voor een dj-set. Was echt een lekker feestje, ze ging zelf ook helemaal los op de dj-booth. Ik vond de stage van St. Paul sowieso echt op z’n best met dit warme weer. Ook Personal Trainer was echt heerlijk om te zien draaien en feesten.

Chemical Brothers was gewoon echt heel vet. Goeie visuals, leuke setlist. Ik was alleen zo ontzettend moe dat ik zelf niet helemaal los kon gaan, maar toch erg genoten!

Verder:
+ Kevin Morby heerlijk muziek om mee wakker te worden
+ Peach Pit paar nummers gezien, erg lekker
+ Dope Lemon goeie vibe

- Goldband hier even voor de lol gaan kijken, maar dit vond ik echt niet om aan te horen..
- The 1975 al vaak live gezien en volg ze al sinds 2014, alleen niet zo’n fan van het nieuwere werk. Vond de setlist daarom erg matig en ben er nu wel beetje klaar mee.
- Christine and the Queens vond het gewoon jammer dat ik niet echt hitjes heb gehoord en die poëzie hoeft van mij niet zo.
- Röyksopp net al benoemd, maar hier ben ik snel weer weggelopen. Had iets heel anders verwacht en was na Aphex Twin wel een tegenvaller.

Nu vooral benieuwd naar die nostalgische en eigenwijze act voor volgend jaar!
 
 • Leuk
Waarderingen: timbo, snoep en yeaghi

Processierups

Sunset slot
21 jun 2017
2.984
1.758
Het scheelt niet heel veel. Op BKS van One naar Secret is zo'n 750 meter, op Lowlands van Alpha naar Bravo ongeveer 850 meter. Afhankelijk van de drukte zou beiden binnen 10 minuten moeten kunnen. Mijn ervaring is dat het bij LL altijd veel langer duurde om al die mensenstromen te ontwijken, bij BKS ging dat een stuk soepeler.

Edit: ik zie dat er Two i.p.v. One wordt genoemd, maar dit scheelt bijna niets
Als het een beetje meezit dan kan van ONE naar the Secret in 5 minuten!
 

Processierups

Sunset slot
21 jun 2017
2.984
1.758
Nog aardig om deze er nog bij te pakken:

Het werd het (zonder een precieze telling) iets als dit:

1. De hoogtepunten van BKS'23
- Volgens de media? Dit is wel het lijstje dat het meeste langskomt. Young Fathers, Aphex Twin, Caroline Polachek. Met een speciale vermelding voor the 1975.
- Volgens de mensen hier op Festileaks? Volgens Festileaks zelf: Young Fathers, the Chemical Brothers, Caroline Polachek, Aphex Twin, the 1975.
- En voor jezelf? Mag ieder voor zich invullen
2. Wat wordt de grootste verrassing, of de belangrijkste ontdekking, van BKS '23 Young Fathers en Nation of Language worden het meest genoemd
3. Wat wordt de grootste tegenvaller van BKS '23? Stof, stof, stof!!! Wat betreft de acts: Zoveel mensen zoveel meningen. De tegenvaller van ene is de meevaller van de ander. Misschien algemeen vielen (misschien met uitzondering van Interpol) de vele artiesten op herhaling toch tegen.
En misschien toch ook Goldband. Na het optreden waren de recensies positief (OOR sprak over een gewonnen uitwedstrijd). Maar daarna komen ze in de media in geen van de toplijstjes terug, en zelfs NRC geeft een trap na "Maar wie wel op tijd bij het hoofdpodium terug was, hoorde ze nog net hun schlemielige „waarom is coke zo fucking duur?” zingen – misschien eens de misdaadberichten in de krant lezen?"
4. Wat wordt de grootste meevaller van BKS'23? Dat er meer kaarten verkocht zijn dan gevreesd en dat de toekomst voor het festival er gewoon goed uitziet.
5. Praten we nog langer na over Aphex Twin dan over the Strokes? Nee. Er is best algemeen consensus dat het een van de beste optredens van het weekend was, en dat het minder extreem was dan misschien vooraf gevreesd..
6. Wat worden andere sleutelmomenten van BKS'23? Ze waren er uiteindelijk toch. De set van Young Fathers. Turbines/Pigs van BC,NR met de minutenlange ovatie. De ontvangst van Nation of Language. Maar misschien vooral die genadeloze laatste 10 minuten van Aphex Twin
7. En wat verwacht je als eindoordeel over BKS'23? De verslagen zo lezende zal het rond de 8 zitten. Maar dan vooral dankzij de sterke undercard.
 

koekebakker

Gouden Tip
15 jun 2022
256
241
Even mijn oordeel van de optredens dit weekend:

Uitmuntend: Young Fathers (!!!!!!)
Heel heel goed: Aphex Twin, Caroline Polachek, Charlotte Adigery & Bolis Pupul
Heel goed: Kevin Morby, Pitou, Young Marco, Julia Jacklin, Nation of Language
Goed: Personal Trainer, The 1975, The Chemical Brothers, De Staat (Yellow), Lankum, Oscar & The Wolf, Crack Cloud, Alvvays, Pongo
Prima: Unknown Mortal Orchestra, Gaye Su Akyol, MICH
Meh: Hemanos Gutierez
Viel Tegen: Terr

Verder nog stukjes van BCNR en De Toegift meegepakt maar kan ik niet beoordelen.
 
