Band introducties Graspop Metal Meeting 2023

nikita

Support act
27 okt 2018
1.127
1.459
Wees gerust Koekdoos. Ik kan uit ervaring zeggen dat dit live even verschrikkelijk is als we hier met elkaar beschrijven. Maar dat gezegd hebbende zou ik het briljant vinden om hier onze meeting te houden. Vorog jaar tijdens Europe, nu tijdens Mimi!
Stond ze niet op clashing saturday zou ik het nog een goeie grap vinden!
We gaan allemaal minstens 2 alternatieven hebben die we niet willen missen vrees ik.
 
  • Leuk
Waarderingen: Joslittel

jamel

Support act
26 jun 2019
976
2.297
Antimatter

Voor zover ik weet, wilde er nog niemand iets over Antimatter schrijven, dus dan doe ik het! Antimatter is begonnen in 1998 als een duo van Duncan Patterson, die in Anathema heeft gezeten, en Mick Moss. Beide schreven hun eigen nummers en namen die op in een studio in hun eentje. Op deze manier zijn de eerste drie albums van de band gemaakt. Nadat Patterson in 2005 de band verliet, is Moss in z’n eentje doorgegaan tot de dag van vandaag. Live treedt de beste man wel met een liveband op. De muziek van Antimatter kan niet beschreven worden, maar als er een poging gedaan moet worden, verwoordt een journalist in 2016 het wel aardig: “while the early albums had more of a triphop vibe with lots of female vocals (think Portishead or Zero 7), nowadays that type of electronic ambience and rhythm are more integrated with art rock, prog, metal, folk, shoegazer, a dash of classic British pop, and even grunge, all while never wandering too far from that darkwave sensibility mentioned earlier.”

Dan over naar de muziek. Er zijn acht studioalbums uitgebracht en twee livealbums. De drie eerste albums zijn dus aardig divers doordat ze door beide mannen gemaakt zijn. Echter wordt er live niet zoveel van gespeeld, dus ik focus me vooral op de albums die Moss zelf heeft gemaakt.

In 2007 nam hij het album Leaving Eden op, misschien wel het bekendste album dat Antimatter heeft uitgebracht. Met het sombere Fighting for a Lost Cause wordt vaak de toon bij een concert wel gezet.

Pas vijf jaar later kwam de opvolger: Fear of a Unique Identity was een feit. Knaller Paranova springt er natuurlijk bovenuit, maar ook een rustig nummer als Here Come the Men komt bij je binnen.

The Judas Table uit 2015 greep voor mijn gevoel terug op de eerste uitgebrachte albums. Het elektronische gehalte op Killer is hier een mooi voorbeeld van. Akoestische nummers zijn geen uitzondering en gelukkig ontbreken die op deze plaat ook niet.

Het één na laatste album tot nu toe is Black Market Enlightenment, uitgebracht in 2018. Opener The Third Arm is een harde, maar gevoelige opener. Die lijn wordt doorgetrokken op het gehele album. Existential laat de experimentele kant van de Moss en de band zien. Soms doet het je aan TOOL denken, soms inderdaad aan het bovengenoemde Portishead en soms gewoon aan Antimatter zelf. Black Market Enlightenment is het hardste album dat Antimatter ooit heeft uitgebracht, dus dat gaat zeker weten werken op Graspop.

In 2022 bracht de band A Profusion of Thought uit, een album waar ik persoonlijk geen genoeg van gebruik. Hiervan mogen we vast veel materiaal op Graspop verwachten. Fold en Fools Gold zijn emotionele epen. Beide werken, zoals we dat gewend zijn van Antimatter, uiteraard toe naar een climax. Ook het akoestische Breaking the Machine en No Contact raken je, terwijl een harder nummer als Heathen je voorbereid op wat komen gaat. Al met al durf ik dit ook wel mijn favoriete album van Antimatter noemen, als geheel, niet qua losse nummers.

Mick Moss is trouwens ook echt heel gezellige, amicale vent, wellicht in contrast van zijn muziek. Na ieder optreden dat ik van ‘m heb gezien, of het nou in een heel kleine zaal is of een iets grotere, maakt hij altijd wel een praatje met het publiek. Geen idee of ie dat ook op Graspop gaat doen, maar het zou me niet verbazen. Een aanrader voor iedereen die houdt van donkere muziek en verschillende genres, zoals progressieve metal en gothic rock. Gaat dat zien!
Ik heb van de week een paar keer tijdens lange reizen in het ov Antimatter op de shuffle gezet op Spotify. Kwam op een gegeven moment het nummer Killer voorbij. Wat een song, zeg! Dus die wilde ik aan gaan raden, zie ik dat jij hem al in je overzicht had genoemd. Jammer dat ze hem, afgaande op setlist.fm, nooit live doen.
 

Querulante Partij

Randprogramma
13 jun 2022
179
348
Ik heb van de week een paar keer tijdens lange reizen in het ov Antimatter op de shuffle gezet op Spotify. Kwam op een gegeven moment het nummer Killer voorbij. Wat een song, zeg! Dus die wilde ik aan gaan raden, zie ik dat jij hem al in je overzicht had genoemd. Jammer dat ze hem, afgaande op setlist.fm, nooit live doen.
Ze spelen Killer wel live, in 2022 nog 5x, maar ik denk dat de kans niet heel groot is dat hij het speelt op Graspop (nieuw album en maar 1 uur speeltijd)

Voor wie geen genoeg kan krijgen van Antimatter: Mick Moss heeft een album met een sideproject genaamd Sleeping Pulse. Kans dat hij er iets van speelt is erg klein, maar wie weet.
 
  • Leuk
Waarderingen: Joslittel en jamel

Joslittel

Headliner
17 feb 2016
7.111
5.337
Damn, door de snelheid in dit topic het verhaal over Antimatter totaal gemist! Een van de bands waar ik het meest naar uit kijk om te gaan zijn. Ik vind het echt betoverend mooie muziek met prachtige gitaarstukken. Ik ben blij dat ik deze band heb leren kennen nu.

Tegelijk baal ik er ook van dat het nu pas is. Zo stonden ze in november nog in de Boerderij, had daar graag bijgeweest. Heb me nu dan ook voorgenomen om de prog aankondigingen van de Boerderij wat vaker te gaan beluisteren. Zo heb ik nu Mostly Autumn ontdekt, in december komen ze daar. Weer zo pareltje
 

Koekdoos

Sunset slot
22 okt 2018
3.093
2.882
Damn, door de snelheid in dit topic het verhaal over Antimatter totaal gemist! Een van de bands waar ik het meest naar uit kijk om te gaan zijn. Ik vind het echt betoverend mooie muziek met prachtige gitaarstukken. Ik ben blij dat ik deze band heb leren kennen nu.

Tegelijk baal ik er ook van dat het nu pas is. Zo stonden ze in november nog in de Boerderij, had daar graag bijgeweest. Heb me nu dan ook voorgenomen om de prog aankondigingen van de Boerderij wat vaker te gaan beluisteren. Zo heb ik nu Mostly Autumn ontdekt, in december komen ze daar. Weer zo pareltje

De Boerderij heeft stiekem echt veel goede concerten staan altijd. Geoff Tate staat daar ook vaak met super concerten, integrale Queensrÿche albums etc
 
  • Leuk
Waarderingen: InsaniTiny en Joslittel

La Hormiga 93

Randprogramma
30 jun 2022
168
196
Hier volgt mijn introductie van Slipknot, de band waar naar mogelijk het meest wordt uitgekeken.

Voor de 8ste maal brengt deze gemaskerde bende een bezoek aan Dessel.

In principe hebben ze dus geen introductie nodig maar toch doe ik een poging om mensen die deze band (nog) niet kennen op te warmen voor een wervelende show.

Waarom je dit optreden zeker en vast niet mag missen:

An energetic bomb that blows your mind.

Een rollercoaster waar je meermaals een ritje in wilt maken.

Wees er maar zeker van dat de wei gaat daveren wanneer zij ten tonele verschijnen.

Slipknot

Slipknot-Logo.png
Slipknot 1999

Slipknot.png

Slipknot 2023


13313723.jpegOpgericht in 1995 Des Moines, Iowa


Het ingewikkelde verhaal van de oprichting van deze band wil ik u wel besparen en ik refereer daarvoor graag naar de wikipedia pagina van de band.
Toch ff kort iets over de naam melden:

Het zou met name de knoop zijn die gebruikt werd om mensen mee aan de galg op te hangen, de beulsknoop of kortweg de bekendere naam de strop.


Maskers & Nummers:

Shawn Crahan zette tijdens het inspelen van een nummer een clowns masker op en dat was de aanleiding dat ieder bandlid een masker begon te dragen.

Hij haalde inspiratie uit horrorfilms maar ook bij Mr.Bungle.

De maskers veranderen wel bij ieder album dat uitgebracht werd/word.Zoals de meesten wel weten heeft ieder bandlid een specifiek nummer.

Hoe dat kwam legt Clown himself uit.

"The numbers kind of just fell into place," says Clown. "It’s kind of a weird thing. Back when we started we were going to wear a mask and I started wearing coveralls so we all started wearing coveralls, then there were so many of us, we put our bar code on the back. Then we wanted numbers—I wanted numbers. It was kind of ironic, because everyone fell into a number. I wasn’t going to tolerate any other number than six. Like if someone was going to fight me for it, I was going to fight to the death for it, but nobody wanted it. Joey wanted to be number one, Paul wanted to be number two, the original guitar player, and the other drummer three. Mick, he is like 'I have to have seven. Fuck everyone. It’s my lucky number.' Corey was like, 'I want eight, infinity.' When Sid joined the band, 'I am not a number. I am zero. I am filth.' It was kind of magical, honestly. The masks were more of a representation of what you wanted to present as yourself. It was one’s finding oneself, but the numbers were almost assigned to us subconsciously.


Overzicht nummers

0: Sid Wilson

1: Joey Jordison (overleden in 2021)

Hij werd in 2013 uit de band gezet waarvan de echte redenen nog altijd onduidelijk zijn al zouden ze medisch gerelateerd geweest zijn.

Later werd bekend dat hij leed aan een zeldzame neurologische ziekte.

Hij overleed in zijn slaap.

2: Paul Gray (overleden in 2010)

Zijn onverwacht overlijden (na een overdosis) schokte de metal community en er werden vraagtekens geplaatst bij de toekomst van de band.

3: Chris Fehn (ontslagen in 2019)

Hij werd uit de band gezet na een financieel dispuut met de band.

Hij daagde zelfs de band voor de rechter wat uiteindelijk leidde tot zijn ontslag.

Wat hierin de huidige situatie is weet ik niet.

4: Jim Root

5: Craig Jones
Niet het meest bekende lid, maar onderschat zijn invloed niet, enorm belangrijk vanwege zijn geniale samples.

6: Shawn Crahan

7: Mick Thompsn

8: Corey Taylor

Geen nummer 9 dus en ook de nieuwe leden Jay Weinberg, Michael Pfaff en Alessandro Venturella hebben geen nummer.


Muziek & live-performance :


Muziekstijl :
In het begin werd er het label Nu-Metal opgeplakt maar ze zijn ondertussen verder geëvolueerd imo.

The band has continually experimented with its sound vat het volgens mij perfect samen.
Echter volgens wikipedia kan het in deze stijlen onderverdeeld worden (Nu-Metal, Groove Metal, Hard Rock, Heavy Metal, Alternative Metal)

Inspiratiebron zijn onder andere horrorfilms.
Het gebruik van creepy samples in hun tracks, de maskers natuurlijk en hun videoclips maken dat duidelijk.
Het shock effect dat ze voor ogen hadden is zekeren vast geslaagd.


geschiedenisles.

Hun titelloze “debuut” album Slipknot (1999) was meteen een schot in de roos en na dit optreden op Ozzfest nam de populariteit van deze band hoge proporties aan.


weetje:
Het eerste nummer 742617000027 is een referentie naar de barcode van hun demo album Made. Feed. Kill. Repeat . Wat eigenlijk het eerste album was van Slipknot.
De lyric “The Whole Thing I Think It’s Sick “ komt blijkbaar uit een Charles Manson documentaire.

Wait and Bleed werd zelfs genomineerd voor de Grammy’s.

En het zou niet de laatste keer zijn.

Ook dit optreden op Dynamo Open Air (leuk voor de Nederlanders denk ik) heeft ondertussen legendarische status gekregen.


Merk op dat Sid Wilson zelfs het publiek in gaat om de ondertussen gekende sit down bij Spit It Out te realiseren.

Persoonlijke favorieten :
(Sic)
Eyeless
Wait & Bleed
Surfacing
Spit It Out
Prostethics
Diluted


Het vervolg met Iowa (2001) moest niet onder doen en hiermee bevestigden ze hun status van the next big thing.

Het wordt door velen beschouwd als hun beste album.

Wat mogelijk tot deze mening bijdraagt is de reden dat Iowa hun meest agressieve album is.

Ondanks dat kregen ze steeds meer airplay op tv en radio.

Er werden zelfs nummers geselecteerd die verschenen op de soundtrack van enkele films.

Zo werd My Plague geremixt voor de Resident Evil film en I Am Hated werd gebruikt in de film Rollerball waarin ze zelfs even te zien zijn.

Hun populariteit zat zelfs zo in de lift dat ze al concertzalen uitverkochten.

Hun optreden in de Royal Albert Hall te Londen kwam zelfs op DVD uit.Persoonlijke favorieten :
People=Shit
Disasterpiece
My Plague
Everything Ends
The Heretic Anthem
Left Behind
The Shape
I Am Hated


Met Vol. 3: The Subliminal Verses (2005) brachten ze een al meer toegankelijk album met voor het eerst zelfs een akoestisch nummer (Vermillion part 2).

Ze wonnen zelfs een grammy in Best Metal Performance met Before I Forget.

Persoonlijke favorieten :
The Blister Exists
Three Nill
Duality
Pulse Of The Maggots
Before I Forget
Vermillion Part 2
The Nameless


Het vierde album All Hope Is Gone (2008) is het meest toegankelijke album.

Het bevat nummers met zeer catchy riffs zoals Psychosocial en werd meer aanvaard door het “gewone” publiek.

Dus mensen die niet echt van metal muziek houden konden dit album al wat meer appreciëren.

Ze ontvingen zelfs uitnodigingen om in de typisch Amerikaanse Late Night Shows te gaan spelen.

Hierdoor bereikten ze een nog groter publiek en dat kwam hun populariteit alleen maar te goede.

Op festivals werden ze inmiddels geboekt als headliner.

Die status hebben ze tot op heden kunnen behouden.


Persoonlijke favorieten :
Sulfur
Psychosocial
Dead Memories
Butcher's Hook
Wherein Lies Continues
Snuff


Toen sloeg het noodlot toe en moesten we 6 jaar wachten op een opvolger, de band moest eerst door een rouwproces na het overlijden van bassist Paul Gray.

Deze gebeurtenis was wel de inspiratie voor het vijfde album .5: The Gray Chapter (2014)

De albumtitel is alvast een referentie naar hem.

Het is een evenwichtig album met een paar knallers (The Devil In I, Custer & The Negative One) op maar ook met intieme songs zoals Goodbye & If Rain Is What You Want .

Persoonlijke Favorieten:
XIX
Sarcasthrophe
AOV
The Devil In I
Killpop
Custer
If Rain Is What You WantWe Are Not Your Kind (2019)

Was oorspronkelijk bedoeld als dubbel album omdat ze in totaal genoeg nummers hadden opgenomen.

Maar na het kaf van het koren te scheiden kwamen ze van dat idee terug.

Ze blijven maar steeds met nieuwe invloeden experimenteren en haalden er zelfs een koor bij om lead single Unsainted kracht bij te zetten.

Deze track lijkt ook alvast een vast plaats in de setlist veroverd te hebben.

Ook dit album is vrij gebalanceerd met het stevige werk en paar catchy songs (Spiders wat me zelfs een Mushroomhead vibe geeft)

Persoonlijke Favorieten:
Unsainted
Birth Of The Cruel
Critical Darling
A Liar's Funeral
Spiders
Orphan
My Pain
Not Long For This World
Solway Firth

Note:
Het vreemde is dat de titel van dit album uit de lyric van een stand-alone single All Out Life komt.
Dit nummer is ook opgenomen in de setlist de release ervan.


The End, So Far (2022) is het zevende en meest recente album.

Volgens de meesten het minst kwalitatieve.

Het is ook het laatste album dat bij Roadrunner Records wordt uitgebracht.

Benieuwd welke nummers uit dit album in de setlist opgenomen worden tijdens de aankomende tour om dit album te promoten.

The Dying Song (A Time To Sing) wederom met een catchy refrein lijkt alvast een zekerheid.

Laten we de rest ontdekken op zaterdag 17 juni .


Persoonlijke Favorieten:
Adderall
The Dying Song (Time to Sing)
The Chapeltown Rag
Yen
H377
De Sade
Finale


Toekomst:

Welke richting ze nu uit gaan is onduidelijk.

Ze hebben immers hun laatste plaat “The End, So Far “ met Roadrunner Records uitgebracht en het valt af te wachten wat ze nog in hun mars gaan hebben.

Al heeft Clown al wel een ballonentje laten opgaan dat het mogelijk het laatste studio album kan zijn.

Hij is namelijk van plan om alleen nog maar losse singles uit te brengen en gezien zijn invloed acht ik het niet onmogelijk.

Time Will Tell.


Vandaag zijn ze trouwens begonnen aan hun tour en ik heb al een blik op de setlist geworpen,die is volgens mij hetzelfde als die van vorig jaar op pukkelpop.

 

Paddy

Headliner
16 dec 2014
5.042
1.954
Hey Corey, give me a scream!

Van de nummers die bij mij meteen erin beukten, dan is dat “smells like teen spirit” van Nirvana. Maar goede tweede is “wait and bleed”. Behoorlijk fan van de stem van Corey. Live ze op Fortarock gezien. Kreeg toen wel het gevoel, dat drie man flink hun best zitten te doen en de rest er om heen drentelt.
 

InsaniTiny

Randprogramma
5 jan 2023
108
262
Als iemand die clowns flink eng vind, heb ik Slipknot nooit een kans gegeven. Ik ga toch maar de muziek eens aanzetten, zonder beeld dan 🤭
 

Ghostattack

Campingartiest
21 feb 2023
74
147
Clown's huidige masker lijkt weinig op een echte traditionele clown, stelt dat gerust? haha

Slipknot, één van mijn echte favoriete bands! De energie bij hun concerten is heerlijk. Ik kan geen favoriete nummers noemen want alles is top. People = Shit hits hard live, net als Spit It Out. De headliner waar ik het meest naar uitkijk!
 

Gebruikers die dit onderwerp bekijken