Laatst bewerkt:

visdave34

Sunset slot
Sfeerbeheer
13 jan 2014
2.860
359
Dat is wel een mooi format, die pik ik even...

Uitmuntend: Young Fathers
Heel heel goed: Black Country, New Road, Lankum
Heel goed: Charlotte Adigery & Bolis Pupul, Caroline Polachek, The Chemical Brothers, Interpol, Crack Cloud, Alvvays, Aphex Twin
Goed: Personal Trainer, The 1975, MICH, Nation of Language, Röyksopp
Prima: Unknown Mortal Orchestra, Stone, Japanese Breakfast
Meh: Psychedelic Porn Crumpets
Viel Tegen: The Voidz, Erika de Casier
 
Laatst bewerkt:

koekebakker

Gouden Tip
15 jun 2022
256
241
Verder over de rest:
- Er was ineens een rij voor de ingang op vrijdagochtend. Deze rij stond op een moment zelfs stil. Dit heb ik nog nooit meegemaakt op BKS. Wat ging er mis?
- De camping is nog steeds de beste festivalcamping van het land.
- Waar is de food line up of minimaal een kaartje met alle stands te vinden?
- Het aantal WC's en watertappunten was voldoende voor het aantal mensen. Hier kan Lowlands wat van leren.
- Ieder jaar komen er wat kleine stages met randprogrammering bij. Hopelijk zorgt dit ervoor dat de mensen die bij concerten staan echt voor die act komen. Ik heb er zelf niks mee. De Floor vind ik wel leuk, maar zelden geweest.
- Coca-Cola Company ipv Fritz is jammer, maar het zal wel geld schelen.
- Het was soms lastig eten zoeken waar je goed vol van zat. De dingen die het beste vullen waren toch de pizza van Old Scuola en Roll&Bowl. Krimpflatie?
- Ondanks het vaak benoemde stof eindelijk lekker zwemmen!

Het was een mooi weekend met genoeg te ontdekken, de beste opkomende artiesten van het moment en wat gevestigde namen te zien! Ook qua genres lijkt het wat te verbreden, zoals in het interview met Maurits wordt genoemd. Op naar volgend jaar!
 

JMWK

Randprogramma
15 dec 2016
116
65
Voor mij de 8ste editie en voor het eerst in de file voor parkeren en in de rij bij de ingang.
Het stond inderdaad een tijdje stil voor de ingang. De security was te fanatiek bezig waardoor de ruimte ervoor helemaal volliep. Ze hebben dat eerst weggewerkt voordat je weer een bandje kan halen.
 
 • Leuk
Waarderingen: koekebakker

breadant

Campingartiest
7 feb 2023
61
100
Oké, nog eentje dan:

Minutenlang doet het publiek helemaal niets. Aan de grond genageld staan ze, terwijl May Kershaw de pianoballade ‘Turbines/Pigs’ speelt. „Don’t waste your pearls on me, I’m only a pig”, zingt Kershaw van de Britse band Black Country, New Road, terwijl haar hemelse pianospel na een minuut of vijf steeds meer wordt ondersteund door de rest van de band en ze uiteindelijk samen als een ontwakende geiser in een groots crescendo ontsteken.

Dit, denk je dan, is toch niks voor een snikheet zomerfestival waar veel mensen zin hebben om met een biertje in hun hand lekker te dansen? Maar als de climax van het nummer is gaan liggen en de band in een uitgesponnen outro de nootjes zachtjes heeft neergelegd, ontploft het publiek. Gejoel, gefluit, een ontlading is het. Ook zonder de vertrokken zanger Isaac Wood, en zonder ook maar één nummer van hun succesplaat Ants From Up Here (2022) te spelen, blijkt deze band even enigmatisch als onweerstaanbaar.
Was dit hét moment van BKS '23?
 
 • Leuk
Waarderingen: Matthijs

visdave34

Sunset slot
Sfeerbeheer
13 jan 2014
2.860
359
Oké, nog eentje dan:

Was dit hét moment van BKS '23?
Voor mij in ieder geval wel één van de momenten ja. Samen met The Wild Rover van Lankum (zelfde ovatie bijna) en de laatste 5 minuten van Aphex Twin haha... (en het volledige uur van Young Fathers, maar dan kun je niet echt een moment noemen...)
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken